Skocz do zawartości
IGNORED

Słuchawki do 500 zł

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kieruję się do Was z pytaniem dotyczącym wyboru słuchawek

Na początek może przedstawię wymagania techniczne jakie powinny spełniać:

Pasmo przenoszenia: OK. 10-23500 Hz

Czułość: MIN.120 Db

Impedancja:16-32 Ohm

Długość przewodu:0,5m - 1,2m

Wtyk:3,5 mm (ew.pozłacany)

Typ: Półotwarte , Douszne

Preferowane firmy: AKG , Sennheiser

Maksymalny koszt : ok.200 PLN

Słuchawek będę używał na:

Komputerze : Słuchanie muzyki

Telefonie(Samsung Galaxy S) : Słuchanie muzyki , Oglądnie filmów/teledysków na stronie YouTube

Muzykę jaką będę odtwarzał głównie przez te słuchawki to : Muzyka Elektroniczna , Rap , Pop , Reggae

Słuchawek będę używał głownie w : Domu , na dworze i w szkole dlatego powinny dobrze wyciszać otoczenie.

Zależy mi również na tym aby dobrze leżały w uchu , były solidnie wykonane i nie męczyły ucha przy dłuższym słuchaniu

Oczywiście słuchawki powinien również cechować czysty dźwięk i odpowiedni bas.

Jestem również gotowy na niewielkie odstępstwa od postawionych wymagań jeżeli uznacie że nie są one szczególnie zauważalne.

Mam również dodatkowe pytanie czy słuchawki zamknięte douszne naprawdę mocno uszkadzają słuch zakładając że ktoś słucha muzyki po 15 min lub 1 godzinę robiąc 15 minutowe przerwy i słuchając na 3/4 głośności dostępnej w telefonie ?

Za wszystkie propozycje i rady jakich mi udzielicie z góry serdecznie dziękuje.

Witam

Planuje zakup słuchawek i DACa. Na sprzęt chciałbym wydać ok. 400 zł, będzie on używany do słuchania muzyki na laptopie (głównie reggae, rock oraz czasem muzyka elektroniczna). W tej cenie niema zbyt wielkiego wyboru, zastanawiam się nad Asus Xonar U3 i słuchawki CAL!. Prosiłbym o propozycje takiego zestawu za ok. 400 zł lub niewiele więcej jeśli warto by było dopłacić. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Witam!

Mam problem i proszę o poradę. Chciałbym zakupić w miarę tanie słuchawki przenośne. Cena to maksymalnie 150 zł, jednak chciałbym by było to mniej. Na oku mam AKG K403 i AKG K404. Co sądzicie? Które lepsze? Może jakieś inne typy?

Dzięki za pomoc.

z koss porta pro nie warto przechodzić na średnią półkę,lepiej od razu wskoczyć na grado sr325 TD880pro akg-k701,hd-600,dlatego że kosy po amplifikacji porządnym wzmacniaczem grają naprawde audiofilsko,i nie należy ich pakować do sprzętu przenośnego,bo tam się marnują,miałem je kiedyś podpięte pod odtwarzacz marki IRIVER,a teraz mam pod TPA6120 i przetwornik,diy TDA1543,i te słuchawki dopiero teraz pokazały jak potrafią grać!

Witam, piszę tutaj ponieważ potrzebuję pomocy w wyborze właściwych słuchawek, a mianowicie szukam słuchawek do 500 zł, które prawdopodobnie będą podłączone do Audiotrak Hd2 lub Prodigdy. Muzyka której słucham to głównie elektroniczna : IDM,tri-hop,glich oraz troche Rocka. Jakie słuchawki moglibyście mi zaproponować, gdyż znalazłem wiele propozycji lecz nie mam pojęcia które śłuchawki dobrze czują się w jakiej muzyce. Acha, dodam jeszcze, że najlepiej aby to były słuchawki półotwarte, lecz nie jest to wymagane. Słuchawki mają mieć dobrą przestrzenność oraz szybki i głęboki bas.

