Skocz do zawartości
IGNORED

działki rekreacyjne z domkiem blisko wawy do 50km

mikson

Rekomendowane odpowiedzi

gdzie są fajne miejscowości rekreacyjne rzeczka las łąka etc ,

Wilga? Radachówka? kierunek zalew?

co polecacie ? blisko lasu w kompleksie innych działek z możliwie dobrym dojazdem do ok 50km od wawy?

macie jakieś działki z domkami?

Focal + Naim

Najlepsze (i najtańsze) działki znajdują się moim zdaniem w Puszczy Bolimowskiej. Wiem że warszawiacy jej nie znają - a Puszczę Kampinowską zna każdy. Dlaczego tak jest - tego nie wie nikt.

Puszcza Bolimowska jest na zachód od Warszawy, zaczyna się za Żyrardowem a kończy przed Skierniewicami. To tylko 50 km od Warszawy, ale za to jest tam doskonały dojazd. Można dojechać autostradą, można dojechać PKP z Dworca Śródmieście, można dojechać przedłużeniem Alej Jerozolimskich albo nawet trasą katowicką. Działki są budowlane, można tam postawić dom całoroczny - w cenie rekreacyjnej gdzie indziej.

Dojazd PKP do Warszawy to ok. 55 minut - dostaniesz się do Centrum szybciej niż z Ursynowa albo z Tarchomina czy Białołęki.

A jest tam cicha, spokojna, ładna i zadbana wieś z olbrzymimi, pustymi lasami pełnymi grzybów. Można też pojechać (rowerem albo pociągiem) nad Rawkę (świetne spływy kajakowe) albo nad Zalew Bolimowski. Miejscowości to Radziwiłów, Mrozy, Jesionka, Franciszków. Jeżeli nie chcesz budować domu całorocznego, to w Skierniewicach można tanio (od 7 do 20 tys zł.) kupić domek holenderski. Stawiasz bez pozwolenia na budowę, dowiozą Ci dom na miejsce w jeden dzień. I masz wieś - ale z infrastrukturą, mediami, sklepami, szkołą. Wielkie lasy i jest co zwiedzać. A dojazd do Warszawy lepszy niż z Warszawy ...

Gość Gość

(Konto usunięte)
<br />Jeżeli nie chcesz budować domu całorocznego, to w Skierniewicach można tanio (od 7 do 20 tys zł.) kupić domek holenderski. Stawiasz bez pozwolenia na budowę, dowiozą Ci dom na miejsce w jeden dzień.<br />

Nie namawiaj do łamania prawa.

Postawią Ci owszem, ale to niestety będzie samowola budowlana. Nie można w Polsce budować niczego, powtarzam niczego!!! z przeznaczeniem mieszkaniowym bez pozwolenia budowlanego.

Ani sposób posadownia, ani typ konstrukcji budynku czy nawet jego metraż nie mają tu znaczenia.

Ważne jest przeznaczenie budynku. Każdy budynek służący do pobytu ludzi, musi mieć pozwolenie na budowę.

Ojojoj - chyba się nie znamy a wypowiadamy ... :-)

Domek holenderski nie jest trwale przymocowany do podłoża. Można go stawiać jak się chce i gdzie się chce. Nie potrzeba żadnego pozwolenia na budowę !!!

To tak jakbyś postawił dużą przyczepę kempingową - nie musisz mieć na nią żadnego pozwolenia na budowę ! Bo nie jest trwale przymocowana do podłoża ...

Np. obok mnie jest duży obszar z działkami, dużo domków rekraacyjnych (ten po środku mapy

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) - może wśród nich są też na sprzedaż? Sporo ludzi tam przyjeżdża, przyjemna spokojna okolica, Nie byłem zainteresowany więc nie śledziłem ogłoszeń.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

Gość Gość

(Konto usunięte)
<br />Domek holenderski nie jest trwale przymocowany do podłoża. Można go stawiać jak się chce i gdzie się chce. Nie potrzeba żadnego pozwolenia na budowę !!!<br /><br />To tak jakbyś postawił dużą przyczepę kempingową - nie musisz mieć na nią żadnego pozwolenia na budowę ! Bo nie jest trwale przymocowana do podłoża ... <br />

Nie zarzucaj komuś niewiedzy, skoro nie masz bladego pojęcia o czym piszesz.

