Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  527 członków

Marantz Klub
IGNORED

KLUB MIŁOŚNIKÓW MARANTZA

Rekomendowane odpowiedzi

Jak na razie to potencjometr glosnosci daje o sobie znac i trza by go wymienic ... ;-)

Co do czyszczenia soczewek lasera , to wiem ze trzeba je czyscic spirytusem ....

Tylko jak sie dostac do tej soczewki , by ja wyczyscic ....????

Koszt wymiany bloku optycznego w SA-15S1 , to okolo 300Euro :-(

Edytowane przez jacekm

Pytanie: czy opłaca się kupić wzmacniacz Marantz PM 7000 za 900 zł. Ma to grać z Denonem DCD 710 AE oraz Aegis Energy Acoustic Neo 1.

Muzyka: spokojna elektronika i nu jazz.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Witam, zastawiam się na PM6004 i PM7004 do kolumn PSB Image B6 ( podstawkowe ). Kolumny grały przez kilka miesięcy z Denon AVR1912 w kinie było super ale w stereo masakra. Testowałem Teac AG-H350 pod moimi kolumnami i muszę powiedzieć, że grało to świetnie. Do wzmacniacza będzie NA7004 ponieważ cała muzyka "leży" na dysku małego serwera z MediaMonkey, a dodatkowo NA będzie robił jako DAC z optyka TV. Czy jest sens dokładać 1000 zł do PM7004 ? i martwi mnie jeszcze kontrola średnich tonów, pierwsze widzę by wzmacniacz miał regulację średnich tonów. Wstawanie co 2-3 utwory i regulowanie gałkami nie bardzo mi się uśmiecha. Słucham spokojnej muzyki i zależy mi na "ciepłym" brzemieniu. Denon grał jak szalony pa skrajnych pasmach niskich i wysokich częstotliwości. Czy brzmienie 6004 różni się mocno od 7004 ?. 

Gość partick

(Konto usunięte)

włączenie Source Direct wyłącza Loudnes.

a jeżeli jest różnica z włączoną regulacją tonów (ustawioną na zero), to znaczy, że nie jest ona do końca liniowa.

np. w PM5004 scalone op-ampy są tylko na płytce regulacji tonów, a że włączenie Source Direct odcina całą płytkę z regulacjami tonów i balansu to i kłopotu nie ma :)

Gość partick

(Konto usunięte)

Salon na poddaszu 21 m2, ale z 3 stron są skosy. Mam specjalną półkę pod audio z drewna ale ona ma tylko 210 mm prześwitu. NA7004+PM7004 mają 105mm+127mm = 232 mm. Dlatego musiał bym stawiać je obok siebie. a PM6004 ma 105 mm i mieszczą się w sam raz.

Pytanie: czy opłaca się kupić wzmacniacz Marantz PM 7000 za 900 zł. Ma to grać z Denonem DCD 710 AE oraz Aegis Energy Acoustic Neo 1.

Muzyka: spokojna elektronika i nu jazz.

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

Te modle warte sa jakies 800zl. Zalezy od stanu, koloru i czy ma pilota.

Za 900 ? Lekka przesada, ja za swojego dałem 500 ( bez pilota ) , w ładnym stanie.

M

To ze tobie sie udalo to nic nie znaczy. Ja tez kupilem kiedys 2 szt po 500zl, a nawet taniej, ale normalna ich cena to kolo 800zl, a zadbane zlote PM7200 czy PM8000 to nawet 1000zl i wiecej.

?👈

Gość partick

(Konto usunięte)

Salon na poddaszu 21 m2, ale z 3 stron są skosy.

to ja bym jednak w małe podłogówki celował - coś w typie Tannoy Mercury F3 (2/3 kolumny to objętość robocza).

no chyba, że lubisz nieraz posłuchać bardzo głośno, to F4.

a tak swoją drogą, to o ile masz możliwość, wypożycz na weekend PM5004 - bo sam jestem ciekaw jakby zagrał w Twoim metrażu, a możesz się zdziwić ;)

generalnie rzecz biorąc, więcej kasy na kolumny bym dał.