Hehe zamiast poczytać, to wciąż te same pytania padają... :) Lepiej byłoby zrobić jakiś ranking w danym przedziale cenowym

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Witam, piszę tutaj ponieważ potrzebuję pomocy w wyborze właściwych słuchawek, a mianowicie szukam słuchawek do 500 zł, które prawdopodobnie będą podłączone do Audiotrak Hd2 lub Prodigdy. Muzyka której słucham to głównie elektroniczna : IDM,tri-hop,glich oraz troche Rocka. Jakie słuchawki moglibyście mi zaproponować, gdyż znalazłem wiele propozycji lecz nie mam pojęcia które śłuchawki dobrze czują się w jakiej muzyce. Acha, dodam jeszcze, że najlepiej aby to były słuchawki półotwarte, lecz nie jest to wymagane. Słuchawki mają mieć dobrą przestrzenność oraz szybki i głęboki bas.

Na Twoim miejscu poszukałbym używanych ultrasone. Naprawdę głęboki bas, lub taniej CAL! Jedne i drugie świetnie pasują do elektroniki.

Hehe zamiast poczytać, to wciąż te same pytania padają... :) Lepiej byłoby zrobić jakiś ranking w danym przedziale cenowym

Ranking to bardzo trudna sprawa. Jak porównać ze sobą np CAL! i shp5401 i np. Grado sr80? Moim zdaniem jest to podobny poziom jakościowy, cenowy już nie, a przede wszystkim zupełnie inny sposób grania, który sprawdzi się z danym materiale muzycznym a w innym nie. Totalnym przeciwieństwem dla CAL! będą np. takie Grado SR80, sposób grania na drugim biegunie. Piszę bo mam lub miałem te słuchawki. Można spróbować trochę taki ranking podzielić np. na rodzaje muzyki, lub sposób prezentacji, np. ciepło grające i te chłodniejsze. Taka baza będzie na pewno bardziej pomocna niż ranking typu:1 ..., 2...., 3...., .... itd.

z koss porta pro nie warto przechodzić na średnią półkę,lepiej od razu wskoczyć na grado sr325 TD880pro akg-k701,hd-600,dlatego że kosy po amplifikacji porządnym wzmacniaczem grają naprawde audiofilsko,i nie należy ich pakować do sprzętu przenośnego,bo tam się marnują,miałem je kiedyś podpięte pod odtwarzacz marki IRIVER,a teraz mam pod TPA6120 i przetwornik,diy TDA1543,i te słuchawki dopiero teraz pokazały jak potrafią grać!

Na pewno jest to dobry pomysł, z tym że trzeba wziąć pod uwagę konieczność zakupu wzmacniacza słuchawkowego za kwotę przynajmniej taką ile kosztowały słuchawki, żeby wydobyć z nich potencjał, albo dobrze wysterować. Do tego również samo źródło musi być odpowiedniej jakości. Słuchawki są znacznie bardziej wrażliwe na jakość źródła niż głośniki.

W tej chwili podłączam HD600 bezpośrednio do Beresforda TC7520 i niestety wyraźnie słychać, że beres jest zbyt słaby na sześćsetki. Moim zdaniem lepiej kupić tańsze słuchawki, np Bayerdynamic DT990 i do tego jakiś tani wzmak np. Holdegron i mieć dobre brzmienie niż kupić takie Grado SR325 i podłączyć do byle czego.

Witam

Szukam sluchawek do sluchania muzyki w domu. Glownie beda wpiete we wzmacniacz Rotela, ale czasami rowniez w discmana czy do telewizora dlatego wymogiem dla mnie jest kabel 3m. Kwota to okolo 300 zl, moga byc uzywane ale w dobrym stanie.

Jak na razie przesluchalem Sennheisery 555 i 598. Poczatkowo bylem na nie nastawiony ale to co uslyszalem raczej mnie nie zachwycilo. Przy okazji udalo mi sie przesluchac AKG 540 i tutaj dzwiek byl duzo przyjemniejszy, gorne pasmo bylo ladnie przedstawione, bardziej wyraznie ale bez przesady. Przestrzen rowniez bardzo dobra. Jedyne do czego moglbym sie przyczepic to lekko podbite basy. w niektorych nagraniach wyszlo to na dobre, w innych nie. Wydaje mi sie ze pozostane przy tej firmie gdyz model kotry kiedys mialem K26P bardzo przypadl mi do gustu. Sluchawki odsluchiwalem na discmanie z racji tego ze ciezko wziasc ze soba wzmacniacz.

