Skocz do zawartości
IGNORED

Gramofony DirectDrive - jakie i dlaczego warte uwagi?

adamgdansk

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuje dzielic sie tu opiniami i wiedza dotyczaca gramofonow direct drive, ktore moga byc z powodzeniem zrodlem audiofilskich doznac i sa po prostu dobrymi technicznie i sonicznie konstrukcjami.

Proponuje podzial: gramofońy w cenach rynkowych do 2tys i powyzej 2tys.

Proponuje aby wpisy mialy charakter merytoryczny wraz z opsem dlaczego dany gramofon jest warty uwagi - kwestie konstrukcji, paramterow, odsluchow, ramienia, napedu.

Proponuej aby nie pojawialy sie wpisy typu DD jest slabe albo z linkami do allegro!

Ja mialem tylko doswiadczenia z Kenwoodem KD990 i to byl naprawde solidny naped, swietna dynamika brzmienia. Duze kultura pracy. Nic co moznaby mu zarzucic moze poza tym, ze z olbrzymia dynamika dawal dzwiek hmmm precyzjny i do pewnego stopnia nieanalogowy ;)

Gość DORAMAT

(Konto usunięte)

"Proponuej aby nie pojawialy sie wpisy typu DD jest slabe albo z linkami do allegro"

Wątek warty zainteresowania, ale niestety obawiam się, że usłyszysz od "fachowców" że DD jest beeee....

Dla wielu posiadaczy gramofonów wysokiej klasy to zastosowanie tylko napędu paskowego z silnikiem szczotkowym i zasilaniem bateryjnym ze stabilizowaną przetwornicą rzędu Mhz to jest droga do ideału..

To, że gramofon gra tak czy inaczej zależne jest też od zastosowanej wkładki i od reszty sprzętu wzmacniającego dochodzi do tego poprawne ustawienie kolumn w pokoju .

Z doswiadczenia uważam ,że zastosowanie tylko i wyłacznie phono stage lampowego dobrej konstrukcji powoduje niezapomniane emocje słuchania muzyki i o to chyba właśnie chodzi.

Nawet zastosowanie transformatorów dopasowujących do wkładek MC to kompromis gdzie słychac kotarę w przekazie emocji nagrania..

Czy phono stage i preampy lampowe mają wady w analogowym przekazie emocji? Myślę, że zastosowanie układu tranzystorowego jest w tym przypadku błędem.

Czasy sie zmieniaja i nowe technologie powodują to ,że nasze dotychczasowe przekonania się zmieniają często u tych , którzy maja mozliwośc przetestowania przy logicznej konfiguracji i poprawnego ustawienia kolumn w pokoju np.(wstępnie wg kalkulatora ustawienia kolumn) całego toru odsłuchowego...

Moim zdaniem aby odpowiedzieć na pytanie czy napęd paskowy jest lepszy od DD to każdy może zweryfikować na swój sposób a to w scisłej zależności od konfiguracji całości.

U mnie gra

1.Kenwood KD-750 z wkładką Denopn 103r (niskopoziomowa)

2. Phono stage LAMPA - MC własna konstrukcja

3. Przedwzmacniacz lampowy -

4. Końcówka mocy konstrukcja PWM - lub ICEPOWER

5. Kolumny Infinity R-90, Beolab 8000 lub Magnepam

Ciekawe jest to, że trzy inne konstrukcyjnie kolumny dają podobne emocje.

Ciekawe jest to, że po zastosowaniu phono stage na tranzystorze emocje opadaja i czar czarnej płyty ginie.

Od 30 lat szukania dobrego dzwieku jestem wreszcie zadowolony i stałem sie melomanem.

Pamietać trzeba, wzrokiem nie słuchamy a do tego mamy uszy.

a mi sie wydaje ze

1) japonscy inzynierowie nie bez powodu rozwijali direct drive

2) (zgaduję) ze produkcja paskowego gramofonu jest prostsza i tansza niz zaplecze produkcyjne aby zbydowac solidny direct drive - zgaduje, ze dzis nikomu nie oplacilobu sie robic tak zaawansowanych konstrukcji jak te direct drive z konca lat 70tych czy pocztaku 80tych - jak MicroSeiki, Kenwodd czy Sansui?

Jak sadzicie?

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Ja jestem technik mechanik i mnie uczyli, że koła zębate się ścierają ( zużywają- występuje taracie ząbo ząb), są bardziej hałaśliwe, przenoszą drgania, ale też przenoszą większy moment.

Połączenia pasowe przenoszą mniejsze momenty ( acz pasy zębate są już niezłe), pasy się szybciej zużywają ( ale są tańsze od remontu przekładni zębatej), są cichsze, nie wibrują. W przypadku awarii któregoś koła pasowego, blokady, pasek się ślizga, aż spadnie lub pęknie. Zablokowanie któregoś koła w układzie zębatym oznacza spore straty.

