Skocz do zawartości
IGNORED

Półprofesjonalny sprzęt do sali kinowej - system audio-wideo wysokiej klasy, prośba o pomoc

Mancini70

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Poszukuję pomocy w rozplanowaniu i przede wszystkim w wyborze bardzo dobrej klasy systemu audio-wideo, który będzie centrum rozrywki kina domowego oraz prezentacji, w średniej salce (wymiar całkowity około 20 x 8 metrów - długość x szerokość, z czego miejsca siedzące zajmują w sumie powierzchnię ok 11 x 5m i będą oddalone od ekranu o minimum kilka metrów).

Szczegóły:

1) Budżet kilkaset tysięcy (poniżej pół miliona zł)

2) bardzo wysoka jakość obrazu i dźwięku 3D

3) duży, kilkumetrowy ekran + projektor full HD z 3D który na takim dużym ekranie wyświetli dobry obraz

- odległość ekranu od pierwszego rzędu max 6m, nie wiem jakiej wielkości ekran byłby odpowiedni

4) blue-ray 3D + odtwarzacz multimedialny (prezentacje)

5) system głośników (przednie, boczne, tylne)

- przednie mogą być stojące, reszta raczej wiszące na ścianie lub zabudowane

- jak rozplanować boczne kolumny ? długość miejsc siedzących ciągnie się na około 11 metrów, czy w związku z tak dużą odległością nie należałoby zastosować 2 pary kolumn bocznych + tylne (system 9 kolumn) ?

6) subwoofery

- myślałem o 2 lub nawet 4 subwooferach na froncie pod ekranem

- czy może należałoby dodać subwoofery też w innych miejscach na przykład z tyłu lub z boku ?

7) system wzmacniaczy i procesorów dźwięku (?)

8) okablowanie, sposób podłączenia i zasilanie

Bardzo proszę o poradę, na jakie dokładnie modele powinienem zwrócić uwagę i dlaczego właśnie takie a nie inne. Najważniejszą kwestią oczywiście jest dobór systemu głośników oraz projektora. Ma to być sprzęt najwyższej klasy w ramach budżetu, zgodny z najnowszymi standardami dźwięku i obrazu, najlepiej z łatwo rozpoznawalną marką w przypadku nagłośnienia.

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam forumowiczów.

Wielki budżet, a nad akustyką pomyślałeś? Nie ważne jak drogi sprzęt wstawisz, jeśli będzie echo w pomieszczeniu i puste ściany i sufit to każdy system będzie grał buczącym basem, a echo może przeszkadzać w rozmowie widzów już przed seansem.

3. Przy odległości 6m podstawa ekranu dla obrazu 3D to 2,8m

5. Zdecydowanie dipole na boki i system 9.x

6. Teoretycznie 2 suby na przodzie, 2 na bokach, choć zależy jak chcesz urządzić to pomieszczenie i czy będzie to dobre pod względem akustycznym/wizualnym/innym

Na resztę pytań odpowie Ci z zadowoleniem każdy sprzedawca sprzętu, widząc nieznającego się na rzeczy bogatego klienta.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Dokładnie kolega wyżej,ma rację.Należało by zatrudnić kogoś do pomiarów akustycznych,może być nawet student odpowiedniego wydziału Politechniki.Projekt akustyki pomieszczenia jest nie zbędny,nie wystarczy zawieśić grubych zasłon,dywanów,czy pochłaniaczy.To tak jak z budową małego studia.Budżet nie mały,parę tysięcy warto poświęcic.Potem dobrać sprzęt 9,2.Powinno być ok.

Bardzo słuszna uwaga z akustyką, dziękuję. Z pewnością jest to bardzo istotne i nie będzie to pominięty element. Jednak muszę to wstępnie zorganizować i rozpisać jakiś dokładniejszy projekt, skalkulować koszty, bo budżet też nie jest nieograniczony.

Wliczając różne inne koszty, na sam sprzęt z rezerwą obniżmy granicę do czterystu tys.

3. Przy odległości 6m podstawa ekranu dla obrazu 3D to 2,8m

Odległość 6m jest od ekranu do pierwszych rzędów, do końcowych to blisko 20m.

Tutaj do tego punktu pojawiają się kolejne pytania:

3a) Czy jest to realne, aby był efekt 3D w dobrej jakości widoczny również w końcowych rzędach ?

