Skocz do zawartości
IGNORED

jaki subwoofer lepszy do muzyki i filmow

ABC-OLIWKA

Rekomendowane odpowiedzi

Natomiast różnica między T9 a R328 to około 1000zł, też nieiwelka i tak można w nieskończoność;)

Jeśli grasz w 14 metrach to masz rację pchanie się w T9 prawdopodobnie nie ma sensu i może nawet T5 by wystarczyło. Moja wypowiedź miała na celu zwrócenie uwagi, że generalnie patrząc na ceny i to co oferuje seria T, to lepiej brać T5 lub T9, T7 jest jakby mniej opłacalny.

Powiedzcie mi kto z was podkręca suba na ponad połowę głośności?:) Ten T7 myślę ze do 25 metrów da sobie spokojnie radę, na pewno w muzyce nie wiem jak w filmach,

W muzyce nie potrzeba wiele mocy z suba, tam się tylko trochę uzupełnia dźwięk. Kino to całkiem inna sprawa, aby odtworzyć wiele efektów potrzebne jest wytworzenie odpowiednich ciśnień, ruszenie podłogą. Wątpię aby T7 wystarczył do 25m2, oczywiście ważne są oczekiwania, niektórzy grają w 25m2 na monitorach i twierdzą, że basu jest za dużo ;)

Moja wypowiedź miała na celu zwrócenie uwagi, że generalnie patrząc na ceny i to co oferuje seria T, to lepiej brać T5 lub T9, T7 jest jakby mniej opłacalny.

Słuchałem T5 w 18 metrach razem z moim kolumnami i mi nie podszedł, to znaczy grał fajnie ale w kinie nie dałby rady na pewno. Natomiast T7 już pierdzi ładnie;) i kupiłem go w bardzo dobrej cenie, nówke od naszego dystrybutora.Dźwięk jaki z siebie wydaje to nie mruczenie, buczenie tylko totalny atak, nadaje rytmu i takiej szybkości w muzyce. Film włączyłem jeden na chwile bez kalibracji amplitunera jak na razie i nie jest źle ;) Nie mam jak na razie czasu na konkretne ustawianie itp

Na oryginalnych nóżkach. W rogu pokoju, wedle instrukcji, w której niepolecane są także kolce ;).

Pozatym..jeśli będzie pomieszczenie w którym T7 sobie nie poradzi, to ja sobie poradzę...kupię drugiego T7, a jak wiadomo, co dwa to nie jeden ;)

Jeśli ktoś jest zainteresowany, JBL ES250P jest na sprzedaż.Do masowania całego domu jak znalazł :)

Do T7 nie mam żadnych kolców do kompletu. W instrukcji jak byk pisze żeby nie stosować kolców bo sub wykorzystuje powierzchnie podłogi do wytworzenia ciśnienia a kolce oddalają go od niej, a stosować takowe można ewentualnie jeśli mamy zgnitą trzęsącą się podłogę:)

Dobrali wysokość nóżek dla optymalnej efektywności basu, a kolce by to zaburzyły, nie mówiąc o tym, że dziwacznie by to wyglądało, nóżki i potem jeszcze kolce, jakby lewitował nad podłogą ...

Pytam bo od wczoraj mam w domu R-328 i w komplecie są kolce, natomiast w instrukcji nie ma o nich ani słowa.

Tutaj macie zdjęcie RELa na kolcach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja bym nie dawał. Odległość od podłogi jest wyliczona, jak ją zmieniasz to zmieniasz brzmienie/ciśnienie. No ale nikt nie wie jaki masz subwoofer, czy głośnik z przodu czy z dołu, a może w środku? Możesz też mieć z basreflexem lub bez, a basreflex może być u dołu lub z przodu bądź z tyłu :)

Pytam bo od wczoraj mam w domu R-328

Omen, skrobnij coś jak się spisuje ten sub. Bo charakterystyki nie wyglądają jakoś specjalnie, a jednak ludzie generalnie chwalą.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym nie dawał. Odległość od podłogi jest wyliczona, jak ją zmieniasz to zmieniasz brzmienie/ciśnienie.

No tak, ale wyliczona z oryginalnymi kolcami, które są w komplecie czy bez ? :)

Omen, skrobnij coś jak się spisuje ten sub. Bo charakterystyki nie wyglądają jakoś specjalnie, a jednak ludzie generalnie chwalą.

Napisze, ale jeszcze chcę trochę potestować.

