Skocz do zawartości
IGNORED

Płyty gramofonowe

fantomen19

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie dotyczące płyt gramofonowych. Udało mi się nabyć ostatnio kilka niezłych tytułów m.in. najemnika dżemu i mam pytanie czy istnieje jakiś sposób aby gdy płytka się gra przestała przeskakiwać, bo ma kilka takich momentów że skacze kilka sekund do przodu. Nie wiem czy może ona być po prostu za długo zgrana bo rys jako tako nie ma na niej. Czy można zaryzykować z jakimś większym dociskiem igły lub po prostu spróbować ją umyć, czy to w ogóle da jakieś efekty. Proszę o poradę jako osoba na razie niezbyt rozeznana w temacie... Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/103247-p%C5%82yty-gramofonowe/

Umyć , rzecz jasna. To jak z podaniem bulionu umarlakowi - na pewno nie zaszkodzi !:) No i jeszcze przypatrz się uważnie w momencie "skoku" - może płytka jest akurat w tym miejscu krzywa ? Wtedy nie pomoże nic.

Witam, mam pytanie dotyczące płyt gramofonowych. Udało mi się nabyć ostatnio kilka niezłych tytułów m.in. najemnika dżemu i mam pytanie czy istnieje jakiś sposób aby gdy płytka się gra przestała przeskakiwać, bo ma kilka takich momentów że skacze kilka sekund do przodu. Nie wiem czy może ona być po prostu za długo zgrana bo rys jako tako nie ma na niej. Czy można zaryzykować z jakimś większym dociskiem igły lub po prostu spróbować ją umyć, czy to w ogóle da jakieś efekty. Proszę o poradę jako osoba na razie niezbyt rozeznana w temacie... Pozdrawiam.

Jak Ci "samo z siebie" przeskakuje do przodu, to może być wina zbyt małego antyskatingu lub nawet jego braku. Poczytaj na forum co to takiego antyskating (ewentualnie w pisowni z błędem: antyscating). Zwróć też uwagę na dobre wypoziomowanie gramofonu.

Pozdro,

Yul

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To wkładka to shure v15 model III. Gość mi poleccał że jej nacisk ma być lekko ponad 2g.

A w życiu! Kto ci takich pierdół naopowiadał?

Prawdopodobnie załatwiłeś już zawieszenie.

0,5 do 1,2g

Najlepiej gra na 0,8-1g

A no to nieładnie - prawie dwa razy więcej niż producent przewiduje maksymalnej VTF. Mało która wkładka to wytrzyma na dłuższą metę, a tym bardziej jakiś wiekowy zabytek. Może nich pytający wklei jakieś foty jak wkładka wygląda podczas pracy, może jeszcze coś się uda uratować i ustawić.

Gość rydz

(Konto usunięte)
<br />To wkładka to shure v15 model III. Gość mi poleccał że jej nacisk ma być lekko ponad 2g. <br />

Dla Shure V-15 czy V-15-TM siła nacisku oscyluje od 0,75 do 1,5g,wyjątek stanowi Shure V-15-3 z dopiskiem SERIES-78,nacisk 1,5-3,0 g.

• 2 tygodnie później...

Zmniejszyłem obciążenie do 1,2g. dzięki Panowie bo w sumie to nie wiedziałem że taki ma być nacisk. jeśli chodzi o zdjęcie to normalnie t pracuje - przynajmniej z mojej perspektywy bo nie wiem na co tak zwracać uwagę. Puściłem teraz Anne German i gra ładnie tylko delikatnie trzeszczy ale to raczej od stanu płyty...

Mam teraz nacisk 1,1 ale zauważyłem że jak przestawię wajchę i podniosę ramię a potem je opuszczam to trochę schodzi na bok i nie trafia w to samo miejsce co wcześniej... ;/

Mam teraz nacisk 1,1 ale zauważyłem że jak przestawię wajchę i podniosę ramię a potem je opuszczam to trochę schodzi na bok i nie trafia w to samo miejsce co wcześniej... ;/

Masz za duży antyskating, bo ten który był dobry przy nacisku 2,3 g jest za duży przy nacisku 1,1 g. Należy też wyczyścić (i odtłuścić) miejsce gdzie belka ramienia spoczywa na podpórce windy. Tam jest trochę brudku (na belce od spodu i na podpórce) i się ramię ślizga, bo jest stale ciągnięte ku zewnątrz talerza przez antyskating.