3b) Jakiej wielkości ekran były optymalny do obrazu 2d/3d ?

3c) Ekran możliwie jak największy, jednak czy wiąże się to z zastosowaniem droższego projektora, czy są jakieś ograniczenia w wielkości ekranu, domyślam się, że im większy obraz tym coraz gorsza jakość ?

3d) Czy projektor ma możliwość wyświetlania mniejszego obrazu w ustawieniach ? Czy ściśle zależy to od jego umiejscowienia ?

5. Zdecydowanie dipole na boki i system 9.x

6. Teoretycznie 2 suby na przodzie, 2 na bokach, choć zależy jak chcesz urządzić to pomieszczenie i czy będzie to dobre pod względem akustycznym/wizualnym/innym

Wstępnie to wygląda tak.

Pomieszczenie o długości ~20m, szerokości 8m.

Ściana (ekran) ------> 6m, zaczynają się rzędy siedzeń (oddalone od ścian bocznych po ok 1,5m) na długości ponad 11,12 metrów licząc od pierwszego rzędu.

5a) Rozumiem, że skoro system 9.x, to kolumny boczne, dipolowe ze względu na dużą długość miejsc siedzących, muszą być umieszczone odpowiednio proporcjonalnie, aby pierwsze i ostatnie rzędy miały zbliżony dźwięk ? Na jakiej wysokości oraz jakiej długości od strony widza, licząc od 0 (pierwszy rząd) do 12m (ostatni rząd) powinny optymalnie (wstępnie) wisieć kolumny ?

6a) Czyli wstępnie dwa z przodu, dwa z boku - masz na myśli dosłownie z boku, tak w połowie długości pomieszczenia czy bardziej z przodu, lub bardziej z tyłu w zależności od akustyki ?

Na resztę pytań odpowie Ci z zadowoleniem każdy sprzedawca sprzętu, widząc nieznającego się na rzeczy bogatego klienta.

Dlatego pytam na forum, aby wstępną wiedzę mieć i pytać o konkretny sprzęt :)

Teraz czekam na podanie przykładowych, dokładnych modeli na jakie mógłbym sobie pozwolić, zarówno jeśli chodzi o projektor jak i kolumny, subwoofery, wzmacniacze. Chętnie zobaczyłbym przykładowy system, wpisując kino domowe raczej oglądam tradycyjny sprzęt domowy ?

Wyskoczył w wyszukiwarce profesjonalny system Klipsch spełniający wymagania certyfikatu THX (podobno istotne w dźwięku kinowym).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

System taki, powiększony nawet o dodatkowe subwoofery i boczne kolumny, zachowując duże oszczędności mieściłby się w cenie, czy warty jest uwagi czy to również sprzęt do mniejszych, bardziej normalnych domowych systemów ?

Ukryta Zawartość

Chyba powinieneś zapoznać się z tym projektem i tam udać się na konsultacje

http://www.rms.pl/multi-room/%E2%80%9Eshowroom-rms4d%E2%80%9D-innowacyjne-kino-4d-w-domu

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Kolego a nie lepiej jak chcesz zrobic cos takiego zrobic to poprzez firme ktora jest w tym dobra i zrobi to na wysokim poziomie.... jakby co to mam namiar na taka firme.... ile osob tu wie co trzeba i jak to zrobic skoro przecietne kino domowe tutaj czy na innym forum to jak wyjdzie kwota 10 tys to bedzie bardzo dobrze... wiec co takie osoby moga powiedziec o takiej profesjonalnej sali kinowej a warunkach domowych... przynajmniej ja mam takie zdanie... ja bym tak zrobil... wiec jakby co to moge sluzyc pomoca i od razu nadmoeniam ze jestem osoba fizyczna i nie mam nic wspolnego z firma zajmujaca sie takimi uslugami :-)

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

3. Raczej nie. Przy takiej odległości pomiędzy pierwszym, a ostatnim rzędem optymalną odległość zawsze ustala się względem środkowego miejsca. Przy 2D wielkość ekranu o odległość od niego dobiera się tak żeby pierwszy rząd nie widział poszczególnych pixeli, środkowy miał optymalne warunki, a ostatni miał jak najlepszą jakość. Przy takie odległości rzędów nie da się zapewnić 1080 wszystkim. Ostatni rząd pewnie nie rozróżni czy wyświetla się 1080 czy 720p bo będzie za daleko.

