Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

A ja mam technics su-x102 na dzwiek nienarzekam dodzis gram wszystkie czesci sa w 100 % japonskie

A co do technicsow to ogolnie firma byla dobra 12 lat temu sie spierdolili ale wczesniejsze technicsy graja nawet lepiej od tych dzisiejszych ciulstw co sprzedaja w marketach a to co niektorzy gadaja ze w polsce w latach 80 w pewexach to oprocz diory najwiecej bylo technics i sony A co do sony z lat 90 to sharpy graja lepiej moim zdaniem a podrugie teraz ludzie kupuja sprzety masowe na chinskich czesciach Dla np pionneer jest 100 x lepszy od sony

Szanowny Przedmówco bez generalizowania proszę. Sony w latach 90-tych miało wiele bardzo dobrych konstrukcji. Nawet w drugiej połowie dekady vide np magnetofon TC-KA 6 ES. One of the best ever designed.

Bawi mnie to plucie na Technicsa. Przykre że znajomość marki zwykle sprowadza się do 2-3 bardzo budżetowych konstrukcji. Nie wolno jednak zapominać o:

końcówkach mocy SE-A3 i SE-A1, wzmacniaczach SU-V 10x i SU-V 8x, magnetofonach RS-B100 i RS-B 905, odtwarzaczach SL-P 2000 oraz dzielonym z serii 1000 za całe 20.000 DM, klasyfikowanym wśród najlepszych. O całkiem niezłych gramofonach także.

A ja mam technics su-x102 na dzwiek nienarzekam dodzis gram wszystkie czesci sa w 100 % japonskie

A co do technicsow to ogolnie firma byla dobra 12 lat temu sie spierdolili ale wczesniejsze technicsy graja nawet lepiej od tych dzisiejszych ciulstw co sprzedaja w marketach a to co niektorzy gadaja ze w polsce w latach 80 w pewexach to oprocz diory najwiecej bylo technics i sony A co do sony z lat 90 to sharpy graja lepiej moim zdaniem a podrugie teraz ludzie kupuja sprzety masowe na chinskich czesciach Dla np pionneer jest 100 x lepszy od sony

Za to, chińskie audio na ebayu w środku ma potki alpsa, kondensatory wima, nichicon, 1% rezystory itd...I kosztuje np 100USD z przesyłką, w obudowie z aluminium, wykonanej na maszynie cnc.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Witam a może DENON PMA 350 SE produkowany na rynek angielski z Esami gra ciepło i do rocka idealny obecnie mam taki zestaw w domu i nie jest źle tylko inne kable najlepiej takie co wyciągną środek pasma do przodu ja mam Audioqest typ 6 i troche za dużo basu pozdrawiam

Chciałem podziękować za wszystkie rady kolegom.

Mój zestaw już (właściwie DOPIERO) gra. Miałem poślizg w powodów (a jakże:) finansowych ale w końcu dopiąłem swego.

RCD 952

RA 971

KEF IQ7

Potwierdza się to co czytałem o wzmacniaczu, świetna scena oraz pięknie odwzorowane tony średnie i wysokie. Z basem ciut gorzej ale ja nie narzekam, na basach mi mniej zależało. Tak więc odkrywam swoją muzę na nowo i cieszę się baaaardzo, tym bardziej że to mój pierwszy zestaw stereo :]

Witam , dostałeś dzisiaj zakupiony wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I mam taki problem . Podłączyłem do niego moje stare kolumny i jak dam odrobię głośniej i jest mocnieszy bas to on się wyłącza znaczy przestaje się palić kontrolka operation ale ciągle działa . Czy winę za to ponisi sam wzmacniacz że nie da się głośno słuchać czy może o przez bardzo słabe głośniki ?? Głośniki jedne mają 25 W a większe 50 W z tym że te większe są troszeczkę już wysłużone . Co Wy na to .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wina leży po stronie fatalnego wzmaka Technicsa, który pewnie nie trawi kloumn 4 ohmowych. V620 to jedna z największych padlin Technicsa, niestety.....

