Skocz do zawartości
IGNORED

wzmak plus końcówka mocy

radark

Rekomendowane odpowiedzi

Moc to nie jest głośność. Moc to kontrola nad przetwornikiem.

Mozna mieć rózne końcówki podpiete pod głośniki ale nie oznacza to, że będzie głośniej/ciszej.

Ale kontrola, bezmienie już może się różńić.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

no dobra a jeśli wzmak i końcówka mają różną moc to czy nie będzie różnic w głośności poszczególnych głośników w zależności który do czego jest podpięty?

Trzeba mieć regulację głośności w końcówce lub dla pre-out. To nie jest kwestia mocy, tylko współczynnika wzmocnienia czyli chodzi o zwyczajną regulację głośności. Niemniej jest ona niezbędna, bo inaczej poziomy nie będą wyrównane.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

tak jak pisałem posiadam integrę więc przedwzmacniacz jest, dodatkowo przy wyjściu pre out2 jest regulacja głośności, czy to wystarczy aby równo grały obydwa urządzenia? zastanawiam się też czy nie kupić drugiego wzmacniacza innej firmy, wtedy możliwości kombinacji są większe, mam na oku wzmacniacz 2x120w

tak jak pisałem posiadam integrę więc przedwzmacniacz jest, dodatkowo przy wyjściu pre out2 jest regulacja głośności, czy to wystarczy aby równo grały obydwa urządzenia? zastanawiam się też czy nie kupić drugiego wzmacniacza innej firmy, wtedy możliwości kombinacji są większe, mam na oku wzmacniacz 2x120w

Ta regulacja przy pre out2 wystarczy, ale takie coś rzadko się spotyka, więc jakbyś chciał zmienić wzmacniacz, a zostawić końcówkę to później mógłby być problem. Lepiej mieć regulację na końcówce jeśli planuje się bi-amping.

Należy też pamiętać, że o jakości dźwięku decyduje końcówka mocy oraz przedwzmacniacz. Jak będzie słaby przedwzmacniacz to lepsza końcówka może nie pomóc lub nie tyle ile się oczekuje. Może się zdarzyć, że lepszy przedwzmacniacz da większą różnicę niż nowa końcówka mocy ;)

Dobrze byłoby przed zakupem móc coś pożyczyć i popróbować.

Dobrze byłoby przed zakupem móc coś pożyczyć i popróbować.

no właśnie - popróbować!. O podziale sygnałów na głośniki nie decydują tylko potencjometry(pre)/końcówki, ale zwrotnice podział

pasma: np. w gł. dwudrożnych 1,5kH, 2kH, 3kH, itp. To według tego podziału będą działały końcówki.Głos ludzki kończy się na ok

2kH (soprany), instrumenty na ok 3kH, czyli tweeter przenosi harmoniczne bogactwo barwy i brzmienia, ale jest to ułamek mocy;

druga końcówka to nie basy, ale również i średnie (i też wysokie).Posłuchaj tylko z jednych zacisków, potem z drugich - to jest na obecną chwilę najprostsze.Uważaj przy tweeterach na podaną moc, bo można je łatwo spalić.

A z drugiej strony: wzmacniacz jest liniowy mniej więcej , NAD raczej to spełnia, więc ja więcej basu/dynamiki szukałbym raczej gdzie indziej - przede wszystkim w kolumnach(próbowałeśmoże innego ustawienia?).Źródło też ma duży wplyw.Zyczę udanych prób i konkretnych wniosków - pozdr. Piotrek.

Najprawdopodobniej tak, jest to wyjście sygnału z przedwzmacniacza połączone z wejściem na końcówkę mocy.

Jeśli chcesz zewnętrzną końcówkę to rozpinasz te zwory i prowadzisz sygnał interkonektami do niej.

no właśnie - popróbować!. O podziale sygnałów na głośniki nie decydują tylko potencjometry(pre)/końcówki, ale zwrotnice podział

pasma: np. w gł. dwudrożnych 1,5kH, 2kH, 3kH, itp.

Dla dwudrożnych bi-amping jest w ogóle bez sensu, a nawet bi-wirening jest ryzykowny, bo występują wtedy przesunięcia w fazie, ucho jest na takie zniekształcenia w zakresie średnich i wysokich bardzo czułe.

A z drugiej strony: wzmacniacz jest liniowy mniej więcej , NAD raczej to spełnia, więc ja więcej basu/dynamiki szukałbym raczej gdzie indziej -

Z tym się absolutnie nie zgadzam. Wzmacniacze są w miarę liniowe dla stabilnych obciążeń. Kolumny są bardzo trudnym obciążeniem ze zmienną impedancją i różnicą fazową. Dodatkowo bas wymaga dużych mocy, co jest związane z niską czułościa ucha na ten zakres.

aha niektóre wzmaki mają z tyłu połączone zworami wejście/wyjście o nazwie adaptor

Adaptor to chyba wejście/wyjście do podłączenia korektora , te wejście nie rozpina sekcji przedwzmacniacza z końcówkami , tylko korektor " wpina się w przedwzmacniacz " . Gdy rozepniesz zwory i podłączysz do wejścia przedwzmacniacz to sygnał napotyka na pokrętło głośności tegoż wzmacniacza ( wzmacniacza z gniazdem adaptor ) .

