Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy Olive - alternatywa dla squeezeboxa ?

mirhon

Rekomendowane odpowiedzi

Jak na razie moje 2 squeezeboxy mają się dobrze... ale

tak czy siak rozglądam się za alternatywą w przyszłości i to wygląda fajnie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ma:

+gapless

+spdif/coax (chyba przez jakąś przejściówkę)

+cyfra po usb

+wbudowany wzmacniacz (klasa D, po 1 na kanał) i całkiem przyzwoity przetwornik

+wyjście audio (line-in) też chyba przez jakąś przejściówkę

Cena zachęcająca (w preorder USA). Taki zestaw z wbudowanym dyskiem (2TB) do salonu jak znalazł - w moim przypadku odpada włączanie odrębnego mini PC robiącego za serwer do squeezeboxów (nie do przeskoczenie dla małżonki ;-) )

Ukryta Zawartość

wszystko pięknie tylko jakie to ma wyjścia, bo specyfikacja jest niejasna ?

Analog: Speaker out

Analog Out and Ethernet via USB adapter (sold seperately)

czyli jak ? Jeśli trzeba dokupić moduł który puści analogowy sygnał przez mini-USB to kiepsko.

wszystko pięknie tylko jakie to ma wyjścia, bo specyfikacja jest niejasna ?

Analog: Speaker out

Analog Out and Ethernet via USB adapter (sold seperately)

czyli jak ? Jeśli trzeba dokupić moduł który puści analogowy sygnał przez mini-USB to kiepsko.

Nie moduł a raczej przejściówka. Z tego co wyczytałem na forum slimdevices , gdzie w dyskusji udzielali się ludzie od olive, temat wyjść z urzadzenia jest jeszcze otwarty - pod warunkiem że za bardzo nie będzie wymagać to modyfikacji pcb.

Zatem to co piszą na stronie to chyba nie jest jeszcze oficjalna specyfikacja. Tak czy siak z mojego punktu widzenia najważniejsze, że ma mieć wyjścia cyfrowe coax i usb - będzie można podpiąc do przetwornika.

będę bardzo zdziwiony jeśli tego typu urządzenie nie będzie miało dobrego przetwornika na pokładzie. bez tego jest to zwykły transport z dotykowym panelem, który jest o tyle funkcjonalny że jest; bez przetwornika nie warto inwestować tyle kasy w coś co można mieć za 4-5 razy mniej, zakładając obsługę tabletem (czyli większość z obecnych odtwarzaczy medialnych-sieciowych).

nie warto inwestować tyle kasy w coś co można mieć za 4-5 razy mniej, zakładając obsługę tabletem

Nie licząc squeezeboxa co można kupić za 100 lub 200$ przy założeniu, że wygodnie (poziom takiego np ipenga pod squeezebox) się toto steruje tabletem ?

ja mam odtwarzacz mediów kupiony oryginalnie za 600zł dziś 400 w sklepie; wyjście HDMI i analog audio (rCA) do tego cyfrowe (toslink + spdif) i video-out jak ktoś się nudzi. ma wyświetlacz lcd i możliwość włożenia hdd do pojemności 2TB. ma wejście esata, usb (2.0) i ethernet, po włączeniu w sieć można sterować tabletem lub komórką (interfejs webowy). obsługuje prokotół uPnp bez problemów.

nazywa się dvico tvix slim s1.

i jest masa takich azjatyckich zabaweczek do 500-600zł.

sprawdź sklepy typu human media itp itd.

ja mam odtwarzacz mediów kupiony oryginalnie za 600zł dziś 400 w sklepie; wyjście HDMI i analog audio (rCA) do tego cyfrowe (toslink + spdif) i video-out jak ktoś się nudzi. ma wyświetlacz lcd i możliwość włożenia hdd do pojemności 2TB. ma wejście esata, usb (2.0) i ethernet, po włączeniu w sieć można sterować tabletem lub komórką (interfejs webowy). obsługuje prokotół uPnp bez problemów.

nazywa się dvico tvix slim s1.

i jest masa takich azjatyckich zabaweczek do 500-600zł.

sprawdź sklepy typu human media itp itd.