Po takim dlugim wstepie pytanie. Czy ktos ma porownanie tych AKG 540 do starszych 530. Te drugie mozna nabyc w bardzo przyzwoitej cenie. I drugie - jak sie maja 540 do AKG 142. Czy warto rozwazyc ich zakup i czy dzwiek jest rowniez tak wciagajacy jak przy 540 czy raczej taki troche nijaki jak przy 598?

Dzieki za pomoc.

Czy ktos ma porownanie tych AKG 540 do starszych 530.

Mam AKG K530 już ponad 3 lata, 540 nie słuchałem ale z tego co piszesz grają zupełnie inaczej niż K530. 530 to przede wszystkim szczegółowy środek pasma, góra dość wyraźna, potrafi czasem zakłuc w uszy, natomiast bas jest nieco wycofany - schodzi nisko, ale jest punktowy, kontrolowany, ale brak mu "ciężaru" i impetu. Przestrzeń jest wzorcowa - porównywałem z Sennkami HD600 i o ile pod wzgledem barw, detaliczności, równowagi tonalnej czy jakości basu HD600 były górą, o tyle w kwestii przestrzennosci K530 wygrywały.

<><

Witam. Zamierzam kupić słuchawki dokanałowe do noki n8 cena tak do ok 110 zł. Myślałem nad soundmagic pl 11 . Moze macie jakies innej propozycje ? Zawsze jechałem na oryginalnych do noki.

Witam!

Zamierzam kupic słuchawki do ipoda touch 4g lub nano 6g . Limit ok . 200 zł. Interesuje mnie mocny bas i wyraźny sopran . Nie znam się bd na tym wiec proszę Was o pomoc. Od razu mówię że chce słuchawki nauszne

Witam,

Posiadam już słuchawki SHP-5401, które kupiłem dzięki wpisom na na tym i innym forum oraz kilku wiadomościach na PW. Podoba mi się ich sygnatura brzmienia ale teraz szukam kolejnych słuchawek o odmiennej konstrukcji jednak o podobnym brzmieniu. Musi to być konstrukcja zamknięta o dużych padach aby uszy weszły do środka (a nie leżały na uchu jak ma to miejsce w 5401), dobrze izolująca od otoczenia i w cenie do 100 złociszy. Zamknięte z tego względu, że będą najczęściej używane w pomieszczeniu gdzie jest dość głośno (wentylatory itp. przeszkadzajki). Niestety 5401 nie izolują i trzeba dość mocno podkręcać głośność aby coś usłyszeć a to powoduje dyskomfort - robi się zbyt hałaśliwie. Nie oczekuję cudów w tej cenie ale jeśli są słuchawki, które chociaż o 50% stłumią hałas i zagrają na zbliżonym poziomie co Philips to będzie miło. Poproszę o jakieś przykłady na co warto zwrócić uwagę bo z pewnością SHP-1900 odpadają, pady odstają więc nie ma mowy o ich dobrej izolacji akustycznej. Brzmienie jest tragicznie "kulawe". Może coś z TDK, Thomson, Panasonic, Technics, Sony jest warte uwagi? ... inne, jakie modele?

Dzięki za pomoc..

pozdrawiam

>marvis - kiedyś w tej cenie były słuchawki Technics RP-F290, teraz zastąpione przez Panasonic RP-HTF295 - słuchałem ich trochę, moim zdaniem grają lepiej np. od AKG K44 czy Sennheiserów HD201 i 202. Opinie i ceny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

<><

Dzięki za propozycję, jeśli znajdę w markecie i będzie możliwość ich konfrontacji z chociażby HD201 (też biorę pod uwagę) to sprawdzę co to za cudo jest. Może coś wybiorę.

Witam.

Jak ktoś chce się pozbyć swoich słuchawek to proszę się nie krępować ( ważne żeby były nie zniszczone ).