Gość na tym forum kupił wzmacniacz z takim wejściem i wyjściem , a na allegro był opis bezpośrednio z wejściem na końcówkę mocy .

Wyjście działa standardowo jak przedwzmacniacz .

Adaptor to to samo co accesory .

Wygoglowałem wzmaka z adaptorem i jest w instrukcji podłączenie ekłalizera .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

9.jpg

Ukryta Zawartość

Był jeszcze temat , ale nie mogę znaleźć .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

te wejście nie rozpina sekcji przedwzmacniacza z końcówkami , tylko korektor " wpina się w przedwzmacniacz " . Gdy rozepniesz zwory i podłączysz do wejścia przedwzmacniacz to sygnał napotyka na pokrętło głośności tegoż wzmacniacza ( wzmacniacza z gniazdem adaptor ) .

Nic nie zrozumiałem ;)

Gdy w tym wzmacniaczu zintegrowanym mającym adaptor podłączysz do wejścia na " końcówkę mocy " np. amplituner , to i tak trzeba kręcić podwójnie gałami głośności tzn. amplitunerze i wzmacniaczu zintegrowanym .

A czy tak samo jak poprzez pre-out można podłączyć tam subwoofer aktywny?

Tak , to działa rozłączone jak zwykłe zwykłe pre - out ( tak domyślam się , ale prawie na 100 % ) , tylko gdy rozłączysz to w starych wzmacniaczach wejście CD z włączoną funkcją " direkt " nie będzie działać ( funkcja która omija treble , basy ) . Tak było u gościa w starej Yamasze z linku którego podałem .

Tu jest o niedziałającym wejściu CD przy włączonym ' direkt "

" Podłączyłem tak jak "powinno być" w sumie ;) W Yamasze wypiąłem te zworki oznaczone jako "Accessory". Następnie w "receive" wpiąłem RCA, drugą stronę podłączyłem do "pre-out front" w amplitunerze. Ale nadal mogę regulować wzmocnienie na Yamasze. Yamaha gra na źródle "CD" z wyłączonym "CD Direct" - gdy włączę to nie ma dźwięku. Yamaha AX-530. Załączam zdjęcia. Niestety nie mogę w lepszej jakości, mam nadzieję, że wystarczą. "

Źródło:

Ukryta Zawartość

Copyright © Audiostereo.pl

Czyli w tym miejscu wpinamy się pomiędzy sygnał ze źródła, a przedwzmacniacz, tak ?

Nie , tu wypinamy zwory i wpinamy korektor , dzięki temu możemy mieć podbarwiony dźwięk z każdego źródła podłączonego do wzmacniacza zintegrowanego , powiem więcej , gdy mamy odpowiedni korektor to deka podłącza się do korektora .

Post nr . 4

Otwórz link w tym poście .

Ukryta Zawartość

Technicznie to chyba jest wpięcie w sekcję przedwzmacniacza ( wzmacniacza zintegrowanego ) w którymś miejscu .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jak jest w RA-985BX? Rozłącza czy nie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

W tym wzmaku to jest rozłączna sekcja przedwzmacniacza z końcówkami mocy . Po rozłączeniu masz albo przedwzmacniacz , albo bezpośrednie wejście na końcówkę mocy . Tam na tych gniazdach nie jest napisane adaptor .

Edytuję , a Ty chcesz do tego wzmaka podłączyć suba ?

Są wyjścia tape , może jest przycisk z przodu wzmaka Tape monitor , włączysz monitor i będzie wychodził sygnał ze wzmaka na wyjściu tape 1 lub 2 ( wychodzić będzie , z każdego źródła podłączonego do wzmaka ) .

Edytuję : chyba możesz każde źródło " monitorować " rekordingiem " . Opis po angielsku nr 10 , panel przedni ( nie znam angielskiego )

Ukryta Zawartość

Edytuję : wygoglowałem nie ten wzmacniacz .

W twoim jest wyjście na ZONE 2 pre - out , tam możesz podłączyć suba .

post-35801-0-18361300-1366367056_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie , tu wypinamy zwory i wpinamy korektor , dzięki temu możemy mieć podbarwiony dźwięk z każdego źródła podłączonego do wzmacniacza zintegrowanego , powiem więcej , gdy mamy odpowiedni korektor to deka podłącza się do korektora .

