Skocz do zawartości
IGNORED

Kto tuningował Marantza PM 68, 78, 7000,

McGyver

Rekomendowane odpowiedzi

Wperw ten adresik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , człowiek podaje które wzmacniacze operacyjne wymienić -> znając życie poleciłby coś w klimat OP176/OP275 czy innych AD826 ( rad tego człowieka warto słuchać ). MARTIN-79 coś w swoim PM7000 zmieniał/zmienia. Temat jest raczej popularny...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tak się składa, że mam PM-78 zmodyfikowany bardzo mocno w konsultacji z Arkiem Garminem i jestem zaskoczony brzmieniem. Są to niestety koszty, ale sądzę że warto.(Wymiana kondensatorów w torze i zasilaniu na Elna Cerafine i Silmic, Nichicon Muse i Panasonic FC, wzmazniacz operacyjny po wielu odsłuchach pozostał AD8620, gniazdo sieciowe i porządny kabel, gniazda głośnikowe na lepsze, ekranowanie trafa bo jest w środku i ma wpływ na płytkę przedwzmacniacza, no i łączenie modułów dobrym srebrnym kabelkiem.W sumie wydałem ok 900 zł ale było warto.Krótki i zwarty bas schodzi bardzo nisko. Kontrola w całym paśmie i dzwięk jest spójny.Scena dzwiękowa jest szeroka i głęboka.Polecam wszystkim którzy mają te wzmacniacze bo jest w nich duży potencjał.

Kupiłem kondensatory polipropylenowe Jantzen for Audio. Wyglądem zbliżone do SCR-ów, sprawdzam toto na razie, ale wszystko wskazuje na co najmniej dobrą jakość. Po zastąpieniu tym foliowego Mifleksa nastąpiła poprawa na wysokich.

Zmieniłem mniejsze kondy w torze na Wimy, wszędzie gdzie się dało elektrolity zbocznikowałem Wimami, jest poprawa, przybyło szczególików, sybilanty się wyczyściły, dodało powietrza i przestrzeni. Wygrzewam i będę dłubał dalej, fatalny laminat, ścieżki się odklejają.

--> McGyver przegrzałeś, albo tego cholernego lutu cynowo-srebrnego używasz ( nie dość że topnik w nim okrutnie śmierdzi, to jeszcze luty dość często lekko matowe wychodzą mimo iż nie są przegrzane, ale połączenia daje świetne :) )

Lt-Bri, umiem lutować, w CD robiłem tak samo i nic nie odlazło, tenlaminat naprawdę jest gówniany, ale może tylko w moim.

Martin, dotarł, dzięki. Gościu na giełdzie sprawiał wrażenie że nie wie co to jest, więc kupiłem tanio, niepamiętam po ile bo brałem wiadro różnych.

czy ktoś zmieniał transformator w pm7000?

miałem zmieniać na brece toroid 2x40v ~ 600W ale zrezygnowałem bo to wydatek 200zł a niewiem czy efekt bedzie a jeśli bedzie czy wart bedzie tej zmiany

kurde chyba nigdy nie skończe modyfikować.mam rozebranego już od miesiąca i juz miałem składać ale poczekam . sprawdze wartości i jak nie zdobęde wcześniej to cie poprosze.

Qr... zapomniałem o tym ścierwie i złożyłem, na szczęście nie trzeba wypruwać całych bebechów żeby się do tego dokopać. A schemat masz? Ja zapłaciłem 24 zł.

chciałbym precyzyjnie wyregulować wzmacniacz tzn.offset, prad podkładu , punkt pracy itp.

są dwie podkówki w końcówce jedna zaraz na wejsciu druga przy tranzystorach mocy.

czy ktoś może mi zw tym pomóc.

• 2 tygodnie później...

Wymieniłem diody na BYW29/200, ależ to dostało kopa... jestem pod wrażeniem. A właściwie czemu producenci psują swoje wzmacniacze? Bo to kosztowało grosze.

no nareszcie zakończyłem.

wygrzewa sie ale efekt przerósł moje oczekiwania

gra świetnie w porównianiu do orginału, pod każdym wzgledem.

poprawiło sie wszystko i dużo dużo wiecej słychać

wspaniale i najważniejsze , że cały charakter brzmienia , który mi sie podobał nie uległ aż takiej zmianie

polecam

a robiłem:

oczywiście kombinacje z wzmac.operac. dużo by zmieniały

w tej chwili zostawiłem opa 2134

wymiana sieciówki, kabla miedzy transformatorem a włącznikiem

bezpiecznik z 3,6A na 10A

ekranowanie puszką miedzianą transformatora

wymiana diód prostowniczych na hexfredy, w zasilaniu oampów na schotkiego

wymiana przewodów zasilających ( transformator -mostek, kondensatory-końcówka) na 2,5mm obehlach

wymiana gniazd głośnikowych na monacor i łączenie kablem monster mcx1s , masa 2x taśma cambrige , wlutowanie bezpośrednio do przekaźnika

usuniecie zwór w torze audio i zastąpienie ich przewodem z interkonektu audioquesta diamondblack

pogrubienie ścieżek zasiljących i sygnału wzmocnionego do gniazd głośnikowych

wymiana kondensatorów zasilających stopień wzmosnienia w końcówce na panasonic fc 4x100uf , 4x 220uf

usuniecie przewodów sygnałowych z gniadami i zastąpienie ich interkonektrm audioquesta diamondblack

skrócenie do minimum toru sygnału

wymian kondensatorów zasilających oampy na silmic

przy stabilizatorach panasonic fc , philips bc

wymiana gniadza chinch dla cd na monacor

wymiana kondensatorów ceramicznych na wejcsiu 22nf na wima

to chyba wszystko co mi przychodzi do głowy

najprawdopodobnie pełny opis z zdjeciami ukaże sie na stronie audioampa ale zobaczymy (najwczesnie za miesiąc)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.