Im większy obraz tym pierwszy rząd musi siedzieć dalej żeby nie widzieć poszczególnych pixeli.

3d. Taka opcja nazywa się "zoom".

5a Zależy od konstrukcji wybranych kolumn.

6a. Po boku, ale nie dokładnie w samym środku pomieszczenia, bo będzie kumulacja rezonansów pomieszczenia.

THX wyznaczył standardy jakie ma spełniać dobre kino domowe. W przypadku Twojego pomieszczenia właściwym jest THX Ultra2. Natomiast sama konstrukcja głośników wysokotonowych w tych dipolach może się nie sprawdzić, bo kąt tej "tubki" będzie ograniczał rozchodzenie się dźwięku na boki. Dla bezpieczeństwa radzę zapoznać się z charakterystykami kierunkowymi tych głośników.

Na koniec podstawowe pytanie. Czy słyszysz różnicę pomiędzy amplitunerem/kolumnami/czymkolwiek innym kosztującym np. 25tyś, a dwa, trzy, cztery razy droższym? Skontaktuj się z dystrybutorem Polpak (polpak.com.pl) poproś oodsłuch najdroższego paradigma i anthem. Potem pojedź do audiofast i poproś o odsłuch mega drogiego KD z subami Velodyne np. DD15+. Może się okazać że kupisz sprzęt za 120tyś będziesz bardzo zadowolony i resztę będziesz miał na inne atrakcje.

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Paradigm signature S8 plus velodyne DD 15 ok zestawik :-)

lolek

"Przyszłość należy do tych, którzy wierzą w piękno swoich marzeń."  Eeleanor Roosvelt

Fachowcem nie jestem, ale Przy takim metrażu to Paradigm może nie dać rady.

Proponuję zestaw oparty na JBL High Power ScreenArray lub innej firmy profesjonalne nagłośnienie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Paradigm signature S8 plus velodyne DD 15 ok zestawik :-)

lolek

Powyższego zestawu klipsch nie słyszałem , ale trochę poczytałem , zdaje się więc po opiniach że S8 zjedzą i odbekną te klipsche:) Jeśli to kino to niekoniecznie DD15, poszedł bym w Paradigma.

Kolego a nie lepiej jak chcesz zrobic cos takiego zrobic to poprzez firme ktora jest w tym dobra i zrobi to na wysokim poziomie.... jakby co to mam namiar na taka firme.... ile osob tu wie co trzeba i jak to zrobic skoro przecietne kino domowe tutaj czy na innym forum to jak wyjdzie kwota 10 tys to bedzie bardzo dobrze... wiec co takie osoby moga powiedziec o takiej profesjonalnej sali kinowej a warunkach domowych...

Jest kilka osób które mają kina wysokiej klasy. Nie przeceniałbym branży. Nie twierdze że wszyscy są słabi, ale budując swoje mam kilka ciekawych i nie zawsze najlepszych doświadczeń. Pracując nad swoim i chcąc uzyskać chociażby profesjonalne sterowanie ale kompletnie wszystkim było wiele propozycji. Dziwnym trafem skończyłem elektrotechnikę więc zaczynając zadawać trudne pytania wychodziła masa niekompetencji do żenady włącznie. Trafiłem tylko na jedną firmę , nie ma ani śladu jej na tym forum, a która podwykonuje takie rzeczy i tam właściciel był jedynym gościem który znał się na swojej robocie. W kwestii doboru ekranów było podobnie. Ile pytań tyle odpowiedzi.

A do konkretów , "zwiedziłem " kilka /naście/ naprawdę "profesjonalnych" sal kinowych. Sporo można by powiedzieć. Paradoksalnie dwie najlepsze /prywatne/ zrobione za sprzęt w okolicy 70 i 90kz. Byłem też w salce za 340 tyś zł /wykonała firma na która funkcjonuje na AS/ Sprzęt gra niespójnie , punktowo, słaba przestrzeń, ładna aranżacja wizualnie, ale pomieszczenie zgaszone do granic możliwości. Masa niekompetencji dźwiękowej choć plus za wnętrze. I jeszcze jedna rzecz , sprzęt AV w tej salce kosztował 100-120 tyś zł, okładziny ścienne w całości zakupione i wykonane przez inwestora dodatkowo, na bazie projektu. Do tego sterowanie i oświetlenie, a gdzie reszta? Sporo jak za taki skopany efekt.