To tak co pamiętam z technikum :)

Frywolny, a gdzie w napedzie DD masz koła zębate?

Mam dwa Technicsy DD , forumowy nadgramofon i model 3320 full automat (tutaj sa koła zębate do sterownia ramieniem, ale czy maja wpływ na dźwięk?), grają jak dla mnie oczywiście, bardzo bardzo fajnie, Oba z 2mRed. Napewno można lepiej no to nie ulega wątpliwości, ale dla "normalnego" słuchacza w normalnej cenie, ja skończyłem poszukiwania :-).

Pzdr

Jak DD jest dobrze zrobiony ( Nadgramofon czy np. Reloop RP6000 MK5 nie mają z tym problemów ) to ani nie słychać wibracji po przyłożeniu stetoskopu ani nie słychać tego w głośnikach.

Problemem w DD może być buczenie pochodzące od nieekranowanych wkładek rosnące w miarę zbliżania się do osi talerza. Niektóre DD nie daja tego efektu, inne dają.

Ja jestem technik mechanik i mnie uczyli, że koła zębate się ścierają ( zużywają- występuje taracie ząbo ząb), są bardziej hałaśliwe, przenoszą drgania, ale też przenoszą większy moment.

Połączenia pasowe przenoszą mniejsze momenty ( acz pasy zębate są już niezłe), pasy się szybciej zużywają ( ale są tańsze od remontu przekładni zębatej), są cichsze, nie wibrują. W przypadku awarii któregoś koła pasowego, blokady, pasek się ślizga, aż spadnie lub pęknie. Zablokowanie któregoś koła w układzie zębatym oznacza spore straty.

Ale wpadka Frywolny z tymi kołami, i to szczerzacymi zęby, no kurczę rekin DD !

W twoim AdFontesie kontakt talerza ze światem zewnętrznym nastepuje przez 2 elementy mechaniczne przenoszące drgania: oś i mechaniczny element napędowy - pasek.

W nadgramofonach Direct Drive (Technicsy serii 1200) kontakt talerza ze światem zewnetrznym następuje przez jeden tylko element mechaniczny: oś, drugi to element napędowy - pole elektromagnetyczne. M.in. dlatego ten napęd jest taki cichy. W Technicsach serii 1200 konstrukcja tego ich słynnego napędu DD polega na tym, że talerz jest integralnym elementem silnika - jest dokładnie bezpośrednim rotorem silnika. To nie jest zwykły talerz-krążek. To spec-talerz. Od spodu ma zintegrowane z nim na stałe typowe elementy rotora wielobiegunowego silnika elektrycznego.

Może wypadły? Zęby te :)

Kto by się spodziewał, że Technics aż tak źle to wymyślił? Oś silnika osią talerza...

Nie nie. Dobrze wymyślił. Znowu wpadka :)) Oś talerza nie jest osią napędową, nie jest osią silnika. Oś w Techu serii 1200 identycznie jak w AF jest elementem biernym, zupełnie niezależnym, samodzielnym. Nie ma kompletnie nic wspólnego z silnikiem. To sam talerz jest wirnikiem silnika. Nie chce mi się zdejmować i fotografować tego talerza, a nie mogę znaleźć w necie jego zdjęcia od spodu, gdzie jest zamocowana specjalna konstrukcja przekształacajaca talerz w rotor, to nie jest goły talerz, on tylko tak z wierzchu wygląda.

Oj, Frywolny to znaczy że nie widziałeś na oczy z bliska napędu DD a szkoda, mam nadzieję że jakoś przeżyjesz tą wpadkę. A tyle razy wklejałem zdjęcia i opisywałem i nic.

Jeszcze raz fotki dla Ciebie. Resztę opisał Ryszard wspomnę jeszcze że łożysko jest wykonane technologią polerowania z dokładnością 0,07µm

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-5705-0-04021700-1366128265_thumb.jpg

post-5705-0-16031100-1366128291_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

DD - dobry drive ;-)

np. taki Micro Seiki polecam - najbardziej lubie słuchać z DL103R pod którą został zrobiony, i od jakiegoś czasu nie interesują mnie zmiany - miałem Techniola, Thorensy, Gyro Dec też był.

Nikt tu nie wspomniał o gramofonach DUAL.

W najwyżej ocenianych modelach jest właśnie stosowany napęd bezpośredni.

Sam używam DUAL 721 gdzie masywny, doskonale ekranowany silnik nie wnosi żadnych wibracji ani nie sieje polem magnetycznym.

a ja zakupilem KD8030 Kenwooda, bede mial po weekendzie majowym

A marzy mi sie L07d Kenwooda - i nawet moze bym sie wyprzedal zeby go kupic w stanie bdb, choc byloby to z 10-11k, ale jak na lekarstwo ich...

Napędów DD gramofonów z wyższej półki znanych producentów bać się nie trzeba. Parametrami zawsze znacznie górują na napędami z oddzielnym silnikiem. Prawidłowo eksploatowane są również wiele trwalsze i gwarantują niezmienność parametrów przez bardzo długi czas.

