Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe o ogromnej głębi przestrzeni...

marcin1987

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie. Posiadam wzmacniacz Blacknote DSA-100 połączony interkonektem Albedu Blue do Arcam Diva CD 82T, słucham głównie lekkiego rocka i popu z elektroniką.

Szukam głośników, które pokażą i klasę (słodkie i szczegółowe wysokie) i co najważniejsze - głęęęboką przestrzeń jak studnia :)

Oczywiście ważne by były bardzo dynamiczne, bas natomiast nie musi być wulkanem gdyż mam tylko 14m2, najważniejsze by był szybki i uderzał jak z kopyta. Mają być to głośniki do około 3000zł....

Co polecicie i czy w ogóle z takim budżetem jest szansa znaleźć coś co zagra w wyżej wymieniony sposób :) ??

A czemu podstawka a nie kolumna podłogowa. W tej cenie polecam Ci Heco music 500 lub Magnat Quantum 755. I Heco i Magnat zapewnią Ci wspaniałą dynamikę i przestrzeń. Heco oferuje głębsze basy a magnat minimalnie szerszą scenę. Kwestia podpięcia pod wzmacniacz i przetestowania osobiście.

Dlaczego nie podłogowa? A no dlatego, że z własnego doświadczenia wiem, że żadna podłogówka (oprócz moich KEF Q5) nie dorówna znikaniu tak jak podstawkowe. Domyślam się, że ta swoboda w znikaniu podstawkowych głośników pozwoli mi poczuć wyraźniej głębię przestrzeni bo głównie o to mi się rozchodzi. Przesłuchałem co nieco różnych konfiguracji i dopiero po paru latach wiem jakiego dźwięku oczekuję (spójnego, z gładkimi i słodkimi wysokimi, dynamicznego i o bardzo dużej głębi przestrzeni) ;)

Uważasz, że te KEF Q5 są takie rewelacyjne? Nie wiem o co Ci chodzi. Ja ma kolumny podłogowe o masie 50kg sztuka na głośnikach 2 x 20cm każda i mam idealną scenę. Brak jest wrażenia kolumn w pomieszczeniu, które ma zaledwie 20m2 a więc nie wiem o co Ci dokładnie chodzi. W czym kolumna podstawkowa będzie lepsza? na pewno nie w dynamice.

Nie twierdzę, że będą lepsze od jakichkolwiek bo to głównie zależy od dopasowania sprzętu i pomieszczenia. U mnie po prostu jakoś się spasowały bo nie mają wilkiego basu jak na podłogówki ale sceną w głąb jakoś nie grzeszą ;)

Jeśli chodzi o ich znikanie to tutaj zapewne ta technologia UniQ pokazała co nieco :)

Miałem tak szalenie chwalone i cenione AudioAcademy Phoebe III i co .... no i to, że basu było straasznie dużo i był rozlazły, średnica jakaś szczupła i tylko wysokie miały naprawdę niezłą klasę. O zniknięciu ich w moim pokoju nawet nie było mowy grały to z lewej to z prawej, a środek jakiś słabiutki :P

Dodam jeszcze, że uprzednio słuchałem ich na moim sprzęcie w 50m2 i tam spisywały się niesamowicie ;) więc podłogówki aby zagrały swobodnie i tak jak należy muszą grać w większym metrażu ;)

Chodzi mi głownie o głębię przestrzeni o plany w głąb o swobodę. W moim odczuciu podłogówki w moich 14m2 sprawią, że będę słyszał więcej podbarwień w basie niż całej reszty pasma...

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje pomieszczenie oraz przede wszystkim konfigurację systemu i Twoje preferencje, namawiałbym koniecznie na posłuchania kolumn ATC SCM7 lub ATC SCM11. Nie są to kolumny o słodkim, ocieplającym brzmieniu, jednak ich naturalność w połączeniu z Blacknote powinna spodobać Ci się.

Ewentualnie proponuję posłuchać kolumn Epos Elan 15.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, porównania do naszego salonu. Dajemy także możliwość odsłuchu kolumn we własnym systemie w domu.

W przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Nie twierdzę, że będą lepsze od jakichkolwiek bo to głównie zależy od dopasowania sprzętu i pomieszczenia. U mnie po prostu jakoś się spasowały bo nie mają wilkiego basu jak na podłogówki ale sceną w głąb jakoś nie grzeszą ;)

Jeśli chodzi o ich znikanie to tutaj zapewne ta technologia UniQ pokazała co nieco :)

Miałem tak szalenie chwalone i cenione AudioAcademy Phoebe III i co .... no i to, że basu było straasznie dużo i był rozlazły, średnica jakaś szczupła i tylko wysokie miały naprawdę niezłą klasę. O zniknięciu ich w moim pokoju nawet nie było mowy grały to z lewej to z prawej, a środek jakiś słabiutki :P

Dodam jeszcze, że uprzednio słuchałem ich na moim sprzęcie w 50m2 i tam spisywały się niesamowicie ;) więc podłogówki aby zagrały swobodnie i tak jak należy muszą grać w większym metrażu ;)

Chodzi mi głownie o głębię przestrzeni o plany w głąb o swobodę. W moim odczuciu podłogówki w moich 14m2 sprawią, że będę słyszał więcej podbarwień w basie niż całej reszty pasma...

Masz rację też miałem podłogówki w 14m2 (B&W 684) i się męczyłem zmiana na monitory była ukojeniem na wszelkie dolegliwości :)

Domyślam się, że ta swoboda w znikaniu podstawkowych głośników pozwoli mi poczuć wyraźniej głębię przestrzeni bo głównie o to mi się rozchodzi.

"Znikanie" kolumn zależy też od adaptacji miejsc pierwszych bezpośrednich odbić dźwięku. W normalnym pokoju jest ich 6.

Dlaczego nie podłogowa? A no dlatego, że z własnego doświadczenia wiem, że żadna podłogówka (oprócz moich KEF Q5) nie dorówna znikaniu tak jak podstawkowe. Domyślam się, że ta swoboda w znikaniu podstawkowych głośników pozwoli mi poczuć wyraźniej głębię przestrzeni bo głównie o to mi się rozchodzi. Przesłuchałem co nieco różnych konfiguracji i dopiero po paru latach wiem jakiego dźwięku oczekuję (spójnego, z gładkimi i słodkimi wysokimi, dynamicznego i o bardzo dużej głębi przestrzeni) ;)

Nie bulwersuj się, kolega Markus77 najwyraźniej chce Cię zaprosić na odsłuchy do sklepu Audio-Top..

Gość

(Konto usunięte)

Witam serdecznie. Posiadam wzmacniacz Blacknote DSA-100 połączony interkonektem Albedu Blue do Arcam Diva CD 82T, słucham głównie lekkiego rocka i popu z elektroniką.

Szukam głośników, które pokażą i klasę (słodkie i szczegółowe wysokie) i co najważniejsze - głęęęboką przestrzeń jak studnia :)

Oczywiście ważne by były bardzo dynamiczne, bas natomiast nie musi być wulkanem gdyż mam tylko 14m2, najważniejsze by był szybki i uderzał jak z kopyta. Mają być to głośniki do około 3000zł....

Co polecicie i czy w ogóle z takim budżetem jest szansa znaleźć coś co zagra w wyżej wymieniony sposób :) ??

primo, kto powiedział, że wzmacniacz Blacknote DSA-100 MUSI grać przestrzennie, by tego od niego oczekiwać ?

drugie primo, głębia w stereofonii, nie jest głębią studni a przestrzennością dźwięku za kolumnami. Im większe oddalenie dźwięku tym większa "głębia"

trzecie primo, większość używanych, dobrej marki monitorów gra przestrzennie np, SF Concerto, Concertino, ProAc 110, Sonics Argenta.

I oczywiście adaptacja akustyczna pomieszczenia

Niezłe kopyto (dynamika właściwie super) mają aktywne ADAM A7X i przestrzeń też niczego sobie - postaraj się posłuchać.

Ja polecam ci atc 11 lub quad 21l2 , te zestawy jak dla mnie maja rewelacyjna glebie. Naprawde warte polecenia.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Dlaczego nie podłogowa? A no dlatego, że z własnego doświadczenia wiem, że żadna podłogówka (oprócz moich KEF Q5) nie dorówna znikaniu tak jak podstawkowe.

Kef LS-50 i po temacie.

Jak dobrze poszukasz to dostaniesz nowe w tej cenie .

Niesamowitą, głębię i umiejętność znikania w pomieszczeniu mają RLS Calisto. Robią to naprawdę wyśmienicie. Poza tym w 14 mkw będą wystarczająco duże. Co do dynamiki to trzeba przede wszystkim ich posłuchać.