Przy takiej kasie zwiedziłbym kilka sal i ocenił co mi się podoba a co nie a potem wybierał wykonawcę. Nic na gębę w branży w której najcześciej usłyszysz : efekt końcowy może być różnie oceniony w zależności od indywidualnych preferencji.

I wszystko pod warunkiem że Mancini70 nie okaże się klonem:)

Bez urazy do kolegi powyżej ale kompletny brak wiedzy i mocno sprecyzowany wysoki budżet za pół banki:)

Szkoda byłoby bo fajnie poczytać o takim cacuszku za pół bańki, ale bodajże wczoraj jeden niezatapialny wyleciał w kosmos, więc czyżby już wrócił? To będzie już z szóste podejście? Twardziel:)

No pewnie, że było by rewelacyjnie. Opis prac z fotorelacją jak u darekdz przy profesjonalnej instalacji za tą kwotę to była by niezła kopalnie wiedzy :-)

Dziękuję za kolejne wypowiedzi. Faktycznie nie mam wystarczającej wiedzy w temacie, dlatego pytam o porady. Zamierzam skorzystać z pomocy firm specjalistycznych ale chciałbym mieć pewność że faktycznie pomogą dobrać to co najlepsze.

Po waszych wypowiedziach naszły mnie wątpliwości czy to co chcę jest możliwe za pieniądze jakie chciałem przeznaczyć. Zastosowanie miało być prywatne ale z taką furtką do okazjonalnych poważnych seansów kinowych dla większej grupy :)

Rozmawiałem dłużej z osobą instalującą projektory i po takiej rozmowie wiem już, że nie mam szans na dobry model, aby wyświetlił duży i jasny obraz o jakości blueray, przy większej odległości. Zostanę przy kinie domowym dla celów bardziej prywatnych i dlatego myślę, że sobie zaadoptuję do tego połowę pomieszczenia. Tak więc nadal będzie to spora powierzchnia w granicach 100m kwadratowych, ale już typowa odległość do ekranu dla małej grupy osób będzie poniżej 10 metrów. Nagłośnienie myślę też będę mógł zastosować bardziej domowe, o lepszej jakości, a trochę mniejszej mocy w stosunku do profesjonalnego o jakim myślałem.

Uwzględniając taką zmianę proszę o kolejne porady, na który sprzęt zwrócić uwagę jeśli chodzi o nagłośnienie filmów, koncertów, może dojdzie do tego w mniejszym stopniu muzyka, oraz najlepsze modele projektorów do zastosowań tylko domowych. Budżet może jednak ograniczmy do 300-350 tys. na sam zakup sprzętu. Dziękuje za kolejne porady.

Na razie otrzymane propozycje:

- kolumny Paradigm Signature, Anthem, Klipsch THX

- subwoofery Velodyne DD15, Paradigm

- wzmacniacze

- projektory

THX wyznaczył standardy jakie ma spełniać dobre kino domowe. W przypadku Twojego pomieszczenia właściwym jest THX Ultra2.

Nie,nie - THX Home wyznaczył standardy dla namiastki kina w domowym salonie .

Tutaj miało być małe KINO ! To mała, ale jednak znacząca różnica.

@Mancini70 - daj kilka fotek tego Twojego pomieszczenia pod kino domowe.

Chyba powinieneś zapoznać się z tym projektem i tam udać się na konsultacje

Ukryta Zawartość

To akurat nie jest żaden wzorzec !

Tak jak i pisanie o tym, że D-BOX Motion Code do sterowania 4D jest w każdym źródle.

Gdzie anamorphic lens i odpowiedni do tego ekran 2.40 :1 , gdzie transparentny ekran i 11.2 ? Można by długo ....

Kin domowych z prawdziwego zdarzenia szukaj gdzie indziej, a najlepiej to te pół bańki wsadź na negocjowany

procent i za część odsetek zapraszaj znajomych na prywatne seanse do prawdziwych, kameralnych kin ! :)

Ukryta Zawartość

Budżet może jednak ograniczmy do 300-350 tys. na sam zakup sprzętu. Dziękuje za kolejne porady.

