Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

Czesc jestem posiadaczem glosnikow ZG 603

i moge od kolegi kupic aplituner philips fr 996

bedzie on dobry do tych glosnikow ??

czy raczej juz lepiej kupic na allegro eltron 100

dla nich i beda lepiej graly ?

czy tez popatrzec po lombardach czy nie ma czegos

fajnego i lepszego od tego philipsa ?

glosniki trzymam i bede je uzytkowal w pokoju

Czesc posiadam 2 glosniki ZG 603 teraz pytanie czy do nich dobry byl by

aplituner philips fr 996 bo kolega ma na sprzedarz dobrze by one na nim graly

czy raczej juz lepiej zainwestowac w np; eltron'a 100

czy tez porozgladac sie po lombardach za czyms lepszym

Co do 250zł max pod Arcus TS45?

Zależy mi na ciepłym graniu, dobrym basie i uzyskaniu tego co w arcusach ma być najlepsze - szczegółów.

Pionek a-550r, a-331, kenwood ka-57?

Coś innego w tej cenie?

Witam

Zamierzam wymienić wzmacniacz diora ws442, początkowo myślałem nad modelem ws504B ale ostatnio zacząłem rozważać wymianę na jakiś amplituner (późniejsze wykorzystanie na kino domowe). Kolumny jakie posiadam to mildton 80.

W czasie przeglądania ofert spodobały mi się modele:

PIONEER VSX-D710

PIONEER VSX-D514

ONKYO TX-DS 575

YAMAHA HTR-5630

SONY STR-DB725QS

Czy powyższy sprzęt zagrałby lepiej na moich kolumnach od diory ws504, albo chociaż od ws442?

Pieniądze na wzmacniacz/amplituner do 400zł.

Witam obecnych forumowiczów,

Ponawiam kolejny raz moj problem, Może ktoś coś podpowie , Wypadłem z rynku około 2004, Nie wiem co jest osiągalne obecnie

Post-pytanie na dzień 8.10.12

Witam, to debiutancki post więc trochę się rozpiszę. Mam u siebie:

Denon DCD 725,

DRM 740,

MordauntShort MS30*

spięte interlinkami MonsterCable Mk400 plus 2 razy po 4mb głośnikowych* BiWire też MonsterCable

Konserwacja decka i patefonu jakoś mi sie udaje od 17 lat, natomiast wzmak 725 stanął dęba

Potrzebuję czegoś świeższego z ewentualną wymianą interlinku i głośnikowego.

Pokój, w którym to będzie stało jest ogólno rodzinny ~20m2 na 2.6 wys., więc tylko czasami uwolnię sobie moc i będzie ona z nami...

Słucham głównie (jakkolwiek by to brzmiało) szarpanych molli, barwami wokali nie pogardzę :

Budżet max. to 4 kzł ale wolałbym przedział 2-3 kzł.

Pozdrowienia, Artur.

PS.

Dodatkowym, niezmiennym od >30 lat elementem są słuchawki. Jakiś model Teac dwudrożne-współosiowe, półotwarte z pierwszorzędnym filtrem i tłumikami na małżach. Wymieniłem w nich całe oprzewodowanie. Dolutowałem 6 mb przewodu mikrofonowego w solidnym ekranie. Od tej pory zagrały [wreszcie w fazie- dokładnie taka sama długość kabelka] jasno i lajtowo bez utraty basów. i....

Do 3 * sztuka :-D

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

...na pewno inaczej :)

Zestaw, który posiadasz, gra powiedzmy specyficznie.

Sam posiadałem polski zestaw (PW-8040; 2x20W+Saba CE9596; 3-way).

Napalony jak szczerbaty na suchary, po odsłuchach w salonie z Diora Saturn, kupiłem ampli Onkyo tx-343 (jeszcze wtedy tylko Dolby ProLogic).

Przywiozłem do domu, podłączyłem ww. SABY i …kibel Panie, kibel ;)

Co z tego, że 2x70W, bo tylko w stereo go słuchałem (wiem wiem, na chu… mi ampli był skoro tylko 2.0 ;) )

Grało to po prostu porównywanie do poczciwej Unitry.

Fajnie to tylko wyglądało i miało tuner, który grał koszmarnie.