/* tego czytać nie musisz jak Ci sie nie chce */

<_nudny_wstep_i_gorzkie_zale_>

+ Wiem że temat nudny i stary jak konstrukcja łady ( tak samo jak, "jaka karta graficzna " na forach a innej tematyce :] ).

+ Czytałem tematy na tym forum, znalezione przez google :] ( site:audiostereo...... itd ).

+ Wczoraj sie naczytałem pomyślałem że hd555 nie będzie głupim pomysłem, model wycofany jest hd558 ( z 500zl ).

+ Popatrzyłem na używki ( nie boli mnie to że ktoś nasił słuchawki na glowie, włosów mam mało łupieżu sie nie boje, z reszta jak kupie nowe to po miesiacu i tak będą "uzywane" ;] ).

+ Były za 270 od strzała, pomyślałem ze dzisiaj klikne jak sie rpześpie z pomysłem, noo i juz mi ktoś kliknoł ;] god-dame-it.

+ Słuchawek potrzebuje bo moje obecne planuje zabrać do pracy, coby tam też muzyczki posłuchać.

+ No a do "siebie" kupie jakieś lepsze :] ( myślałem nad syfem do roboty i w domu ie zmieniac ... ale nie jednak pieniadze wydane na audio ( i zasilacz do pc ) , nie sa pieniedzmi wydanymi zle, z reszta fajnie posłuchać nowego brzmienia :] ).

+ pewnie jak ludzie zobacza takie Wall_of_text to oleją temat :].

<_koniec_wstepu_i_gorzkich_zali_>

Teraz mam HD201, zadowolony jestem, głównie ze względu na mase i ergonomie, geometria słuchawek jest nieziemska, zdaza mi sie siedziec po 10 - 15 godzin przed komputerem i uszy, ani głowa nie bolą, aż mi sie czasem wierzyć nie chce :].

co jest ważne dla mnie:

+ małżowiny muszą się mieścić całe w słuchawce. ( 12pkt )

+ żeby glowa się nie męczyła ( żebym zapomniał co mam na głowie, i mnie skóra pod resztką włosow nie bolała ) ( 8 pkt )

+ muszą grać wyraźnie lepiej od HD201 ( w tej cenie to chyba norma ) ( 10pkt)

+ jakość wykonania ( gruby tworzywo, kable, dopracowanie, żeby było widać za co płace ) ( 8 pkt )

+ mobilność, łatwość transportu w walizce, plecaku itp itd ( czasem gdzieś jade i obecne sennki dało się jakoś spakować ) ( 2 pkt )

+ kabel powyżej 2m ( 2pkt )

+ kabel do jednej słuchawki ( 1pkt )

+ dodatkowe ficzery ( 2 pkt za każdy ficzer )

po co punkciki, jeżeli potraficie ocenić to proszę o dawanie punkcików , podane przezemnie wartości to max :]:

np.

model Tuskowski DONL-2334

jakość wykonania : 1/8

też ważne ale w drugą strone ( na minus ):

- napis creative na słuchawkach -8pkt :), zawsze tak jest w audio że częściowo chodzi o gust muzyczny, troche o snobizm, moim snobizmem jest niechęć do tej firmy, proszę to uszanować i nie komentować.

- nie mogą być różowe i mieć dużej białej gwiazdki .

Wiem że ktoś zapyta:

obojętne czy otwarte czy zamknięte, mało będe migrował z nimi na uszach ( raczej w torbie ).

Aktualny strzał na allegro:

Ukryta Zawartość

wszelkie propozycje mile widziane

Pozdrawiam Paweł "Gindek".

[edit]

dziekuje za odpowiedzi

przepraszam za ewentualne błędy i literówki

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez gindek

Jeśli ktoś ma na wydanie 500zł na słuchawki nauszne to polecam Audio-technica ATH-ES7 (portable design) i ATH-M50 (studio). Po odsłuchach w MP3store mogę śmiało stwierdzić że zostawiają wyraźnie w tyle takie modele jak AKG K450,K530,K540, Senki 555, 558, 380, cała rodzinę Kossów, CAL!e i wiele innych. Używam ES7 od kilku dni i nie mogę wyjść z podziwu jak grają.

