Skocz do zawartości
IGNORED

Zaskakujące przygody, komputerowe audio czy coś więcej?

Szymon

Rekomendowane odpowiedzi

Audio to nie tylko drożyzna, czasem zdarza się urządzenie, które potrafi miło zaskoczyć. Opowieść o moich bojach i ciekawej metamorfozie.

Niedawno wpadło mi w ręce tanie i bardzo ciekawe urządzenie, firmy znanej z rynku komputerowego a mianowicie ASUS model Xonar Essence One. Pozycjonowane jako karta muzyczna. Zdziwiła mnie masa i bardzo ładne wykonanie. Cena do 2000zł! Po obejrzeniu i oczywistym rozkręceniu okazało się, że jest to Daczek na bardzo przyjemnej kostce PCM1795 (Są 2 szt). Co najlepsze wszystkie wzmacniacze operacyjne są wyjmowane i zainstalowane na podstawkach! Jakże nie spróbować pobawić się bardziej zacnymi kostkami :) Standardowo siedzą tam 3szt LM4562 (2 kostki dla wyjść XLR, kolor biały. 1 kostka dla wyjść RCA, kolor niebieski). 6 szt TI NE5532P (kolor czerwny i zielony) oraz 2szt LME49720 (dla słuchawek). Tor słuchawkowy i RCA mnie nie interesuje więc sobie go darowałem. Urządzenie ma bardzo przyzwoite wejście USB i zbalansowane wyjścia XLR + pre na potencjometrze alps-a i z tego toru skorzystałem. Po próbach z różnymi wzmacniaczami operacyjnymi (są tam same podwójne układy) min. OPA2111KP, OPA1612, OPA2107, AD8022, AD825, OPA627, OPA2604, LME49860, LME49720, LME49990. Wersje pojedyncze lub SOIC trzeba montować na przejściówki np. dual SOIC- DIP8 (np. LME49990) lub SOIC-DIP8 (OPA1612)! To nie jest prosta robota, bo są to malutkie układy. Ostatecznie wybrałem 6 par LME49990 na I/V (czerwony, zielony) i LME49860 na bufor zamiennie z OPA1612. Dźwięk jest wtedy analogowy, dobrze nasycony i dobrze zrównoważony. LME49860 2szt na kolor zielony a LME49990 na bufor (kolor biały) daje więcej przestrzeni i niesamowicie rozbudowaną scenę ale kosztem barwy. Jednym słowem co kto lubi. Niestety niektóre wzmacniacze operacyjne jak LME49990 są trudno dostępne i kosztowne ale warto je zdobyć. Po wymianie opampów urządzenie zagrało jak przetworniki z półki do 10kzł! Nieco mnie to zdziwiło i zachęciło do dalszych zabaw. Jak widać na zdjęciach (czerwone kółka) producent podłączył przyzwoity zasilacz poprzez 6 pinową złączkę. Postanowiłem ją wypiąć i podłączyć zewnętrzny zasilacz od Amplifona (to ten potwór pod spodem) w cenie kilka razy wyższej od samego daczka. Zasilacz ma osobno stabilizowane napięcia dla każdej linii. W typ przypadku -12V, +12V, +5V. Dorobiłem odpowiedni kabelek z wtyczką (pasuje oczywiście standard komputerowy) i jazda do prądu. Po odpaleniu to co usłyszałem było już bardzo niepokojące. Do porównać ściągnąłem 3 kolegów i daca meitner ma-1. W ślepym teście wygrał… modyfikowany ASUS!

Następnie wziąłem DCSa Elagara Plus i dźwięk był na szczęście gorszy (może 20-25% gorszy). Tak czy siak to już zupełnie ekstremalna półka w porównaniu do tej „pierdółki”.

Nie odpuszczałem i dzięki Piotrkowi (moje podziękowania) ściągnąłem separator IFI USB (źródłem jest lapek Asus na i7 16GB Ram, odtwarzacz Iriver + IPlay w najnowszej wersji, system Win8 64bit. Dla porównania miałem drugi laptop na Win7PL (tutaj była prostsza instalacja). Na Win8 trzeba ściągnąć osobne sterowniki i poustawiać kilka rzeczy ręcznie aby wszystko chodziło w trybie Kernel lub Asio. Wgrałem najnowszy soft do Asusa. To jest jednak opis na osobny temat.

