Skocz do zawartości
IGNORED

Przedwzmacniacz gramofonowy DIY

profes

Rekomendowane odpowiedzi

>stożek

jakiego anty RIAA używasz ???

własnej roboty, czy doś z "gotowców"

ja po wielu próbach doszedłem do wniosku, że najciekawszy jest ten od Hagemana

i jeszcze jedno - ile stopni korekcji ???

pozdro.

Witam !

Dokładnie Hagermana, wersja symetryczna ( robię tylko takie preampy ).

Dwa stopnie: 50 i 500 Hz oraz 2.120 i 50 kHz + opcjonalny 7950 uS ( 20 kHz ). Z nim może być lepsza kontrola najniższych - zależy od systemu, dlatego postanowiłem dodawać go na życzenie.

Pzdr.

>stozek - dzieki za info

tylko rzuciłem jednym okiem na posta, bo musze lecieć.

kumpel kupił Garrarda 301 i trzeba go poskładać do kupy

jak wróce i nie będzie zbyt późno to jeszcze coś naskrobię

over

Wróciłem. Garrard jak na sprzęt sprzed ponad 30-tu lat spisuje się doskonale. Były "niewielkie" problemy z subchassis, bo 3009-ka wchodziła, ale sygnałówki ni cholery nie dawało się podłączyć. Trza było rzeźbić

w subchassis wpust na przewody. Teraz musi sie to wszystko ułożyć i za parę dni powinno już być ładnie... :-)

>tomekk

pytasz o teorię, czy praktykę? chetnie odpowiem, ale napisz co chcesz wiedzieć

Yaxa

Witam. Interesują mnie ew. schematy takich rozwiązań (pasywna korekcja). Również czy jest możliwe zasilanie bateryjne ?! (trzeba przecież, jak rozumiem mocniej wzmacniać lub robić to podwojnie - czy tak??).Czy są preferowane jakieś konkretne (firmy) rezystory i kondensatory w części odpowiedzialnej za korekcję. Nie jestem elektronikiem więc poprosilem o wyjaśnienia znajomego fachowca i przynajmnie już wiem czym się różnią oba sposoby. Po prostu lubię wiedzieć - choćby szczątkowo. Będę bardzo zobowiązany za jakiś sprawdzony schemat takiego układu - i pewnie nie tylko ja.Pozdrawiam

>tomekkk

podaję ci link do "gotowca" na bateriach. oczywiście pasywka (dwa stopnie).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

jeśli nie masz doswiadczenia zwiazanego z tego typu aplikacjami proponuję na początek

coś dużo prostszego (bez lamp - mniejszy kłopot z brumem itd), trza poprosić stozka,

powinien coś dla ciebie znaleźć. jak sie troche z tym pobawisz, przyjdzie czas na selekcję

elementów po linii producenta i materiału z jakiego są wykonane. mogę tylko powiedzieć, że

osobiście od zawsze uzywam 1% polipropylenów. rezystory metalizowane

>stożek - znajdziesz cosik dla tomkkka na zbliżające się długie zimowe wieczory ?

>darkul - a świstak siedzi i zawija je w te sreberka...

pozdro

Ukryta Zawartość

Witam !

>Yaxa - coś tam znajdę.

>tomekkk, trochę linków na początek:

"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) " - prosty kalkulator do obliczania wartości elementów - pasywka jednostopniowa - dwustopniową najlepiej liczyć na podstawie symulacji w SPICE - ja tak robię;

"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) " - nie trzeba chyba nic dodawać - klasyka solid state;

"

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) " a tu coś dla miłośników OP :-).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

prosiłem stożka żeby poszperał i proszę! na smierć zapomniałem o projekcie rjm audio, do którego

przesłał linka. tomkkku jest to, moim zdaniem swietna propozycja na początek. sam ją kiedyś "popełniłem" -

daje dosyć duże możliwości ingerencji w układ jednocześnie bardzo dobrze jak na tego typu projekt brzmi.

ja bardziej wgryzam się w aplikacje na lampach, a z tego co widzę stożek obrabia SS, więc pozwoliłem

sobie na taki drobny podział... ;-)

I powtarzam: lepeij zacznij od SS lub OP, bo przy lampie możesz się zniechęcić, a gwarantuję ci, że w SS można uzyskać brzmienie tłukące po anodach niejednego lampowca...

mimo tego przesyłm linki do literatury n/t pasywek na lampach. największą zaletą pasywki jest fakt, że

możesz ją wstawić (oczywiście nie traktuj tego całkiem dosłownie) pomiędzy dwa dowolne obwody

wzmacniające (chyba że drugim jest wtórnik katodowy itp :-)) niezależnie czy jest to lampa SS czy OP.

Generalnie można powiedzieć (znów uogólnienie), że taki pasywny obwód można "wyjąć" z układu SS

i wpakować go do lampy. Niestety, w rzeczywistości nie da się tego zrobić bez kompletnego rozpieprzenia

korekcji RIAA, bo na jej właściwą charakterystykę ogromny wpływ mają impedancje wyjściowa stopnia poprzedzającego, oraz wejściowa kolejnego (ta druga szczególnie miesza w układach lampowych). W lampach

dochodzi jeszcze pojemność wewnetrzna lampy, która również potrafi rozwalić koncepcję.

ok. tera pora na linki:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pozdro

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>Yaxa

>tomekkk

Trzeba jeszcze pamiętać o sprzężeniu stałoprądowym, kóre może sporo namieszać w ukłądzie - układy pasywne RIAA są DC, więc jeżeli OP ma na wyjściu 15V ( które powstało po wzmocnieniu jego napięcia niezrównoważenia ) to to napięcie "pójdzie dalej" przez pasywkę do następnego stopnia itd. Lekarstwa są trzy:

projekt uwzględnia korekcję napięć DC ( indywidualne regulacje offsetu OP, układ DC servo )

sam układ DC servo

na wyjściu stosujesz filtr subsoniczny, który zatrzyma napięcie DC ( ale stopnie wzmacniające będą pracować ze składową stałą, a to żle )

Jak widzicie, pasywka nie jest taka prosta ale te brzmienie - WARTO !!

Pozdr i do następnego razu.

i właśnie dlatego powinniśmy to ciągnąć, żeby z jednej strony uzmysłowić złożoność takiej konstrukcji, z drugiej poszukać optymalnego wykorzystania jej potencjału. Takich pułapek, o których wspamiał stożek jest całe mnóstwo - tylko jedna uwaga do stożka: wytaczamy ciężkie działa (teoria, teoria....), czy przypadkiem nie zapędzilismy się trochę za daleko jak na ten etap ?, no wiesz, żeby nie skusić ???

>stożek

jescze jedno pytanie, tym razem zwiazane bezpośrednio z twoim komercyjnym projektem: czy nie obawiasz się, że dając odbiorcy tak potężne mozliwości dopasowania interfejsu wkładka-pre, robisz sobie trochę koło nosa? moze dojść do sytuacji, że ludzie będą bez końca szukali tej "jedynej słusznej" i optymalnej wartości interfejsu przez co mogą zapomnieć do czego w zasadzie służy sprzęt - słuchania muzyki ??? jestem ciekaw twojej odpowiedzi

pozdrawiam

>Yaxa

Jeszczę nie śpię, to odpowiem :-):

Daję możliwości użytkownikowi do "zabawy", jak to wykorzysta - to jego sprawa - w instrukcji obsługi jest rozdział

poświęcony dopasowaniu wkładki do wejścia ( dla niektórych kontrowersyjny ) ale wyjaśnia on na tyle wiele niejasności,że możliwych ustawień nie będzie aż tak wiele. Uprzedzając pytanie - materiały źródłowe pochodzą od Hagermana. Niektórych one przekonaja, innych nie. Mnie przekonał po wielu odsłuchach i " zabawach ":-)

Uważam, że sprzęt powinnien być maksymalnie "user friendly", co w wypadku preampu Riaa jest podstawą.