Ja mam na 25 metrach Definitive Technology ProSub 1000 i nie wiem czy warto dodawac 7 stów na Rela 7 tylko za to , że ma "na sobie" lakier fortepianowy bo nie wiem czy będzie grał lepiej i w kinie i w muzie .

eee to prawie tysiąc więcej nie 7 stów ,nie warto dodawac

więcej nie 7 stów

miało byc

więcej niż 7 stów

Ja mam na 25 metrach Definitive Technology ProSub 1000 i nie wiem czy warto dodawac 7 stów na Rela 7 tylko za to , że ma "na sobie" lakier fortepianowy bo nie wiem czy będzie grał lepiej i w kinie i w muzie .

eee to prawie tysiąc więcej nie 7 stów ,nie warto dodawac

więcej nie 7 stów

miało byc

więcej niż 7 stów

Nie wiesz, nie słuchałeś a piszesz że nie warto :) Skąd wiesz ze nie warto?:) Skąd wiesz że chodzi tylko o lakier? :)

Mój T7 spakowałem właśnie w karton. Zacząłem się martwić czy w kinie mnie zadowoli na większej ilości metrów i zamówiłem T9 :)Dobrze że sklep w którym kupiłem to nie jakiś kurnik tylko porządny salon dbający o klienta ;) W środę/czwartek powinienem go mieć.

No tak, ale wyliczona z oryginalnymi kolcami, które są w komplecie czy bez ? :)

Yyyyy... w serii T na 100% bez, u ciebie nie mam pojęcia :)

Nie wiesz, nie słuchałeś a piszesz że nie warto :) Skąd wiesz ze nie warto?:) Skąd wiesz że chodzi tylko o lakier? :)

bo wiem jak gra mój i nie opłaca sie dodawac 1 tysiąc bo to Rel , który wcale nie gra lepiej ale to moje odczucie ,

odsłuchiwałem ale w sumie nie ja tylko pewien gośc w salonie , w sumie ja na to tylko naszedłem wiec tak przy okazji , i w sumie żaden odsłuch, kilkanaście minut , nie miałem porównania z niczym innym w tym czasie , bo to raz nie był mój odsłuch , dwa nie było czasu czekac na zmianę suba, ale pamiętam tylko , że nie za bardzo rzucił mnie na kolana , było dobrze ale nie aż tak bardzo, żeby utkwiło mi w pamięci ( mowa o T-7 ) , każdy ma jakieś plusy i minusy ale gdybym miał dodawac to wolałbym kupic model z serii Super Cube np.4000 lub jeszcze droższy 6000 z Def.Techn.

A Ty słyszałeś jak gra Definitive Technology ? To zapraszam do jakiegoś salonu , który je ma na odsłuch jeśli nie słyszałeś . Wtedy pogadamy :)

Co się stało , że go spakowałeś ? Zmieniasz na 9-tkę ? Czyli , co , nie daje rady o ile dobrze wyczytałem na 16-tu metrach ta T-5-tka czy na tym wiekszym , a na jakim większym metrażu chcesz "posadzic" tą 9-tkę ?

A Ty słyszałeś jak gra Definitive Technology ? To zapraszam do jakiegoś salonu , który je ma na odsłuch jeśli nie słyszałeś . Wtedy pogadamy :)

Nie słyszałem, i nie wiem czy gra lepiej czy nie bo skąd mogę to wiedzieć?Dlatego nie piszę że gra lepiej i nie piszę czy się opłaca czy nie, natomiast ty tak właśnei zrobiłeś w sumie nie słuchając go , tak można było wywnioskować ze wcześniejszych wpisów.

Co się stało , że go spakowałeś ? Zmieniasz na 9-tkę ? Czyli , co , nie daje rady o ile dobrze wyczytałem na 16-tu metrach ta T-5-tka czy na tym wiekszym , a na jakim większym metrażu chcesz "posadzic" tą 9-tkę ?

Jaka T5? Ja nie mam T5 tylko T7. Coś mieszasz strasznie:) T7 sprawdzałem i w muzyce na około 14 metrach i na 22 metrach ( u siebie w domu), tu i tu doskonale dawał sobie rade, aż nad to, jednak obawiam się że w kinie na większym pomieszczeniu braknie mu pary.

Co do T5 to takowego słuchałem w salonie, pisałem o tym wyżej

Kilka lat temu przez kilka miesięcy posiadałem w domu subwoofer Velodyne CHT-12R wspomagał on Paradigm Signature S4v2. Subwoofer oczywiście ponad 2 razy tańszy i podobno znakomity do muzyki wedle wielu testów i opinii. Czy Supercube jest tyle lepszy ile droższy ? Myślę, że to zupełnie inna klasa urządzenia. Nie posiada może kalibracji jak Velodyne, ale to nie zawsze jest wada bo lepsze amplitunery posiadają kalibrację suba a zresztą które kolumny mają kalibrację ? Dlatego nie uważam, że jest to niezbędny element za to z Definitive otrzymujemy zdecydowanie szybszy bas, lepiej artykułowany i dużo większa moc oraz nieporównywalnie lepsze zejście.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co do kolców,

Posiadam GSW12, producent zaleca na sztywnej podłodze stawiać na gumowych nóżkach a na wykładzinie na kolcach chodzi o to żeby membrana nie popychała suba w przeciwnym kierunku skrzynia głośnika musi być nieruchoma by uzyskać największą efektywność membrany. Suba używam tylko w kinie w stereo mam podłogówki.