Po wpięciu IFI następuje kolejny skok do przodu 5-10% ale to pudełeczko ma maleńki zasilaczyk więc nie byłbym sobą jakbym nie podpiął kolejnej linii zasilającej z Amplifona (łącznie jest 5 napięć, osobno stabilizowanych w tym 2 x 12V). Problem w tym, że IFI potrzebuje 9V. Łapię za telefon i dzwonię do Andrzeja, że modyfikujemy jedną linię na 9V a On spokojnie odkręć śrubki, podłącz miernik, wyreguluj potencjometrem i gotowe 9.00V z dwoma zerami po przecinku stabilne jak „200kg świnia” i gotowe do pracy. Znowu byłem pełen uznania. Podłączam zatem IFI do osobnej linii zasilającej i słucham dalej. Po kilku dniach i opiniach osób trzecich stwierdzam, że dźwięk z Asusa po moich przeróbkach jest na poziomie 10-20 krotnie droższych zabawek. Faktem jest, że nie osiągniemy poziomu najlepszych przetworników bo jest to niemożliwe w tej cenie. Faktem jest, że DCS czy Metronome idą sporo dalej, faktem jest że nikt nie podłączy tak drogich dodatków do Asusa. Jeśli zapytacie mnie czy było warto, odpowiem TAK BYŁO WARTO! Jeżeli w audio będą takie cukiereczki to ja dalej chcę się w to hobby bawić. Zwłaszcza w natłoku dzisiejszej, przewartościowanej produkcji z plakietką hi-end.

Reszta toru audio Kolumny Logana Odyssey zamiennie z Avalon Ascendant, monobloki Maca 501, okablowanie Mita Reference, kable USB Chorda. Pokój ok. 35m2, zaadaptowany akustycznie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-874-0-64316100-1365180987_thumb.jpg

post-874-0-16802900-1365180992_thumb.jpg

post-874-0-60989300-1365180996_thumb.jpg

post-874-0-30610100-1365181001_thumb.jpg

post-874-0-26438900-1365181005_thumb.jpg

post-874-0-15409100-1365181009_thumb.jpg

post-874-0-25531100-1365181013_thumb.jpg

post-874-0-13810400-1365181020_thumb.jpg

post-874-0-87812000-1365181024_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

imho opampy w audio są zbędne, chociaż patrząc z drugiej strony to bardzo ułatwiają życie.

>Szymon to sprobuj duet opa627 w poprawnej aplikacji otoczenia (znajdziesz w sieci) i z wymuszonym prądem (proponuję bias 5ma, czyli rezystor 3k dla 15v) - klasa A,

podpowiedż masz tutaj

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na pierwszym zdjęciu naniosłem kolorowe ramki dla ułatwienia. Brak tematów merytorycznych skłonił mnie do popełnienia powyższej wariacji. Daczek nie jest mój ale chyba kupię takie coś do komputera i może mocniej dłubnę:) Jedyną wadą jaką zauważyłem jest niezbyt dokładny potencjometr oraz brak pilota. Ale przy tej cenie chyba za dużo wymagam. Są nawet osobne zegary tylko bardzo malutkie więc to już nie na moją wprawna rękę. Może jest ktoś, kto mógłby wlutować lepsze kostki. Dodam jeszcze, że upsampling nie przynosi w tym wypadku żadnych strat a nawet wydaje się interesującą opcją.

Moim zdaniem najwięcej dało porządne zasilanie i separacja syfów po USB. Z OPA627 i AD825 czyli weteranami już się bawiliśmy, podany patent znam. Dziękuję jednak za link, może się komuś przyda.

Pierwszym urządzeniem z szeroko pojętego Pc audio jakie zburzyło mój światopogląd dotyczący reprodukcji dźwięku z komputera była karta Lynx2. (8 lat temu?)

Potem to we mnie ewoluowało.

Dziś nie potrafię wyobrazić sobie życia bez monitorów aktywnych i ðzwięków z Pc.

Każdemu polecam taki system jako dodatek do juz posiadanych audio skarbów.

Pierwszym urządzeniem z szeroko pojętego Pc audio jakie zburzyło mój światopogląd dotyczący reprodukcji dźwięku z komputera była karta Lynx2. (8 lat temu?)

Potem to we mnie ewoluowało.