Witam

Z głośników podstawkowych ciężko będzie otrzymać dużą głębie w tej cenie. Dobre monitory muszą kosztować kolego, no chyba że kupisz coś używanego.Monitory charakteryzują się przede wszystkim wspaniałym wokalem owszem idzie się tego wszystkiego doszukać w głośnikach podstawkowych czego oczekujesz ale trzeba wydać na nie minimum 8 koła

Niesamowitą, głębię i umiejętność znikania w pomieszczeniu mają RLS Calisto. Robią to naprawdę wyśmienicie. Poza tym w 14 mkw będą wystarczająco duże. Co do dynamiki to trzeba przede wszystkim ich posłuchać.

No Kolega ma racje RLS Calisto są bardzo fajne słuchałem ich na AUDIO SHOW grają naprawde super jak na takie maleństwa tylko trzeba dobrej elektroniki

Przesadna głębia (efekt studni) to nie jest prawidłowy sposób prezentacji. Budowa planów powinna zaznaczać zarówno głębię jak i efekty bliżej ucha. Nachalność lub wypłaszczenie bierze się głównie ze złego ustawienia kolumn, asymetrii ppomieszczenia czy braku podstawowych paneli w pierwszych odbiciach.

.

Jak kolumny mają ostro pogiętą fazowość w wyższym zakresie i podbity odpowiedni zakres pasma (też przy wyższych częstotliwościach), to przestrzeń też jest sztucznie rozdmuchana.

A ja napisze tak -nawet kolumny za 20 tysięcy nie zagrają z głębia jesli nie zapewnisz im dobrej akustyki .bardzo ważne jest żeby kolumny miały przestrzeń otwarta wokół sobie to dzwiek będzie znikal i jak zamkniesz oczy to nie będziesz wiedział z której strony gra . Sam sie przekonałem u kolegi kiedy małe kolumienki z dobrym sprzętem i dobrym ustawieniem znikaly w pokoju a sam mam model duzo wyższy i juz nie było tej przestrzeni bo inny pokój odsluchowy.

Jak nie masz możliwości ustawienia kolumn troszke od ściany wes konstrukcje z zamknięta obudowa ,ułatwi ci to znacznie sprawę .

:)

No przecież mówię bipolary dobrze zestrojone ( jest to trudne , bo pracują głośniki tylne i z przodu w tej samej fazie ) ,gdzie nie postawisz to dobrze , aby miały odbicie od ściany lub czegokolwiek .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam takie , dźwięk " zewsząd " , nie wiadomo z skąd . Potrzebny jest odpowiedni wzmacniacz stereo i KONIECZNIE ODSŁUCH .

Jest bas sprężysty z odpowiednim wzmacniaczem , średnie tony i wysokie OK. Najlepsza jest głębia , gdyż jak wcześniej wspomniałem głośniki pracują w tej samej fazie gdy idzie do przodu membrana głośnika przedniego to i tak samo tylna , z tym że dźwięk z tylnej membrany leci do ściany , odbija się i wraca do słuchacza z z bardzo małym opóźnieniem , z stąd ta głębia , można powiedzieć , że do głębi przyczynia się ściana .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pojawił się pierwszy polski test BP6

http://www.highfidelity.pl/@main-1625&lang=

"BP 6 to kolumny grające bardzo przestrzennie, budujące ogromną scenę dźwiękową, potrafiące zagrać bardzo żywiołowo. Daje to wrażenie otwartości, dużej ilości powietrza, pozwala instrumentom oddychać. Dodajmy do tego dobrą lokalizację na owej scenie, trójwymiarowość źródeł dźwięku, niezłą, czystą górę pasma, dość szybki i zwarty bas oraz nieczęstą wśród kolumn podłogowych umiejętność znikania z pomieszczenia. Dobrze robi im połączenie z wzmacniaczami z mocną, pełną średnicą pasma – wzmacniacze lampowe wskazane, acz raczej takie, które zagwarantują także odpowiednią kontrolę basu."

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

28 wpisów i nikt nie napisał ze kolega chce miec głębię jak studnia w 14 metrach Nie wklejajac rysunku metrażu,układu gratów w w nim, ani nie napisal o wysokosci pokoju, ani o materialach na scianach...a moze by tak zmienic cos w pokoju niz pchac sie w kolumny ktore nie sprawdzają sie w takim pomieszczeniu a sprawdzily sie u innych.

28 wpisów i nikt nie napisał ze kolega chce miec głębię jak studnia w 14 metrach Nie wklejajac rysunku metrażu,układu gratów w w nim, ani nie napisal o wysokosci pokoju, ani o materialach na scianach...a moze by tak zmienic cos w pokoju niz pchac sie w kolumny ktore nie sprawdzają sie w takim pomieszczeniu a sprawdzily sie u innych.

Najpisalem wyżej ze akustyka ważna a co z tym idzie pokój wystrój wnętrza itd

:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.