Skocz do zawartości
IGNORED

Playstation 3 czy jednak Odtwarzacz CD ?

darthmaul2

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Mam pewien dylemat, Jestem w trakcie doboru sprzetu hi-fi do pokoju 20m. Caly zestaw ma sie skladac ze wzmacniacza, glosniki i porzadne kable. Problem mam z podjeciem decyzji o zakupie odtwarzacza CD do zestawu poniewaz jestem posiadaczem playstation 3 i slyszalem ze mozna go podpiac pod wzmacniacz i uzywac jako czytnika CD.Na caly zestaw zamierzam przeznaczyc okolo 5000 - 6000 tys. Jak myslicie panowie, lepiej zrezygnowac z odtwarzacza CD i za pieniazki zaoszczedzone na odtwarzaczu kupic lepszy wzmacniacz i kolumny grajace z playstation czy jednak okroic troszke wzmaka i glosniki i zakupic Odtwarzacz CD ? Nie mam zielonego pojecia czy byla by jakas duza roznica w jakosci dzwieku z playa w porownaniu do Odtwarzacza Cd ? Jesli byla by to bardzo duza roznica to pewnie zdecydowal bym sie Cd ale jesli nie ma duzej roznicy to czy nie lepiej dolozyc np. do lepszych glosnokow ?? Czy przecietny sluchacz ( do takich sie chyba zaliczam, nie mam uszu audiofila z 30 letnim stazem) bylby w stanie zauwazycz roznice muzy z playa i z odtwarzacza CD ??? Co sadzicie ? Brac Cd czy jednak sobie darowac ? Jeczcze jedno pytanie na koniec. Z zestawu wzmacniacz, kolumny, kable co ma najwiekszy wplyw na jakosc dzwieku. Lepiej kupic drozszy i lepszy wzmacniacz i troszke tansze kolumny czy na odwrot ? Pozdrawiam czekam na porady.

PS3 czyta Audio CD co prawda, lecz wg mnie nie nadaje się do odsłuchu (chyba że będziesz używał zewnętrznego DAC'a). PS3 jest przeznaczone do gier i odtwarzania filmów DVD/Blu-Ray niż do "zobowiązującego" odsłuchu płyt CD.

roznica bedzie ogromna nawet z budzetwoym odtwarzaczem cd. ps3 jest bardzo slabe do audio,wiem bo sam uzywalem przez chwile jak wymienialem cdeki i zostalem na chwile bez zadnego a zaznaczam ze nigdy nic z nawet z sredniej polki nie mialem.

Roksan Caspian m2, Epos m12.2,Cambridge Audio Stream Magic 6

Jesli Twoj PS3 nigdy nie był podłączany do netu i jakimś cudem nadal ma oprogramowanie systemowe w wersji 2.xx lub starszej to da radę. Rewelacji nie bedzie, ale jako CD na tzw. przeczekanie w zupełności wystarczy. W tej sytuacji mozesz cały budżet przeznaczyć na wzmaka i kolumny, co dodatkowo zaprocentuje, kiedy w przyszłości zmienisz źródło.

Niestety wraz z systemem w wersji 3.00 jakość dzwieku z wyjśc analogowych uległa znacznemu pogorszeniu i tak juz pozostało do dziś. W tej formie PS3 skutecznie popsuje dzwięk każdego zestawu, w którym się znajdzie. Być może rozwiazaniem byłby jakis niedrogi zewnetrzny DAC połączony z konsolą po optyku, ale to juz musiałbys poczekac na wypowiedzi osób które próbowały PS3 w roli transportu.

• Moderatorzy

Jesli Twoj PS3 nigdy nie był podłączany do netu i jakimś cudem nadal ma oprogramowanie systemowe w wersji 2.xx lub starszej to da radę. Rewelacji nie bedzie, ale jako CD na tzw. przeczekanie w zupełności wystarczy. W tej sytuacji mozesz cały budżet przeznaczyć na wzmaka i kolumny, co dodatkowo zaprocentuje, kiedy w przyszłości zmienisz źródło.