Dopiero po kolejnej wymianie na Pionier a-607r, zagrało to o niebo lepiej, nawet na ww. Sabach.

Stąd konkluzja, która jest aktualna po dziś dzień i znajduje odwzorowanie w opiniach na tym forum:

Tanie ampli w stereo grają z reguły bardzo słabo.

Tak, więc, ryzykujesz zakup ładnego świecidełka, bez szansy na realną poprawę brzmienia.

Jeśli przyszłościowo, myślisz o kinie i tak będziesz musiał zmienić kolumny.

Niby można dokupić do Miltonów (notabene konstrukcja podobna do SAB) tylko satelity +centralny+ sub, ale takie połączenie nie będzie satysfakcjonujące.

Wiec albo porządny wzmak stereo za około 400PLN (Rotel, CA 500, Azur….)

Albo popędź posiadane kolumny i dopiero pomyśl o solidniejszym zestawie kina.

kup coś z tych modeli yamahy:ax-700,ax-900 ,albo a-960ii sam posiadam i przebija te amplitunerki w sklepach mam pioneer vsx-515 i yamaha go zrównała z ziemią posiadam model a-960ii 120 watt na 8ohm solidna konstrukcja

wczoraj z wielkim zdziwienem przeczytałem w polskiej prasie audio że Pioneer wznawia produkcje tanich modeli 509 oraz 607 . Ten tańszy ok 600 zł ( droższy pewnie ok 1000 PLN ) czy ktoś ma potwierdzenie takich info ?

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Zdecydowałem się jednak na wzmacniacz (lepiej grający sprzęt w tej samej cenie).

W tej chwili obserwuje następujące wzmacniacze:

Sherwood AI-7010

YAMAHA AX-490

YAMAHA A-700

KENWOOD KA-1100D - chyba będzie ciężko zmieścić się w pułapie cenowym

Witam, jaki wzmacniacz polecilibyście do Paradigm Mini Monitor v7. Pokój 11m2 aktualnie gra to z hk6500 lecz powoli czas na zmiany. Muzyki jakiej słucham to przeważnie lata 80's 90's Reggae, polski hip hop trochę rapu no i co w ucho wpadnie. Kwotę jaką chce przeznaczyć to 3tyś, interesuje mnie nowy wzmacniacz. Główne źródło to laptop + mayau5. Na CD przyjdzie później czas.

Który ze wzmacniaczy będzie lepszy dla kolumn mildton 80?

Pomieszczenie 16m2

Oczekuje w miarę ciepły dźwięk.

Stary wzmacniacz ws442.

Zastanawiam się nad modelami:

ONKYO INTEGRA A-8450

Yamaha AX-500 (czytałem pozytywne opinie)

ONKYO INTEGRA A-8650

Edytowane przez baracuda2

Yamaha AX-500 to nie będzie ciepło. Mam AX-700, to bardzo dobre wzmacniacze ale jasne, detaliczne, z ładną sceną. Pomimo tego Yamaha na razie odpoczywa w szafie, a z moimi Mission gra Pioneer A-676. Też szukałem ciepłego dźwięku i pomimo że Pioneer to gorsza scena,mniej szczegółów, słabiej kontrolowany bas to generalnie dla mnie o wiele przyjemniejszy jest w odbiorze. Onkyo niegdy nie słyszałem.

Witam serdecznie.

Posiadam DENONA 3805 i głośniki Klipsch F2 na frontach podłączone kablem klotz la grange, C2 jako central i 4x kef C1 jako surroundy + subwoofer SUB 10.

Do kina domowego zestaw spisuje się niesamowicie dobrze i mnie satysfakcjonuje. Jednak dużo słucham muzyki stereo, jako źródło podając mp3 nie niższe niż 320kbit/s lub pliki FLAC. Ulubiony rodzaj muzyki to pop, rock i to co aktualnie na listach przebojów. Pokój 18m^2.

Jednak chodzi za mną chęć polepszenia (choć i tak już jest dobrego) dźwięku w stereo. I tu mam dylemat, jaką iść drogą? Do wydania mam do 1000zł na sprzęt używany:

1) końcówka mocy podpięta do PRE-AMP w moim Denonie i zasilająca fronty.