(i na pewno nie podstawkowe)

Edytowane przez partick

Salon na poddaszu 21 m2, ale z 3 stron są skosy. Mam specjalną półkę pod audio z drewna ale ona ma tylko 210 mm prześwitu. NA7004+PM7004 mają 105mm+127mm = 232 mm. Dlatego musiał bym stawiać je obok siebie. a PM6004 ma 105 mm i mieszczą się w sam raz.

Jeszcze niedawno miałem PM7004 i co do regulacji średnich tonów to nie ma się co martwić.Ja ani razu nie użyłem tej możliwości.Wzmacniacz gra ładnie,wyrównanym torem bez grania skrajami pasma.Kupiłem go bo wcześniej męczyłem się z Yamahą,odczucia miałem podobne jak u Ciebie z Denonem.Jeżeli kupować nowy PM7004 to góra za 2tys, używki chodzą po 1,7 na gwarancji.W anglii można tanio kupić PM6004,więc jak różnica w cenie jest ok. tysiąca to chyba nie warto brać PM7004. Chociaż zawsze lepiej mieć mocniejszy wzmacniacz bo szybko się okaże przy zmianie kolumn że czegoś nam brakuje.U mnie PM7004 dobrze grał przy podstawkowych kolumienkach,jak zamieniłem na podłogowe to brakowało mi dynamiki i mocy w basie.Dzisiejsze Marantze nie mają już takiej mocy jak dawniej,ale lubię je za świetną grę średnicą i taką szczegółowość w przekazie detali.Jak nie boisz się kupować używek to proponowałbym starszy model PM17, to już wyższa liga dźwiękowa.A wzmacniacz niewysoki też jest więc by wszedł. Cenowo koło 2tys można go wychaczyć.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Gość partick

(Konto usunięte)

U mnie PM7004 dobrze grał przy podstawkowych kolumienkach,jak zamieniłem na podłogowe to brakowało mi dynamiki i mocy w basie.

Monitor Audio GX200 - 86 dB, 4 Ohm

no nie są to zbyt łatwe kolumny.

a jaki masz metraż?

ja zdecydowanie preferuję 89 dB, 8 Ohm

i podejrzewam, że w pomieszczeniu ok. 20 m2 mogę mieć podobnego kopa jak Ty na mocniejszym wzmacniaczu ;)

poza tym mam niejasne podejrzenie, iż w poważnych firmach, mamy lepszy przelicznik cena/brzmienie w entry level - czyli, że droższe klocki dopłacają do tańszych. ponieważ firma kalkuluje to tak, że jak ci się spodoba tańszy, to następny na pewno kupisz droższy.

ja tam się z takiego podejścia cieszę i lubię takie firmy :)

http://www.marantz.pl/pl/Products/Pages/ProductComparison.aspx?ProductId=PM5004|PM6004|PM7004|PM15S2&SubCatId=Amplifier&CatId=HiFi

a tu jeszcze taka ciekawostka nt. parametrów zmierzonych.

powiem tak, japa mi się cieszy, bo za głupie £168 mam coś czego się zupełnie nie spodziewałem - i tak trzymać ;)

Edytowane przez partick

Marantz PM7004 grał wcześniej z MA RX2 a potem MA GS20. Trochę przesadziłem pisząc że był słaby bas, nie było tak źle ale czegoś mi tam brakowało, jakby kolumny grały na pół gwizdka. Też mam 20m pokój i spokojnie GX200 dają radę. Wiadomo jak wcześniej miałem Yamahę to wszystkie wzmacniacze potem wydają się słabe w basie. Jednak nadal mam w głowie brzmienie Sugdena, klasa A , raptem 25W ale jak to zagrało. Pewnie jak będę zmieniał kiedyś wzmacniacz to właśnie na Sugdena.Tylko drogie są i mało uniwersalne ale brzmienie powala.

Jest jeden na aukcji, ale nie wiem czy ma pilota. Szczerze, to wolę nowy sprzęt na gwarancji. Właśnie co jest z basem w tym wzmacniaczu ?, podobno CA i NAD mają go porównywalnie więcej ale na szczegółowości im trochę brakuje. Postaram się przesłuchać PM6004 i PM7004 i zobaczyć czy faktycznie coś je różni. Solofan dzięki za opinie, takiej odpowiedzi szukałem. Napisz proszę jeszcze coś o NA7004, jakieś problemy ? jakość FLAC-ów faktycznie jest taka dobra ?  partick dzięki za opinie co do kolumn ale nasłuchałem się już sporo innych kolumn ( Monitor Audio, Focal, Dali ) i nie zmienię moich na nic innego. Zapomniałem napisać o kablach, miałem wcześniej XLO i Klotz, nie grało to powalająco, teraz mam SUPRA PLY 3/4 S. Dźwięk jest bardziej poukładany.