Spodziewałem się takiej wypowiedzi...

Sam mam xtreamera, ale do celów wideo. Te azjatyckie zabaweczki IMHO średnio się nadają na sensowny DEDYKOWANY transport cyfrowego audio - wiem bo przerabiałem kilka.

Obsługa przez WWW bądź jakąś aplikację uPnp nie umywa się do tego co mam w ipengu na ipadzie, że o jakości tego cyfrowego wyjścia nie wspomnę.

Oczywiście nie znam olive i nie wiem jak zaimplemetują tam spdif, ale jeśli zrobią to na poziomie squeezeboxa to może być wtedy bardzo ciekawie - przy założeniu że na teblety będzie dedykowana aplikacja do obsługi.

a ja, po długich namysłach i sprawdzeniu rynku dedykowanych streamerów, stwierdziłem że właściwie te azjatyckie zabawki są bardzo poważną alternatywą. nie są dedykowane do audio - problem w tym że większość streamerów "audio" korzysta z tych samych przetworników w swoich bebechach. cóż więcej oferują ? nic. zgoda, wyglądają jak pełnowymiarowe komponenty audio. poza tym ? żadne z tych urządzeń nigdy nie wyjdzie poza problem obsługi z tabletu - a to dlatego że max. co można w nich upchnąć to 2-3 cale ekranu który się staje bezużyteczny z 2 metrów.

mało tego - w odróżnieniu od dedykowanego audio, w większości obsługują protokół NTFS w dyskach zewn., a jakby tego było mało - prawie każdy z nich pozwala na montaż hdd w środku, czego nie uświadczysz w dedykowanych urządzeniach marantz/denon/CA (ciekawe dlaczego te firmy przy pełnowymiarowym komponencie nie znajdują na to miejsca w środku a tani azjaci potrafią :))

też nie znam Olive ale model One jest na razie zwykłym kontrolerem.

zakłądamy istnienie jakieś formy NASa z biblioteką plików tak ?

okazuje się że NAS Synology pozwala podpiąć przetwornik po złączu USB bezpośrednio do obudowy dysków - a kontrolerem jest przecież i tak tablet.

po co więc dodatkowe pudełko za 400$ ?

jeśli wybór takiego odtwarzacza ma być podyktowany głównie aplikacją sterującą biblioteką plików, to jest to przerost formy nad treścią moim zdaniem.

dodatkowo - co rozumiesz przez jakość cyfrowego złącza ? sygnał to sygnał. niektórzy używają z powodzeniem tanich odtwarzaczy DVD jako wyjście cyfrowe i w czym problem ? sygnał to sygnał tak ?

dodatkowo - co rozumiesz przez jakość cyfrowego złącza ? sygnał to sygnał. niektórzy używają z powodzeniem tanich odtwarzaczy DVD jako wyjście cyfrowe i w czym problem ? sygnał to sygnał tak ?

SPDIF - zakładam, że kolega wie jaka jest różnica między przesłaniem DANYCH audio z NAS do transportu via Ethernet a przesyłaniem tych danych z Transportu do DACa (SPDIF).

W 1 przypadku sygnał to sygnał bez względu na to jaki NAS, kabelki itp. urzadzenia końcowe np transport same składają dane (aczkolwie są tacy co słyszą kable ethernet...;-) ).

Natomiast sygnał w kontekście SPDIF czyli "Transport - DAC" to już nie jest takie proste bo z DANYMI idzie zegar i są przetworniki (całkiem dobre) które są wrażliwe na jakość tego zegara np przetworniki typu NOS, ale pewnie kolega o tym wie, przynajmniej teoretycznie....

