Skocz do zawartości
IGNORED

jaki subwoofer lepszy do muzyki i filmow

ABC-OLIWKA

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!

Pytanie takie może ktoś ma taki sprzęt i się wypowie jak to gra??? i jaki sub bardziej się sprawdzi do muzyki i zarówno filmów???

klipsch RSW10

klipsch RT10D

klipsch RT12D

paradigm sejsmic 110

suby w pulce cenowej do 5 tyś lub może jakiś inny demon

Chodzi mi o moc i bas taki ze ściany przestawia dosłownie!!!

Witaj,

jeśli zależy Ci na mocy, ale cenisz sobie kontrolę i szybkość, które są niezbędne do dobrego wykorzystania w odsłuchach muzyki, zdecydowanie polecam jeden z modeli marki REL.

Podaj proszę jak duże masz pomieszczenie, jakie kolumny, wtedy będę w stanie zaproponować konkretne modele.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

rozumie , że masz firmę budowlaną :) dobra spróbuj Paradigm Ultracube 12 , 650 waciaków , 19 herców fakt mały i mało waży ale nieźle daje , a MartinLogan Dynamo 1000 przy okazji bezprzewodowy , 500W w eremesie , 22-120 Hz , 305 membrana , i myślę , że jakoś mało te 15 kg , Definitive Technology SuperCube 6000 głośnik 228mm, dwie membrany bierne po 250mm, pasmo 14-200 Hz , wzmak klasy HD 1500W nawet jeśli to szczytowa to połówka z tego w eremesie jest niezła , ale waga jakaś mikra 17 kg , i niecałe 5 tysi , albo wspomniany przez kolegę "wyżej" REL a model np. R 328, 350W w RMS-ie , pasmo 22-100 Hz , głośnik 250 mm , membranka bierna 300 mm i ponad 20 kg , a jeśli faktycznie chcesz rozbierac domy :) to dodaj z 1,5 - 2.0 tys i masz coś do wyburzania z Velodyna EQ-MAX 15 , 750 RMS , 380mm membranka , pasmo 14 -240 Hz i waga 34 kg , Paradigma STUDIO SUB - 12 V.5 , 1700 RMS , 305 membranka , zejście na 16 Hz , Definitive Technology SuperCube 8000 , 1500 RMS , głośnik 279 mm, dwie membranki bierne po 304 mm , pasmo 12- 200 Hz i 32 kg wagi , powodzenia z wyburzaniem :) . Twoje propozycje są ciekawe ale czort wie jak one grają jako marka Klipsch bo jako suby mają dobre dane techniczne , myślę , że będzie ok. "Posłuchajmy" kogoś kto słuchał lub ma. Pozdrowionka.

witam!!!

Obecnie posiadam klipsche f30 i sub mirage lf-150 pomieszczenie to 26m'' i to mnie nie zadowala bas jest ładny miękki ale chce mieć tyle mocy jak w aucie ze czasem zatyka może to za mocne słowo, ale tak czasem bym chciał .jedni powiedzą ze jestem idiota i moja żona pewnie poprze ich zdanie, ale ja tak chce. mi to nie przeszkadza. pozdro.

kolego ABC-OLIWKA to wydatek podchodzący pod siudemke jeśli chodzi o suba, kolego tymi Klipshami możesz nieźle dawac "powiedz" jak grają Ci te 30-tki ( coś więcej )a wogóle jakiej muzy słuchasz na nich , z tego co widac ładnie schodzą w dół i zapewne mają niezły zapasik mocy,czym to "napędzasz" jeśli można wiedziec? Pozdowionka.

czy przy cichutkim słuchaniu jest też taki łądny miękki bas czy trzeba nieco więcej podkręcic by był słyszalny, łoł mają niezłą skutecznośc i przy takiej głębokiej obudowie, bo kiedyś w sklepie ktoś mi powiedział,że im wieksze głośniki niskotonowe to musi byc głośniej , żeby było słychac właśnie taki miękki bas prawda to ?

czy przy cichutkim słuchaniu jest też taki łądny miękki bas czy trzeba nieco więcej podkręcic by był słyszalny, łoł mają niezłą skutecznośc i przy takiej głębokiej obudowie, bo kiedyś w sklepie ktoś mi powiedział,że im wieksze głośniki niskotonowe to musi byc głośniej , żeby było słychac właśnie taki miękki bas prawda to ?

