Skocz do zawartości
IGNORED

Multiroom - jak się do tego zabrać? (3 strefy)

Krzysztof Kipa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, przechodząc od razu do rzeczy problem przedstawia się następująco. Zabieramy się do remontu (kapitalnego) mieszkania i padł pomysł na multiroom i zestaw stereo.

Po wstępnym zapoznaniu się z tematem, doszedłem do wniosku, że chciał bym mieć 3 "strefy" (salon , sypialnia , łazienka ).

Chciał bym móc odtwarzać muzykę z CD, radio i PC (laptop?).

Ponieważ pomieszczenia (i całe mieszkanie) jest niewielkie, więc nie nastawiam się na dźwięk fenomenalnej jakości (żaden ze mnie wyrafinowany audiofil - budżet też jest ograniczony - powiedzmy że w granicach 4k ~ 5k).

Nie planuję TV - tylko dźwięk.

Jak się do tego zabrać? Jaki sprzęt mieścił by się w tej cenie?

Będę wdzięczny za każdą poradę.

Szczerze to w tym budżecie żadnego sensownego multiroomu nie zrobisz, co najwyżej max dwie strefy jeżeli jakiś wzmacniacz będzie miał wyjścia A i B np. Pioneer A-30 do tego CD 10 lub 30 i kolumny.

Jeżeli jesteś w stanie naciągnąć budżet i chcesz zrobić multiroom porządnie to polecam urządzenia marki Sonos.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Z audio jest jak z chlebem, jeden lubi słodki a drugi kwaśny.

Będzie działało :), w Sonosie nie musisz budować od razu trzech stref. Możesz dać np. dwie a trzecią dołożyć za jakiś czas jak się kasa uzbiera a w przyszłości możesz rozbudowywać o kolejne strefy.

Zgadza się musisz go zbudować na sonosie. Ja jednak nie lubie tego wyboru. Gdyz głośniki grają mono i nie sa tanie choc w budzecie się miescisz.

Amplituner z 3 strefami to dobiero wysokie modele Onkyo powyżej granicy zalożonej.

Czy nie lepiej zbudować przyzwoitej jakości kino w jednym pomieszczeniu z niego ewentualnie wyjsc do drugiej strefy typu łazienka bo tam fatyczne jest to fajnie ograniete. A do sypialni po ludzku kupic sobie osobna mini wieże i już.

Uważam że kombinowanie na sile żeby było nie ma sensu. Niech ma 2 strefy i będzie dzialało poprawnie a w sypialni 2 mniejszy zestaw.

Głośników sonosa nie musisz używać, można podpiąć pod ZP120 jakieś inne co do głośników sonosa z serii Play to można zakupić dwa i skonfigurować na stereo. Można też ZP90 podpiąć pod wzmacniacz stereo z wyjściem na dwie pary kolumn ale wtedy masz jedno źródło na dwie strefy.

Sonos to żadne kombinowanie, jak odpalisz i zobaczysz co to cacko potrafi to zmienisz zdanie.

Poczytałem, pogooglałem i wygląda na to że Sonos spełni moje wymagania (i wygląda że jest dostępny w Polsce bez problemu vide allegro).

Wykoncypowałem sobie takie rozwiązanie:

- Zestaw stereo + 2 porządne głośniki w salonie i do tego podpięty Sonos Connect (i też podpięty do domowej sieci Ethernet) (to na początek)

- Connect:amp + 2 głośniki w sypialni (to za jakis czas - nie koniecznie te dedykowane z systemu Sonos)

- Connect:amp + 2 głośniki w łazience.

Do tego jakiś tablet z androidem do zarządzania tym i "jestem w domu".

I tu pytanie - jakie głośniki do łazienki ? coś montowanego w suficie ze względu na konfigurację miejsca - będzie obniżony o ok. 10cm) Łazienka jest mała (5m2). Co możecie polecić w tej kwestii?

Co prawda całość przekroczy mój budżet (teraz widzę że był mocno nierealny jeśli chcę spełnić wszystkie wymagania), ale wygląda na to że dodawanie kolejnego sprzętu (po za głośnikami w łazience które trzeba by zamontować na etapie remontu) nie będzie problematyczne, więc mogę inwestycję rozciągnąć w czasie.

Dodatkowe pytanie - co do salonu?

Salon ma niecałe 24m2 więc nie wiem czy ma sens budowanie tam "kina domowego" (zwłaszcza że TV nie będzie, może z czasem się projektor pojawi okazjonalnie).

Fajnie było by zmieścić się z całością do kwoty 4-5k (sam salon)

Ja bym rozpisał to tak:

1. Salon, Pioneer A-30 + ZP90 + kolumny

2. Łazienka ciągniemy drugi kabel głośnikowy od Pioneera i działamy na drugiej strefie z Salonu, jedynym ograniczeniem będzie że nie ma możliwości słuchać dwóch różnych rzeczy jednocześnie w salonie i łazience, będzie grało to samo albo w samym salonie albo w samej łazience lub równocześnie. Tu rodzi się pytanie ile czasu spędzamy w łazience i czy będzie słuchane jednocześnie co innego w tych dwóch pomieszczeniach, jeżeli tak to Twój opis jest prawidłowy ale budżet idzie w górę o jakieś2 tys.

3. Sypialnia jak pisałeś ZP120 + kolumny.

Do łazienki np.:

Ukryta Zawartość

Jak byś miał pytania pisz na PW

Ukryta Zawartość

Hmm fakt nie pomyslałem o prostym przeciągnięciu kabla do łazienki z salonu. Zdecydowanie Twoja opcja jest lepsza - oszczędzi mi 2tys zł.

Głosniki w łazience to pomysł żony - będzie więc słuchać tego co w salonie :)

I na tablecie można zaoszczędzić sterując telefonem oczywiście z systemem Android. Jeżeli taki posiadasz i żona to macie dwa piloty, każdy swój :)

Niestety - oboje mamy telefony z Windows Phone , ale znalazłem aplikację i pod windows phone (choć płatna 18zł - jest też wersj demo więc można przetestować przed zakupem aplikacji - Phonos się nazywa), więc nie powinno być problemów. Zawsze tez jest jeszcze możliwość instalacji oprogramowania kontrolnego na laptopie. Na to jednak przyjdzie czas dopiero po skończeniu remontu :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.