Skocz do zawartości
IGNORED

Coś lepszego od Sennheiser HD 598 ?

mttj

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj,

nie polecam zmiany słuchawek na lepszy model, korzystając ze źródeł bez dedykowanego wzmacniacza. Sennheiser HD600 i HD650 to świetne słuchawki, jednak wymagają lepszego zasilania.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Czyli jak się wpadło z Sennheisery to potem tylko modelami w górę ;) ? czy jest coś innego co by się mogło spodobać (HD 598 są fajne).

Właśnie podobno wspomniane HD 600 vs HD 598 są podobne jakościowo, inne brzmieniowo - a różnica jest ponoć "od" HD 650 (czyli jeszcze tylko 800) ?

Chyba że poczekać... co ile wprowadzają nowy model ? HD 700 jak się to tego mają ? kolorowo jak w HD 598 ;) ?

Wzmacniacz słuchawkowy da więcej.

Na przykład ten:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Na razie jest tak: 30% na Denonie, 30% na Netbook Asusie, 40% na Sony

tylko czy taki wzmacniacz cokolwiek poprawi ;) z Denonowego DAC moża wyprowadzić pre-outem - będzie to

lepsze (Denon ma relatywnie dedykowane te słuchawki) ?

Ale z netbooka wzmacnianie wyjścia słuchawkowego nie wiem czy coś da :) ? ten netbook ma najgorszy DAC

i to minimalnie słychać, ale jeszcze jest po właściwej stronie (nie korci żeby dokładać coś na USB).

Aczkolwiek sb x-fi, asus xonar i niektóre realteki go gromią, zresztą dygresja: realteki z płyt z "THX" słuchawkowe wyjścia

mają jakieś kosmiczne aż się wierzyć nie chce. Jeszcze jest jakiś dziwny chip Via "THX'owy" - 32 bit, 384kHz, 10ch ;) lol

ale nie słyszałem jeszcze, oczywiście tylko na słuchawki - bo przy wzmacniaczu to zbierze szumy z dysku, zasilacza i karty.

I co z "rozwiązaniami mobilnymi" ? Sony niektóre są ok, Blackberry większość ok, prawie wszystkie Apple, żaden Samsung, żaden HTC z tego co słyszałem ?

Ukryta Zawartość

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Te słuchawki i tak nie są mobilne, więc powinno powstać jakieś centrum operacyjne.

Takim centrum może być amplituner pod którego podłączysz wzmak słuchawkowy. Jakieś wyjście w stylu Tape OUT, Monitor Out chyba się w nim znajdzie? Będziesz miał na nim sygnał z każdego źródła, które podłączysz do amplitunera.

I to da ci największy zysk jakości jeśli chodzi o dźwięk na słuchawkach. Wzmaki słuchawkowe mają tę zaletę, że łatwo je wypożyczyć i sprawdzić u siebie. Posłuchasz i samodzielnie podejmiesz decyzję.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Problem polega na tym, że lepszość HD600 jest niejednoznaczna, a cena w stosunku do HD598 jakby niemal dwa razy wyższa.

Lepszość jest zdecydowanie jednoznaczna. Natomiast w stosunku do 650 już nie.

Kiedy sam chodziłem za słuchawkami natknąłem się w MM na S598 i po ich przesłuchaniu byłem w szoku. Grały pięknie, szczególnie gdy przesłuchiwanie zacząłem od słuchawek za 100zł a skończyłem na najdroższym modelu prezentowanym w MM S598. Po jakimś czasie zakupiłem w ciemno S 650 (bez odsłuchu). Po podłączeniu do kompa (dźwięk ze zwykłej wlutki) był kiepski. W kontakcie z moim CD Vincent S1 było o niebo lepiej, a po przepuszczeniu dodatkowo przez wzmacniacz Denon 1500ae dzwięk stał się mocniejszy i głośność dźwięku można było lepiej kontrolować. Mnie jednak najbardziej zależało na podłączeniu do kompa i słuchaniu kolekcji FLACków. Zdecydowałem się na zewnętrzny DAC a mianowicie Calyx Coffee. Dźwięk uległ zdecydowanej poprawie, chociaż słychać duże szumy jak głośność jest niska. Mimo to ten duet jest jednym z moich najlepszych zakupów audio ostatnich czasów i używam go non stop. Ulubione utwory poznawałem na nowo ciesząc się dźwiękami, których na kolumnach nie słyszałem. Słuchawki te maja łagodną górę zgrany środek i pracujący na różnych płaszczyznach Hz bass. Myślę, że to bardzo dobry wybór. Polecam