BZDURA !!! ten ktoś kto tak powiedział ma albo drewniane ucho :):D lub jest kompletnym LAJKONIKIEM :): hehehhee

Napisano wczoraj, 23:10

Witam!!!

Pytanie takie może ktoś ma taki sprzęt i się wypowie jak to gra??? i jaki sub bardziej się sprawdzi do muzyki i zarówno filmów???

klipsch RSW10

klipsch RT10D

klipsch RT12D

paradigm sejsmic 110

suby w pulce cenowej do 5 tyś lub może jakiś inny demon

skoro chcesz przeznaczyć 5tyś na ten cel to może lepiej sprzedać obecne kolumny i dołozyć te 5 tyś aby kupić nowe ? podejrzewam ,ze taka opcja byłaby chyba lepsza ;) po pierwsze podciągnąłbyś dzwięk o przynajmniej dwie klasy ;) po drugie z pewnoscią w takim przedziale cenowym znajdą się kolumny ,które zadowolą Cię basowo na tyle ,iż nie będzie istaniała potrzeba instalowania suba ;)

Witam!!!

Co do kolumn to dla mnie grają super dziś byłem w sklepie i powiem tak hala to 2000m2 i pod onkyo 818 miatą nie da sie przy nich stać po prostu ja tego nie mam w domu może są za duże do pokoju 26m2 tego nie wiem. Wiem jedno musze kupić lepszy piecyk żeby je napędzić,

a co do basu to Klipsch RF-82II są o dużo niby lepsze i mocniejsze a i tak takiego basu nie maja co sub. Tez je dziś słuchałem pod tym 818. powiem tak grają bardziej naturalnie i może czyściej ,bardziej wyraziście ale cena mówi za siebie puzniej podłączył kolega sub Klipsch RW-12 i bas był i to niezły. Nie mowie ze one go nie miały ale to nie tak niski bas jak ma sub. ale powiem ze ten bas może trochę większy niż moj mirage lf-150 może sie mylę bo to hala mediamarkt.

Powracając do basu kolega ma w domu ORION HCCA 12.2 i z niego sub ma zrobiony piecyk do niego to Sinuslive SL-A1500 V2.

I powiem tak takiego basu to nigdy nie słyszałem może na imprezie po zamknięciu drzwi szyba z nich wypadła i widać jak okna pracują tzn szyby a w kuchni z szafki szklanki same wypadają. i dla mnie to jest konkretny bas i dlatego pytałem czy ktoś może powiedzieć coś na temat tych subwooferow bo parametry maja niezłe i żadna kolumna moim zdaniem nie zagra takim basem jak dobry sub chyba ze jakas estradowa, może się myle

Dodam kilka lat temu miałem kolumny Tonsil zeus i piecyk Eltona 2x60w i powiem to grało tynk ze ścian odpadał.

Witaj,

jeśli zależy Ci na mocy, ale cenisz sobie kontrolę i szybkość, które są niezbędne do dobrego wykorzystania w odsłuchach muzyki, zdecydowanie polecam jeden z modeli marki REL.

Podaj proszę jak duże masz pomieszczenie, jakie kolumny, wtedy będę w stanie zaproponować konkretne modele.

Witam!!!Posiadam cały zestaw klipscha F30 i jak na razie śmiga mi to na starym mieszku TEAC AG-D8800.