Dziś nie potrafię wyobrazić sobie życia bez monitorów aktywnych i ðzwięków z Pc.

Każdemu polecam taki system jako dodatek do juz posiadanych audio skarbów.

Z tym, że ten asusik to coś więcej jak brzdęku brzdęku z peceta :)

Niezłego masz kota, rozumiem że wcina Royal Canin? Ja lubię cięższy kaliber, który wcina kiszonkę i MCDonalda, jak się znudzi to masz świeżonkę albo kiełbaskę.

Moderatorzy mogliby wkleić zdjęcia nie tylko kotków ale i swoich systemów, byśmy nacieszyli oczyska.

Lynx2 to też nie był brzdęku, brzdęku........chyba w dalszym ciągu jest to niezwykle udana propozycja.

Proszę dwa w jednym. , a to ten... drugi.. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja usłyszałem "czarne tło" na srebrnych głośnikowcach by Henryk Kwinto ale nie będę ich miał. :(

Gdyż:

- H. Kwinto niespecjalnie jest chętny by je dla mnie wykonać

- cena samego materiału jest taka, że wolę samochód kupić... :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Brakło by ci kasy to musi być cały set a nie tylko kable :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Srebrny IC już mam od Henryka. Ale z Nordostem w parze to nie to... :(

Tzn. jest super ale tylko, kiedy się nie słyszało kompletu... tam była totalna przejrzystość i zabójcza gładkość jednocześnie, plus ta czerń jak aksamit. Szok.

W życiu bym nie powiedział że srebro umie tak gładko grać. W ogóle zero agresji.

A Nordost ma jednak nieco nerwowy charakterek... choć przejrzysty jak cholera, przyznaję.

Moja wina - słyszę kable. W innym przypadku bym przystał do tych ignorantów i się cieszył z własnej głuchoty jak głupi z bateryjki.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

W kilku wątkach pisalem ze ten xonar jest wart uwagi, ale raczej olewano temat, bo jak komputerowy 'cudak' moze zagrac lepiej od arcamów i innych hegli ;-)

Możesz przyblizyc wstepnie koszt poczynionych modyfikacji ? Pytam bo chętnie popełniłbym cos takiego ze swoim w przyszłości :)

Dostepna jest takze wersja Plus z paczka opkow, oraz druga na MUSES01.

W kilku wątkach pisalem ze ten xonar jest wart uwagi, ale raczej olewano temat, bo jak komputerowy 'cudak' moze zagrac lepiej od arcamów i innych hegli ;-)

Możesz przyblizyc wstepnie koszt poczynionych modyfikacji ? Pytam bo chętnie popełniłbym cos takiego ze swoim w przyszłości :)

Dostepna jest takze wersja Plus z paczka opkow, oraz druga na MUSES01.

a ile razy słyszałem, że Essence ST fuj Emu, Audinst lepszy i inne bzdury.Tu taka sama ciemna masa panuje jak na pozostałych forach. Tylko gastra ludzi ma jakieś pojecie.

Dobre zasilanie to dobry dzwięk z DACa. Po spełnieniu tego warunku można bawić się resztą. Bravo

Na czym zbudowane są stabilizatory jakich używasz ?

W życiu bym nie powiedział że srebro umie tak gładko grać. W ogóli.

Moja wina - słyszę kable. W innym przypadku bym przystał do tych ignorantów i się cieszył z własnej głuchoty jak głupi z bateryjki.

A już cię zacząłem lubić...

Dalej słyszysz kolumny z głośnikami w przeciw fazie?

Widzę osiągasz wyższy poziom, słyszenie kabli...

Ja metoda prób i błędów w Xonarze ST też wybrałem 2x LME49990 i na bufor LME49860. Znacznie redukuje się suchość w brzmieniu, a scena ma lepiej zaznaczone plany (zarówno w przód ja i w tył). Ale to i tak nie zmienia faktu, że karcie tej dolega ogólna cyfrowość, a niwelowanie tego kostką LME49860 spowalnia i zaokragla brzmienie. Xonar One to daleko bardziej zaawansowane urządzenie, ale SlawekR porównujac stockowego STXa i One nie był szczególnie zachwycony mozliwościami One w stosunku do ceny jaką ustalił ASUS. Jesli urządzenie na wstępie drażni, to opampy beda tutaj tylko protezą na załagodzenie owych dolegliwości. Ja to nazywam dolegliwościami w sercu, a tego się nie przeskoczy.

