Skocz do zawartości
IGNORED

KEF z serii Q czy AVANCE ????

danielww

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, po sprzedaży bowersów 602 (za ostre i metaliczne) szukam kolumn o cieplym brzmieniu ale zarazem które dadzą tez troszke ostrości ( w końcu musi byc po trochu ze wszystkiego) zastanawiam sie nad kef Q4, Q5 lub Avance omega 503,509, DANA 670, jedne z tych kolumienek grałyby ze wzmakiem sony TA-FA-50ES, prosze wyraździe swoje opinie i doswiadczenia na w/w koloumny i doradzcie mi cos abym sie nie rozczarował. tak jak bylo z bowesami. pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/10259-kef-z-serii-q-czy-avance/

pawelm -Tak masz rację może tani wzmak nie pociągnąć.

Problem natomiast w tym(zresztą to nie problem),że jakikolwiek Kef zawsze zagra lepiej niż dwukrotnie droższy Avance.

Jednym slowem pisząc kupno KEFa jest zawsze awansem.

daniel, czy tylko Kefy i Avance istnieją?

nie znam totalnie twojego wzmaka, ale sony nie jest jakoś znane z dobrych wzmacniaczy? wbrew pozorom B&W 602 nie jest tak prosto dobrze "napędzić", z kefami Q może być nawet gorzej

nie piszesz o tym czego słuchasz, jaki pokój, żródło, ewentualne doświadczenia (tzn czy wiesz jakiego dźwięku szukasz)

Sony ma cienkie wzmacniacze w zwyklej klasie, moj jest z najwyzszej pólki ES, jest to 22 kg maszyna o wielkim trafo oraz kondensatorami wielkosci małeko kubka, 2x135W przy 4 ohm, 4 ohm kolumny o mocy 140/220 zamykal przy 1/3 mocy, wiec napewno pociagnie nawet wieksze kolumny od KEF Q5, sluchammuzyki róznej, POP, lata 80, lekkie techno i czasem klasycznej, pokoj mam 15 m2 ale podstawkowe kolumny mi nie odpowiadaja, lubie troszke wiecej basu.

Rzeczywiście z wysterowaniem raczej nie będzie kłopotów. Z KEFami ilość wysokich tonów będzie pewnie ok, ale nie wiem jak będzie z ich jakością. Dana 670 ma chyba lepszy wysokotonowy.

>Zbig "Jeżeli Bowersy grały źle z tym wzmacniaczem, to KEFy też mogą brzmieć tak sobie."

a to czemu? toz to zupelnie inne brzmienia, mozna powiedziec dwie przeciwne szkoly brzmienia....

natomiast do 15m2 KEF Q5 raczej za duze beda, bas bedzie Ci wszystko dominowal i dudnil niemilosiernie, chyba ze jakos super wytlumisz to powmieszczenie... albo bedziesz gral z zatyczka na basie :)

do Franka Kefy tez mi sie podobaja ;-) ....ale dana z creekiem 53 grala swietnie ...wszystko to punk odniesienia ;)

A jesli chodzi o porade to moze ten wmak 50ES troche wazy ale warto sie udac w kilka miejsc zeby posluchac

no wiesz zeby nie bylo wpadki ja z Bawersami ;-)

Sądząc po modelach planujesz wydatek ok. 2500zł. Zakładając normalne warunki mieszkaniowe, tzn. ok 20m2, proponuję kupić 2 x Vifa M18WH (ok. 800 zł), 1 parę Moreli MDT32 (ok.750zł), zamówić obudowy ok. 20-25litrów (700 zł w naturalnym fornirze u drogiego stolarza), trochę części (do 200 zł), dużo wiedzy (bezcenna) i masz kolumny porównywalne z Pro-acami za budżetową cenę. Znam 50ES, może sporo, warto mu dać coś lepszego niż Avance. W Danach jest tweeter taki sam jak w Tannoyach M1, to już nawet nie Vifa TC. Twój piec zasługuje na coś lepszego, a wtedy się odwdzięczy.

KEF Q5 to absolutnie nie jest przedział 2.500 zł, trzeba jeszcze ze drugie tyle dorzucić (jeżeli mówimy o cenach katalogowych) . Ja wybrałem TANNOY-e SENSYS DC2 i w przedziale 4kzł radzę koniecznie ich posłuchać i porównać z KEF-ami.

Sorry, sugerowałem się Avancami. Ale i tak: 2 x "18" Scanspeak + Dynaudio Esotec + obudowy + części. Dobry projekt zwrotnicy, trochę pracy przy dostrojeniu, testy, korekty w zwrotnicy i basrefleksie, i bije na głowę wszystkie gotowe kolumny jakie znam za takie pieniądze.

Tak tak, albo inaczej. Zakładając podany budżet (2000) i normalny rodzaj słuchanej muzyki (jazz:) kup trąbkę (1000 zł), gitarę (500), bębenek (300), trochę nut (80), trochę naucz się grać (bezcenne) i masz zestaw porównywalny z koncertem za budżetową cenę :)

Kazik, musisz się jeszcze wielokrotnie sklonować żeby to wszystko na raz obsłużyć, a poza tym proponujesz rozwiązanie wielce nieuniwersalne, bo co z klasyką, rockiem, techno, hiphopem? Ale przecież to wg. ciebie nienormalne gatunki muzyki.

Z gorą w KEF-ach może być problem ( jeśli o nową serię Q chodzi ), patrząc na to co się dzieje w górnej części pasma, to zdaje sie że konstruktorzy je zaprojektowali albo na pomieszczenia takie jak na sronie KEF-a ( tam gzie seria Q jest opisana ), albo pod wzmacniacze ( amplitunery etc. ) z podbitą górą ( wszelkie tańsze produkty wschodnie ) :). W starej serii Q ( Q15.2 etc. ) było lepiej ( ale szczerze mówiąc tylko trochę ). Sam mam Q1 podpięte pod Creek-a 4330mk2 i trochę mi brakuje np. trąbki gryzącej w uszy ( zanim wywalili mnie z orkiestry zdązyłem posłuchać :) ), góra jest szczegółowa ale ździebko za cicha ( i tylko częściowo jest to winą UNI-Q ). Zastanawiam się nad dodatkowym wzmacniaczem ( goła końcówka + potencjometr ) dla wysokotonowców ew. pogrzebaniem w zwrotnicy. I jeszcze jedna ważna rzecz KEF-y SERII Q SĄ 4 OMOWE, 8 om to one mają tylko na plastikowej płytce na której są zaciski, co za tym idzie, efektywność podawana przez producenta jest z palca wyssana ( co ciekawe na naklejce na ekranie głośnika jest wyraźnie napisane 4 om :) ).

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.