Gość rydz

(Konto usunięte)

Witam , dostałeś dzisiaj zakupiony wzmacniacz http://allegro.pl/solidny-wzmacniacz-technics-su-v620-pilot-i2188471746.html

I mam taki problem . Podłączyłem do niego moje stare kolumny i jak dam odrobię głośniej i jest mocnieszy bas to on się wyłącza znaczy przestaje się palić kontrolka operation ale ciągle działa . Czy winę za to ponisi sam wzmacniacz że nie da się głośno słuchać czy może o przez bardzo słabe głośniki ?? Głośniki jedne mają 25 W a większe 50 W z tym że te większe są troszeczkę już wysłużone . Co Wy na to .

Podłącz do wzmacniacza inne kolumny,nie farfocle jakieś.

Wzmacniacz nie jest zły,miałem 620 MK2 grał na poziomie innych firm budżetowych wcale nie gorzej.

Wina leży po stronie fatalnego wzmaka Technicsa, który pewnie nie trawi kloumn 4 ohmowych. V620 to jedna z największych padlin Technicsa, niestety.....

dobrze mówi ... powiesić za pokrętło głośności i do piachu z nim!

Edytowane przez pawlik7294

Możesz też szukać Ta-F470 lub Ta-F490, praktycznie identyczne konstrukcje co ES, toroidalne trafo, podobna budowa

A takie modele jak TA-F420, TA-FE600R na MOS FETach,

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Też dobre

TA-F420 ma złocone gniazda i system "Spontaneous Twin Drive", taki jak w ES,

TA-FE600R za to ma 2 końcówki mocy na MOSFET-ach w układnie "prawie dual mono" ze wspólnym zasilaniem, ale to i tak lepsze niż jeden układ mocy na 2 kanały Do tego pilot.

Poza tym z serii TA-F420 ma wzmacniacz moja córka TA-F110 i słuchałem go na moich jamo s606 i zagrał o dziwo dość porządnie więc model 2 razy wyzszy zagra pewnie dużo lepiej. Nowszej serii QS TA-FE600R i TA-FE710R nie znam i nie słyszałem opinii a sa w podobnej cenie.

Ciekawe tez który bedzie miał lepsze PHONO bo gramiaka tez słucham.

P.S. Z ostatniej chwili. Pojawił się na aukcjach PM66SE, więc moze zamiast tych sony tego marantza?

Edytowane przez bumbum

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Jutro dopiero będę miał możliwość

No i słuchałem na oryginalnych bardzo dobrych głośnikach i to nawet technicsa ... i co grają w miarę ale jak tylko jest powiedzmy na 37 % mocy i pojawi się bas do się wyłącza .... (gaśnie lampka operation ) a jak nie ma w muszyce basu to można dać na max i się nic nie dzieje . Jak działa oto jakościowo nie jest to źle przynajmniej w porównaniu su-v500 bo taki ma mój ojciec . no ale niestety mój jest nie wiem czy uszkodzony czy taki jego urok ??

Mialem FA30ES (w sumie to samo co 980QS czy jakos tak) i powiem tyle ze to gniot jakich mało. Jak te 30ES bylo tak kiepskie to ciekawe jak graja te nizsze modele??

Edytowane przez rafal735r

?👈

No i słuchałem na oryginalnych bardzo dobrych głośnikach i to nawet technicsa ... i co grają w miarę ale jak tylko jest powiedzmy na 37 % mocy i pojawi się bas do się wyłącza .... (gaśnie lampka operation ) a jak nie ma w muszyce basu to można dać na max i się nic nie dzieje . Jak działa oto jakościowo nie jest to źle przynajmniej w porównaniu su-v500 bo taki ma mój ojciec . no ale niestety mój jest nie wiem czy uszkodzony czy taki jego urok ??

I już teraz wszystko wiem . Poczytałem popatrzyłem i problemem był wentylator który sie nie włączał ... połaczyłęm go na kable a nie na blaszki i chodzi . ALE i tak jak jest na około 65 % to się wyłącza ... czy tak już pozostanie czy można coś z tym zrobić ??