Witam,

Przymierzałam się ostatnio do kupienia troszkę lepszej klasy słuchawek, po przeczytaniu i przesłuchaniu wiee...elu opini (bo ekspertem nie jestem) wybór padł na Sennheiser HD205. Natknęłam się na allegro na aukcje od pewnego użytkownika, ale nie chcąc dać się nabrać, wolę zwrócić się do profesjonalistów.

Te dwie aukcje są jednego sprzedającego, ale na tej zakończonej jest więcej zdjęć. Zastanowił mnie wymieniony jack i cena (b. niska, nawet jak na używane). Będę wdzięczna za ocenienie, czy warto zaufać ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam,

Przymierzałam się ostatnio do kupienia troszkę lepszej klasy słuchawek, po przeczytaniu i przesłuchaniu wiee...elu opini (bo ekspertem nie jestem) wybór padł na Sennheiser HD205. Natknęłam się na allegro na aukcje od pewnego użytkownika, ale nie chcąc dać się nabrać, wolę zwrócić się do profesjonalistów.

Te dwie aukcje są jednego sprzedającego, ale na tej zakończonej jest więcej zdjęć. Zastanowił mnie wymieniony jack i cena (b. niska, nawet jak na używane). Będę wdzięczna za ocenienie, czy warto zaufać ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Daj sobie spokój, widać i czuć, że to fajans. Jeśli słuchawki, to najlepiej nowe. Jeśli kupujesz drogie sluchawki(czyt. wysokie modele), to pochodzą zwykle od audiofila i są zadbane i nie skatowane, wtedy warto kupic.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za propozycję, jeśli znajdę w markecie i będzie możliwość ich konfrontacji z chociażby HD201 (też biorę pod uwagę) to sprawdzę co to za cudo jest. Może coś wybiorę.

Posłuchaj superluxów HD 661. Jasne, ale podobno bardzo fajne. No i stosunek jakości do ceny fenomenalny. Jeszcze ewentualnie są nowe AKG K511, ale wiele o nich nie wiem.

Ukryta Zawartość

Jakie słuchawki douszne do odtwarzacza iRiver E30, do muzyki klasycznej i fortepianowej ?

Najchętniej Sennheiser, AKG lub coś tej klasy.

Doki? Phonak Audeo. Jedne z najlepszych doków na rynku (z tych dostępnych w normalnych cenach). Nie wiem jak będą grać z E30, musiałbyś doczytać, ewentualnie zaryzykować i potem sprzedać (nie powinno być problemu).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez david11

Witam, planują zakup słuchawek do 200zł.

Póki co zainteresowały mnie modele AKG K512/K518DJ oraz Sennheisery HD205.

Zależy mi na trwałości, izolacji otoczenia, oraz oczywiście dobrej jakości dźwięku.

Co sądzicie nt. tych słuchawek, oraz może jakieś inne propozycje w tym pułapie cenowym?

Witam, planują zakup słuchawek do 200zł.

Póki co zainteresowały mnie modele AKG K512/K518DJ oraz Sennheisery HD205.

Zależy mi na trwałości, izolacji otoczenia, oraz oczywiście dobrej jakości dźwięku.

Co sądzicie nt. tych słuchawek, oraz może jakieś inne propozycje w tym pułapie cenowym?

Z podanych pozycji, to 518DJ. Mogą byc również 519DJ(w moim odczuciu lekko lepsze od 518). Proponuje zainteresowac sie AKG 450, bardzo fajnie grają i wygladaja.

Poszukuję słuchawek do ~ 200 zł.Słucham głównie szeroko pojętego dance. Celuje raczej w konstrukcję półotwartą, słuchawki powinny być muzykalne, dynamiczne z przyjemnym, niskim basem. Nie wiem czy to dobry kierunek ale po poczytaniu trochę w sieci celuję na razie w AKG K99 lub 514. Jakieś inne pomysły? Podłączone będą do wzmacniacza Yamahy AX 592, komputera, czasem telefonu nokia X6.