Gość partick

(Konto usunięte)

spoko. ja wiem, że raczej nie masz możliwości odsłuchania Tannoy Mercury F3 - a szkoda.

a że moim skromnym zdaniem PM5004 w porównaniu - w domu, a nie w sklepie - do PM6004 mogłoby cię zaskoczyć i zostawić więcej kasy na kolumny... no cóż, to ty kupujesz :)

podobno CA i NAD mają go porównywalnie więcej ale na szczegółowości im trochę brakuje.

to posłuchaj 650A - bardzo fajny, lekko zaokrąglony dźwięk, a i kopa ma niezłego :)

Posiadam już NA7004 kilka miesięcy i sprawuje się dobrze.Dobre radio FM, DAB ładnie mi grało ale niedawno antena siadła na pałacu kultury i ni ma, niezły DAC jak za tą kasę, trochę tylko słabiej gra niż DAC wbudowany w SA15S2.Jednak klasę pokazują pliki flac wysokiej jakości 96/24 bit! Jakość jest na poziomie płyt SACD. Rzadko która płyta CD może się równać z takiej jakości nagranym materiałem.Można trochę narzekać na ogólną powolność marantza w ogólnym użytkowaniu, wolno reaguje na szybkie akcje pilotem.Również pliki z pendriva wolno czyta.Teraz raczej lepszą propozycją jest CA Stream Magic 6, choć cena jednak wyższa ale możliwości większe.

Posiadam już NA7004 kilka miesięcy i sprawuje się dobrze.Dobre radio FM, DAB ładnie mi grało ale niedawno antena siadła na pałacu kultury i ni ma, niezły DAC jak za tą kasę, trochę tylko słabiej gra niż DAC wbudowany w SA15S2.Jednak klasę pokazują pliki flac wysokiej jakości 96/24 bit! Jakość jest na poziomie płyt SACD. Rzadko która płyta CD może się równać z takiej jakości nagranym materiałem.Można trochę narzekać na ogólną powolność marantza w ogólnym użytkowaniu, wolno reaguje na szybkie akcje pilotem.Również pliki z pendriva wolno czyta.Teraz raczej lepszą propozycją jest CA Stream Magic 6, choć cena jednak wyższa ale możliwości większe.

Miales okazje porównać jednego z drugim?

Jak to wypadło ?

Tez rozwazalem taka alternatywę i ciekaw jestem Twoich wniosków

Denon też nie był mistrzem szybkości otwierając pliki z serwera, z pendrajwa było lepiej. A wyświetlacz można odczytać tak z ok.2 - 2.5 metra ? czy będzie to duży problem ? Stream Magic 6 to prawie 1200 zł więcej. Czy nie lepiej dołożyć to do lepszego wzmacniacza ?

to posłuchaj 650A - bardzo fajny, lekko zaokrąglony dźwięk, a i kopa ma niezłego :)

Postaram się też posłuchać.

Dostałem już ceny. PM6004+NA7004 = 4480 zł, PM7004+NA7004 = 5150, CA 650 A + CA SM 6 = 5400 zł. Tak więc różnica nie duża. Czy macie jakieś doświadczenia jaki interkonekt do podłączenia Marantza lub CA ewentualnie ? koszt tak do 150 zł.

Te modle warte sa jakies 800zl. Zalezy od stanu, koloru i czy ma pilota.

To ze tobie sie udalo to nic nie znaczy. Ja tez kupilem kiedys 2 szt po 500zl, a nawet taniej, ale normalna ich cena to kolo 800zl, a zadbane zlote PM7200 czy PM8000 to nawet 1000zl i wiecej.

No , skoro ja kupiłem za 500 , Ty za 500 , to niech autor pytania przemyśli cenę 900 . A tzw normalne ceny są delikatnie mówiąc dziwne.

M

Za to sprzedalem 3szt za ok 800zl i PM7200 za 1000zl wiec cena 500zl to przypadek i okazja. Pozatym nie widze dla niego konkurencji w granicach 800zl biorac pod uwage jego wiek, wyglad i brzmienie.

