Skocz do zawartości
IGNORED

wzmacniacz ok 10k do VA Beethoven Baby Grand

liquido

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

szukam sensownego mocnego przejrzystego wzmocnienia z dobrą mikrodynamiką i czytelnym basem(na tyle na ile te kolumny na to pozwalają) do VA BBG i CA SM6. Budżet ok 10k, nie bronie się przed używkami ale jednak nie starszymi niż 2 letnie, tak więc np starsze Krelle odpadają

Lekcje odrobiłem tzn. wiem czego nie chcę. Dziękuję za sygnaturę brzmienia MF M6i (klucha na dole), Krell S300i (nie przekonuje mnie mikrodynamika i góra).

Miło byłoby gdyby były to urządzenia które można wypożyczyć i sprawdzić systemie.

Pzdr

ASR Emiter HD 1 ale czy w 10000 da radę wątpię ,no i trochę starszy zresztą szkoda że boisz się starszych wzmacniaczy. M.F. tak ale Nuvista M3, bo M6i jak dla mnie rzeczywiście w tej cenie nie powala. Bat vk 300Xse o i już tu jest świetnie przynajmniej jak dla mnie. I jeszcze kilka.

Gdzieś kiedyś słyszałem że kolumny VA lubią się z Yamahą A-S2000. Słyszałem też jakiś czas temu Calyx CTI w połączeniu z Concert Grand i naprawdę byłem pod wrażeniem potężności dźwięku z tak małego urządzenia i kosztuje w tej chwili równo 10k. Proponowałbym wypożyczyć i posłuchać może akurat któryś z tych wzmacniaczy wpadnie w ucho.

Mysle ze Hegel bylbym dobrym wyjsciem lub xindak 600 tyle ze to duża maszyna .nie słyszałem ich ale bardzo sa zachwalane za to calyx cti mi gra w domu ale z małymi kolumnami ,nie wiem jakby to było z dużymi :)

Musiał byś przetestować w domu -5kg vs 55 kg

:)

Mam SM6 i miałem pełne Beethoveny .

Jako wzmocnienie służył mi i służy Xindak A600P . W SM6 masz cyfrową regulację wzmocnienia i jest komplecik.

Jak nie A600P to koniecznie posłuchaj Calyxa CTI który z polipropylenem się polubi .

Nawet to będzie fajne połączenie bo Vienny mają przygaszoną najwyższą górę a ten jest tu nieco krzykliwy .

Witaj,

stawiałbym na wzmacniacz Hegel H100, powinien idealnie sprawdzić się w Twojej konfiguracji. Nie ma problemu z wypożyczeniem u nas.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Hegel H100 lub Stello Ai500 lub Electrocompaniet ECI 5. Dużo osób chwali też Leema Tucana, ale tego nie słyszałem. Jeżeli nie podoba się Krell S300i, to Calyx CTI może też nie podejść, ale warto posłuchać.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Końcówka mocy ATC P1. Powinna się nadać.

Kosztuje 1831 Ł.

Leema Tucaana mk2 to już wydatek rzędu 2690 Ł na wyprzedaży. Normalnie 3450 Ł.

Oczywiście to najlepszy możliwy wybór z przedstawionych wzmacniaczy.

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dzięki za odzew.

Pierwsza myśl po przeanalizowaniu propozycji - pozadźwiękowa - będzie brzydko :) no ale od robienia wrażenia są Vienny.

Końcówka Xindaka - słyszałem o niej same dobre rzeczy ale chyba jeszcze nie czas na nią - na potrzeby tego "gorącego kubka" potrzebowałbym zdaje się dodatkowego klimatyzatora.

Calyx CTI - wygląd wiadomo, ewentualna zbywalność może stanowić problem ale opinie jak na D klasę entuzjastyczne pewnie warto sprawdzić.

Electro ECI5 - czy aby z basem nie jest podobnie jak u MF? estetyka bez zarzutu

Leema Tucaana mk2 - nieco za drogo

Stello Ai500 - dzięki za trop na który nie wpadłem, wygrzebię co tam o nim piszą-słyszą

Hegel H100 - no tak teoretycznie uprzedzony jestem do niego że hej ale.... twardogłowym być nie wypada, kusi, spróbuję skorzystać z uprzejmości Q21 i sprawdzę

proszę o jeszcze

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Gdzieś kiedyś słyszałem że kolumny VA lubią się z Yamahą A-S2000.

Trochę nie ta półka.

