Skocz do zawartości
IGNORED

Pokoj 35m jak przystosowac i jakie kolumny do 5tys.

phacops

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Za miesiąc przeprowadzam się z ciasnego mieszkania do domu. Dopiero zaczynam przygodę ze słuchaniem muzyki - do tej pory próbowałem słuchać w niewielkim i zagraconym pokoju ok 14mkw. Teraz do dyspozycji mam salon ok 35-37m2, kolumny chcę ustawić na 5metrowej ścianie naprzeciwko okien. Pokój wzdłuż ma 7m i w osi pokoju skośny sufit (z jednej 2,5m z drugiej 3,5m wysokości) pokryty drewnianymi kasetonami. Około 5m od ściany z TV i kolumnami znajdzie się meblościanka o ażurowej budowie i prześwitem ok 1,5m po środku. Pokój częściowo otwarty na korytarz (schody). Reszta rozrysowana na załączonym obrazku.

Sprzęt: ampli Technics SA-DA8, gramofon pro-ject debut carbon, CD technics PS-770A, kolumny Acoustic Energy Aelite 1 + harman/kardon hkts16 jako satelity i centralny do KD.

Słucham głównie szeroko pojętej muzyki elektronicznej (jarre, schulze, kitaro, bilinski), depeche mode i pokrewne tematy, także troche rocku i różności z lat 80tych.

Pytania...

1. Na co powinienem zwrócić uwagę przystosowując pomieszczenie? Wiem na razie tyle, że kolumny powinny być odsuniętej o przynajmniej 1 m. W jakich miejscach powinienem zastosować ewentualne ustroje lub wstawić jakiś mebel z gratami?

2. Domyślam się, że te moje kolumny mogą być za cienkie na taką kubaturę - prawie 120m3 - więc już planuję zmienić je na podłogówki, budżet to 5 tys. - co w takim razie proponujecie z aktualnych pozycji na rynku? Czy może coś z rynku wtórnego? Podpięte będą do SA-DA8.

Z góry dzięki za pomoc.

pokoj.jpg

Cześć.

Chyba wolałbym zostawić AE niż ten ampli..

Powtórzę to po raz kolejny - ampli do muzyki ( szczególnie ten plastikowy Technics ) ma się nijak do przyjemności z słuchania.

Ani z tego basu..ani średnicy..ani sceny.. Depeche Mode słucham sporo i mimo iż sporo tam elektronicznych dźwięków to w słabej konfiguracji to męczy.

Polecam od podstaw przebudować system - jeśli znalazłeś już swoje 4 kąty.

Sprzedać to co masz i zacząć od nowa - kalkulując ile możesz przeznaczyć .

Twoje źródło nie zachwyca również. Powoli - systematycznie - uwierz , że zaczniesz czerpać przyjemność z odsłuchu. Same kolumny w tym budżecie nie wniosą kolosalnej różnicy.

Pozdr

dzięki za odpowiedź,

Sprzęt niestety na razie słaby, głównie robił jako KD, ale plan jest taki, ze chce powoli zamieniać to na coś sensowniejszego - pomyślałem, że najpierw monitory na podłogówki zamienię bo jednak pomieszczenie spore, a później będę rozglądał się za wzmakiem.

W takim razie, co warto brać do takiego pomieszczenia wzmak + kolumny?

Budżet jak mówiłem to 5 tys., ale może się uda ugrać jeszcze z 1,5 tys. do wakacji, czy w tej cenie coś rozsądnego polecicie?

Jeśli bierzesz pod uwagę sprzęt używany to z pewnością znajdziesz coś dla siebie.. Jeśli sprzedasz dotychczasowy to dodatkowo masz zapas do inwesycji.

Spróbuj sprzedać to co masz i poszukaj - najlepiej posłuchaj - zestawów wzmacniacz-kolumny-źródło w podobnej kwocie. Jak wyrobisz swoje zdanie i preferencje odnośnie brzmienia to można szukać czegoś z używanego sprzętu.

Moja rada taka ze poczekaj jescze do nastepneych wkacji i uzbieraj 10tysiecy i wtedy mozesz cos myslec . albo kupuj po kolji najpierw wzmacniacz pozniej kolumny dobierasz do tego jaki dziwiek preferujesz.