Powiem tak gra w miarę ale chce czegoś więcej po prostu mało niskich tonów. Mam również Panasonica SA-BX500 i tez bez rewelacji do tego sub mirage lf-150. pozdrawiam

kolego ABC-OLIWKA to wydatek podchodzący pod siudemke jeśli chodzi o suba, kolego tymi Klipshami możesz nieźle dawac "powiedz" jak grają Ci te 30-tki ( coś więcej )a wogóle jakiej muzy słuchasz na nich , z tego co widac ładnie schodzą w dół i zapewne mają niezły zapasik mocy,czym to "napędzasz" jeśli można wiedziec? Pozdowionka.

a muzyki różnej klasyka nieraz dram, dubstep techno wszystko zależy od nastroju

Nie będę się wypowiadał na temat powyższych subwooferów,bo ich nie znam i raczej nie będę chciał.

Miałem 2 "sklepowe" jeden za jakieś 1,5k i drugi za parę stówek i oba wyrzuciłem !

Kończę właśnie suba na TIW300 i Dayton rss315 hf4,oba napędzane wzmakami irka 300W i powiem krótko:

Takiego zejścia i kopa ciężko znaleźć w subach które kupują "normalni" ludzie za "normalne" pieniądze !

W zakładce DIY jest sporo wątków ludzi którzy robili rónorakie subwoofery i potwierdzą moje słowa...

pozdrawiam

Posluchaj Rela lub velodyna i bedziesz zadowolony :-) na 100%

A skąd , nie będzie. Przeczytaj jeszcze raz wpisy kolegi. Przecież mają szklanki spadać i szyby wylatywać , a Ty takie popierdółki polecasz.

Czy piszesz o wyobrażeniach czy słyszałeś, a jeśli słyszałeś to zdajesz sobie sprawę że na dłużej nie dasz rady z takim basem wytrzymać?

• 1 miesiąc później...

Ja to bym sie inaczej wypowiedzial, ze jesli chcesz aby ci tynk ze sciany odpadal to musisz kupic suba estradowego :) Aczkolwiek powiem ze mam 3 velodyne i na 30m prostują wlosy :) Lecz nie w tym rzecz poniewa ten bas musi byc kontrolowany soczysty i nie ma spadac tynk ze sciany to nie o to chodzi, wczesniej tez tak myslalem ze ma dudnic ruszac sciana, a wyszlo tak ze ma uzupelniac pasmo kolumn, chodz powiem ze malo uzywam suba do muzyki bo klipschy rf 82 ktore posiadam zadowalaja mnie z basu, jedynie kino lubie to poczuc te wybuchy akcje. Pozdrawiam

Jeżeli kładziesz większy nacisk na muzykę, to polecam raczej jakieś subwoofery z zamkniętymi obudowami - wspomniany przez Ciebie Paradigm Seismic 110 lub przez Adka - Studio Sub-12, ULTRACUBE-12.

Bas będzie wystarczająco szybki, żeby nie "zamulać" muzyki, a jednocześnie na tyle potężny, żeby wprawiać w drżenie szyby czy oprawki oświetlenia ;)

Tynk raczej nie będzie odpadał, do tego potrzebny byłby jakiś estradowy potwór albo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :D

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z wymienionych przez Ciebie subow ABC -Oliwka to paradigm seismic 110 bym kupil a jesli chce sie dolozyc kasy to ja bym kupil velodyna spl lub Rela z seri R ..... choc ja ty lubisz taki bas zeby ci sciane przestawialo a nie jego jakosc, szybkosc, kontrola to trzeba by bylo tego posluchac tak zebys uslyszal jak to gra.. bo velodyne i rel gra dobrym basem bardzo szybkim, kontrolowanym ale nie ciagnacym sie tak jak np paradigm studio 12 , tam jest uderzenie gdzie jest potrzebne , jest moc ale jest to wszystko bardzo poukladane... ja od tygodnia mam spl 1200 ultra i jestem bardzo zadowolony ale wczesniej odsluchiwalem wiele subow i stanelo na relu i velodyne, a po odsluchach juz tylko tych dwoch wybralem veldoyne. I uwazam ze jest to mistrz europy bo swiata seria DD :-) I pamietaj e do muzyki do tylko sub z obudowa zamknieta ....