To musi być jasny, przejrzysty piec. VA są znakomitymi kolumnami ale potrzebują czegoś co je ożywi co doda im blasku. U mnie grały z Krellem FPB-200 plus KRC-3. Bardzo dobrze grają z KAV300i. Generalnie elektronika typu Copland, Plinius, Krell, Mark Levinson. Końcówka mocy Xindaka jest fajna ale to klasa A. Trochę inny charakter dźwięku dlatego u Marcina (muda44) lepiej sprawowały się przejrzyste Harpie Amstaffy.

Wszystko jest na swoim miejscu. Równowaga tonalna zachowana. Rozdzielczy a jednocześnie muzykalny. Przekazuje emocje zawarte w nagraniu bez zbytniej egzaltacji. To wybitny wzmacniacz. Nie jest tani ale wart swoich pieniędzy. Nie słyszałem jeszcze tańszego wzmacniacza, który by mu dorównał (mam na myśli cenę nowego).

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Polecam Tucane. Wzmak pierwsza klasa. Do 10k jeden z najlepszych.

Mam znajomego ktory jest dealerem Leemy. Moge zapytac czy nie ma jakies tucany w dobrej cenie.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Końcówka mocy Xindaka jest fajna ale to klasa A. Trochę inny charakter dźwięku dlatego u Marcina (muda44) lepiej sprawowały się przejrzyste Harpie Amstaffy.

Nie dlatego sprzedałem Beethoveny.

Uważam że SM6 , A600P i Vienny to świetne połączenie .

Najlepsze skrzypce i saksofon jaki w życiu z kolumn słyszałem .

Ale ja szukałem większych kolumn z większymi wooferami . Stąd Vienny poszły dalej.

obawiam się, że kolumnom VA żaden wzmacniacz nie pomoże

ale życzę owocnych poszukiwań

"Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów."

^^ Złe założenie w moim przekonaniu. Jeden lubi prostą naturalność kolumn Harbeth, drugi - ciepłą analogowość VA. I ich piekną barwę.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Dlaczego uważasz że rynek wtórny wszystko weryfikuje?

Moim zdaniem jest wręcz odwrotnie.

Rynek wtórny preferuje produkt tani i łatwo odsprzedawalny

a nie produkt najlepszy jak sugerujesz!

Nie ma roznych gustow jest tylko cala masa kiepskich nijakich kolumn jak te tytulowe.

Rynek wtorny wszystko weryfikuje....

"nie ma różnych gustów"

- opinia godna IQ owada

"jest tylko cala masa kiepskich nijakich kolumn jak te tytulowe"

- te "nijakie" kolumny mają wyjątkowo 'jakiś' konkretny charakterystyczny charakter brzmienia

- te kiepskie skrzynki - są wykonane tak, że ich estetyka, dbałość o najmniejszy detal pozwalają każdego dnia cieszyć nie tylko ucho ale i oko, potrafią być ozdobą salonu a nie wyłącznie audiofilskiego garażo-bunkru

"rynek wtorny wszystko weryfikuje" - znajomy porażony ich nijakością chętnie kupi w dobrej cenie dla siebie - poproszę jakieś linki do aukcji albo chociaż archiwalne zapisy dające nadzieję na taki zakup

to nie są najlepsze kolumny na świecie, to nie są kolumny neutralne, nie są również najdokładniejszymi w tym przedziale cenowym.... są za to generatorem uśmiechu, dobrego samopoczucia, zadowolenia z obcowania z nimi każdego dnia

dziękuję za pomocny, rzeczowy wpis

ktoś niegłupi powiedział "jest tylko kwestią czasu kiedy opuścisz wszystkie fora"

Rynek wtórny preferuje produkt tani i łatwo odsprzedawalny

a nie produkt najlepszy jak sugerujesz!

W pełni się zgadzam z tym wpisem.

Ostatnie moje wpisy były walką z wiatrakami w wątkach dotyczących właśnie wyboru wzmacniacza gdzie szczerze doradzam Xindaka A600P albo Calyxa CTI.

I owszem , ktoś stwierdził że może i dobrze gra ale czy go później dobrze sprzeda ?

Zainteresowania oczywiście żadnego. Musi być FIRMA.

Vienny Beethoven które miałem to piękny kawałek mebla i świetne do grania wokali , skrzypiec , kontrabasu czy saksofonu.

Miałem identyczne.

Ja słuchałem VA z Peachtree Audio, lampowy przedwzmacniacz + tranzystorowa końcówka klasy D, moc 220W i grał ten zestaw ja na moje początkujące ucho bardzo dobrze.

Jestem ciekawy jak Peach wypadłby w porównaniu do proponowanych tu wzmacniaczy, ma ktoś doświadczenia?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.