Skocz do zawartości
IGNORED

Magnetofon Yamaha TC-520 buczy i trzeszczy

psych0

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, coś się dzieje z moim magnetofonem, puszczam kasetę i patrzcie

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

buczy i trzeszczy

Hmm, może kupić kasetę

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i przeczyścić, wygląda na solidną a nie z bazaru.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Witam, coś się dzieje z moim magnetofonem, puszczam kasetę i patrzcie

post-47914-0-86193700-1368109554_thumb.jpg

buczy i trzeszczy

Hmm, może kupić kasetę http://allegro.pl/kaseta-czyszczaca-do-glowic-rolek-magnetofonu-i3236855966.html i przeczyścić, wygląda na solidną a nie z bazaru.

Przełącznik zapis/odczyt do wyczyszczenia.

GM

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

tzn. że kupic tą kasete i przeczyścic ?

To znaczy, że należy przełącznik zapis/odczyt wyczyścić. Kaseta, o której piszesz, do tego celu nie służy na pewno. Zlokalizowanie tego przełącznika wewnątrz magnetofonu nie będzie utrudnione lub wręcz niemożliwe.

GM

dobra działa :D ale teraz mam poważniejszy problem bo tak jak mówiłem wcześniej że prawy kanał mi szwankuje tzn. raz idzie dobrze po chwili cichnie(ale idzie) po chwili znów działa normalnie... jakieś pomysły ?

a ta kaseta czyszcząca tak naprawdę coś da czy nie warto jej kupować ?

dobra działa :D ale teraz mam poważniejszy problem bo tak jak mówiłem wcześniej że prawy kanał mi szwankuje tzn. raz idzie dobrze po chwili cichnie(ale idzie) po chwili znów działa normalnie... jakieś pomysły ?

Po co ci kaseta czyszcząca ? Zainwestuj lepiej w pojemnik 150ml izopropanolu i wyczyść porządnie cały tor przesuwu taśmy wacikiem nasączonym tym alkoholem. A do przełącznika listwowego zapis-odczyt kup "Kontakt S" oraz "Kontakt U".

W sumie najlepiej było by zrobić zakupy na Allegro lub jakimś sklepie internetowym. Do tego jeszcze "Kontakt PR" (do potencjometrów) i będzie komplet niezbędnej chemii do sprzętu AV. Starczy na długo i do nie jednego urządzenia.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Wspomniany wcześniej przełącznik należy wyczyścić bardzo dokładnie. Jego zły stan będzie powodował opisane efekty utraty jednego kanału przy odtwarzaniu.

W dalszej kolejności do wyczyszczenia głowica, pozostałe elementy przełączające i regulacyjne.

Dopiero gdy będziesz pewien, że wszystkie one działają właściwie, można się zabrać za pomiary i testy układu elektronicznego magnetofonu.

GM

Po co ci kaseta czyszcząca ? Zainwestuj lepiej w pojemnik 150ml izopropanolu i wyczyść porządnie cały tor przesuwu taśmy wacikiem nasączonym tym alkoholem. A do przełącznika listwowego zapis-odczyt kup "Kontakt S" oraz "Kontakt U".

W sumie najlepiej było by zrobić zakupy na Allegro lub jakimś sklepie internetowym. Do tego jeszcze "Kontakt PR" (do potencjometrów) i będzie komplet niezbędnej chemii do sprzętu AV. Starczy na długo i do nie jednego urządzenia.

ten gość ma wszystkie te 4 produkty najtaniej na allegro 300ml w sprayu, dobre będzie ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten gość ma wszystkie te 4 produkty najtaniej na allegro 300ml w sprayu, dobre będzie ?

Ukryta Zawartość

Pewnie że dobre będzie. Są też różne tego typu produkty pod nazwą "Cleanser". Sprawdź, może wyjdzie taniej a podobno są nawet lepsze. Taki zestawik przyda ci się w domu. Izopropanolem możesz np. umyć bardzo zabrudzony laser w CD albo zalany telefon komórkowy. "Kontaktem S" "Cleanser S" czyścisz mocno zanieczyszczone styki (tlenki, siarczki) Natomiast "Kontaktem U" lub "Cleanser,em U" musisz zawsze spryskać wszystko po tym jak wcześniej używałeś "Kontaktu S".

Ukryta Zawartość

Dobra, przyszły produkty, cały tor przesuwu taśmy dokładnie wyczyściłem, późnej wyczyściłem dwie te blaszki i pojawił się następny problem, magnetofon zaczął, pykać tak jakby wywalał play, zapuszczam kasetę i wywala ale jak drugi raz zapuszczę to działa, REC wywala cały czas, a prawy kanal jak wariował tak wariuje.

Dobra, przyszły produkty, cały tor przesuwu taśmy dokładnie wyczyściłem, późnej wyczyściłem dwie te blaszki i pojawił się następny problem, magnetofon zaczął, pykać tak jakby wywalał play, zapuszczam kasetę i wywala ale jak drugi raz zapuszczę to działa, REC wywala cały czas, a prawy kanal jak wariował tak wariuje.

Miałeś wyczyścić przełącznik zapis/odczyt a nie jakieś tam blaszki. Szukaj na płycie głównej tego przełącznika. Musi być podobny do tego z mojego zdjęcia, tylko oczywiście wlutowany. Spryskaj go "Kontaktem S" a na drugi dzień spłukaj "Kontaktem U".

Najlepiej zrób zdjęcie płyty głównej i wklej w tym wątku. Będzie łatwiej ci pomóc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

takie cos mam

od spodu:

Ukryta Zawartość

i od góry:

post-47914-0-36163500-1368457900_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

OK. Postaw magnetofon na tylnej ściance i wstrzyknij preparat w miejsce oznaczone strzałką.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a te potencjometry jak nasmarować ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ŁoooJezu ! Chłopie ! To nie są potencjometry tylko wskaźniki wysterowania. Zostaw je w spokoju.

Jeśli kupiłeś Kontakt PR lub Cleanser PR to spryskaj nim potencjometry np, "Rec Level", "Balans" albo "output level". Nie wiem dokładnie jak ten magnetofon wygląda i jakie ma potencjometry.

PS,- Teraz sobie obejrzałem zdjęcia z netu i widzę, że ten model ma tylko dwa potencjometry "Rec Level" i to wszystko. Tak więc masz tylko te dwa do spryskania "Kontaktem PR", oczywiście od wewnętrznej strony. Ten przełącznik wyboru rodzaju taśm też spryskaj "Kontaktem S". Wszystko to co potraktowałeś Kontaktem S nie zapomnij jutro spryskać Kontaktem U.

No to teraz posprawdzaj wszystkie wielowtyki (takie wtyczki z kolorowymi kabelkami). Odkręć pokrywę dolną , dociśnij i spryskaj kontaktem wszystkie połączenia.

Widzę, że w tym decku chyba nie ma wielowtyków. Przewody są bezpośrednio przylutowane do pinów w płycie gł.

Wobec tego odszukaj potencjometry montażowe "Pb.Level". Sprawdź czy coś się zmienia, gdy będziesz stukał po nich np. zapałką lub patyczkiem plastikowym. W ogóle wszystkie te potencjometry montażowe spryskaj Kontaktem PR.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.