Sam na swoim przykladzie znam ze jak kupilem tani sprzet to dopiero uswiadomilem sobie ze to nie jest w polowie cos co chce zeby gralo u mnie i z kazdym dniem myslalem o nowym , dalej zmieniam i wiem ze zmiany kosztuja duzo

:)

W takim razie trzeba to rozłożyć w czasie, czyli na pierwszy rzut idzie wzmacniacz - jakieś typy?

Kolumny, może się uda i po wakacjach o ile dobrze wypali mi biznes na nowym miejscu.

Jeśli nie trafi na dźwięk swój to będzie musiał wymienić kolumny ,więc myśle ze najpierw wzmacniacz i do tego dobierać powoli kolumny da mu tutaj większa szanse na znalezienie dźwięku jaki lubi .w przypadku gdy ma się kolumny zmiana wmacniacza nie wniesie tak dużo jak inne kolumny

:)

Patrząc na rysunek to źle że sufit nad jedną z kolumn będzie znacznie niżej niż nad drugą.

Myślę że ten pokój będzie powodował poważne problemy akustyczne tym bardziej jeśli sprzęt

będzie stał tak jak na rysunku.

no audiofilem bym się nie nazwał, tym bardziej nie mam złotych uszu ;)

dopiero zaczynam przygodę, choć od małego miałem okazję słuchać różnych zestawów technicsa u mojego starszego brata (lata 90te), a poźniej byłem skazany z różnych powodów głównie na pierdziawki komputerowe...

wracając do wzmacniacza - aktualny amplituner póki co nie pójdzie na sprzedaż, bo będzie wykorzystywany do KD (PS3 i koncerty z kompa) z głośnikami HKTS16 - chyba, że warto tego sprzedać i do KD kupić inny ampli?

Teraz na pewno kupuje wzmacniacz stereo - jako, że dopiero zaczynam to najchętniej przeznaczyłbym na niego około 3 tys. (większe inwestycje w przyszłości jak już będę nieco bardziej w temacie), ale zupełnie nie mam pojęcia w co warto wchodzić - docelowo ma współpracować z podłogówkami, na które bym przeznaczył do 5 tys., a na końcu zajmę się źródłem.

Przeglądałem trochę allegro i moją uwagę przykuły Marantz PM7004 (nowy) i Denon PMA-1510AE (trochę drożej, ale widzę też używane w zakładanym budżecie), co o nich sądzicie lub co polecacie zamiast nich?

Z odsłuchem raczej ciężko będę miał, bo jestem w trakcie przeprowadzki na drugi koniec Polski i remontu starego mieszkania pod wynajem, z kolei na miejscu będę mieszkał na zadupiu ;), także muszę liczyć na waszą pomoc :)

Do 3000zł mozna wybrać naprawdę dobrze grający wzmacniacz, ja raczej zawsze obstawiam przy używkach,ale trzeba go wcześniej sprawdzić.Lub kupić od kogoś godnego polecenia.

2000-3000zł

Roksan Caspian m1

Marantz 17 se ki

Meridian 551 dual mono

Copland cs28

Linn majik

Creek 5350 evo

Luxman 510

również w przedziale cenowym od 700-1900zł znajdziesz naprawdę świetne klocki , dobrym rozwiązaniem jest również cały zestaw combo lub mini taki jak Teac 500 około 1200zł, Linn clasic-1500zł.Arcam solo-2500zł używany. Wybór jest naprawdę spory.

Jeszcze jedna sprawa do 3000zł można pokusić się o jakiś starszy vintage sprzęt jak Sansui 9090db, czy świetną serię Alpha np 607MR, Wybór jest naprawdę ogromny, dobrze by było poszukać jakiegoś komisu Hi fi, i na miejscu posłuchać kilku, różnych wzmacniaczy. Są oczywiście jeszcze inne świetne wzmacniacze, ale to już pozostawię innym. Natomiast te które podałem na początku są mi znane osobiście, i każdy z nich jest wart swojej ceny. To już jest bardzo przyzwoity poziom HI FI.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.