Ja to rozumiem. Tylko pytałem, w które miejsce sygnału się wpinamy.

Bo normalnie jak mamy zwory i wyjmiemy to przecinamy sygnał, który idzie z przedwzmacniacza do końcówek mocy.

Z tego co napisałeś, że jeśli wyjmiemy zwory to przedwzmacniacz i tak działa, więc jeśli dobrze rozumiem, to przecinamy sygnał ze źródła do przedwzmacniacza. Czyli wychodzi sygnał np. z CD, wpięty jest korektor korygujący ten sygnał, dalej idzie na przedwzmacniacz, a z przedwzmacniacza na końcówkę mocy - tak ja to rozumiem.

źródło -> (możliwość wpięcia korektora) -> przedwzmacniacz -> końcówka mocy

Edytuję : ale tu producent opisał , że po wypięciu zwór można wstawić procesor , ale czy to rozdziela końcówki mocy to jestem pewien na prawie 100% .

Gdy jest opisane pre - out / main in to rozdziela sekcję wzmaka od końcówki mocy , tak jest w wielu wzmacniaczach .

Ukryta Zawartość

Strona 8 . ( nie znam angielskiego ) .

Strona 5 . ZONE 2 pre - out

ródło -> (możliwość wpięcia korektora) -> przedwzmacniacz -> końcówka mocy

Ja tylko domyślam się :

źródło --- kawałek sekcji przedwzmacniacza --- ( możliwość wpięcia korektora ) --- pozostała część przedwzmacniacza --- końcówka mocy .

My to samo piszemy , tylko selektor wyboru źródła to u mnie kawałek przedwzmacniacza .

Ukryta Zawartość

Edytuję , a Ty chcesz do tego wzmaka podłączyć suba ?

.....

W twoim jest wyjście na ZONE 2 pre - out , tam możesz podłączyć suba .

Ukryta Zawartość

Tape -out nie polecam. Podłączenie pod to gniazdo nie ma nic wspólnego z muzyką.

Natomiast jesteś pewien, że poprzez ZONE można podłączyć subwoofer?

Nie mam tego wzmacniacza, ale cały czas mi chodzi po głowie :-)

Ukryta Zawartość

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Natomiast jesteś pewien, że poprzez ZONE można podłączyć subwoofer?

Oczywiście to jest wyjście z przedwzmacniacza pre - out , tam wychodzi całe pasmo a filtry suba zrobią swoje .

Sub_wzm3.gif

Ukryta Zawartość

Zresztą możesz sub podłączyć wysokopoziomowo do gniazd wejść głośnikowych i też będzie działać .

Jeżeli sub ma wejścia wyjścia głośnikowe i filtrowanie górno przepustowe poprzez " te gniazda " , regulowane lub stałe np 120 herców , to można przepuścić sygnał głośnikowy przez tegoż suba do głośników np . monitorów w celu odciążenia przetworników od basu , no i sub narobi basów .

Sub Velodyne za 2000 pln , zdaje się ma takie filtrowanie górnoprzepustowe stałe .

Taki filtr górnoprzepustowy to chyba powinien nazywać się zwrotnica ?

Tańsze suby mają na wejściach i wyjściach zwykłą przelotkę i kolumn nie odciążają . Jeżeli producent nie pisze o filtrowaniu wysokopoziomowym tzn , że jest zwykła przelotka .

Edytuję : tu jest bardzo ciekawy wątek .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

widzę że nie ma zbyt wielu zwolenników bi-ampingu, napiszcie jeszcze coś o znaczeniu przedwzmacniacza czy ma większy wpływ na dźwięk od końcówki mocy, niewiele informacji jest w necie na ten temat

Kiedys mialem podpiete kolumny na ni ampingu -kandy k2 i exposure końcówka mocy .zbytnio nie słyszałem różnicy w bi ampingu a jak samo kandy było podpiete .Lepiej kupic jeden dobry wmacniacz niż przeciętna końcówkę mocy i pre lub wmacniacz .

Tutaj w uk duzo osób stosuje to rozwiazanie.

W bi ampingu masz możliwość wepniecia 2 rożne marki i dwa rożne dźwięki w jedne kolumny .zazwyczaj końcówkę mocy podpinasz pod wysokotonowa sekcje a pre lub wmacniacz na średnie i wysokie ale tez nie zawsze -to nie jest reguła .mysle ze jak masz kolumny które sa duże i wymagają prądu to takie zastosowanie jest na miejscu ale w monitorach zabardzo sie z tym nie spotkałem

:)

Kiedyś czytałem tu na forum wypowiedź jednego gościa, który pisał, że miał możliwość porównania kilku preampów i końcówek mocy, testowany sprzęt był dobrej klasy. Zmiany preampów podobno dawały większe różnice w dźwięku niż zmiany końcówek mocy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.