Pokaż mi podstawę prawną na swoje stwierdzenia.

Art. 29. 1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:

1) obiektów gospodarczych związanych z produkcją rolną i uzupełniających zabudowę zagrodową w ramach istniejącej działki siedliskowej:

a) parterowych budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m,

b) płyt do składowania obornika,

c) szczelnych zbiorników na gnojówkę lub gnojowicę o pojemności do 25 m3,

d) naziemnych silosów na materiały sypkie o pojemności do 30 m3 i wysokości nie większej niż 4,50 m,

e) suszarni kontenerowych o powierzchni zabudowy do 21 m2;

2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;

3) indywidualnych przydomowych oczyszczalni ścieków o wydajności do 7,50 m3 na dobę;

4) altan i obiektów gospodarczych na działkach w rodzinnych ogrodach działkowych o powierzchni zabudowy do 25 m2 w miastach i do 35 m2 poza granicami miast oraz wysokości do 5 m przy dachach stromych i do 4 m przy dachach płaskich;

5) wiat przystankowych i peronowych;

6) budynków gospodarczych o powierzchni zabudowy do 20 m2, służących jako zaplecze do bieżącego utrzymania linii kolejowych, położonych na terenach stanowiących własność Skarbu Państwa i będących we władaniu zarządu kolei;

7) wolno stojących kabin telefonicznych, szaf i słupków telekomunikacyjnych;

parkometrów z własnym zasilaniem;

9) boisk szkolnych oraz boisk, kortów tenisowych, bieżni służących do rekreacji;

10) miejsc postojowych dla samochodów osobowych do 10 stanowisk włącznie;

11) zatok parkingowych na drogach wojewódzkich, powiatowych i gminnych;

12) tymczasowych obiektów budowlanych, niepołączonych trwale z gruntem i przewidzianych do rozbiórki lub przeniesienia w inne miejsce w terminie określonym w zgłoszeniu, o którym mowa w art. 30 ust. 1, ale nie później niż przed upływem 120 dni od dnia rozpoczęcia budowy określonego w zgłoszeniu;

13) gospodarczych obiektów budowlanych o powierzchni zabudowy do 35 m2, przy rozpiętości konstrukcji nie większej niż 4,80 m, przeznaczonych wyłącznie na cele gospodarki leśnej i położonych na gruntach leśnych Skarbu Państwa;

14) obiektów budowlanych piętrzących wodę i upustowych o wysokości piętrzenia poniżej 1 m poza rzekami żeglownymi oraz poza obszarem parków narodowych, rezerwatów przyrody i parków krajobrazowych oraz ich otulin;

15) przydomowych basenów i oczek wodnych o powierzchni do 30 m2;

16) pomostów o długości całkowitej do 25 m i wysokości, liczonej od korony pomostu do dna akwenu, do 2,50 m, służących do:

a) cumowania niewielkich jednostek pływających, jak łodzie, kajaki, jachty,

b) uprawiania wędkarstwa,

c) rekreacji;

17) opasek brzegowych oraz innych sztucznych, powierzchniowych lub liniowych umocnień brzegów rzek i potoków górskich oraz brzegu morskiego, brzegu morskich wód wewnętrznych, niestanowiących konstrukcji oporowych;

1 pochylni przeznaczonych dla osób niepełnosprawnych;

19) instalacji zbiornikowych na gaz płynny z pojedynczym zbiornikiem o pojemności do 7 m3, przeznaczonych do zasilania instalacji gazowych w budynkach mieszkalnych jednorodzinnych;

20) przyłączy: elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych, gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych;

20a) telekomunikacyjnych linii kablowych;

20b) kanalizacji kablowej;

21) urządzeń pomiarowych, wraz z ogrodzeniami i drogami wewnętrznymi, państwowej służby hydrologiczno-meteorologicznej i państwowej służby hydrogeologicznej:

a) posterunków: wodowskazowych, meteorologicznych, opadowych oraz wód podziemnych,

b) punktów: obserwacyjnych stanów wód podziemnych oraz monitoringu jakości wód podziemnych,

c) piezometrów obserwacyjnych i obudowanych źródeł;

22) obiektów małej architektury;

23) ogrodzeń;