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Lepszość jest zdecydowanie jednoznaczna. Natomiast w stosunku do 650 już nie.

Nie, ponieważ dużo zależy od preferencji oraz sprzętu na jakim mają grać.

Zanim kupiłem swoje HD598 sporo poczytałem co tam w necie piszą.

Piszą różne rzeczy, np takie: http://www.headfonia.com/hd600-and-hd598-comparison/

Piszą także , że na ich sprzęcie HD598 lepiej gra, że lepiej im odpowiada.

A ja? Być może dałem się nabrać na efekciarstwo i przestrzeń kreowaną przez HD598, na pewno nie wkurzał marmur :)

HD 600 jest od 598 dużo lepsza. Nie trzeba też do nich cudów na kiju, z mp3 nie zagra ale zarówno z klona Lehmanna, dziurki z Amos Cyrusa,cd marant,a czy holdegrona mobile gra dobrze

Też mi się wydaje, że HD-600 mają przewagę nad HD-598, wartą wydania kilku stówek więcej. I to że powstaje problem zasilenia słuchawek, to też prawda. HD-600 lubią dostać sporo miliwatów, są dość wymagające pod tym względem. Jeśli ktoś zamierza słuchać tylko z wyjścia słuchawkowego które teraz ma (np. z integry, z CD), to mogą być i HD-598. Natomiast jeśli jest brana pod uwagę opcja zakupu wydajnego wzmaka słuchawkowego, to już raczej HD-600, moim zdaniem. Sam słucham na HD-600 podłączonych do Musical Fidelity M1-HPA, to jest wzmak słuchawkowy który na upartego może wysterować końcówkę mocy, bo na wyjściu wytwarza sygnał 2 volty. HD-600 dają z nim potężny, dynamiczny, wypełniony i "gęsty" sound, który nie ma jednak nic wspólnego z rozmiękczeniem, zamuleniem ani ogłuszającym, męczącym odsłuchem.

Pozdro,

Yul

RCA tez daje od 1do 2V w szczycie i też słuchawki grają jak należy.Lepiej od razu kupić lepsze słuchawki(HD600lub HD650) i posłuchać jakiś czas w ten sposób i dopiero potem szukać porządnego wzmaka.Słucham z RCA i z klona Lehmanna po upragde EarSteram na zmianę zależnie od zachcianki więc wiem o czym piszę.Zresztą za napęd w tym przypadku ma służyć DENON 3802,wystarczy w zupełności jeśli "-mttj" jeszcze nie jest słuchawkowym "świrem"

Dla autora wątku punktem wyjścia niech będzie zakup co najmniej HD 600.

Na wstępie wystarczą z nawiązką.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Nie, ponieważ dużo zależy od preferencji oraz sprzętu na jakim mają grać.

Zanim kupiłem swoje HD598 sporo poczytałem co tam w necie piszą.

Piszą różne rzeczy, np takie: http://www.headfonia.com/hd600-and-hd598-comparison/

Piszą także , że na ich sprzęcie HD598 lepiej gra, że lepiej im odpowiada.