2) wzmacniacz zintegrowany z funkcją pracy jako końcówka mocy, podpięty pod PRE-AMP. Podczas oglądania kina służył by do zasilania frontów, a podczas odsłuchów stereo, to właśnie do niego podpiął bym źródło dźwięku - odtwarzacz multimedialny, a amplituner całkowicie wyłączył.

Jest jeszcze jeden istotny element: chcę słuchać muzyki w systemie 2.1, czyli fronty + subwoofer. O ile końcówka mocy w niczym nie przeszkadza (bo sub nadal jest podpięty pod SUB PRE OUT -> LFE), o tyle zupełnie nie wiem jak wyglądało by podłączenie suba w przypadku osobnego wzmacniacza zintegrowanego, podłączonego do Denona jako Pre Amp (rozwiązanie nr 2). Jak wtedy podłączyć subwoofer żeby działał zarówno podczas oglądania filmów w KD, jak i podczas słuchania muzyki używając tylko wzmacniacza zintegrowanego, bez przepinania kabli za każdym razem.

Studiuję od tygodnia tematy związane z tą problematyką i nie mogłem znaleźć odpowiedzi na w/w zagadnienie.

W linku poniżej przedstawiam tylny panel subwoofera

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja doskonale zdaję sobie sprawę że odtwarzanie plików z odtwarzacza multimedialnego (PS3, wysyłający sygnał z częstotliwością próbkowania 178kHz, lub Ferguson Ariva 250combo), to nie jest audiofilska jakość dźwięku i część z Was uzna to za upośledzenie, ale mi to odpowiada. Nie chcę kupować odtwarzacza CD, po prostu bardziej pasują mi kompilacje w formie plików o możliwie wysokiej jakości. W tym temacie bardzo proszę o powstrzymanie się od komentarzy i zbędnych dyskusji.

A może nic nie zmieniać bo różnice w odsłuchu będą niezauważalne, a tylko skomplikuję sobie obsługę systemu i dodam kolejne metry kabli?

Pozdrawiam wszystkich serdecznie i bardzo proszę o rzeczowe odpowiedz i sugestie, odnośnie modeli i sposobów podłączenia sprzętu, a także które z w/w rozwiązań dało by lepsze efekty.

Ukryta Zawartość

Szukam wzmacniacza do kolumn magnat quantum 653. Kolumny mają cofnięty środek, mogę przeznaczyć na to z 1000 zł. Oczywiście szukam używki. Najprawdopodobniej przejadę się do jakiegoś salonu - komisu w wawie (póki co nie wiem gdzie - też moglibyście polecić). Nie wiem tylko na co mam zwrócić uwagę. Tymczasowo kolumny grają z yamahą ax-700. Chętnie poszukałbym czegoś cieplejszego.

Witam!

Poszukuję wzmacniacza do kolumn głośnikowych Mission 732.

Wzmacniacz do max 200zł najlepiej z allegro.

Chciałbym, aby dało się go w prosty sposób podłączyć do komputera np. poprzez cinche.

Czy macie jakieś propozycje??

Pozdrawiam i z góry dziękuję!

witam,

niedawno stalem sie przypadkowo posiadaczem amplitunera onkyo tx-sr606 za 100 euro, mysle ze cena nawet znosna...

przydalo by sie teraz kupic do tego jakies glosniki :-)

przegladam aukcje holenderskie i na chwile obecna znalazlem takie oto zestawy w interesujacych mnie cenach

fronty:

- eltax concept 500 - 80 euro

- Dynalab SDA 2.8 - 50 euro

- wharfedale diamond 8.4 - 110 euro sa fronty + central

- HECO ODEON Tower 1 - 75 euro

- eltax liberty 7+ - 100 euro

ogolnie co by najlepiej spasowalo do tego amplitunera?

o pokoju ciezko pisac bo mieszkam narazie na poddaszu ok 22m2 a rodzaj muzyki to naprawde roznie.... od lokalnego folkloru do dup stepow, rocka, heave metalu hip hopu itp.....

ktos mi moze jakos pomoc w doborze?

tak poza konkursem ten amplituner dobrze sie spisuje, ma ktos jakies doswiadczenie z nim zwiazane

Witam, posiadam piękne kolumny Bang & Olufsen beovox 2400 w stanie idealnym (zero zniszczeń i rys). Zastanawiam sie jaki wzmacniacz bądź amplituner będzie do nich najlepiej pasował. Będę bardzo wdzięczny za pomoc. Tu jest link do kolumn