Pzdr.

> stożek

> Yaksa

Witam. Przyznam, że nie spodziewałem się takiego zaangażowania Panów w pomoc dla mnie. Jestem mile zaskoczony i bardzo wdzięczny.Serdecznie dziękuję - wszystkie adresy i linki sobie zapisałem. Pragnę uspokoić Was - nie będę osamotniony w mojej walce o lepszy dźwięk z analogu. Mam szczęście znać dwie sympatyczne i życzliwe osoby z "branży". Kustagon -Amparo - Dariusz Starzyk i Puzon-Kornel Mikołajec obiecali pomoc w wolnych chwilach. tyle, że tych wolnych chwil mają mało. Przepraszam , że tak późno reaguję na Waszą pomoc lecz ostatnie dwa dni nie siadałem do komputera, gdyż cieszyłem się moim nowym nabytkiem - "hobby" , mianowicie kupiłem sobie piłę łańcuchową i aby nie rżnąć wszystkiego co się nawinie poszedłem do lasu na poszukiwania ( oczywiście w formalnym porozumieniu z leśniczym) odpowiedniego materiału. Dzięki temu mam nadzieję mieć drewno do kominka oraz sposób na rozładowanie napięcia i frustracji. Tej ostatniej jest coraz więcej i muzyka już nie wystarcza - nawet z analogu ( no chyba , że z nowym pre pasywnym). I tak koło się zamyka. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Witam !

>tomekkk, pozdrów swoich " shifu " :-)

>Yaxa, mogę Ci podesłać fragment manuala w pdf na priva. Niestety nie mam tego w jpg, a konwertowanie wychodzi nieszczególnie - są tam też wykresy.....

Jeżeli chcesz, to daj znać.

Pzdr.

>stożek

manual jak najbardziej przyswajalny. Moim zdaniem nie ma się czego wstydzić, napisany przystępnym językiem, zawiera wszystko co powinien (no może te rysunki ciut większe :-)). Jak wspomniałeś wcześniej to trudny i często kontrowersyjny temat, a jednak uważam, że nie jest aż tak źle. Problem tkwi bardziej w znalezieniu właściwych proporcji pomiędzy technicznym "bełkotem" a pospolitym językiem.

pozdro

Witam !

>Yaxa, dzięki za opinie - masz rację co do zachowania umiaru w "bełkocie". Niektórzy tego nie rozumieją :-) A wykresy małe bo i format mały :-)

>jjp - a które fragmenty Cię interesują ? Dla każdego co innego....

Pzdr.

• 8 lat później...

Widze że jesli cos nie kosztuje kilka tysiecy to nie gra,nic bardziej mylnego,

Najlepszy preamp jaki sluchalem byl w rtarym wzmacniaczu jamahy,dla mnie to hai end i zbuduje sobie cos takiego,tylko musze dorwac schemat a zakładam ze tam jest jakis nędzny opa

Widze że jesli cos nie kosztuje kilka tysiecy to nie gra,nic bardziej mylnego,

Najlepszy preamp jaki sluchalem byl w rtarym wzmacniaczu jamahy,dla mnie to hai end i zbuduje sobie cos takiego,tylko musze dorwac schemat a zakładam ze tam jest jakis nędzny opa

Zgadza się. BARDZO dobry preamp można mieć za grosze, trzeba tylko wiedzieć w czym szukać.

Gość vasa

(Konto usunięte)

BARDZO dobry preamp można mieć za grosze, trzeba tylko wiedzieć w czym szukać

Ciekawe rzeczy piszesz. Ja szukałem bardzo długo i nie udało mi się takiego znaleźć. A wręcz okazało się że za BARDZO dobry preamp trzeba niestety BARDZO dobrze zapłacić.

Może uchylisz rąbka i podasz jakieś przykłady?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.