24) obiektów przeznaczonych do czasowego użytkowania w trakcie realizacji robót budowlanych, położonych na terenie budowy, oraz ustawianie barakowozów używanych przy wykonywaniu robót budowlanych, badaniach geologicznych i pomiarach geodezyjnych;

25) tymczasowych obiektów budowlanych stanowiących wyłącznie eksponaty wystawowe, niepełniących jakichkolwiek funkcji użytkowych, usytuowanych na terenach przeznaczonych na ten cel;

26) znaków geodezyjnych, a także obiektów triangulacyjnych, poza obszarem parków narodowych i rezerwatów przyrody;

27) instalacji telekomunikacyjnych w obrębie budynków będących w użytkowaniu.

<br />To tak jakbyś postawił dużą przyczepę kempingową - nie musisz mieć na nią żadnego pozwolenia na budowę !<br />

Wydaje Ci się że jak ktoś ma przyczepę kampingową to może sobie ją gdzie chce postawić i w niej mieszkać? No to się grubo mylisz. Mnie nie musisz wierzyć, wystarczy Twój telefon do nadzoru budowlanego z zapytaniem. Zmienią troche Twoje spojrzenie na ten temat.

Tylko nie namawiaj innych, nie mając kompletnie wiedzy w temacie, na takie rozwiązania, bo może ich to duuuuużo kosztować!

A co powiecie o tej miejscowości?

Ukryta Zawartość

Cena troszkę spora jak za tysiąc m2

Inna w tej miejscowości

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

Gość Gość

(Konto usunięte)

mikson

od razu podejrzenia budzi określenie;

Działka rekreacyjna. Najprawdopodobniej jest to po prostu działka rolna lub działka w terenie bez planu zagospodarowania przestrzennego. Pierwszy krok to sprawdzenie czy jest miejscowy plan na ten teren i czy ta działka ma udokumentowany dostęp do drogi publicznej. Jak nie ma planu, to trzeba sprawdzić czy da się uzyskac pozytywne warunki zabudowy i zagospodarowania terenu.

Jak coś to możesz śmiało na priw pisać.

W pobliżu wwy nie znajdziesz tanich działek (a jeśli taką znajdziesz, to najpierw sprawdź 3 razy dlaczego tak tanio).

Before you criticize someone, you should walk a mile in their shoes. That way, when you criticize them, you're a mile way and you have their shoes

znalazłem tańszą za 160tys koło Serocka 1000m2 z domkiem ładny teren ale jak się okazało to jak Bug wylewa to pod ogrodzenie :)

Ukryta Zawartość

a po drugiej stronie rzeki Arciechów Kuligów wylewa tam ? :)

Ukryta Zawartość

tu już troszkę daleko

Ukryta Zawartość

Ja pamiętam że moi rodzice do znajomych kiedyś jeździli do miejscowości Urle nad rzeką Liwiec, blisko też jest Kamieńczyk ładna miejscowość,

w drugą stronę Wilga dosyć leśne tereny też ładne

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Focal + Naim

W całej Polsce domki holenderskie stawia się jako tymczasowe obiekty budowlane i nikt nie kwestionuje ich postawienia. Teoretycznie należałoby je po 120 dniach przesunąć o metr. Praktycznie - nikt nie kwestionuje ich stawiania. Dlaczego ? Ponieważ prawo polskie niedostosowane jest do istnienia domków holenderskich. Więc na siłę dopasowuje się je bądź do kategorii tymczasowych obiektów budowlanych (ktore wymagają zgłoszenia), bądź przyczep (które nie wymagają zgłoszenia).

Ba - w tym roku czeka nas nowelizacja prawa budowlanego i całkowite zniesienie konieczności uzyskiwania pozwolenia na budowę !

Ba - w tym roku czeka nas nowelizacja prawa budowlanego i całkowite zniesienie konieczności uzyskiwania pozwolenia na budowę !

Oby nie........

Nie muszę tłumaczyć czemu ?

Gość Gość

(Konto usunięte)
<br />Nie wymagają jeśli posiadają dowód rejestracyjny.<br /><br />

Też nieprawda. Do poruszania się i parkowania nie potrzebują. Ale do wykorzystywania na cele mieszkalne już Ci to w niczym nie pomoże.

