Skocz do zawartości
IGNORED

Wenecja i jej muzyka w XVIII w.

moreno1973

Rekomendowane odpowiedzi

Wybieram się za jakiś czas do Wenecji i mam zamiar zabrać ze sobą ipoda z najpiękniejszą muzyką wenecką z XVIII w. Zwiedzanie zaułków Wenecji i jednoczesne słuchanie muzyki to coś wybornego. Może ktoś słucha tak wyrafinowanej rozrywki i może mi polecić swoje uubione ,,kawałki". Mam duże doświadczenie z opisywaną muzyką i zbieram ją od lat ale zawsze może trafić się jakaś perełka o której nie słyszałem.

Moje typy na dziś to nowa płyta Carmignola Vivaldi con moto - potęga i liryka w jednym. Moja płyta roku 2013 w kategorii instrumentalnego baroku.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A ze starszych ale doskonałych nagrań to wspaniały i trochę zapomniany kontrtenor Michael Chance i płyta z lat 90...

Ukryta Zawartość

Obie płyty są świetnie nagrane. Na odpowiednim sprzęcie potrafią wzruszać i zadziwiać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/102858-wenecja-i-jej-muzyka-w-xviii-w/

Ten Marcello to coś czego nie znam...chodzi o płytę oczywiście...;-)

Dzięki za propozycję i fajnie że są tu osoby o podobnym guście. Czasami ze swoimi upodobaniami czuję się trochę wyalienowany...

Ja ostatnio skompletowałem wymarzony sprzęt do słuchania Baroku i odkrywam swoje płyty, które kupowałem głównie w latach 90 i koło 2000 roku... Obecne wykonania są dla mnie dość dziwne, a czasami zbyt agresywne. Standage to coś co lubię choć to dość nowe nagrania...Carmignola to kolejny przykład super jakości w obecnych czasach.

Mój kolejny typ to ta płyta

Vivaldi: Vespri per l'Assunzione di Maria Vergine - Alessandrini

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W sezonie mozna trafic na koncert kameralny w kosciele. Barok live w jaskinii lwa to jest to! pozdr.

Tak w sezonie a to głównie latem... sam pamiętam taką sytuację, jak kiedyś byłem i przechodziłem obok jednego z kościołów, był pięknie udekorowany aksamitem!!! Taka wenecka dekadencja.

Niestety sprawdziłem że jak tam będę to są takie małe chałtury dla amerykańców;-)...Może usiądę pod oknem i posłucham co są warci. Ale jak się człowiek nasłucha Carmignoli to już byle smyczki radochy nie dają.

Można też posłuchać Vivaldiego w wykonaniu Wiktorii Mułłowej

Ukryta Zawartość

Albo Mułłowej i Carmignoli razem.

To drugie mam i podoba mi się. Jednak samego Carmignoli obecnie nikt nie przebije jeśli chodzi o solo Vivaldiego na skrzypach. Ma po prostu geniusz i do tego doskonały instrument.

Widziałem jaki masz system, szczerze gratuluję. Dla mnie Reimyo to numer jeden w zakresie muzykalności i czystej przyjemności w obiorze muzyki. Mam znajomego posiądającego ten system i zawsze słuchanie u niego muzyki daje wyjątkowo miłe wrażenia. Czemu wybrałeś akurat te kolumny do swojego ,,Cuda"?

Ja polecam jeszcze tą płytę. Grają na ostro ale z klasą;-)

Ukryta Zawartość

Cholernie energetyczne nagranie. Daje dużo dobrej energii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość papageno

(Konto usunięte)

Mingardo jest dobra. Ja pozostaję wierny Cecylii

http://www.allmusic.com/album/the-vivaldi-album-mw0001557073

Kolumny Josepha miałem wcześniej, trochę się obawiałem o efekt, gdy już będę miał całą elektronikę Reimyo. Okazuje się jednak, że nic im zarzucic nie mogę. Są dobre.