Pozdro,

Yul

Chciałbym się jeszcze spytać do czego służą konkretne pokrętła które znajdują się na i obok ramienia. Załączam zdjęcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

to z tyłu największe na osi to wiem że służy do kalibracji natomiast mniejsze do siły nacisku. Nie wiem natomiast czym reguluje się antyskating oraz do czego służy to coś czarnego z napisem wertical oraz to srebrne pomiędzy ustalaniem nacisku a kalibracją. Przepraszam że piszę pewnie o trywialnych rzeczach dla niektórych ale wolę się dopytać niż sam kombinować i ustawiać to metodą prób i błędów a wolałbym tego uniknąć w przypadku tak delikatnych urządzeń...

Ukryta Zawartość

Teraz jak opuszczam ramie to igła podczas opuszczania schodzi mi nie w kierunku środka płyty ale jego brzegu...

No i dobrze, tzn. niedobrze :) Dobrze dlatego, że przynajmniej wiadomo, że antyskating działa, bo anytyskating ZAWSZE ciągnie ramię ku brzegowi płyty (co napisałem wcześniej na samym końcu posta nr 15). Niedobrze dlatego, że antyskating jest za silny i że miejsce w którym ramię jest podpierane przez podpórkę windy jest zanieczyszczone, co ułatwia ten niepożądany poślizg na zewnątrz. Jeśli dla antyskatingu masz w ogóle jakąś skalę liczbową (na jakimś pokrętełku na przykład), to nastaw go na 1.0, jeśli obecnie używasz nacisku 1,1 g. Teoretycznie powinno być wtedy dobrze.

Pozdro,

Yul

Chciałbym się jeszcze spytać do czego służą konkretne pokrętła które znajdują się na i obok ramienia. Załączam zdjęcie

Ukryta Zawartość

to z tyłu największe na osi to wiem że służy do kalibracji natomiast mniejsze do siły nacisku. Nie wiem natomiast czym reguluje się antyskating oraz do czego służy to coś czarnego z napisem wertical oraz to srebrne pomiędzy ustalaniem nacisku a kalibracją. Przepraszam że piszę pewnie o trywialnych rzeczach dla niektórych ale wolę się dopytać niż sam kombinować i ustawiać to metodą prób i błędów a wolałbym tego uniknąć w przypadku tak delikatnych urządzeń...

Ramię Dula, nic specjalnego, ale na tzw. dobry początek może na pewno być Trochę przefajnowane, moim zdaniem.

Antyskating masz na pokretełku poziomym ze skalami żółtymi i białą. Małe kółeczko przy początku wewnętrznej skali zółtej wskazuje, że wartości nastaw będą dotyczyć wkładek ze szlifami sferycznymi. Mała elipsa na początku skali zółtej (zewnętrznej) wskazuję, ze nastawy będą dotyczyć wkładek ze szlifami eliptycznymi. Masz wkładkę z właśnie takim (chyba) szlifem, wiec będziesz się kierował akurat tą skalą. Skala biała z napisem CD4 dotyczy wkładek ze szlifami dostosowanymi do kwadrofonii, kiedyś był to szlif typu Shibata, obecnie można według tej skali ustawiać antyskating dla szlifów lepszych niż eliptyczne (to na przyszłość, hehe). Zasada ogólna pierwsza: antyskating ustawiamy na podstawie skali odpowiedniej do szlifu igły wkładki gramofonowej. Zasada ogólna druga: wybieramy pokrętełkiem antyskatingu wartość adekwatną do nacisku - tzn. jeśli nacisk wynosi 1 g, to pokrętełko ustawiamy na 1, jeśli nacisk wynosi 2, to pokrętełko dajesz na 2, kierując się oczywiście odpowiednią skalą. Może Ci jakiś dualowiec wyjaśni jak ustawiać nacisk, bo coś czuję że mogłeś to źle zrobić, a jakiś inny dualowiec wyjaśni jak ustawiać wysokość ramienia pokrętłem "Vertical". Jak się nikt z dualowców nie zgłosi, to ja to wyjaśnię ale później.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

No i uważnie przeczytaj ten artykuł, bo tu są pojęcia z którymi się zetkniesz w przyszłości:

Ukryta Zawartość

To taki nasz elementarz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiedziałem że tam jest antyskaning tylko (cholera) nie zorientowałem się że aby go zmienić kręci się po prostu pokrętłem wokół tego małego zegareczka... ; p. Mam teraz nacisk 1 a antyskaning w granicach 0,5 bo tylko przy takiej wartości nie ściąga mi wkładki do zewnątrz podczas opuszczania. To prosiłbym później o wyjaśnienie tej wysokości ramienia, a artykuł przeczytam w najbliższym czasie bo widzę że tam wreszcie ktoś to opisał w sposób bardzo szczegółowy, trudno znaleźć podobnej klasy poradnik na necie. Dzięki bardzo.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.