?👈

Denon też nie był mistrzem szybkości otwierając pliki z serwera, z pendrajwa było lepiej. A wyświetlacz można odczytać tak z ok.2 - 2.5 metra ? czy będzie to duży problem ? Stream Magic 6 to prawie 1200 zł więcej. Czy nie lepiej dołożyć to do lepszego wzmacniacza ?

Postaram się też posłuchać.

Wyświetlacz w NA7004 jest dosyć czytelny ale raczej tak do dwóch metrów bo potem mniejsze litery już słabiej widać.Chyba każdy powie że lepiej dołożyć do lepszego wzmacniacza, to oprócz kolumn najważniejszy element w audio. Nie wiem czy słuchałeś już Cambridge Audio ale potrafią grać jasno i jak kolumny też są jasne to może być nieciekawy efekt.Też kiedyś myślałem o CA ale były jak dla mnie właśnie zbyt jasne do moich ówczesnych kolumn.Wygrał Marantz.

Gość partick

(Konto usunięte)

Cambridge Audio ale potrafią grać jasno i jak kolumny też są jasne to może być nieciekawy efekt.Też kiedyś myślałem o CA ale były jak dla mnie właśnie zbyt jasne do moich ówczesnych kolumn.Wygrał Marantz.

no cóż, porównując Cambridge Audio 640A, CA 650A i Marantz PM5004 - reszta sprzętu ta sama, jak w O mnie - powiem, że one wszystkie są po jasnej stronie mocy.

640A - jest niesamowicie neutralny.

650A - ma lekko zaokrąglony dźwięk, bardzo przyjemnie zresztą.

PM5004 - jest niesamowicie wręcz rozdzielczy.

ale żadnemu z nich nie brakuje basu - jest on obecny wtedy kiedy trzeba i tyle ile trzeba.

być może to wpływ Tannoya :)

no i zwykłych miedzianych kabli QED.

no cóż, porównując Cambridge Audio 640A, CA 650A i Marantz PM5004 - reszta sprzętu ta sama, jak w O mnie - powiem, że one wszystkie są po jasnej stronie mocy.

640A - jest niesamowicie neutralny.

650A - ma lekko zaokrąglony dźwięk, bardzo przyjemnie zresztą.

PM5004 - jest niesamowicie wręcz rozdzielczy.

ale żadnemu z nich nie brakuje basu - jest on obecny wtedy kiedy trzeba i tyle ile trzeba.

być może to wpływ Tannoya :)

no i zwykłych miedzianych kabli QED.

Najważniejsze są kolumny, to one głównie generują barwę dźwięku.Ktoś kiedyś zrobił wyliczenie że kolumny to 40%,wzmacniacz 30%,źródło 20% a kabelki 10% całości dźwięku zestawu.Nie wiem czy to się zawsze zgadza ale coś w tym jest.Jak dla Ciebie PM5004 jest niesamowicie rozdzielczy to gratuluję niedużych wymagań! Dla mnie dopiero PM15S2 gra nieźle.Tak to już jest że jak się kupi lepsze kolumny to niestety wychodzą na jaw słabości dotychczasowego wzmacniacza. Budżetowe Marantze grają ładnie ale emocje budzą dopiero wzmacniacze klasy Premium. Jak mi kiedyś odbije to kupię sobie jakiś model z lat 70/80.To dopiero były maszyny i dźwięk w stronę analogu.

Gość partick

(Konto usunięte)

Jak dla Ciebie PM5004 jest niesamowicie rozdzielczy to gratuluję niedużych wymagań! Dla mnie dopiero PM15S2 gra nieźle.

a może ja słyszę więcej i taki PM15S2 raniłby moje uszy...

Tak to już jest że jak się kupi lepsze kolumny to niestety wychodzą na jaw słabości dotychczasowego wzmacniacza.

droższe, nie zawsze znaczy lepsze.

Budżetowe Marantze grają ładnie ale emocje budzą dopiero wzmacniacze klasy Premium.

o. i tu dobrze napisałeś, gra ładnie i mnie do szczęścia nie potrzeba nic więcej ;)

już po zachodzie słońca, to wypijmy za ładne granie :)

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.