Myślę że cały czas źle do tego podchodzisz. Nie wychodź od kwoty jeśli jak widać nie ma ona znaczenia.

W opisie o mnie nie ma wszystkiego w tym sterowania oraz ekranów, jednej końcówki i pary pierdółek ale razem z nim kosztowało to poniżej 90 kz /całość AV/, no gdyby nie importować elektroniki, to taka o w miarę podobnym poziomie brzmienia kupiona w polsce i zamknęło by całość pewnie w 110kz. Zmieniłbym pewnie jeszcze kolumny i pewnie to zrobię aczkolwiek już teraz jest banan, wtedy zrobiłoby się do 130 tys zł.

W tej kasie na sprzęt można stworzyć moim zdaniem referencyjną salkę domową.

Uważam, albo jestem pewien że zdecydowanie lepszą niż w linku /bez urazy dla RMS/

I teraz porównawczo bo parę dni temu słuchałem taki setup: Paradigm oparty na serii signature z frontami s8, zestaw akurat 7.1, sub identyczny z moim /w 100m2 da radę z zapasem/ , ewentulanie Velodyne serii DD np. 18 lub dwie 15-tki, elektronika Athema, oczywiście pre audio w postaci procesora oraz końcówki mocy /nie idź w ampli za 20-30 tyś zł bo to głupota do kwadratu/.

Dobierz projek jak pisze Bodex z soczewką anamorficzną /można to załatwić inaczej np. ja to załatwiłem "substytucyjnie" dwoma ekranami ale zawsze trzeba coś przestawiać/ , ekran koniecznie 2.40:1 /tylko zamawiać trzeba 2.39:1 :)/

Pod kątem audio jest dobrze:))

Do tego kolega Acoustic Lab od akustyki pomieszczenia , ma dobre tutaj opinie w dziedzinie akustyki. I żeby była jasność nie reklamuję , sam nie skorzystałem ale z innych względów niż osoba P. Mirka:)

No , to by było za..... ście. IMHO

ekran koniecznie 2.40:1 /tylko zamawiać trzeba 2.39:1

Mógłbyś rozwinąć tą kwestię, bo wg. mojej oceny ( pomijając Spartacusa itp jamniki) to 2.40 jest najbezpieczniejszą proporcją pod boczne bordery.

Choć przy ekranie 4.80 m to tylko głupie 2 cm. ale tak dla zasady zapytam ... :) Pewnym ograniczeniem może być ilość komórek pamięci ustawień

optyki - nie wiem czy są proje dające aż takie możliwości dopasowania parametrów + soczewka ? A może wymienne obiektywy ? :) No, ale to już pikuś ...

Poczekamy na fotki pomieszczenia .

Bodex, zdaje się że faktycznym rozmiarem jest 2.39:1, a tylko w terminologii przyjmuje się 2.40:1 lub czasem 2.35:1 co w drugim przypadku nie jest prawdą a było standardem do lat 70-tych.

Nie w terminologii, a przy zapisie na nośniku BD, bo chyba nie korzystasz z taśmy filmowej i takiego projektora do niej. :)

Większość produkcji posiada rozdzielczość filmu 1920 x 800 (pozostałe 280 pikseli to dwa czarne pasy) co daje dokładnie proporcje 2.40 : 1

Zobacz pierwszy lepszy przykład :

Ukryta Zawartość

Aspect ratio: 2.40:1 - Original aspect ratio: 2.39:1

Ukryta Zawartość

Zgłos sie tu:

CINEMATIC

ul. Piotra Ignuta 89

54-151 Wrocław

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

Nie w terminologii, a przy zapisie na nośniku BD, bo chyba nie korzystasz z taśmy filmowej i takiego projektora do niej. :)

Jeśli coś pokręciłem to przepraszam za błąd w poradzie. Sprawdziłem fakturę i opis 2.39:1. Format pasuje bo sprawdzałem dokładnie i obraz się wpasowuje, może tylko na fakturze jest taki opis roboczy sprzedającego. Sprawdzę dla pewności.

Dlaczego natomiast na nazwijmy to najbardziej profesjonalnym kalkulatorze w sieci "projectorcentral" jest 2.39:1? a nie ma opcji 2.4:1?

Poniżej cytat z

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) :

2,39:1: Anamorfotyczny format zapisu na taśmach 35 mm stosowany po roku 1970. Czasami wartość ta jest zaokrąglana do 2,40[1]. Bardzo często jednoznaczny z napisem w czołówce filmu Filmed in Panavision lub Scope.

