Skocz do zawartości
IGNORED

Kondensator w torze głośnika średniotonowego - wybór / ranking

muda44

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mamy ranking kondensatorów ale w głównej mierze dotyczy on kondensatorów obsługujących całe pasmo lub w torze tweetera.

A co z kondensatorami w konstrukcjach 3way w szeregu z głośnikiem średniotonowym ?

Problemem są duże pojemności . O ile dobrego Mundorfa Supreme dostaniemy do max 22uF to co z większymi pojemnościami ?

Jakie są Wasze doświadczenia w tym temacie ?

Zaczynam budowę kolumn 3way w miarę bezkompromisowo i potrzebuję pojemności 68uF .

Jedną z opcji było połączenie 3 x22uF Mundorf Supreme lub 3x22uF Jantzen Superior Z Cap.

To co udało mi się wyszukać to B&W w 802 Diamond stosuje połączone Mundorfy Supreme Oil 10uF z białym Mundorfem M-Cap 47uF .

Zastanawiam się co będzie lepsze .

Takie 3x22uF Supreme czy 10uF Supreme Silver Oil z 56uF Mundorf M-Cap ?

Zapraszam do wymiany doświadczeń . Mile widziane opisy jak to robią inni w kolumnach najwyższej klasy .

Tym co nie słyszą różnic pomiędzy elementami od razu dziękuje .

Ja miałem podobny dylemat ale z pojemnością 82uF :). Zdecydowałem się na białego Mundorfa 82uF, bo Supreme jednak to w tym wypadku zabijały ceną :). Zastąpiły SCR MKP. Na razie nie mam okazji ich nawet wygrzać więc nie będzie opisu zmian dźwięku. Nadmienię jedynie może że na świeżo niczym nie zaskoczyły ale i porównań nie mam jak zrobić bo na pamięć nie potrafię a na szybkie podmiany u mnie nie ma możliwości. A tylko tak byłbym w stanie ocenić jakieś różnice. Tak więc wymienione i cieszą że są :))). Może z czasem coś się zmnieni. Połączenie o którym piszesz z mundofami czarnymi to podobno niezły pomysł dość często polecany. Ja nie skorzystałem bo raczej obawiam się takich połączeń z różnych kondensatorów. Może to nieuzasadnione ale mam barierę aby się przemóc :). Wolę jednorodne rozwiązania. Ale zdania bywają podzielone.

Szukaj swojego dźwięku ale... nie wciskaj na siłę go innym :)))

Clarity cap SA i będzie super. Jak się lubi więcej wydawać to ESA.

ESA 68u na niższe napięcie 250v - 31funtow netto. Pewnie za tanie, ale będzie dla potomnych;-)

Tu wspominają o takich połaczeniach Mundorfa z ClarityCap:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tylko skoro ma się otwierać góra, to czy w filtrze środkowo przepustowym ma to jakiś sens?

:).

Ukryta Zawartość

Poprosiłem moderację o wyczyszczenie i pierwszy ban już poszedł.

Czy nie można pisać na temat ?

Na początku zaznaczyłem - Tym co nie słyszą różnic pomiędzy elementami od razu dziękuje .

Nie jest to też kolejne miejsce na przepychanki ani udawadnianie co jest lepsze.

Skupmy się na samych kondensatorach i ich wpływie .

Postanowiłem kupić 6x22uf Mundorfa Supreme . Na razie będzie tylko para , reszta dojdzie za miesiąc.

Mam akurat zwykłe polipropyleny 20uF wyciągnięte z toru sygnałowego Xindak DAC 20 .

Wyciągnę zwrotnice na zewnątrz i się przekonam.

Tu wspominają o takich połaczeniach Mundorfa z ClarityCap:

Ukryta Zawartość

Tylko skoro ma się otwierać góra, to czy w filtrze środkowo przepustowym ma to jakiś sens?

:).

Dlatego właśnie ten wątek

Ukryta Zawartość

A mógłbyś dopisać do jakich głosników chcesz ten kondensator zamotować ? Będzie to dla mnie istotna wskazówka ;) Ps. Przepraszam za moje ostatnie posty ... zbytnio mnie poniosło ;)

Powiem Ci tak ,z mojego skromnego doświadczenia już samo dzielenie większej pojemności na kilka mniejszych przynosi sporo zmian na plus.Dlatego nie tylko podzieliłem ale i dobrałem brzmieniowo kondy(mieszanie marek).Wyszło mi tak: na średniotonowych mam clarity cap px i białego mundorfa,a na wysokich clarity cap sa i mundorfa suprima.

