Skocz do zawartości
IGNORED

kopia Illumnia 66 (18WU/4741-T00 + D3004/660000)

qbusek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

po jakims czasie po pierwszej "powaznej" konstrukcji (fountek fw168 + neocd1.0) nadszedl czas aby isc dalej. Wybor padl znow na 2way jednak tym razem na pozadnych glosnikach. Po przejrzeniu sporej ilosci projektow zdecydowalem sie skopiowac projekt Illumnia 66 © Troels Gravesen. Wydaje mi sie ze jest to maksimum co mozna osiagnac z 2way, a aby poprawnie wykonac konstrukcje trojdrozna trzeba miec po prostu duzo wiecej doswiadczenia.

Głośniki to para illuminatorow scan speaka: 18WU/4741-T00 + D3004/660000. Glosniki kupione i teraz pora na zwrotnice. Z racji na brak doswiadczenia, czasu i warunkow do pomiarow wydaje mi sie ze najlepszym rozwiazaniem bedzie dokladne skopiowanie oryginalnej zwrotnicy z zachowaniem wszystkich elementow. Niestety koszt wszystkich elementow do zwrotnicy oraz innych akcesoriow (wytlumienie, kable, gniazda) to 2500 zl. Koszt ten oczywiscie mozna zmiejszyc poprzez zastosowanie tanszych elementow do mniej wiecej 900 zl (same okablowanie wewnetrzne to 180 zl...). Obie kaluklacje w zalaczniku.

I teraz pytanie do bardziej doświadczonych kolegów/koleżanek: czy warto oszczedzac na zwrotnicy? Z doswiadczenia nauczylem sie ze oszczedzajac traci sie dwa razy. Koszt samych glosnikow to 2800 zl... czy naprawde trzeba wydac kolejne 2500 zl na oryginalne akcesoria wraz ze zwrotnica i cieszyc sie dzwiekiem na lata czy tez moze jednak zgodnie z rozsadkiem zastosowac tansze elementy?

Co generalnie sadzicie o tym projekcie? Czy zaproponowana zwrotnica to najlepsze wyjscie? A moze znacie inne sprawdzone projekty z tymi glosnikami?

Kolumny beda graly z mocno zmodyfikowanym Music Angel'em na kt88 oraz na koncowce mitsubishi da-a10dc sterowanych z deq2496. Muzyka bardzo rozna, od mocnego rock'a do elektroniki. Z racji na fakt iz posiadam pozadne podstawki pod kolumny beda wykonane jako duze monitory (30 l).

pozdrawiam,

jakub

link do projektu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do 4 ohmowego illuminatora 30litrow to delikatnie pisząc nie najlepszy pomysł.

2.5k wydać na zwrotke i jakieś pierdoly to z kolei utopia:)

ps. sensowny, z ogólnie dostępnych projektów, to jest ten z pierscieniem ze strony frequency costam.

Ponoć najbardziej optymalna pojemność dla 18WU/4741 to 18 litrów. Mam taką pojemność i gra to bardzo dobrze.

Co prawda nie mam zwrotki Troelsa, ale nie przekreślałbym jego projektów.

Wystarczy popatrzeć na jego stronie na listę zadowolonych, często robiących kolejne jego projekty z lepszymi głośnikami. Konstrukcje są pomierzone i zrobione przez człowieka, który jednak ma spore doświadczenie.

Ogólny zarzut, że stroi kolumny tak, że góra jest wycofana jest o tyle zaskakujący (oczywiście widać to na każdym jego pomiarze SPL), że wiele opinii użytkowników chwali te projekty pod kątem zrównoważenia, przestrzeni, bezpośredniości itp. Cóż, każdy ma swój gust. Zresztą, akurat w tym projekcie można dobrać sobie ilość góry zmieniając rezystory w torze wysokotonowego.

Na podobnych głośnikach Twonk (i ja) ma zrobione kolumny. Pogadaj z Twonkiem, może podeśli Tobie zwrotkę. Będzie alternatywna.

Na Twoim miejscu zrobiłbym dwie zwrotki na tanich, ale takich samych elementach, posłuchał i wybrałbym tą właściwą w którą zainwestowałbym większe pieniądze.

Ja tak zrobiłem i sprawę kolumn raczej mam zamkniętą

CXN, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

dlatego napisałem podobną. R3004 też nie jest wymienny, a wystarczy zmienić tylko rezystory.

Aczkolwiek sam Scanspeak proponuje obydwa głośniki właśnie do Illuminii 66

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

CXN, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.