.

Szymon

Dzięki śliczne za merytoryczny opis i samego klocka i przeróbek... (plusik poszedł)

Skuszę się na tego Asusa... (i deczko pobawię w tuning)

Widzę osiągasz wyższy poziom, słyszenie kabli...

Cyfrowych nie słyszę jeśli to cię pocieszy... :P

gdybyś słyszał, to byś zgarnął bańkę od Randiego zamiast bawić się w bieda-hajend, zmieniając bateryjki.

Co to jest bieda-hajend? Myślałem, że mam w chacie zwykłe stereo... Faktem jest że gra toto lepiej, niż pewne znane mi hajendy "nie-bieda" ;), ale jedynym urządzeniem posiadanym przeze mnie tak opisanym jest V-Link. Na pudełku pisze "V-Series: high-end myślącego człowieka". Kosztuje poniżej 100 funciaków. Taki to i hajend. :)

Ja metoda prób i błędów w Xonarze ST też wybrałem 2x LME49990 i na bufor LME49860. Znacznie redukuje się suchość w brzmieniu, a scena ma lepiej zaznaczone plany (zarówno w przód ja i w tył). Ale to i tak nie zmienia faktu, że karcie tej dolega ogólna cyfrowość, a niwelowanie tego kostką LME49860 spowalnia i zaokragla brzmienie. Xonar One to daleko bardziej zaawansowane urządzenie, ale SlawekR porównujac stockowego STXa i One nie był szczególnie zachwycony mozliwościami One w stosunku do ceny jaką ustalił ASUS. Jesli urządzenie na wstępie drażni, to opampy beda tutaj tylko protezą na załagodzenie owych dolegliwości. Ja to nazywam dolegliwościami w sercu, a tego się nie przeskoczy.

Hmm... jakoś ciężko mi uwierzyć że Xonar One gra na poziomie ST/STX przecież te ostatnie siedzą w kompie mają kiepskie zasilanie, gorsze wnętrzności itd.Być może prawdą jest, że Xonar One potrzebuje wysokiej klasy urządzeń towarzyszących, żeby zagrać w pełni możliwości.Niech kolega Szymon wypowie się jak widzi fabrycznego "One" bez żadnych modyfikacji na jakim poziomie to gra?

Wszyscy posiadacze karty Xonar ST powinni - moim skromnym zdaniem - zainteresować się wymianą opków na 3 x MUSES01.

Swego czasu także wiele eksperymentowałem z różnymi opampami i ostatecznie zostały u mnie 3 x OPA2604 (jako, że posiadają wybitną przestrzeń, a taką właśnie lubię).

Natomiast wymiana na MUSES01 "wynosi" tę kartę na zupełnie inny poziom, nieporównywalny z żadną inną konfiguracją opampów, które testowałem wcześniej.

Niestety - relatywnie do kosztów samej karty - zabawa nie jest tania...

Swego czasu także wiele eksperymentowałem z różnymi opampami i ostatecznie zostały u mnie 3 x OPA2604 (jako, że posiadają wybitną przestrzeń, a taką właśnie lubię).

OPA2604 mają oszukaną przestrzeń. Brzmią w sposób, który da się lubić, ale realizm to zdecydowanie nie ich atut.

Zeta-j, na pewno pełny DAC z dobrym zasilaniem jest podstawą do tego by zabrzmieć sporo lepiej. A skoro ASUS wyprodukował takie urzadzenie, to czemu na wstępie przyciął mu skrzydła mizernymi opampami? Tak wime, nawet mizerne opampy w dobrej aplikacji potrafią zroić na słuchaczu pozytywne wrażenie? Czy autor w ustawieniu stockowym jest niemal w pełni zadowolony z brzmienia? Porównanie do Xonara ST/X jest ogólnie nie na miejscu, bo to nie ta półka cenowa i trochę inny target odbiorców. Nawiązania biorą się oczywiście przez samego producenta, który sporo namieszał w kartach dźwiękowych, a po ich sukcesie stara się nawiazac walkę o bardziej wymagającego słuchacza. Chciałbym wierzyć, że Xonar One to mocna i przemyslana aplikacja, gdzie nawet podły opamp nie sprowadzi tego DACa do poziomu zero.

.