<br />W całej Polsce domki holenderskie stawia się jako tymczasowe obiekty budowlane i nikt nie kwestionuje ich postawienia.<br />

W całej Polsce znajdziesz osoby które, podobnie jak Ty nie maja pojęcia o prawie budowlanym, a swoją wiedzę czerpią z opowieści u cioci na imieninach, gdzie wujek powiedział że i tu sobie zacytuj swoj post o tym co można a co nie.

Tylko niestety to jest nieprawda.

Zgodnie z treścią art. 29 ustawy prawo budowlane, uzyskanie pozwolenia na budowę nie jest koniecznie w zakresie budowy tymczasowych obiektów budowlanych, niepołączonych trwale z gruntem i przewidzianych do rozbiórki lub przeniesienia w inne miejsce w terminie określonym w zgłoszeniu budowy, ale nie później niż przed upływem 120 dni od dnia rozpoczęcia budowy określonego w takim zgłoszeniu. Powyższe zwolnienie nie dotyczy obiektów, które mogą znacząco oddziaływać na środowisko w rozumieniu przepisów o ochronie środowiska.

jak więc widzisz taki obiekt tymczasowy już w zgłoszeniu musi mieć okreslony termin rozbiórki i przeniesienia w inne miejsce, nie dłuższy niż 120 dni.

I teraz namawiasz kogoś do kupienia działki za powiedzmy 200tzł, wybudowania tak choćby skromnego domku z wyposażeniem za następne 200tzł, po czym nadzór budowalny z własnej inicjatywy( bo mają już geoportal i widzą co się na ich terenie dzieje), lub najczęściej powiadomieni przez sąsiada nakłada nakaz rozbiórki i mandat np 10tzł.

Jak dla mnie kiepski interes.

Więc nie pisz tutaj kolejnych bzdur nie mających żadnego poparcia w istniejących przepisach.

Ja wiem, że niewiedza w naszym społeczeństwie jest ogromna i np. szewc w codziennej rozmowie zna się i na naprawie samochodów i na rynku nieruchomości, ale najczęściej są to tylko takie opowieści jak Twoja. Nie poparte żadnymi uwarunkowaniami prawnymi. A to że Tobie się tak wydaje, nie oznacza że tak jest.

Po raz kolejny żądam , skoro doradzasz w sprawach mogących mieć duże konsekwencje finansowe dla osoby która Ci uwierzy, to podaj nam tu podstawę prawną na poparcie Twoich słów!

Ja wiem że w Polsce takich samowoli jest sporo. Ale jakoś się to kręci do momentu gdy np. trzeba taką nieruchomość sprzedać. Co wtedy zaproponujesz kupującemu? Samowolę? Albo do momentu gdy zdarzy się w takim obiekcie jakiś wypadek, nieszczęście. Na 100% żadna agencja nie wypłaci odszkodowania za polisę zawartą na samowoli budowlanej. A bądź pewien że to sprawdzają.

I jeszcze jedno. To że może zniesiony zostanie obowiązek uzyskiwania pozwolenia na budowę, nie oznacza że każdy będzie mógł budować co chce i gdzie chce. TO BZDURA. Wprowadzasz w ten sposób ludzi w błąd.

Zmieni się tylko tryb, ale nie wymogi! Po prostu bedzie trzeba spełnić te same wymogi co teraz tylko na koniec procedury nie będziesz czekał na pozwolenie tylko będziesz te dokuemnty składał jako zgłoszenie budowy.

I jak coś będzie w tych dokumentach nie tak, to dostaniesz pisemną odmowę.

I jeszcze jedno. Rocznie w Polsce nadzór budowlany wydaje 7-8000 decyzji o rozbiórce samowoli budowlanych. Nie wiem czy warto ryzykować bo faktycznie coś robią i nieprawdą jest, że jak napisał justas32 nie nie kwestionuje tego co się buduje. Wystarczy spojrzeć w statystyki.

Czyli jak to jest, jak bym chciał sobie szary karton lub domek dla Barbie z Lego lub innego klocka postawić i w nim kilka nocy letnich spędzić, to muszę mieć pozwolenie na budowę? Czyli najpierw obok coś budować w gruncie, by móc to zgłosić i nie być wyśmianym zgodnie z tym artykułem powyżej lub muszę zgłaszać budowę tego kartonu? I jak to ma się do namiotu mieszkalnego, takiego jak w niektórych armiach używają?

