Skocz do zawartości
IGNORED

Sprawdzony projekt subwoofera? (DIY)

ptr

Rekomendowane odpowiedzi

Jako kompletny początkujący w temacie DIY audio, chciałbym zacząć swoją przygodę właśnie od zbudowania suba. Trochę poczytałem internety i co nieco wiem, jednak ciągle mam więcej wątpliwości niż wiedzy.

Kwota jaką chciałbym przeznaczyć to około 1000zł, maksymalnie 1500zł. Sub wykorzystywany byłby głównie do muzyki, okazjonalnie do filmów. Grałby z obecnie posiadanymi przeze mnie monitorami MA rx2 (tu komentarz na marginesie - niektórzy uważają że te monitory mają całkiem sporo basu, nie twierdzę że tak nie jest bo to kwestia subiektywna, jednak z reguły słucham przy dosyć niskich głośnościach [mieszkanie w bloku] i właśnie wtedy chciałbym dodać brakującego dołu do muzyki).

Muzyka: jazz, rock, metal. Metraż: około 20m2.

Rozważałem zakup głośnika STX, jednak nie wiem czy klasowo nie będzie odstawał za bardzo od posiadanych MA. Do tego wiem że trzeba dołożyć wzmacniacz i tu też jestem w kropce.

Najchętniej skorzystałbym z jakiegoś gotowego, opublikowanego projektu, coś na wzór projektów Troelsa. Co polecacie?

https://www.audiostereo.pl/topic/103077-sprawdzony-projekt-subwoofera-diy/

Na samym AS jest ze 100 wątków o subwooferach-postaraj się i poszukaj:)

Jeśli do głównie do muzyki to poleciłbym jakiegoś Daytona,sam mam rss 315HF4 i jak uda Ci się kupić wzmak od Irka to powinieneś zamknąć się w kwocie 1500 zł o ile resztę zrobisz sobie sam albo zlecisz komuś za flaszkę :)

ja zbudowałem suba SUB T-20.39 na głosniku visatona tiw 200 panel od irka sub 150 i powiem Ci ze kopie ja kon:-)

takze polecam ja zmiesciłem sie okolo 1200-1300 i powiem tyle ze za te pieniadze masz suba ktory porownywalnie gra z tymi sklepowymi za 3 tys a wiem bo znajomy ma MONITOR AUDIO RADIUS R 370 HD I COS KOŁO tego kosztował to jak pusciłem mu film to powiedził ze gdyby jeszcze raz miał suba kupywac to by se sam zbudował tylko ze na tiw 250 ,

ja zbudowałem suba SUB T-20.39 na głosniku visatona tiw 200 panel od irka sub 150 i powiem Ci ze kopie ja kon:-)

takze polecam ja zmiesciłem sie okolo 1200-1300 i powiem tyle ze za te pieniadze masz suba ktory porownywalnie gra z tymi sklepowymi za 3 tys a wiem bo znajomy ma MONITOR AUDIO RADIUS R 370 HD I COS KOŁO tego kosztował to jak pusciłem mu film to powiedził ze gdyby jeszcze raz miał suba kupywac to by se sam zbudował tylko ze na tiw 250 ,

Zgadza się piter,sam miałem TIW250xs przez chwilę i wsadzony na test do przypadkowej obudowy(bo akurat pasował otwór) z jakimś słabym wzmacniaczem-zagrał i w muzyce i w kinie jak marzenie!

"Zamieniłem" go jednak na TIW300 i tego Daytona,bo lubię dużo i mocno,ale właśnie kolega mnie molestuje o tego mniejszego,tym bardziej że mogę kupić głośniczek w dobrej cenie...

To te "większe"jeszcze nie wykończone,ale sieją już spustoszenie :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

dzięki za porady. zachęciliście mnie do pracy.

freedi na tym zdjęciu ten po lewej to dayton RSS315HF-4 12" ? BR do tyłu?

jakie wymiary obudowy?

Tak ,to amerykaniec w oz 50x38x48 podwójny mdf 18 mm czyli ok 50 dm3, lekko wytłumiony gąbką, waga 45kg ,wzmak Irka 300W mosfet(właśnie poprawiam fornir)

...tu masz ciut więcej:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.