A ja? Być może dałem się nabrać na efekciarstwo i przestrzeń kreowaną przez HD598, na pewno nie wkurzał marmur :)

Pisać w sieci można dużo i bez sensu czego dowodem są niektórzy userzy tego forum. Zwłaszcza ci nowi. Ja rozumiem że mając HD-598 chciałbyś żeby to był poziom HD-600 ale niestety nie jest i nigdy nie będzie. A to że komuś lepiej odpowiada... Pamiętasz wątek o słuchawkach Tonsilu? Albo o CAL! ?

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Sorki ale hd600 już dawno nie jest liderem jeśli chodzi o jakość dźwięku i wygodę użytkowania. Obecnie w sprzedaży jest dużo lepszych słuchawek.

A czy ktoś tutaj pytał o to jakie słuchawki są najlepsze? Czy ja gdziekolwiek napisałem że HD-600 są liderem? Powiedzmy tak: jest dużo bardzo dobrych słuchawek a wśród nich HD-600. Niestety w tej lidze nie ma HD-598.

hmmm. jak sobie tak patrze na ceny to już "opłaca" się kupić HD 650 ? jest różnica spora pomiędzy 600 a 650 bo w kasie to +kilkanaście %?

i HD 598 coś cenowo podskoczyły ostro do tego co było 2..3 lata temu (chyba inne euro i dolar)

HD598

Ukryta Zawartość

HD600

Ukryta Zawartość

HD650

Ukryta Zawartość

HD700

Ukryta Zawartość

HD800

Ukryta Zawartość

są jakieś inne podobne marki co były by w okolicy HD600 ?

tak wogóle co ile się pojawiają nowe Sennheisery - bo może trza czekać na jakiegoś następce HD658 czy coś - one mają już po 6 lat ;) ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

są jakieś inne podobne marki co były by w okolicy HD600 ?

Są, ale nie wiedzieć czemu wszyscy uparli się na te Sennheisery...

Ja nie jestem zwolennikiem słuchawek (może dlatego, że nie trafiłem na właściwe) ale brzmienie HD 598 w ogóle mi nie odpowiadały.

Już lepsze były tańsze i pewnie duzo gorsze Audio-Technica ATH-AD700

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Jeszcze chodzi mi jedna rzecz po głowie - cyfrowe ;)

czy są jakieś "bardziej wybitne" słuchawki do których podłącze sygnał cyfrowo porostu i się nie przejmuje wzmacniaczami itp..

tylko 96kHz/24bit spdif/toslink i leci - i wszystko już dobrze zestrojone przez producenta ?

Polecam posłuchać któregoś z wyższych modeli Denona, najlepiej D5000/7000 albo nowsze D600/D7100. Są mało wymagające i zagrają nawet z iPhonem . Miałem kiedyś HD598 i tam ładnie coś pogrywa ale dopiero Denony dają prawdziwie krwistą muzykę. Bas jest lekko dominujący ale nie można się oderwać od ich słuchania.Rock brzmi również fenomenalnie na nich, sprawdzają się praktycznie w każdej muzyce. Jak kasy brak to chociaż D2000. Można poszukać zmodowanych i z lepszym kablem.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Jeszcze chodzi mi jedna rzecz po głowie - cyfrowe ;)

czy są jakieś "bardziej wybitne" słuchawki do których podłącze sygnał cyfrowo porostu i się nie przejmuje wzmacniaczami itp..

tylko 96kHz/24bit spdif/toslink i leci - i wszystko już dobrze zestrojone przez producenta ?

Jedyne jakie znam to sennheiser rs 180. Używam ich do tv i filmów.

Wysyłane z mojego iPad przy użyciu Tapatalk HD

dlaczego ? nie podłącza się cyfrowo słuchawek ?

Teoretycznie można (w praktyce się nie spotkałem). Tylko Ty chcesz porządne. A gdzie Ty tam wsadzisz porządny przetwornik plus zasilanie?

hmm...

Ukryta Zawartość

niby bazują na HD 600/650 ?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.