Nie nabijam się, tylko zaciekawiło mnie to.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Znaczenie w prawie budowlanym ma przeznaczenie nieruchomości. Każda konstrukcja-budowla, służąca celom mieszkaniowym, musi mieć pozwolenie na budowę i odbiór budowlany za sobą żeby mogła być w celach mieszkalnych wykorzystywana.

Z tym małym namiotem to ciekawa sprawa. Faktycznie czy rozbijąjąc biwak na łące czy w lesie łamiemy prawo?To już jest kwestia interpretacji przez nadzór budowlany. Czy dana konstrukcja w ich opinii staje się obiektem budowlanym. Np. już na pewno namioty magazynowe, handlowe wymagają zgłoszenia.

Hm, może podam przykład z życia. Znajomy ma działkę i chciał kupić domek holenderski. Jako legalista zgłosił się do starostwa powiatowego po "pozwolenie na budowę" dla tego domku. Panie stwierdziły że nie dostanie nigdy pozwolenia na budowę na domek holenderski bo nie spełnia on norm - m.in. wysokości pomieszczeń i ciepłochronności, nie jest także powiązany z gruntem. Kazały mu żeby sobie poszedł i stawiał sobie ten domek gdzie chce - one nie chcą o tym nic wiedzieć. Więc postawił.

Problemem jak to w Polsce jest fakt że każdy urząd w innej miejscowości może mieć inne zapatrywanie na taką sprawę. Najłatwiej to sprawdzić udając się do takiego urzędu - wystarczy zapytać jak oni podchodzą do stawiania tych domków.

Jak już napisałem problem domków holenderskich przerasta polskie prawo, ktore nie wie jak go traktować. Bo np. w domku holenderskim nie można sobie mieszkać na stałe, bo nie spełnia norm. Ale w namiocie już można - mimo że tych norm nie spełnia tym bardziej. Państwo nie ma prawa wtrącać się do wszystkich sfer życia obywateli - takie jest moje zdanie na temat domków.

Reasumując : kupno działki budowlanej 50 - 80.000 zl, postawienie domku holenderskiego 7 - 25.000 zł. Wystarczy przejść się do starostwa aby się zapytać czy nie mają nic przeciwko stawianiu domków na ich terenie. W razie problemów - domek można odsprzedać, za jego zabranie i transport płacąc ok. 2000 zł. Działka budowlana zostaje. Nie można uznać za samowolę budowlaną coś co nie jest zbudowane. Nie można dostać nakazu rozbiórki domku holenderskiego bo go się nie rozbiera - bierzesz cieżarówkę i go przewozisz na inne miejsce.

Nie namawiam więc nikogo do łamania prawa. Ale jako obywatele nie możemy też pozwolić aby absurdalne przepisy nadmiernie ingerowały w nasze życie - zwłaszcza jeżeli nic zlego nie robimy. A urzędy nie wszdzie są nieprzyjazne i często naprawdę podchodzą ze zrozumieniem do absurdów polskiego prawa. Nawet w nadzorze budowlanym...

Gość Gość

(Konto usunięte)
<br /> Wystarczy przejść się do starostwa aby się zapytać czy nie mają nic przeciwko stawianiu domków na ich terenie.<br />

Nie spotkałem sie jeszcze z nadzorem budowlanym który powie petentowi niech pan robi co chce my nic o tym nie chcemy wiedzieć.

Ale tak jak napisałem, stawianie ,,domków holenderskich'' w niczym nie przerasta naszego prawa. Masz na to paragrafy cytowane zresztą przeze mnie. Możesz sobie poczytać.

Wystarczy jedno pismo do nadzoru od sąsiada np. i taki urząd musi podjąć oficjalne stanowisko.

Zgodne z obowiązującym prawem. Czyli dostaniesz nakaz usunięcia samowoli budowlanej. I dostaniesz to na piśmie:-), jako decyzję prawomocną.

Jest jeszcze jedna ciekawa sprawa. Urzędy coraz częściej podpierają się zdjęciami satelitarnymi terenów im podległych, w sprawie podatków od nieruchomości.Przy okazji wyjaśniania nie zgłoszonych lokali do opodatkowania też mogą poinformować nadzór budowlany o samowoli budowlanej.