Ukryta Zawartość

Beovox 2400 Specifications

Dimensions W x H x D 60 x 24 x 27,5 cm

Weight 10 kg

Performance

Music load 35 watts

Continuous load 20 watts RMS (DIN 45,573)

Frequency response 40 - 18,000 Hz (DIN 45,570)

Distortion Max. 2,6 % (DIN 45,403)

Sensitivity 2,8 watts (DIN 45,500) Crossover frequency 900/5000 kHz

Capacity 25 litres

Resonance of woofer 35 - 40 Hz

Dispersion 90°

Number of units

Bass unit 1

Mid-range 1

Tweeter 1

Connections: Output Tweeter 4 ohms

Input DIN socket - 4 ohms

post-46848-0-52286000-1351941242_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam i pozdrawiam.

Właśnie stałem się nie wiem czy dumnym właścicielem Yamahy A1020, bo gra tak sobie nieszczególnie - jakoś mało mocy, niby robi dużo hałasu i decybeli, ale brakuje basu, kopnięcia, brakuje kontroli nad małymi kolumnami do których jest podpięta. Dźwięk czysty jak kryształ, ale 125W RMS na kanał powinno pozamiatać moje kolumienki a tak się nie dzieje.

Ratujcie bo nie wiem co jest grane. Dodam że mam wersje R (general) i ona konsumuje 280W, a wersje E (european) zjadają już 580W. Czy to są dwie różne wersje bo już zbaraniałem i nie wiem?

Dodam, że pod kolumny miałem podpiętą A-720 od kolegi i mocy był spory zapas, a dźwięk piękny soczysty, z wykopem, basem no i jak to u Yamahy czysty.

Pod AX-700 podobnie jest zapas mocy, choć A-720 brzmiała lepiej.

A pod A-700 zapas mocy był do napędzenia kilku zestawów takich kolumn jak moje. Dźwięk dynamiczny, czysty no i naprawdę dobrej jakości, choć z moimi kolumnami zagrała najlepiej A-720 (to już też kwestia upodobań, zgrania się z głośnikami itp.).

Ale nie mogę rozgryźć tej A-1020 - Kawał solidnego sprzętu a gra jak obecnie produkowany chłam.

Wie ktoś może o co chodzi ?

Bang & Olufsen beovox 2400

Sąsiad ma takie, te kolumny mają bardzo miłe miękkie brzmienie - do bólu kojarzą mi się ze starymi lampowymi radiami. Ma podpięte je pod jakiś gramofon philipsa. Do zwykłego słuchania muzyki są lux. Masz fajny regał :D

pozdrawiam

Szukam wzmacniacza do kolumn magnat quantum 653. Kolumny mają cofnięty środek, mogę przeznaczyć na to z 1000 zł. Oczywiście szukam używki. Najprawdopodobniej przejadę się do jakiegoś salonu - komisu w wawie (póki co nie wiem gdzie - też moglibyście polecić). Nie wiem tylko na co mam zwrócić uwagę. Tymczasowo kolumny grają z yamahą ax-700. Chętnie poszukałbym czegoś cieplejszego.

A co myślicie o tanich lampach do tych kolumn? Powiedzmy, że gdybym się uparł to byłoby mnie stać na mistral mm4. Jest sens, czy raczej dupy sobie nie zawracać?

Witam,

jestem nowo zarejestrowanym i nie znam się zbyt na elektronice więc postanowiłem poradzić się was.

Poszukuję wzmacniacza i jakiegoś subufera aktywnego.

Mam do dyspozycji max. 550zł na wzmacniacz który nadawał by się po kolumny Altus 75 i max 550zł na aktywny subufer.

Te kolumny początkowo były podłączone pod Amplituner Unitra ELTRA R-8040, tyle że spaliły się tranzystory i musiał bym jakoś załatwić parę sparowanych tranzystorów.

I stąd moje pytanie. Czy bardziej opłaca się kupić nowy wzmacniacz czy naprawić ten amplituner Unitra?

"Nowy" odnosiło się do zakupu innego wzmacniacza, a nie ze sklepu. Niech tylko nie pakuje się w renowację szmelcu bo szkoda czasu i pieniędzy.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• Pokaż nowe odpowiedzi