I to chyba wyjaśnia to całe zamieszanie pomiędzy 2.39:1 a 2:40:1.

Też do niedawno dziwiło mnie o co chodzi z dwoma prawie identycznymi formatami ;)

Ukryta Zawartość

I to chyba wyjaśnia to całe zamieszanie pomiędzy 2.39:1 a 2:40:1.

Czyli że tylko zapis na taśmie jest 2.39:1 a potem obróbka cyfrowa na bd w format 2.4:1? Czy inaczej?

z ciekawości czytałem avsforum i jest tam coś a zapisie 800x1920 ale i 803x1920. Tylko jak zwykle mój angielski jest za cienki jak na takie techniczne zawiłości.

Zastanawia mnie opis płyt na blu-ray com, bo mam kilka płytek opisanych 2.35:1 i na pewno nie jest to właśnie taki rozmiar bo pasuje pod mój ekran. Tutaj te same wiki anglojęzyczne pisze o terminologii /błędnej z uwagi na zmianę z 70-tych lat/ i dlatego o niej napisałem.

Nadal pytanie czy projector calculator pro wprowadza w błąd?

BoDeX w innym wątku napisał mi na temat formatu zapisu obrazu na BD:

Jeśli są czarne pasy, to najczęściej tą klatkę wypełnia obraz 1920 x 800, wówczas mówimy o proporcjach 2.40 (panorama)

Może mógłby tu napisać coś więcej o tej różnicy z avsforum oraz pomiędzy taśmą filmową a BD.

W tym linku do Wiki co podałem, w pierwszym przypisie, też jest info, że dalej spotyka się błędne oznaczenie, np. na płytach jest podane 2.35:1 (mimo zapisu w formacie 2:39:1), czyli Twoja obserwacja potwierdza ten błąd.

Poszukam , bo jak trzeba na szybko to nie mogę znaleźć:)

Na pewno mam też kilka płyt które mają aspect ratio opisane na pudełku na 2.40:1 a nie wpasowuję się w ten sam ekran. Bodajże 4 pozycje mi się kojarzą na bd , ale żeby je znaleźć i napisać jakie będzie problem bo mam za dużo płyt do sprawdzenia.

W weekend pomierzę ekran i rzut z projektora :)

Swoja drogą jeśli Bodex ma rację to może ktoś opisze proces zapisu, bo zmiana nawet tak drobna poprzez cyfrową zmianę aspektu w stosunku do faktycznego rozmiaru taśmy to jednak zniekształcenie.

Temat to dzielenie włosa na czworo :) a przy okazji zaśmiecamy ważny wątek. :)

No, ale jeśli musimy to wyjaśnić, to wyjaśnijmy.

Nie ma idealnego przeniesienia analogu na cyfrę - aby zrozumieć wystarczy proste działanie matematyczne.

1920 : 2.40 = 800 prosto i przyjemnie .

1920 : 2.39 = 803,34728033472803347280334728033..... mało elegancko.

803 z kolei jest niesymetryczne :) Może 802 byłoby rozwiązaniem, ale dla wielu obliczeń okrągłe liczby są bardziej przyjazne. :)

Dlatego właśnie, że stosuje się ten zabieg, bezpiecznie jest miec zapas i trzymać sie 2.40 - tyle mówi teoria.

Wejdzie 4K, to ta mikro różnica jeszcze bardziej się zatrze .

A z okładek to najlepiej czytać tylko TYTUŁ, bo fantazja grafików w opisach bywa różna . :)

A co do 2.35, to jest to pełnoprawny format - nieco starszy.

Google wszystko wyjaśni.

A co do 2.35, to jest to pełnoprawny format - nieco starszy.

Google wszystko wyjaśni.

Nie zgodzę się, w jednym miejscu wyjaśni a w innym dokładnie temu zaprzeczy.

Ten format może i pełnoprawny ale raczej nie stosowany, zdaje się że z powodów problemów technicznych.

Ale dobra , może w innym wątku.

A wątek nie do końca offtop , bo pytanie o sprzęt do kina , więc i ekran się tam przyda:)

To może wróćmy do propozycji sprzętu co by autorowi na pytanie odpowiedzieć :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.