Gość partick

(Konto usunięte)

"V-Series: high-end myślącego człowieka". Kosztuje poniżej 100 funciaków. Taki to i hajend. :)

no ja za SBT zapłaciłem ponad £200 - to ja jednak pozostanę przy Hi-Fi ;-)

BTW.

http://www.stereophile.com/mediaservers/logitech_squeezebox_touch_network_music_player/index.html

http://www.computeraudiophile.com/content/338-logitech-squeezebox-touch-review/

Hmm... jakoś ciężko mi uwierzyć że Xonar One gra na poziomie ST/STX przecież te ostatnie siedzą w kompie mają kiepskie zasilanie, gorsze wnętrzności itd.Być może prawdą jest, że Xonar One potrzebuje wysokiej klasy urządzeń towarzyszących, żeby zagrać w pełni możliwości.Niech kolega Szymon wypowie się jak widzi fabrycznego "One" bez żadnych modyfikacji na jakim poziomie to gra?

Fabryczny daczek moim zdaniem nie ma się czego wstydzić w gronie urządzeń za 5-6kzł a w pewnych aspektach nawet do 8-10kzł. Moim zdaniem ograniczeniem staje się sekcja przedwzmacniacza. Wstawiony Alps po prostu nie jest w stanie walczyć w dużo wyższych przedziałach cenowych. Jakby ktoś tu wstawił porządną drabinkę to kto wie co by się stało. Podstawą jest solidne zasilanie i odpowiedni sprzęt towarzyszący. Dużym plusem tego daczka jest przemyślana konstrukcja ze zbalansowanymi wyjściami XLR i dosyć liniowe brzmienie bez "walenia na siłę" górą pasma jak to ma miejsce w większości nowoczesnych przetworników. Próbują zabić ilością skraju pasma szybko męcząc. Oczywiście mając 10-15kzł lepeij kupić DCSa Elgara lub Elgara Plus ale jeżeli ktoś sam potrafi dorobić porządny zasilacz i zmodyfikować kilka rzeczy to za 5-6kzł będzie miał niesamowicie porządny komponent (serce systemu). Wystarczą monobloki lub końcówka l kolumny, ewentualnie porządne monitory studyjne, laptop i mamy granie za przyzwoite pieniądze, a tego w dzisiejszych czasach brakuje. Poziomy cen za sprzęty wysokiej próby osiągnęły absurdalne pułapy i czas promować uczciwie wycenione komponenty jak niedrogie klocki Abraxasa, Phasta, Xaviana, RLSa, Studio 16Hz, Audio Academy itd.

Na co dzień mam do czynienia z wieloma ludźmi i ich systemami (z racji wykonywanego zawodu a zarazem pasji dotyczących akustyki) . 99% osób szuka systemów do 20-50kzł i oczekuje porządnego grania, dlatego warto promować sprawdzone i dobrze brzmiące konstrukcje niezależnie od pochodzenia i koneksji z dystrybutorami/sprzedawcami. Nie bójcie się też pozornie dziwacznych połączeń. Nie ma recepty jakie kwoty przeznaczyć na dane komponenty aby zagrały odpowiednio wciągająco. Znam systemy, które wciągają i pokazują niezwykła klasę poprzez ciekawy i właściwy dobór komponentów a nie cenę. Znam też szalenie drogie systemy grające tragicznie lub przeciętnie bo właściciel nie zadał sobie trudu aby właściwie zaadaptować pomieszczenie i dobrać uzupełniające się elementy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do tego zmierzam właśnie - śmierć frajerom! :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

=> Lumperator:

OPA2604 nie mają wcale oszukańczej przestrzeni. Jest znakomita - szczególnie głębia mnie zachwyciła.

Oczywiście samo brzmienie nie jest do końca naturalne i jest jakby trochę mało rozdzielcze i wyostrzone.

Jednak u mnie to właśnie te opamy zagrały najlepiej ze wszystkich innych.

Co do porównywania Xonara ST i ONE, to zgodzę się, że to nie taka sama półka cenowa i krąg odbiorców.

Tylko co z tego?

Gdybyś posłuchał ST z MUSES01, to mógłbyś "lekko" się zdziwić.

Powiem tak: podczas ostatnich testów ST z MUSES zostawił "w szczerym polu" Nuforce'a Icon HDP, choć to przecież też "nie ta półka"...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.