Tu masz konkret na ten temat jak mi nie wierzysz:

http://m.poznan.gazeta.pl/poznan/1,106517,11173510,Fiskus_sprawdzi_twoj_dobytek_w_Google_Earth.html

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

HQ jak ty się znasz na prawie budowlanym. Gołębiewski ( ten od hoteli) powinien się u ciebie uczyć :)

Czy chcesz powiedzieć, że twój dom przeszedl odbiór? Byłoby to wydarzenie, dawno nie słyszałem o odbiorach domów jednorodzinnych.

Inna sprawa, że nie jestem przekonany, czy podoba mi się by baraki w stylu "domki holenderskie" upiększały już i tak niezły burdel w polskim krajobrazie. Nad morzem knajpy w stylu góralskim, kieleczczynzna w płotach prefabrykowanych, betonowych, a po lasach domki holenderskie? Brrrrr

jest trochę tak jak pisze justas - tyle że wynika to jedynie z tego że w urzędach siedzą ludzie niekompetentni którzy nie znają się na swojej pracy i traktują ją nieodpowiedzialnie - u mnie w mieście facet zrobił generalke która polegała na... rozwaleniu starego drewnienego domu i postawienie w miejsce murowanego podobnego gabarytowo - efekt był taki że... zapłacił kare ( i nic nie rozbierał ) - ale to wszystko zależy od widzi mi się urzędników bo przepisy są jakie są

Gość Gość

(Konto usunięte)
<br />Czy chcesz powiedzieć, że twój dom przeszedl odbiór? Byłoby to wydarzenie, dawno nie słyszałem o odbiorach domów jednorodzinnych.<br />

To mało słyszałeś.

Po zakończeniu budowy obiektu każdy inwestor ma OBOWIĄZEK zawiadomić organ wydający pozwolenie na budowę o zakończeniu budowy obiektu budowlanego. No ale Ty jeszcze o tym nie słyszałeś:-)

<br />u mnie w mieście facet zrobił generalke która polegała na... rozwaleniu starego drewnienego domu i postawienie w miejsce murowanego podobnego gabarytowo - efekt był taki że... zapłacił kare ( i nic nie rozbierał ) - ale to wszystko zależy od widzi mi się urzędników bo przepisy są jakie są <br />

Poczytaj sobie o legalizacji samowoli budowlanej. To co piszesz, w pewnych przypadkach jest możliwe, ale kosztowne.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

A przeczytaj jeszcze raz co napisałem to może ci się rozjaśni.

Z domkami typu holenderskiego sporo zalezy jak gmina jest cięta i zaznajomiona z problemem. Może być tak, że zgłosisz go, ale nie sprecyzujesz czy on do usunięcia czy przesunięcia i też można się bujać. Z reguły w takim przypadku nikt nie sprawdza, ale nawet jakby to pokażesz, że wczoraj podpierałeś go kamieniem w tym miejscu i poażesz ślad po kamieniu. Jest całkiem sporo możliwości, kwestia postawy inwestora i gminy.

Mamy jedno prawo budowlane, ale interpretacje go i zapalczywość w egzekwowaniu bardzo różne.

HQ podoba mi się Twój mentorski ton jakbyś wszystkie rozumy pozjadał. No prawie jak ja :)

Gość Gość

(Konto usunięte)

Jak coś wiem to piszę. Ty piszesz bo tak Ci się wydaje.

Urzędy gmin nic nie mają wspólnego z odbiorem budynków. Zgłasza się w starostwie powiatowym.

To że można różnie interpretowac polskie przepisy to sprawa jasna. Ale warto na początek od tych przepisów które są wyjść, żeby szukać jakichś rozwiązań i możliwości. A sporo tutejszych wpisów nie ma nic wspólnego z przepisami tylko jest to radosna twórczość nie majaca żadnego umocowania w przepisach. Ciężko później w przypadku zainteresowania się urzędów obronić swój punkt widzenia nie mając za sobą żadnych paragrafów, czy nie wiedząc nawet jaki urząd może się nami zainteresować.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Cytowanie prawa przychodzi łatwo, ale to dobre do przedszkola. Z prawem trzeba sobie jeszcze radzić, acz są granice- to co wyprawia Gołębiewski to niezłe k--stwo i powinni mu się w końcu do dupy dobrać. Strasznie szpeci Polskę swoimi potworami.