Z podanych pozycji, to 518DJ. Mogą byc również 519DJ(w moim odczuciu lekko lepsze od 518). Proponuje zainteresowac sie AKG 450, bardzo fajnie grają i wygladaja.

Według mnie K519 DJ to zestaw subwooferów przenośnych, a nie słuchawki.

Propozycje do tej kwoty podałem w poprzednim poście, ale i tak lepiej umówić się w mp3 store na odsłuch i zakupić po odsłuchu.

Witam!

Chciałbym kupić słuchawki przeznaczone głównie do dynamicznej muzyki (rock, metal) w cenie do 500PLN.

Osobiście cenię wyrazisty, lecz naturalny i nie dominujący bas, który nadaje solidny fundament w cięższych brzmieniach. Średnie tony i góra powinny grać naturalnie i chłodno.

Zastanawiam się nad Senkami HD380 Pro, jednak słyszałem, że bas jest w nich mocno przesadzony, oraz HD 595, jednak te przewyższają nieco mój próg cenowy i chciałbym wiedzieć, czy warto.

Może macie inne propozycje? Ja w temacie słuchawek otwartych jeszcze raczkuję, dlatego wolałbym poznać opinie osób zorientowanych zanim podejmę decyzję.

Według mnie K519 DJ to zestaw subwooferów przenośnych, a nie słuchawki.

Propozycje do tej kwoty podałem w poprzednim poście, ale i tak lepiej umówić się w mp3 store na odsłuch i zakupić po odsłuchu.

Sorry, mogłem te dwa modele nieświadomie pozamieniac miejscami. Oba modele odsłuchiwałem w Saturnie, jeden po drugim i pamietam, że jeden miał brzmienie bardziej wyrównane a drugi przewalone basem. Mimo wszystko najbardziej do gustu przypadly mi 450 nie wspominajac juz o 540, ale to juz inna cena.

Posłuchaj superluxów HD 661. Jasne, ale podobno bardzo fajne. No i stosunek jakości do ceny fenomenalny. Jeszcze ewentualnie są nowe AKG K511, ale wiele o nich nie wiem.

Ukryta Zawartość

Superluxy są ostatnio modne ale jak czytam o nich opinie to w większości wypowiedzi znajduję słowo "jasne". Wolałbym jednak ułożone granie.

Pomimo posiadanych SHP5401, które grają bezpośrednio i są bardzo FUN to mają mankament w postaci krzykliwości w okolicach 3kHz co przy dłuższym słuchaniu objawia się zmęczeniem słuchu. Gdybym ich nie porównał do innych to pewnie byłoby nieźle ale miałem pecha bo posłuchałem jak brzmią HD598, Denon AH-D2000, AKG K701. Oczywiście pomiędzy tym co mam a tym co słuchałem jest przepaść cenowa ale mimo wszytko podobało mi się granie Denona, potem Senki a najmniej AKG. Tak drogich nie mam zamiaru kupić więc dodatkowo posłuchałem AKG k518, senki HD201, PIONEER SE-M290, philips SHP8500, Panasonic RP-HT161E, Panasonic RP-HTF295, z których najmilej wspominam te ostatnie. Ciut za dużo basu ale grały całkiem całkiem. W podobnej cenie można też znaleźć JVC HA-RX500 jednak nie miałem możliwości posłuchać ale może ktoś posiada lub porównywał do Panasonic RP-HTF295 i coś o nich napisze? Mam na myśli dość wyrównane, czyste i dynamiczne brzmienie oraz niezłą izolację dźwięków z zewnątrz.

Ukryta Zawartość

Witam mam zamiar kupić słuchawki do 500 zł. Początkowo na tarczy były Senki HD 380Pro lecz polecano mi również Audio-Technica ATH-ES7. Co myślicie o tych słuchawkach a może polecicie jakieś inne ? Ogólnie są mi potrzebne do słuchania muzyki, w 99% słucham muzyki TRANCE. Wydając tyle pieniędzy oczekuje słuchawek z dobrą jakością dźwięku oczywiście do kwoty 500zł.

• Pokaż nowe odpowiedzi