Kwesta czy to słychać czy nie zależy od wielu czynników - ja na swoim sprzęcie słyszę różnice w transportach. Nie ma sensu ciągnąć dłużej tego oftopa - dziesiątki postów na ten temat napisano.

Wracając do Olive One - dla mnie jeśli wyjście cyfrowe będzie na poziomie squeezeboxa to mi wystarzczy. Sterowanie dotykowe jeśli będzie wygodne i szybkie przyda się (dla mnie) w odniesieniu do reszty domowników, którzy mają nawet opory przed tabletem i dalej wolą włożyć płytę CD do napędu.... ale to są wyłącznie moje preferencje.

Faktycznie jest wiele streamerów na rynku za śmieszne pieniądze. Obsługujące wszelkie możliwe formaty, ze sterowaniem za pomocą telefonu, tableta. Problem leży w implementacji wyjścia SPIDIF. Potraktowane to jest po macoszemu. Jest bo musi być. Firmy audio poświęcają dużo czasu aby jakość wyjścia SPIDIF była jak najlepsza (jak najmniejszy jitter). Czy wytwórcy streamerów się nad tym zastanawiają ? Nie. Dlatego zwykłe streamery video nie nadają się do audio ze względu na duży jitter.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

SPDIF - zakładam, że kolega wie jaka jest różnica między przesłaniem DANYCH audio z NAS do transportu via Ethernet a przesyłaniem tych danych z Transportu do DACa (SPDIF).

chodziło mi o porównanie wyjścia SPDIF z Olive a takiego wyjścia z tanich streamerów,

co sprowadza do kolejnego cytatu:

zwykłe streamery video nie nadają się do audio ze względu na duży jitter.

rozumiem że jest to mierzalne zjawisko. nie wiem jak traktują to producenci tych tanich streamerów, nie wierzę natomiast w możliwość wychwycenia tego uchem. ale to moja opinia. może jak kiedyś posłucham zestawu scarlatti to zmienię zdanie.

napisałem o połączeniu NAS-DAC tylko dlatego że z tego co widzę Olive jest po prostu kontrolerem.

czyli zamiast

NAS-----> DAC (i używamy tabletu do kontroli)

mielibyśmy

NAS---->Olive----->DAC (i używamy tabletu do kontroli)

Wracając do Olive One - dla mnie jeśli wyjście cyfrowe będzie na poziomie squeezeboxa to mi wystarzczy

dodatkowo - wątpię żeby panowie od Squeezeboxa mieli jakieś szczególne podejście do kwestii wyjścia SPDIF, śmiem twierdzić że mają (mieli) takie same jak azjaci od tańszych streamerów audio/video.

Tak sobie myślę, że w sumie można by potestować Tizzbirda F20 jako standalone player. Żeby nie włączać TV można właśnie użyć tableta do sterowania. Na pokładzie F20 ma Androida a więc istnieje możliwość instalacji własnych aplikacji pod Andka.

Przestrogą jest sprawa najnowszego Apple Airport Express - ma wyjście optyczne, które do niczego się nie nadaje bo podłączony DAC odmawia współpracy ze względu na zbyt wysoki jitter ... taka firma a taka wpadka ... poprzednia wersja działała choć z zdarzały się problemy ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

dodatkowo - wątpię żeby panowie od Squeezeboxa mieli jakieś szczególne podejście do kwestii wyjścia SPDIF, śmiem twierdzić że mają (mieli) takie same jak azjaci od tańszych streamerów audio/video.

zapewne nie mieli szczególnego podejścia, ale przez przypadek im całkiem przyzwoicie wyszło o czym można poczytać np tutaj:

Ukryta Zawartość

zresztą jest wiele opinii w niecie chwalących jakość tego wyjścia w squeezbox.

Moim zdaniem dowcip polega na tym iż squeezboxy były projektowane od samego poczatku wyłącznie jako element audio - i tu sprawdza się IMHO świetnie. Te wspomniane kombajny są zrobione do wszystkiego a w praktyce nadają się wyłącznie do video i jak już ktoś wspomniał wyżej spdif jest u nich potraktowany byle jak. BTW w squeezeboxie można niewielkim kosztem zrobić przeróbkę tego wyjścia aby było jeszcze lepiej...