Napisałeś: "Każda konstrukcja-budowla, służąca celom mieszkaniowym, musi mieć pozwolenie na budowę i odbiór budowlany za sobą żeby mogła być w celach mieszkalnych wykorzystywana" , a to bzdura, bo jak ja napisałem nikt do odbioru domu jednorodzinnego nie przyjdzie "by go odebrać". Chyba, że sąsiad doniesie, że nic się kupy nie trzyma.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Odbiór budynku to nie jest ,, czy ktoś do niego przyjedzie''.

Nie masz niestety pojęcia o czym tutaj piszesz. Poczytaj sobie na czym polega procedura zakończenia budowy i zgłoszenia tego faktu w urzędzie.

<br />HQ jak ty się znasz na prawie budowlanym. Gołębiewski ( ten od hoteli) powinien się u ciebie uczyć :)<br />

Gołębiewskiego prawo budowlane mało interesuje.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

To bardzo miło, że wiesz, że napisałeś bzdurę :) No, internet fajna rzecz :)

Bardzo urokliwe są rejony rzeki Liwiec, warszawiaki kupują w tych okolicach gospodarstwa. I tak aż po Drohiczyn. Wyraźnie dalej, ale też wyraźnie spokojniej, pomimo ekspansji warszawskiej stonki :)

Legalizacja samowoli budowlanej jest możliwa bez kary przewidzianej w przepisach. Mówiąc inaczej - można to zrobić i często się to robi zupełnie bezpłatnie. Tyle że specjalistów od stosowania w praktyce przepisów prawa budowlanego jest tylu co kot napłakal - prawie nikt nie umie odpowiednich przepisów zastosować w praktyce. Sam rozmawiałem z prawnikiem który napisał i książkę i komentarze do Prawa Budowlanego. Facet nie potrafił załatwić najprostszej sprawy, w praktyce nie umiał nic. Na koniec sam z własnej woli zrezygnował z wynagrodzenia za swoje doradztwo. Długo trwało zanim znalazłem specjalistę od prawa budowlanego (w tym legalizacji samowoli budowlanych). Polecił mi go ... wojewódzki inspektor nadzoru budowlanego. Jak widać wszędzie znajdują się ludzie pomocni ...

Gość Gość

(Konto usunięte)

No O.K.

I Ty mając świadomość co to jest prawo budowlane i co jest w nim napisane w dalszym ciągu podtrzymujesz swoje rady których na początku udzieliłeś?

Zwolnienie z opłat legalizacyjnych może ominąć nas jedynie w przypadku, kiedy sprawa dotyczy budynku wybudowanego przed 1 stycznia 1995 r. Stosuje się wtedy przepisy prawa budowlanego z 1974 r, które umożliwiają legalizację samowoli, ale pod warunkiem, że wybudowane bez pozwolenia budynki znajdują się na działce, która zgodnie z przepisami o planowaniu przestrzennym, jest przeznaczona pod zabudowę tego rodzaju i nie stanowi zagrożenia dla bezpieczeństwa ludzi i nie powodują niedopuszczalnego pogorszenia warunków zdrowotnych lub użytkowych otoczenia.

– Aby zalegalizować taką samowolę, trzeba wystąpić do powiatowego inspektora nadzoru budowlanego o wydanie pozwolenia na użytkowanie. Do wniosku należy dołączyć inwentaryzację powykonawczą i ekspertyzę techniczną potwierdzającą, że obiekt nadaje się do użytku.

Kolega tutaj pytał o zakup działki. Więc jeśli ją kupi i zacznie teraz budować zgodnie z Twoją radą ,, domek holenderski'' bez jakichkolwiek papierów, to poradź mu jeszcze od razu jak ma w nadzorze budowlanym udowodnić , że ta budowla ma juz 18lat.

A jak dobrze wiesz jest to warunek KONIECZNY, żeby uniknąć opłaty. W innym przypadku, i przy spełnieniu wszelkich innych warunków, opłata wynosi 50tzł.

Rzeka Liwiec bardzo uroczą, Urle Kamieńczyk z dzieciństwa pamiętam

Dziś oglądałem działki w radachówce, dosyć ładna okolica, lekko urozmaicona wznisieniami, łąki rzeka Świder, lasy w miarę szybki dojazd

Focal + Naim

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.