Niestety wraz z systemem w wersji 3.00 jakość dzwieku z wyjśc analogowych uległa znacznemu pogorszeniu i tak juz pozostało do dziś. W tej formie PS3 skutecznie popsuje dzwięk każdego zestawu, w którym się znajdzie. Być może rozwiazaniem byłby jakis niedrogi zewnetrzny DAC połączony z konsolą po optyku, ale to juz musiałbys poczekac na wypowiedzi osób które próbowały PS3 w roli transportu.

Ale jest sens zajechać laser PS3 korzystając z niego jako transportu, skoro i tak jakość będzie porównywalna do transportu typu DVD za 149zł? Przy takim budżecie jaki kolega zakłada, bawienie się w odtwarzanie z kompa, czy ps3 nie ma żadnego sensu. Gdyby to był budżet 1000zł, to można się zastanawiać nad takimi zabawami, ale nie w takiej sytuacji. Jeżeli chcesz oszczędzić na źródle, to nawet jak kupisz używany CD za 600zł uzyskasz olbrzymią różnicę in plus, w stosunku do PS3. Pozdrawiam.

-----------------

• 2 miesiące później...

Kiedyś czytałem o dobrej jakości dźwięku z PS3, dlatego m.in. nigdy nie kupiłem żadnego CDka. Natomiast teraz dowiaduję się że to nie jest to takie oczywiste.

i tu nasunęło mi się pytanie: czy przy podłączeniu optykiem do amplitunera Denona i 176,4kHz ustawionych w PS3 mam faktycznie taki "dziadowski" dźwięk? ktoś napisał że można najpierw podłączyć PS3 do DACa a później do wzmacniacza i jakość będzie przyzwoita wtedy, a aplituner to nie jest takie "dwa w jednym" ? (pomijając oczywiście fakt że to nie jest sprzęt Hi-Fi)

Ja mam obecnie Ps3 jako transport i sygnał biegnie po optyku do rDac'a z zasilaczem liniowym. Nie ma tragedii, porównując nawet z Krellem 280cd.

Czyli jednak nie ma dramatu - przynajmniej w sprawie PS3 jako transport. Może jednak nie jestem głuchy zupełnie ;)

Proszę jeszcze o opinię w sprawie następującego problemu:

Z lenistwa chcę kupić jakiś player co by konsoli i TV nie odpalać za każdym razem i zastanawiam się nad zakupem Denona DCD-680 (akurat jest takowy do kupienia).

I pytanie: czy to ma sens, tzn. czy jakość z tego playera nie będzie zbyt odbiegała od PS3? (wszystko podłączone do amplitunera Denona)

Ja bym zaoszczędził na "porzadnych kablach" i kupił jakiś spoxowy DAC z wejściem optycznym. PS jest tak dobry w roli transportu do DACa jak każde inne urządzenie, a dobre źródło jest trochę ważniejsze niż "jakość kabli". Przy 6k na zestaw wydawanie kasy na keble a oszczędzanie na źródle to zupełny bezsens. W tej kasie porządny DAC za tysiaka to jest już must have.

Zwłaszcza, gdyby za te 6k kupić używki warte w sklepie 12k :)

For us, there is no spring. Just the wind that smells fresh before the storm.

Swego czasu przez ponad rok jako źródło uzyskałem ps3 jako źródło, była wzięta w daca ps audio digital link 3 i zagrała na poziomie cd za ok 5 pln

Przepraszam za błędy pisze z upada

Kiedyś czytałem o dobrej jakości dźwięku z PS3, dlatego m.in. nigdy nie kupiłem żadnego CDka. Natomiast teraz dowiaduję się że to nie jest to takie oczywiste.

Bo tak faktycznie było... do września 2009, kiedy to software systemowy v3.00 sprowadził całkiem przyzwoity dzwięk PS3 (po analogu) do poziomu odtwarzacza dvd za 100zł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.