Gość glazior

(Konto usunięte)

1.Gabrieli Consort & Players / Paul McCreesh A Venetian Coronation 1595

http://www.allmusic.com/album/a-venetian-coronation-1595-mw0001415623

2.Gabrieli Consort & Players / Paul McCreesh Venetian Vespers: Monteverdi, Rigatti, Grandi,

http://www.allmusic.com/album/venetian-vespers-monteverdi-rigatti-grandi-cavalli-mw0001939850

3.1635-36 Rinaldo Alessandrini Frescobaldi: Fiori Musicali

http://www.allmusic.com/album/frescobaldi-fiori-musicali-mw0001829857

4. 150 Anni di Musici Italiana Rinaldo Alessandrini

http://www.allmusic.com/album/150-anni-di-musici-italiana-mw0001816935

z naciskiem na vol.3

Galuppi - Motets - Gérard Lesne / Il Seminario Musicale / Peter Harvey / Véronique Gens

Ukryta Zawartość

Kolejna do listy. Stare ale jare. Wybitna płyta Lesne z jego njlepszych czasów. Szczególnie warte uwagi ,,Arripe Alpestri ad Vallem", ,,Ah! Quo fugio, quo vado?", ,,Sereni affectus mei", ,,Alleluia" TO prawdziwa muzyka niebios. Ekstaza w czystej postaci.

Ukryta Zawartość

Ja polecam box Vivaldiego z najnowszymi wykonaniami operowymi (27CD) :).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To drugie mam i podoba mi się. Jednak samego Carmignoli obecnie nikt nie przebije jeśli chodzi o solo Vivaldiego na skrzypach. Ma po prostu geniusz i do tego doskonały instrument.

U mnie póki co "prowadzi" Fabio Biondi, który grając Vivaldiego daje wyjątkowo miłe wrażenia:)

Pozdrawiam!

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Ja polecam box Vivaldiego z najnowszymi wykonaniami operowymi (27CD) :).

Dzięki za info. Ciekawa wiadomość.

A co poza Vivaldim? W końcu Wenecja to nie tylko on...

Ja pamiętam jaki kiedyś był HIT wśród miłośników baroku

Caldara i jego Maddalena ai piedi di Cristo - w latach 90 prawdziwy przełom w odkrywaniu zapomnianych kompozytorów i w jakości realizacji. Początek kariery dla wielu wykonawców z tego nagrania.

Mój ulubiony kawałek to...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

<br />A co poza Vivaldim? W końcu Wenecja to nie tylko on...<br />

Ponieważ cenisz Carmigniolę i muzykę weneckiego baroku to warto wspomnieć o innym kompozytorze związanym jak mało kto z Wenecją, który pozostał w cieniu Vivaldiego a i nagrania Carmignioli są dostępne. Myślę o Tomaso Albinonim. Co ciekawe kompozytor głównie znany jest z utworu którego nigdy nie napisał (słynne Adagio g-moll) (sic !). Był bardzo ceniony przez Bacha. Ja osobiście lubię najbardziej jego kompozycje obojowe.

Ograniczyłeś temat tylko do XVIII wieku a muzyka Wenecji to także późny renesans i wczesny barok. Aż mnie korci aby wspomnieć Monteverdiego czy polichóralność i szkołę wenecką ale niestety to inne czasy niż w temacie.

Ograniczyłeś temat tylko do XVIII wieku a muzyka Wenecji to także późny renesans i wczesny barok. Aż mnie korci aby wspomnieć Monteverdiego czy polichóralność i szkołę wenecką ale niestety to inne czasy niż w temacie.

Ograniczyłem bo po prostu mniej gustuję w muzyce z XVII w. Ale Monteverdi i jego działalność jest jak najbardziej ok;-) Słynne Si dolce è il tormento to utwór jedyny w swoim rodzaju. Wspaniały do stosowania różnych aranżacji. Moją ulubioną jest ta

Si dolce è il tormento - Paolo Fresu

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Moreno,

pomysł wspaniały, tylko zważywszy na panujący tam tłok, to weź ze sobą słuchawki zamknięte:)

Ze swej strony gorąco polecam popełnienia Simony Kermes oraz Philippe Jarroussky.

Miłego Tripu życzę:)

" Ludzie bardziej dbają o swoją dumę niż o to, co jest prawdą." - T. Pratchett/S. Baxter

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.