Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Avance - czy warto?

lajt

Rekomendowane odpowiedzi

Napisz proszę, jakie modele kolumn Avance zainteresowały Cię, w jakiej konfiguracji miałyby zagrać, jakie gatunki muzyczne słuchasz, jakie preferujesz brzmienie.

Avance kilka lat temu został kupiony przez Chińczyków, zmieniła się oferta kolumn, jednak biorąc pod uwagę wycenę, są to ciekawe propozycje.

Swoją drogą jeśli masz taką możliwość, serdecznie zapraszam do naszego salonu na odsłuchy, mamy pełną ofertę kolumn Avance w salonie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Kiedyś to były ZARąBISTE kolumny !!! avance omega 503 oraz dana :) w tej kategori cenowej były BEZKONKURENCYJNE !!! pamiętam jak dziś gdy kupiłem 503 i właczyłem je w pokoju o powierzchni 40m/2 po prostu ZNIKNĘŁY !!! totalnie oderwal się dzwięk od nich i mogłem narysować na kartce rozplanowanie instrumentów na srodku fortepian , z prawej na drugim planie perkusja , wokalistka wypchnieta przed linię kolumn o jakieś 1,5 metra ... normalnie byłem w szoku ! Brakowało mi natomiast basu ale to normalne ponieważ 503 do czterdziestu metrów sa zdecydowanie za małe ... dlatego ustawiłem je pózniej w 25metrach i było OK -NIESTETY kosztem stereofoni :( nie była juz tak efektowna :( Hmm... szkoda ,ze Poul Rosing sprzedał AVANCE chińczykom :( ciekawe jakby się potoczyły dalsze losy gdyby nie osierocił swej firmy <mysli> Hmm... odnosnie zaśnowych avanc-ów nie mogę nic powiedzieć gdyż jeszcze nie słuchałem ich :)

Witam. Mial ktos do czynienia z kolumnami tej firmy? Chodzi mi o nowsze modele. Co mozecie o nich powiedziec?

Obecnie nie warto kupować kolumn marki Avance. Przez parę lat posiadałem monitory Avance Dana 506 (zostały zmienione na Usher V 601)

Dużo lepszym rozwiązaniem są kolumny i monitory firm np. Usher lub Epos.

Ja odsłuchiwałem chyba 503,i nie było jakiegoś super szału ale grało całkiem ciekawie.No i stosunek jakość/cena był conajmniej dobry.pzdr

skoro nie było super szału to istnieje wysoce prawdopodobne ,iz pracowały w złej konfiguracji :) oto ta w której pracowały u mnie : Arcam alpha8 połaczony monster kable interlink300 + głosnikowe van del hul cs122 hybrid za zródło pracował marantz cd 67 original se zasilanie zaś filtrował kondycjoner helion :) sieciówka neel -a :) do jazzu IDEALNE połączenie :) miesiąc czasu dobieralem komponenty :) by ostatecznie wygrały wymienione wyżej :)

Q21 mówi, że Avance kilka lat temu został kupiony przez Chińczyków, zmieniła się oferta kolumn, jednak biorąc pod uwagę wycenę, są to ciekawe propozycje.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z tą tezą. Stare Avance grały na poziomie, i tylko takimi byłbym w stanie się zainteresować i je polecić. Zdecydowanie nie polecam nowych, mimo że wyglądem zdradzają aspiracje do lepszego brzmienia.

Avance jest własnością chińczyków. Kolumny wyglądają jak 1000$, ale nie grają za dobrze. Kiedyś to były niezłe budżetówki, teraz nawet nie wiadomo jakie przetworniki w nich siedzą.

Posiadam Avance Epsilon 960 i jest zupełnie na odwrót: wyglądają jak 10$, ale grają pięknie. Co do przetworników, też wiadomo co w nich siedzi - Scan-Speaki :)

• 2 tygodnie później...

Miałem Avance Omega 503. Grały najpierw z Denonami, potem z Rotelami i uważam, że to były bardzo dobre kolumny. Sprzedałem tylko dlatego, że miałem daleki wyjazd. Ushery i inne nowe chińskie wynalazki to już nie to co stare porządne duńskie oryginały.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Miałem Avance Omega 503. Grały najpierw z Denonami, potem z Rotelami i uważam, że to były bardzo dobre kolumny. Sprzedałem tylko dlatego, że miałem daleki wyjazd. Ushery i inne nowe chińskie wynalazki to już nie to co stare porządne duńskie oryginały.

Usher nie jest chiński :p

Gdzieś tu na formu było kiedyś porównanie advance i kolumn na głośnikach usher. Jak znajdę to wrzucę :)

Gość BlueMax

(Konto usunięte)

Avance - kolumny legendarne. To jeszcze były czasy, kiedy nadred. Stryjecki był w stanie sam coś wypromować z niczego :) Ale duńskie to one nigdy nie były, wiadome w bardziej wtajemniczonych kręgach było, ze w Danii jest nie fabryka, nawet nie montownia tylko paczkownia gdzie paczkowano gotowe kolumny made in China w gustowne pudełka made in Denmark :) teraz jest przynajmniej uczciwej. A Usher jest chiński, tylko od tych drugich Chinczyków z Tajwanu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.