Ostrożnie należy podchodzić do napędów DD opartych o silnik krokowy podobnych do stosowanych w rodzimych Adamach.

W.

A tak to wygląda w Sony PS-FL770:

Ukryta Zawartość

post-15740-0-67703400-1366221808_thumb.jpg

Napędy Direct Drive były rozwijane nie tylko w gramofonach, ale i w magnetofonach. Były też konstrukcje, gdzie taki napęd DD był montowany także pod ramieniem. Przykładem jest Sony PS-B80. Praktycznie ramię w czasie rzeczywistym ma kontrolowany Anty Scating :) Technologia zwie się BIOTRACER i jest wymysłem Sonego. Niżej fotka:

post-15740-0-52430700-1366222068_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ja mam, może i nie zaawansowany, ale nawet gra. Technics RS-D303. Pierwsze co należy zrobić, to wywalić połączenie z kół zębatych pomiędzy napędem talerza a ramieniem. Drugie to kupić docisk, matę, dorobić gniazda RCA, wkładkę i można słuchać :)

Niżej, napęd DD od środka:

post-15740-0-44094100-1366222249_thumb.jpg

Napędy DD nie były tanie. Aktualnie nie produkuje się tego typy rozwiązań, tylko klepie to, co już zostało wymyślone, zaprojektowane i opatentowane. Dlatego śmieszy mnie dzisiaj, że większość uważa, że taki Reloop to super firma, bo zaprojektowała napęd DD - kupiła technologię i robi to z tanich materiałów - gdzie tu postęp? Kasy nie ma? Jest i to sporo, ale po co się wysilać....

Są też minusy napędów DD, tyczy się to w szczególności gramofonów. Talerz jest jednak zbyt lekki. Robiłem testy i z dociskiem dźwięk jest bardziej spokojny (nie mylić z mulącym), jest więcej szczegółów i więcej powietrza. Oczywiście mówię tylko o własnych doświadczeniach. W bardziej zaawansowanych konstrukcjach talerze mają już swoją wagę, więc pewnie tam nie trzeba go dociążać - jest to bardzo ważna sprawa, by płytę na takim talerzu unieruchomić i pozbawić wszelkich drgań.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Układanie płyty do odsłuchu wprost na działającym silniku, to jest generalnie kiepski pomysł.

A gdybyś tak na chwilkę, drogi Yulciu odrzucił uprzedzenia i zajrzał w parametry dobrych napędów DD? :-)

Vlado, rzadko patrzę w parametry - lepiej posłuchać, bo ostatecznie będzie się czegoś słuchać latami, a nie patrzeć w parametry. Ostatnio patrzyłem w parametry pre gramofonowych, jedno lampowe (Icon), drugie tranzystorowe (współczesny Thorens). Wyglądają tak jak na fotach. I co z tego wynika?

Pozdro,

Yul

Ukryta Zawartość

post-15186-0-12135700-1366228444_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak tak Yul, nigdy nie słuchałeś takich gramofonów, ale masz dużo do powiedzenia - tak jak mówisz, lepiej posłuchać, niż patrzeć w parametry - co też uczyniłeś w przedostatnim poście :) Fajnie tak sobie przeczyć :D Wiarygodności to masz faktycznie sporo hehe

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Miałem nie pisać , ale nie kumam , czy Wy nie możecie cieszyć się z tego co macie? Czy to ważne co tak naprawdę jest lepsze? Ktoś ma Technicsa, inny Pro-Jecta , inny jeszcze cos innego , jeżeli jesteście zadowoleni to po co się przekomarzac i bić piane po raz tysieczny. To samo na wątku o nieszczęsnym Marantzu DCC, jak sie komuś podoba to co ma wywalić tylko dlatego , że to DCC, Technics, Pro-Ject ? Oczywiście wypowiedzi założyciela tamtego wątku sa poniżej pewnego poziomu i dlatego skończyłem tam komentarze. Nie kumam tych dyskusji, sory , że nie wytrzymałem, ale może wyjaśnicie PO CO ? Po co przekonywać właściciela DD do pasków i na odwrót jak każdy z Was jest zadowolony z posiadanego sprzętu. Ale może po to jest forum, żeby dyskutować :-)

Pzdr

>>Robinson

Na głupotę i brak wiedzy trzeba reagować - to jest dzisiaj problem niestety, znieczulica....

Tak tak Yul, nigdy nie słuchałeś takich gramofonów

Kolego, czego warto słuchać, to się tego słucha. Od słuchania byle czego to się słuch psuje, sam wiesz to najlepiej :) Może opisz nam swoją story.

P.S. Kolego neomamut, jeśli twój wiek podany w "O mnie" jest prawdziwy, to ja słuchałem takich gramofonów jak jeszcze twój tatuś twej mamusi nie znał.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.