Mialem FA30ES (w sumie to samo co 980QS czy jakos tak) i powiem tyle ze to gniot jakich mało. Jak te 30ES bylo tak kiepskie to ciekawe jak graja te nizsze modele??

Dla jednego gniot a dla drugiego będzie to dobry wzmacniacz, osobiście preferuje te niższe modele jak TA F 490 ze względu na loudness

Gniot to gniot. Zaplacilem za niego chyba z 700zl, a wart byl moze polowe tego, albo i to nie. Stłamszona srednica bez zycia i szczegolow, takie sobie wysokie, zero przestrzeni. Bas tylko dawal rade. Sprawe loudnessu przemilcze.

?👈

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Najlepsze są te z przed 20-30 lat, czyli lata 80/90-te ubiegłego wieku. Przeskakujące źródła, buczące trafo, wyschnięte elektrolity, słaba separacja źródeł i przede wszystkim cudne analogowe potencjometry głośności. Trafić na egzemplarz z równym balansem przy niskiej głośności to spory fart. No i te fachowe naprawy u Zenka w stodole z użyciem części, które od lat są już czasem nieprodukowane. Ale w końcu to "sprzęt używany wyższej klasy"...

Tylko co Ty o nich wiesz? Nic. Nie słuchałeś żadnego z nich. Posługujesz się zasłyszanymi mądrościami które są tak prawdziwe jak to że wszystkie wzmacniacze grają tak samo.

Gość partick

(Konto usunięte)

Posługujesz się zasłyszanymi mądrościami które są tak prawdziwe jak to że wszystkie wzmacniacze grają tak samo.

poprawnie zaprojektowane i wykonane wzmacniacze powinny wyłącznie wzmacniać, czyli grać dokładnie tak samo - a cała reszta ma święte prawo grać różnie.

Posiadam MA MR4, zostało mi do wydania około 800zł na wzmacniacz. Źródło to denon dcd-655, muzyka - rock, metal ( wszelkie odmiany) oraz radio. Może ktoś doradzi co by tutaj poprawnie zagrało ?

Witam jestem posiadaczem kolumn Jamo S602 chciałbym je podłączyć do komputera ale mam problem z wzmacniaczem a mianowicie nie wiem jaki wybrać jestem zielony w tych sprawach proszę o pomoc.

Witam mam na oku dwa wzmacniacze Rotela i nie wiem który wybrać pierwszy to RA 820 BX4 a drugi to RA 930 AX proszę o doradzenie a może jakiś inny kolumny mam ESA VIVACE 1 kabel głośnikowy AUDIOQEST TYP6 interkonekt REAL CABLE pokój ma 15 m CD TEAC 3450 SE wolałbym jakiś szybko grający wzmacniacz cos w stylu Rotela

...Poczytałem popatrzyłem i problemem był wentylator który sie nie włączał ... połaczyłęm go na kable a nie na blaszki i chodzi . ALE i tak jak jest na około 65 % to się wyłącza ... czy tak już pozostanie czy można coś z tym zrobić ??

Te modele Technicsa maja czujniki ktore steruja mikroprocesorem. Jezeli stwierdzi on ze jest cos nie tak z wentylatorem to poprostu wylacza wzmacniacz. Wentylator wlacza sie po przekroczniu pewnej mocy (nie temperatury), komputer dostaje wtedy sygnal ze nie ma wentylatora, albo jest on zepsuty i zabezpieczajac wzmacniacz wylacza go. Nie mozna wentylatora zasilac z innego miejsca. Sadzac z opisu masz uszkodzony uklad elektroniczny wlaczajacy ten wentylator,

Witam sorry że ciągnę ten wątek ale jedno tylko pytanie jaka jest różnica między Rotelem 820 bx4 a 930 ax oprócz różnicy wieku ja już miałem kilka wzmacniaczy dla początkujących audiofilii NADA 312 I 340 potem potrzebowałem kasę i zamieniłem się na DENONA 350 SE a teraz chciałbym kupić Rotela tylko nie wiem który model wybrać

• Pokaż nowe odpowiedzi