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

• 3 tygodnie później...

Ostatnio sam borykalem się zakupem suba i po wielu nieprzespanych nocach ;) wybór padł na BK Electronic XXLS400. Wspaniała jakość do ceny. Świetny do filmów i jest bardzo muzykalny, schodzi nisko i bardzo ładnie brzmi. Użyty w nim przetwornik Perless 400 jest spotykany w dużo droższych modelach. Pozdrawiam

SVS , JBL, REL oraz Velodyne jednak za SVS i REL trzeba zaplacic wiecej a wcale duzo wiecej nie oferują. JBL są bardzo dobre ale tylko wyższe modele, które sporo kosztują. Wiele ludzi wybiera REL lub Velodyne słuchałem obydwu modeli w podobnym przedziale cenowym jednak dźwięk oraz wygląd co ma dla mnie istotne znaczenie zdecydowały ze wybrałem BK, które było tańsze. Dodatkowo BK wysłalo mi próbki drewna które porownalem ze swoimi rx6 i musze przyznać ze bardzo ładnie się to spasowalo.

Mialem okazję posłuchać REL r505 który nie zrozum mnie źle brzmi bardzo dobrze (o ile można to stwierdzić w warunkach sklepowych) jednak zważywszy na cenę wybrałem xxls400 który parametrami i brzmieniem o wiele nie odstepowal i cenowo był bardziej przystępny. Nie jestem audiofilem po prostu sugerowalem się cena do jakości. Dodatkowo REL są chyba tylko czarne co ni jak pasowałoby do mojego zestawu. Ja szukałem suba który dobrze skomponuje się z RX 6 i wiele osób chwaliło właśnie ten model w połączeniu z tymi kolumnami. Jeśli chodzi o cenę to zależy od koloru jaki wybierzesz. Mieszkam w UK wiec przesyłka była trochę tansza. Całość wyniosła mnie ok 500 funtow. Sub robiony jest na zamówienie wiec jak przyszedł to były na nim jeszcze opilki drewna. W komplecie były jeszcze niczego sobie kable. Zerknij na ich stronę. Dużo ludzi wybiera model Monolith + ale jest on spory i nie wszedłby mi do pokoju.

Jak napisał wcześniej lolek Velodyne i REL to pewne suby mnie jednak ograniczył budżet dlatego musiałem kombinować i nie żałuję decyzji. Wygląda to mniej więcej tak...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedź, faktycznie fajnie się skomponował z resztą.

Czyli z tego wynika, że suby RELa i BK są porównywalne, jednak BK tańszy. O BK słyszałem już dobrą opinię, niestety w Polsce niedostępny. Widziałem, ze podobnie jak REL ma podłączenia wysoko i niskopoziomowe z osobną regulacją wzmocnienia.

Mieszkasz w UK więc wiem skąd już pomysł na BK ;)

Czy ten sub gra u Ciebie cały czas w stereo, czy tylko czasami go włączasz ? Jak się komponuje ? No i czy podłączałeś do stereo wysokopoziomowo czy gra na tym samym wejściu co do kina ?

Suba mam od niedawna wiec cały czas bawię się ustawieniami próbując uzyskać najlepszy dźwięk. Sub podłączony jest niskopoziomowo LFE do amplitunera kablem RCA to RCA. Stereo na razie nie słucham. Docelowo będę rozbudowywal sprzęt o wzmacniacz i CD player puki co Sprzęt przeznaczony jest głównie do filmów i koncertów. Jak na razie to go wygrzewam żeby bezpiecznie moc później przywalic. Gra bardzo dynamicznie i głęboko.