Brzmienie: clarity px -wyższa średnica na plus

biały mundorf-lepsza dolna średnica

clarity sa -dolny zakres wysokich na plus

czarny mundorf-górny zakres wysokich

Specjalnie nie pisałem o głośnikach bo bym wywołał kolejne niepotrzebne wpisy w stylu stosunku kosztu głośnika do elementów w zwrotnicach.

Całość to kolumny 3way na aluminiowych głośnikach

Na górze siedzi Seas 27TBC/G i ten jest filtrowany Mundorfem Supreme.

Średnica to też aluminiowy Dayton RS150-8 .

Bas to Dayton RS-225-8

Dlatego też pomyślałem żeby dać Supreme dla tych dwóch dróg.

Czerwonego Jantzena odpuściłem bo z moich doświadczeń wynika że te same kondensatory łączone równolegle grają przejrzyściej w stosunku do jednego.

Dlatego Supreme będzie bezpiecznym wyborem.

EMiL

Masz na myśli sam ranking, czy opisy brzmień kondensatorów? :)

Lubię czytać Tony'ego, ale należy pamiętać o dystansie względem "rankingu" - Tony testuje te kondy na różnych kolumnach na przestrzeni kilku lat. Gust się zmienia a wraz z nią punktacja.

Ps. ClarityCap ESA miał kiedyś 10pkt, teraz ma mniej, raptem 0,5 więcej od SA:)

ClarityCap SA uważam zresztą za najtańsze "porządne" kondy, przy danej pojemności są większe (objętość) od supreme. Bo kondy powinny być duże;)

Ja też mam wielkiego na średnicy, SOLENA, bardzo ładnie wykonany, wydaje mi się że lepiej niż SCR, ponieważ SCRach jakieś takie kruche i lipne nóżki, w jednym aż mi się ułamały. W przyszłości będę łączył na średnicę potężne kondensatory foliowe równolegle, to znaczy takie na 1000V na przykład, a nie takie popierdziawki na 400V :). Nie uważam aby taki wariant był gorszym przepłacaniem niż płacenie za jakieś tam gold silver oil kung fu. Po prostu niższe rezystancje i ogólnie solidniejsze wszystko.

No jest to ciekawa kwestia, bo wszyscy tak mówią. Może ktoś wie o co chodzi, to wytłumaczy, bo nie wiem po co używać dwóch różnych marek na to samo :/

Nie uważam aby taki wariant był gorszym przepłacaniem niż płacenie za jakieś tam gold silver oil kung fu. Po prostu niższe rezystancje i ogólnie solidniejsze wszystko.

Supreme są na 600V i 800V .

Co do " jakiś tam kung fu " jak to opisujesz to tez kiedyś tak do tego podchodziłem i nakupowałem Siemensów MKV , boscha BP , Telpody i wschodnie wynalazki które tak tu kiedyś były popularne. Owszem były tanie i grały poprawnie jak za taką kasę.

Ale chcąc się wspiąć wyżej trzeba bulić . Przy dobrej reszcie to naprawdę słychać o czym przekonałem się ponownie wstawiając w miejsce niebieskiego Jantzena właśnie Supreme.

Muda szkoda że najpierw kupiłeś a teraz zakładasz temat...

Teraz to trochę "po temacie"

Co do dobrych kondensatorów i dużych pojemności mundorf załatwił temat.

MCap EVO Silver gold oil (100uF) 299 euro

MCap EVO Oil (100 uF) 55 euro

Marcin,

supreme na mida z pewnością będą ok w Twojej konstrukcji - znasz i lubisz, będziesz miał zapewniony komfort psychiczny.

Tylko czy takie Clarity Cap ESA za 31 funtów będą w tym miejscu gorsze? Nie wiadomo:) Tak samo jak tanie daytony "potrafią zagrać", tak samo relatywnie tanie (przy koszcie supreme) kondy mogą być równie dobrym pomysłem. Przy okazji nie wydasz na element filtru mida więcej niż na kompet głośników i np. żonie coś kupisz;) Na Twoim miejscu bym to na spokojnie przemyślał;)

A jak już kupiłeś to nie ma tematu.

Ja też mam suprema na górze, ale nie powiem żeby jakoś pobił starego evoxa kwadraciaka 400V. No ale może miałem wtedy za słabą resztę żeby to poczuć. Nie mówię o starych rupieciach, mówię o nowoczesnych kondensatorach na wysokie napięcie, niekoniecznie audiofilskich marek :? A też czasem różnica 0u1 w pojemności na górnym podziale już stanowi sporo w brzmieniu.

Lubię czytać Tony'ego, ale należy pamiętać o dystansie względem "rankingu" - Tony testuje te kondy na różnych kolumnach na przestrzeni kilku lat. Gust się zmienia a wraz z nią punktacja.