Ukryta Zawartość

nawet nie wiedziałem że ŁF wziął SQ na warsztat. gdyby tylko robił to seryjnie..

pozostaje poczekać na info o przystawce na USB i poczekać na porównania/testy itp itd. Olive jest ciekawą firmą - ale bardzo drogą niestety...

pozostaje poczekać na info o przystawce na USB...

a w między czasie można śledzić dyskusję:

Ukryta Zawartość

rozumiem że jest to mierzalne zjawisko. nie wiem jak traktują to producenci tych tanich streamerów, nie wierzę natomiast w możliwość wychwycenia tego uchem. ale to moja opinia. może jak kiedyś posłucham zestawu scarlatti to zmienię zdanie.

Można dobrze i taniej.

Wystarczy dobry DAC (można taki kupić za ok 5000 zł) + dobry zestaw słuchawkowy tj. słuchawki + dedykowany wzmacniacz słuchawkowy (jeśli lubisz słuchawki).

Ukryta Zawartość

Uważasz że z przypadku wyszło 50ps jitera w Touch i 80ps w Classic ?

Jeżeli Stereophile jest azjatyckie a John Atkinson jest skośnooki to pewnie mierzono przez azjatów :)

Sabre ESS9018 na wyjsciu taki jiter tłumi do praktycznie niemierzalnych wartości poniżej 1 ps.

kto to słyszy.

Na forum znajdziesz takich co słyszą na poziomie pojedyńczych ps. Tak im się przynajmniej wydaje :)

Przestrogą jest sprawa najnowszego Apple Airport Express - ma wyjście optyczne, które do niczego się nie nadaje bo podłączony DAC odmawia współpracy ze względu na zbyt wysoki jitter ... taka firma a taka wpadka ... poprzednia wersja działała choć z zdarzały się problemy ...

Tak, a jakie?

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Słabe wyjście cyfrowe ;-) Nie każdy kabelek optyczny działał. Zdarzało się, że gubił sygnał ...

Napisano wczoraj, 23:45

Użytkownik Piopio dnia 15.05.2013 - 11:13 napisał

Tak, a jakie?

Słabe wyjście cyfrowe ;-) Nie każdy kabelek optyczny działał. Zdarzało się, że gubił sygnał ...

Mam stara wersje AE okolo 3 lata. Nigdy ne bylo problemu z sygnalem.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

zapewne nie mieli szczególnego podejścia, ale przez przypadek im całkiem przyzwoicie wyszło o czym można poczytać np tutaj:

Ukryta Zawartość

zresztą jest wiele opinii w niecie chwalących jakość tego wyjścia w squeezbox.

Moim zdaniem dowcip polega na tym iż squeezboxy były projektowane od samego poczatku wyłącznie jako element audio - i tu sprawdza się IMHO świetnie. Te wspomniane kombajny są zrobione do wszystkiego a w praktyce nadają się wyłącznie do video i jak już ktoś wspomniał wyżej spdif jest u nich potraktowany byle jak. BTW w squeezeboxie można niewielkim kosztem zrobić przeróbkę tego wyjścia aby było jeszcze lepiej...

jak to zrobic, mozna jakas wskazowke

Ukryta Zawartość

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

jak to zrobic, mozna jakas wskazowke

Wszystko jest w w/w linku.

Poza tym wpisanie w google : squeezebox spfif mod, też da trochę podpowiedzi.

IMHO dopóki nie masz naprawdę wysokiej klasy reszty toru (i czułego na sygnał(zegar) wejściowy DACa) to ta zabawa nie ma większego sensu.

Jakość wyjścia spdif w squeezbox jest w stanie fabrycznym na tyle dobra, że w wielu przypadkach modyfikowanie nie ma większego sensu...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.