Wiadomo wszystko kwestia gustu i kasy, ten sub co kupiles jest z membrana od dolu , ja osobiscie takich nie bardzo lubie , sprawdzalem taki sub Dali wlasnie z membrana od dolu i nie podszedl mi ... ale wazne ze tobie pasuje... ja generalnie szanuje kase i daje wiecej wtedy na cos jesli to cos jest to dla mnie zauwazalne np w jakosci dzwieku... ja widzialem roznice miedzy relem serii R i velodynem serii spl, a pozostala reszta ktora sluchalem. Rozumiem jednak ze nie wszystkich jest stac i trzeba wybrac zloty srodek... kupilem velodyne spl 1200 ultra ktory wiecej kosztowal niz Rel serii R bo bardziej mi sie podobal, a ze kupuje na lata sub i nie mam zamiaru go sprzedawac za powiedzmy 3 lata to doszedlem do wniosku ze warto wydac wiecej kasy i sie cieszyc nim...

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Zdecydowanie masz racje Lolek. Tez wolałbym kupić coś jeszcze lepszego jednak budżet na to nie pozwalał. Tez szanuje kasę dlatego szukałem suba przez wiele tygodni aż wreszcie znalazłem jak to nazwales "złoty środek" patrząc na jakość wykonania i użyta elektronika jestem przekonany że też będę cieszył się sprzętem przez długie lata. Co do głośnika z dołu to wybrałem taki ze względu na dzieciaka który niedługo będzie biegał po pokoju. Pozatym zostało potwierdzone przez producenta i użytkowników ze różnica w jakości dźwięku jest taka sama zarówno w FF jak i DF. Ja jestem zadowolony z zakupu a cały sprzęt "huczy i buczy" jak trzeba. Pozdro

Dzisiaj kupiłem REL T7 ale jakoś nie mam zapału żeby go podłączać ;) Rozpakowałem, postawiłem obok dotychczasowego JBL ES 250P i teraz widzę jaki ten REL jest mikroskopijny :))

Tribul bez wnikania w powody zamiany JBLa na RELa czemu wziąłeś T7 ? Różnica w cenie w porównaniu do T9 niewielka (400zł), a sub znacznie mocniejszy.

A teraz o powodach :) Czego oczekujesz po zmianie ?

Z niecierpliwością czekam na wrażenia.

Jbl ES 250P Wymiary (WxSxG) 502 x 400 x 428 mm

Rel T7 30,0 x 34,8 x 32,5 cm

Zmieniłeś większy na mniejszy, rzadka i tym bardziej ciekawa zmiana ;)

Natomiast różnica między T9 a R328 to około 1000zł, też nieiwelka i tak można w nieskończoność;)

Zmieniłeś większy na mniejszy, rzadka i tym bardziej ciekawa zmiana ;)

Jakieś 3 tygodnie temu zmieniłem podłogowe Monitor Audio RX8 na podstawkowe KEF R300, nie zawsze większy znaczy lepszy, tym bardziej w audio ;) Postawiłem na jakość

I zapewne jakosc basu bedzie lepsza, a to ze pewnie bedzie mniej basu, widac koledze to pasuje , wazniejsze bylo wlasnie poprawic jakosc tego basu...

Szczerze to nie odczuwam mniej basu, mam wrażenie ze temu REL-owi przeszkadzają drzwi, szafki i cała reszta bo strasznie chce to wszystko rozwalić heheh Poziom głośności jak na razie ustawiony na lekko ponad 1/4,odcięcie na około 45Hz (sądząc po skokach na pokrętle). To tak na szybkiego sprawdzone "czy działa", nie mam na razie czasu i zapału na zabawę z tym:) Powiedzcie mi kto z was podkręca suba na ponad połowę głośności?:) Ten T7 myślę ze do 25 metrów da sobie spokojnie radę, na pewno w muzyce nie wiem jak w filmach, dlatego T9 nie zawracałem sobie głowy, tym bardziej że teraz gram w jakiś 12-14 metrach.Na T9 głośność miałbym pewnie troszkę na ponad minimum więc bez sensu :)

Pytanie do właścicieli REL-i, czy stosowaliście się do instrukcji producenta przy pozycjonowaniu? Zalecają tam umiejscowienie go w rogu pomieszczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.