Z czegoś trzeba brać wstępne opinie. Jak z każdą opinią tu na forum, oczywiście tak i z rankingami trzeba być ostrożnym. Nikt nie podaje bezwzględnych ocen w miarodajnym środowisku testowym bo takiego odniesienia nikt nigdy nie ustalił :). Takie jest całe nasze audio. W innym polskim teście kondów, kondensatory poprawiały testerom nawet dźwięk w innej części pasma zwrotnicy niż zostały wlutowane :). Ale mimo to o dziwo z ogólnym zarysem opisanych tam cech Mundków mimo to się zgadzam :). Zawsze wyciągajmy swoje wnioski ostatecznie.

Dlatego m.in. zasygnalizowałem założycielowi wątku zastanowienie się nad sensem stosowania droższych boczników w środkowoprzepustowej części filtra skoro miałyby one przynieść (jak opisano u Tonego) jedynie korzyść w samej najwyższej części pasma.

Ale gratuluje i zazdroszczę decyzji o zastosowaniu większościowym M.Supreme. To juz co innego. Sam, gdyby mnie ceny nie przerażały za takie elementy, byłem bliski podobnej decyzji w swoim przypadku. Dlaczego? A bo łatwo taką decyzję podjąć jak już się usłyszy co potrafią (w całym paśmie) Supremy po wygrzaniu. To na nich właśnie pierwszy raz usłyszałem ISTOTNĄ zmianę brzmienia źródła gdy zastąpiły Jantzeny Superior :). Mają swój dźwiękowo uroczy sznyt, którego innym brak.

W audio wnioski najlepiej wysnuwać dopiero przed śmiercią. To trudniejsze hobby niż się wydaje początkującym :) Nie żebym siebie uważał za doświadczonego, bo też jestem początkujący.

Muda szkoda że najpierw kupiłeś a teraz zakładasz temat...

Teraz to trochę "po temacie"

Co do dobrych kondensatorów i dużych pojemności mundorf załatwił temat.

MCap EVO Silver gold oil (100uF) 299 euro

MCap EVO Oil (100 uF) 55 euro

Najpierw założyłem temat a później się zdecydowałem ;)

Nie było to dużo później ale też od jakiegoś czasu przestałem się bawić w podchody .

Wiem ze jak ma być porządnie to musi kosztować a im lepiej gra tym koszty rosną nieproporcjonalnie do wydanej kasy .

Jak pisałem mam polipropyleny wyciągnięte z nie byle jakiego DAC20 Xindaka .

Porównam z Supreme .

Co do MCap EVO OIL to sa gorsze od Supreme .

Znowu Silver Gold Oil są już dla mnie za drogie .

To prawda :). Ja ledwo swoje supremy poupychałem w sprzęcie a ten biały M-Cap 82uF do średniaka, to nie chciał mi wejść przez otwór do kolumny i musiałem nacinać płytkę :). Teraz powygrzewasz przez ok 200h i będzie miło.

No to gratulacje decyzji, bo ja się długo szczypałem z tym czy kupić M Supreme, a chodziło tylko o 2.2uF na wysokie :)

• 5 miesięcy później...

Kolumny złożyłem .

Niestety z braku czasu ( znalazły innego właściciela jeszcze przed ich złożeniem ) nie porównałem Supreme 1:1 z czymś innym.

Supreme były wstawione w torze moich wersji kolumn Harpia Amstaff. Znam dobrze brzmienie oryginałów i te zagrały o niebo lepiej - na średnicy też .

Ale tam też było masa innch , lepszych od standardowych elementów , łącznie z pudłami .

Na fotce zwrotka z tymi walcami.

W tej chwili modyfikuję Kefy R900 .

I tu jest około 75uF ( elektrolit 68uF MDL i foliak 6,8uF MDL ) więc Supreme odpada :)

Myślę nad Mundorfem Evo Oil 68uF i 6,8uF Supreme , lub same Evo Oil.

A może Evo Oil z czerwonym lub srebrnym Jantzenem ?

Za dużo tego :)

Przy okazji :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trudny wybór :/

Dzisiaj zrobiłem test podmieniając online 68uF elektrolit MDL z 68uF Audyn Qs .

Różnica od razu zauważalna na korzyść Audyna - szybszy , lepszy kontur , wyraźniejszy i nie tak napompowany i matowy jak elektrolit .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Muda bardzo dziwnie układasz cewki i to w tym negatywnym znaczeniu.

Jest tak jak być powinno.

Każda cewka w inną stronę . Każda z tych płytek jest zamocowana na innej ściance , do tego są duże odległości między cewkami .

muda44, a o zmianie cewek nie myślałeś? Ale przy takiej ilości jaką masz to troche kasy tez by poszło.

Na jakie ?

To co tam wstawiłem było przemyślane i kupione celowo a i tak wyszło około 2400zł za same te elementy .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.