Kazdy kupuje to co lubi i na co go stac ale ja tez jestem zdania ze ak sie nie sluchalo, albo sie sluchalo powiedzmy 15 min to nie powinno sie pisac ze cos gra lepiej lub cos gra slabiej , bo to nie jest ucziwe wobec ludzi , ktorzy zastanawiaja sie nad jakims subem. Ja odsluchiwalem kilka subow w cenie od 5 do 9 tys i jeden odsluch trwal okolo 3-4 godzina, bywalo ze i w granicach pieciu godzin bylo jak juz zdecydowalem sie ze do boju zostana dwie firmy Rel i velodyne... Po 15 min czy nawet godzinie nie napisalbym ze cos gra lepiej...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

I jeszcze jedna kwestia jest ( nie moge zaedytowac i dodac do wczesniejszgo wpisu ) kwestia na ile jest sie ucziwym wobec osadu danej rzeczy w stosunku do tego na ile nas stac. I tu oczywiscie nie pisze w stosunku do zadnej wypowiedzi wyzej jak i osob ktore napisaly swoje posty w tym temacie, tylko ogolnie.... bo to jest nasza narodowa cecha ze jesli nas na cos nie stac nas, to lubimy mowic ze cos nie jest warte do czego trzeba dolozyc iles tam kasy...i to na kazdym kroku czlowiek slyszy to jak ludzie sie wypwiadaja ze nie warto dolozyc np. 30 tys i kupic taki czy inny samochod bo cos tam.... a nie potrafimy sie przyznac uczciwie ze nie stac nas na cos i dlatego kupujemy cos tanszego,, moze czasem nawet i slabszego ale tez i nie koniecznie, bo to roznie bywa, ale generalnie cos slabszego... Nie bardzo jestem w stanie zrozumiec tego bo to zaden wstyd ze nie stac na cos co by sie chcialo, ale tez to nie czyni z nas wyroczni zeby wmawiac komus ze cos powiedzmy tanszego jest lepsze od tego drozszego i nadmieniam tylko z takiego powodu ze nie potrafimy uczciwie sie przyznac do tego ze nas na to nie stac,.... Jak sie bywa w Europie slyszalem nie raz jak ludzie w sklepie mowili ze ich na to nie stac zeby to kupic , w Polsce jakos nie mialem tego szczescia zeby ktos sie przyznal ( mowie o ludziach srednio zarabiajacych , a nie ludzi naprawde biednych ) , tylko z regoly pada zdanie ze to nie warto wlasnie dokladac kasy itp nie oznacza ze czasem tak nie jest ze wlasnie nie warto ale ile razy Polak mowi to tylko z tego powodu ze wlasnie go najzwyczajniej w swiecie nie stac na kupno takiej czy innej rzeczy....

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Ja odsluchiwalem kilka subow w cenie od 5 do 9 tys i jeden odsluch trwal okolo 3-4 godzina, bywalo ze i w granicach pieciu godzin bylo jak juz zdecydowalem sie ze do boju zostana dwie firmy Rel i velodyne

Lolek , to jakich firm jeszcze odsłuchiwałeś ? Tyle godzin na każdy sub , sklepu nie zamknęli ?

nic dziwnego, że niektórzy wprowadzają płatne odsłuchy

A Ty byś chciał, żeby klient wszedł do sklepu, zostawił kilka tysięcy na ladzie, wziął suba pod pachę i wyszedł ?

Tak na marginesie wklejane tutaj testy sprzedawców trzeba traktować z duuużym dystansem.

Po pierwsze część ludzi nie chce brać na odsłuch w domu, chcą posłuchać w salonie, coś wybrać i kupić.

Po drugie, żeby wziąć coś do domu na odsłuch to należy dokonać wstępnej selekcji w salonie.

Po trzecie wiele sklepów nie chce dawać na odsłuch do domu za kaucją, czasami życzą sobie za to opłatę.

Po czwarte, jak chce się sprzedać coś za kilka tysięcy i zarobić to trzeba trochę popracować i obsłużyć klienta, żadna łaska.

Po piąte mam wrażenie, że tak jak napisałeś, wiele sklepów obecnie ma własnie takie podejście, że klient to pryszcz na tyłku.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.