Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Był ostatnio na Audio-markt cały zestaw za €10.000.

W Holandii ostatnio poszły HE/HEV60 za €850, cholera jasna spóźniłem się. 20km stąd.

31 minut temu, Marek.S napisał:

Był ostatnio na Audio-markt cały zestaw za €10.000.

W Holandii ostatnio poszły HE/HEV60 za €850, cholera jasna spóźniłem się. 20km stąd.

Marek, nie ma takich cen za HE90. To był wałek na 100%. Podobnie jak z Polski za 30.000 zl. Po próbie umówieńia sie na odbiór osobisty kontakt się urwał.

Na HE60 szkoda kasy, Staxy graja lepiej. W normalnej cenie bo tu też podejrzewam wałek, coś za tanio.

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Nie był, poszły w 2h, były własne zdjęcia i gość miał dużo pozytywnych opinii. Nie takie rzeczy tutaj schodziły za grosze ale trzeba pisać lub dzwonić i w międzyczasie już wsiadać do samochodu i poprosić żeby zdjęli ogłoszenie bo handlarzy jest więcej jak w Polsce.

Tutaj ludzie mieli/mają pieniądze i jest trochę inna mentalność czasami naprawde ciekawy vintage schodzi po cenach złomu np. jak kogoś rodzice czy dziadkowie zmarli i trzeba wywieźć czy sprzedać rzeczy z domu 😉 Czasami zdarzało mi się kupić Rogersy JR149 za €10 czy Yamahę A-S1000 za €75....bo kupili sobie nowy amplituner Marantza a Yamaha się popsuła (wystarczyło rozebrać i wyczyścić selektor źródeł).

HE60 to plastik fantastik, tyle że elektrostat, najsłabszy z zestawu jest wzmacniacz. Z wyglądu te same obudowy co HD600/650 tylko że z ESL'em w środku.

Edytowane przez Marek.S

Kupię z USA Jensen Model 6. Pomożesz?

W znakomitym stanie przetworników mozna wyrwac za ok. 500-600 USD.

W dniu 30.04.2022 o 22:47, jjacek napisał:

ja mam ten wzmacniacz..Pass Labs HPA-1 Headphone Amp

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moje gratulacje, bardzo dobry wzmacniacz słuchawkowy

3 godziny temu, pmcomp napisał:

Nic nie gra tak jak stare Orpheuse. A testowałem chyba prawie wszystko. Stax był, jest i pewnie zawsze bedzie numerem 2 w słuchawkach niestety. Je poluję dalej. Za nauszniki trzeba dać ok. 60 tys zl i baaardzo rzadko sie pojawiają. Jak ktoś ma to odkupię. Teraz, zaraz.

Nic tak z elektrostatów nie gra jak pewien starszy model z przed 007 Staxów ale napędzany HEV90 Orpheusa

Ukryta Zawartość

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

26 minut temu, ASURA napisał:

Moje gratulacje, bardzo dobry wzmacniacz słuchawkowy

Nic tak z elektrostatów nie gra jak pewien starszy model z przed 007 Staxów ale napędzany HEV90 Orpheusa

Wzmacniaczy i rozwiazań klasy HEV90 przeznaczonych do HE90 jest na rynku co najmniej kilka ale słuchawki HE90 są jedne, jedyne i unikalne i to one a nie wzmak odpowiadają za legendarną jakość dzwieku Orpheusa.

Edytowane przez pmcomp

27 minut temu, pmcomp napisał:

Wzmacniaczy i rozwiazań klasy HEV90 przeznaczonych do HE90 jest na rynku co najmniej kilka ale słuchawki HE90 są jedne, jedyne i unikalne i to one a nie wzmak odpowiadają za legendarną jakość dzwieku Orpheusa.

Powiem tak z Sly się kłócisz, może się z moją opinią nie spieraj; jak nie zrozumiałeś to jeszcze raz: stare Staxy z HEV90 Orpheus to lepsze rozwiązanie niż HE90/HEV90 

2 godziny temu, ASURA napisał:

Powiem tak z Sly się kłócisz, może się z moją opinią nie spieraj; jak nie zrozumiałeś to jeszcze raz: stare Staxy z HEV90 Orpheus to lepsze rozwiązanie niż HE90/HEV90 

Spieram się jeśli wiem czego dotyczy spór. Ty jesteś enigmatyczny i nie wiem, o których Staxach mówisz. Tym bardziej, że Senki i Staxy potrzebują innego napięcia.

Nie słyszałem ani na własne uszy ani z obcych wypowiedzi, żeby jakieś Staxy grały lepiej od HE90, sorry.

A oprócz swojego systemu miałem okazję u Stefana w Berlinie porównywać kilka modeli Staxów (Lambda, Omega, 007, 009) i HE90 "łeb w łeb"  i nic nie zagrało lepiej od HE90

Pozdro

9 godzin temu, pmcomp napisał:

Spieram się jeśli wiem czego dotyczy spór. Ty jesteś enigmatyczny i nie wiem, o których Staxach mówisz. Tym bardziej, że Senki i Staxy potrzebują innego napięcia.

Nie słyszałem ani na własne uszy ani z obcych wypowiedzi, żeby jakieś Staxy grały lepiej od HE90, sorry.

A oprócz swojego systemu miałem okazję u Stefana w Berlinie porównywać kilka modeli Staxów (Lambda, Omega, 007, 009) i HE90 "łeb w łeb"  i nic nie zagrało lepiej od HE90

Pozdro

Każdy ma swojego Stefana Ty słuchałeś nowszych modeli a Stefan nie musi mieć wszystkiego.

Dowalę trochę ale takie Staxowe czy też Orfeuszowe Grado GS1000  w pośród słuchawek planarnych są tylko że właśnie oprócz dobrej góry i średnicy mają w przeciwieństwie do Staxów i Orpheuszy znacznie lepszy bas.

Moja oddzielna opinia to to że jest dalej nie do końca możliwa synergia w świecie elektrostatycznym i myki typu podnoszenie napięcia słuchawkom za dużo  w kwestii basso continuo im nie pomaga

Podchodzę do słuchawek elektrostatycznych z przyjemnością ale po jakimś czasie z tym basem doopa blada i tylko jak pamiętam te starsze z przed modelu 007 sobie w całym paśmie lepiej radziły

Skąd ta tajemniczość, otóż kiedyś bym chciał je jeszcze dorwać

Aha, czyli wiem ale nie powiem …

To coś jak @747albo @Stasiop … wy maluczcy żyjcie w niewiedzy, ja jestem guru.

Panu juz dziękujemy.

Edytowane przez pmcomp

Mi się ostatnio spodobały Meze Elite. Nie są tak przejrzyste jak Susvara, czy Staxy i Orfeusze, ale obiektywnie rzecz biorąc nic im nie brakuje, są niesamowicie wykonane i wygodne. Mają fajny, uniwersalny charakter grania. Można słuchać całymi dniami bez oznak zmęczenia, także kiepskich nagrań.

• 1 miesiąc później...

Mam taki zestaw i niczego nie bede zmienial przez dobra chwile...

Ukryta Zawartość

0T4A8759.JPG

0T4A8756.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi