Skocz do zawartości
IGNORED

Tani wzmacniacz do .... porady dla poczatkujacych

Rekomendowane odpowiedzi

zdam się na Wasze zdanie i chyba zostanę przy Denonie. Mam rozumiem, że wzmacniacz jest dobrym sprzętem, tylko wina leży po stronie kolumn ? Dziękuję za pomoc :)

nie wiem, jak za bardzo edytować swój poprzedni post, więc napiszę kolejny. Zapytam ciut inaczej. Który z wzmacniaczy, który wymieniłem wcześniej, byłby najlepszym wyborem do mojego rodzaju muzyki z innymi kolumnami Tonsila ? np. lepszymi scherzo 350, zeusy, czy może maestro ?

Techno, hip-hopy, dance, pop. I często lubisz słuchać muzyki z "wykopem".

Najtańsza propozycją (i jedyną z oferty tonsila). Byłyby maestro II 180. Jak utargujesz ze sprzedawcą mówimy tutaj o 1300zł.

Ewentualnie coś z missiona (m35i, mx4), wharfedale (np. 10.6).

Na pewno unikaj tanich Jamo z media markt, zeusów i innych wynalazków tonsila z 30cm przetwornikami. JBLi polecanych przez sprzedawców i innego kiczu.

Wszystko będzie lepsze od tego co posiadasz w każdym względzie. Zdziwisz się co potrafią tak malutkie przetworniczki vs 30cm tonsil.

SONY TA-FA1200ES zwracam sie do was o opinie na temat tego wzmacniacza czy ktos go slyszal bo w necie nic nie moge znalesc a mam mozliwosc kupna

Dzięki Ri za propozycje :) Jaki wzmacniacz z tych, co wymieniłem będzie najlepszy do tych kolumn i do mojej muzyki ? Zastanawiam się głęboko nad yamaha ax-900, ale marantz pm-75 i pm7000 są bardzo chwalone za scenę i czystość dźwięku. Tańszą opcją jest Denon pma-1060, który można kupić za 700-800 zł, ale od mojego pma 860 chyba niczym się nie różni prócz tego, że jest mocniejszy ?

Witam.

Jestem zielony w tym wszystkim i nie wiem jaki wzmacniacz mógłby być dobry do moich starych kolumn Sony ss - h1600.

Ich impedancja to 6 ohm, 60W. W niedalekiej przyszłości będę je zmieniał więc przydałby mi się mocniejszy wzmacniacz.

Mój budżet ogranicza się do 300 zł. Proszę o jakieś dobre propozycję.

Pozdrawiam.

Rotel 920AX

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

Dzięki Ri za propozycje :) Jaki wzmacniacz z tych, co wymieniłem będzie najlepszy do tych kolumn i do mojej muzyki ? Zastanawiam się głęboko nad yamaha ax-900, ale marantz pm-75 i pm7000 są bardzo chwalone za scenę i czystość dźwięku. Tańszą opcją jest Denon pma-1060, który można kupić za 700-800 zł, ale od mojego pma 860 chyba niczym się nie różni prócz tego, że jest mocniejszy ?

Dobre masz to cudujesz, wydasz pieniądze, a nic się nie poprawi, albo będzie jeszcze gorzej, szukasz wzmacniacza na zbyt małym budżecie.

Moge ci odsprzedać swojego hk980 najlepiej w zestawie z cd hd980 :) nowy jeszcze nie ma miesiąca, cd ma jeszcze folie na wyświetlaczu.

(Nawiasem mówiąc z maestro tymczasowo on by sobie poradził, a z czasem dozbierasz trochę sianka to wymienisz piecyk).

wymienię, ale na jaki ? w tym jest rzecz...Więcej niż 1200, max 1500 zł nie chcę dać za wzmacniacz, dlatego te wzmacniacze, które podałem wchodzą w grę, bo chyba są najlepsze w tej cenie :)

PM 75 góruje nad wszystkimi ktore wymieniles. Ale za dobra sztuke trzeba dac 1000zl. Ten piec i tak przewyzsza mozliwosciami wszystkie Tonsile jakie sa produkowane.

Edytowane przez rafal735r

?👈

I nie tylko Tonsile, he he

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

dziękuję :) To, że pm75 góruję nad denonem pma 1560 słyszałem, ale że jest również lepszy od yamahy ax-900 to jeszcze nie widziałem takich opinii :) Jeszcze raz dziękuję za pomoc/

Wypowie sie ktos na temat SONY TA-FA1200ES ????

Nie słyszałem, ale samo to że to sony, na dodatek z wyjściami cyfrowymi, i już wyglada na nieudany eksperyment który sprzedawał się tylko dzieki pomocy dobrego marketingu.

Wszystko zależy od ceny, jak mówimy o 500zł to można brac w ciemno, i najwyżej odsprzedać.

pozdrawiam

Nie słyszałem, ale samo to że to sony, na dodatek z wyjściami cyfrowymi, i już wyglada na nieudany eksperyment który sprzedawał się tylko dzieki pomocy dobrego marketingu.

Wszystko zależy od ceny, jak mówimy o 500zł to można brac w ciemno, i najwyżej odsprzedać.

pozdrawiam

Nie rob jaj. Intergy od Sony jak 777ES, 555ES, 880ES, 770ES, 808ES, 880ES to jedne z lepszych piecy na rynku wtorym za normalna kase.

?👈

Ale czy wart tej ceny...?

Zestawiłbym go z MARANTZ PM 7200 albo cambridgem 640a, dostępnych do 800zł w dobrym stanie.

Zakup w ciemno takiego wynalazku to ryzyko, nie spodoba się to możesz stracić na odsprzedaży.

Znegocjuj cenę, moim zdaniem szybko sie nie sprzeda, postoi mu tydzień albo dwa na aukcji to się zgodzi.

Na czym to ma grac? I co gralo wcześniej?

Ale czy wart tej ceny...?

Zestawiłbym go z MARANTZ PM 7200 albo cambridgem 640a, dostępnych do 800zł w dobrym stanie.

707ES czy 770ES gra lepiej od PM7200. Akurat znam osoby, ktore mialy oba wzmacniacze. Sam mialem 3 sztuki PM7000, jedna PM7200 i PM78. Teraz mam PM75 i jest on lepszy od PM7000 i pochodnych.

A czasem mozna trafic zadbane 707ES itp za kolo 1300-1500zl.

?👈

Witam

Mój zestaw to

QUADRAL Phonologue PLATIN

CDP-X222ES (w trakcie ulepszeń za radami piotrek608)

Yamaha RX-V 650 - i myślę tu nad zmianą tylko na co?

Zastanawia mnie co by ty dobrze zagrało z resztą.

Witam,

Stoję przed trudną decyzją złożenia mojego pierwszego stereo. W związku z tym wyszukałem kilka wzmacniaczy (chcę kupić wzmacniacz, a później dobrać pod niego kolumny), które by się do tego nadawały nie rujnując jednocześnie mojego skromnego, studenckiego budżetu. Chciałbym wydać nie więcej niż 300zł, a najlepiej 250. Nie szukam mocy (sądzę, że 20-30W na wyjściu by wystarczyło), raczej szczegółowości, kontroli, dynamiki, szerokiej sceny. Stąd moje pytanie: czy ktoś z Was miał przyjemność (lub nieprzyjemność) bezpośredniego porównania tych wzmacniaczy:

- Rotel RA-810A

- Rotel RA-820

- Grundig Fine Arts V1

- Cambridge Audio A1

Który z nich bardziej nadaje się do rocka, jazzu, muzyki klasycznej, metalu i czegoś a'la Two Steps From Hell (nie wiem jak określić ten gatunek)?

Jak wygląda u nich sytuacja z awaryjnością/długowiecznością? Który z modeli (zakładając, że znalazłbym sztukę w bardzo dobrym stanie, zadbaną, która nie była "grzebana" ani remontowana) ma szansę posłużyć najdłużej?

Wybór taki, a nie inny, bo z tego co czytałem to tanie Yamahy są kiepskie, Denony mulą, a tanich NAD'ów nie ma. Oczywiście jeśli się mylę, będę wdzięczny za wyprowadzenie mnie z błędu.

PS. Co możecie powiedzieć o wzmacniaczach Philips'a? Jest wśród nich coś, co spełniłoby moje oczekiwania?

Z góry dziękuję za wszelkie podpowiedzi i pragnę zaznaczyć, że ostatni tydzień starałem się (dość intensywnie) doszukać czegoś na własną rękę, ale w końcu postanowiłem zapytać. A ponieważ na tym forum dyskusje wydawały się mieć najwięcej sensu i być najbardziej "merytoryczne", pytam właśnie tu.

PPS. A może powinienem się zdecydować od razu na końcówkę mocy, pomijając kwestię przedwzmacniacza? Tylko czy udałoby się znaleźć coś sensownego do ok 300zł?

witam, szukam wzmacniacza do 300. mam zamiar najpierw kupic jakis wzmachol a dopiero pozniej jakies kolumny pod niego. na oku mam luxmana lv-100 za 200zl z lombardu lub ewentualnie hk 6100/6500 z allegro. przeznaczenie to muzyka elektroniczna, hh i troche rocka. prosze o pomoc

Witam Panowie szukam wzmacniacza do roth oli 40 kable to chord company carnival silver screen narazie muzyka z lapka póżniej bedziemy myśleć nad jakimś cd, sygnałowe to monster co byście polecili do 600zł?

Witam Panowie szukam wzmacniacza do roth oli 40 kable to chord company carnival silver screen narazie muzyka z lapka póżniej bedziemy myśleć nad jakimś cd, sygnałowe to monster co byście polecili do 600zł?

Za niski budżet, kolumny wyniosą wszystkie słabości elektroniki wzmacniacza na pierwszy plan.

CD jest obowiązkiem, laptop nie zapewnia dobrego dźwieku.

A jak budżet nie podlega dyskusji to Cambridge 640a v2 -będzie lekko i jasno.

Albo coś z NADa lub harmana?

Za niski budżet, kolumny wyniosą wszystkie słabości elektroniki wzmacniacza na pierwszy plan.

CD jest obowiązkiem, laptop nie zapewnia dobrego dźwieku.

A jak budżet nie podlega dyskusji to Cambridge 640a v2 -będzie lekko i jasno.

Albo coś z NADa lub harmana?

Cd napewno bedzie ale narazie skupiam sie nad wzmacniaczem;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Powiedzmy że do 200f używke

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Czy opłaca się kupić wzmacniacz System Fidelity SA-300SE - leżak magazynowy z miesięczną gwarancją rozruchową za 1350 zł? Jak ma się ten wzmak jakościowo i brzmieniowo do Denona PMA-710AE?

Pozdrawiam.

Witam wszystkich,

mam prośbe o pomoc w doborze wzmacniacza stereo. Niedawno udało mi się nabyc kolumny Tannoy DTM-8 w bardzo dobym stanie technicznym (a moją pewnie z ćwierć wieku). Są to monitory studyjne z 8 calowymi dual-koncentrycznymi głośnikami (jednak nie do końca grają jak monitory - są naprawde muzykalne, jak trzeba - mięsiste i w miarę uniwersalne - nadają się do spokojnego jazzu i mocnego rocka).

Na razie słucham ich z Technicsem SU-V560 i odtwarzaczem SL-PG480A. Z tym wzmacniaczem, używając wejścia power amp direct (inne wejścia są nie do przyjęcia), brzmi to całkiem przyjemnie (dzięki tym kolumnom oczywiście), bas schodzi nisko z łatwością, jest dość kontrolowany ale ma fantazję (czasem jakby odrobine brakowało kontroli) ale i tak jest miodzio, środek jest ładnie wyeksponowany (wokale i gitary brzmią świetnie, a smyczki... to bajka). Dolne i średnie częstotliwości są przenoszone w miare równomiernie - jak na moje ucho oczywiście.

A teraz minusy:

Góra przydała by się bardziej rozjaśniona - ale to także może byc problem wzmacniacza i/lub kabli.

Do tego brakuje mi w tym brzmieniu większej przestrzenności, szerszej i klarowniejszej sceny oraz lepszej lokalizacji źródel. Bardzo ważne też żeby wzmacniacz grał pełnym brzmieniem nawet po cichu (mieszkam w bloku). Pilot też jest bardzo ważny - żona nie zgodzi się na wzmaka bez niego :)

Muzyka, której słuchamy jest dość zróżnicowana np. Tracy Chapman, Norah Jones, Tori Amos, Leszek Możdżer, Dream Theater, Rush, The Police, Dire Straits...

Czytajac różne fora i recenzje sprzętu wytypowałem kilka modeli, które mogłyby pasować do moich oczekiwań: ROTEL RA-972 (jego opisy najbardziej pasują do tego profilu), NAD C350 czy Marantz PM-7000. Jednak propozycje innych modeli też byłyby mile widziane. Bazując na Waszych opiniach chciałbym stworzyć liste kilku modeli do testowania i rozważenia.

Oczywiście przed podjęciem decyzji zamierzam posłuchać proponowanych wzmacniaczy z moimi kolumnami. (Problem w tym, że żadnego z nich nie słyszałem wcześniej).

Mój budżet to 1000zł za używany lub maksymalnie 2k za nowy - myślałem ewentualnie o nowym Nadzie C326BEE.

Nie mam jeszcze kasy i pewnie będę ją zbierał przez najbliższe 3 miesiące - a to dobry czas żeby się na coś zdecydować.

Dzięki za pomoc!

Marcin

ROTEL RA-972 (jego opisy najbardziej pasują do tego profilu), NAD C350 czy Marantz PM-7000. Jednak propozycje innych modeli też byłyby mile widziane.....

Mój budżet to 1000zł za używany lub maksymalnie 2k za nowy

Każdy będzie doradzał ten wzmacniacz który miał lub słyszał dlatego raczej ograniczyłbym się do wymienionych modeli. Inaczej można będzie oszaleć :)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Witam wszystkich:-)

To mój pierwszy post i chciałbym prosić o pomoc w jakże standardowej kwestii rozwijania systemu nagłośnieniowego :-)

Od wielu lat towarzyszy mi odziedziczona po rodzicach wieża Pioneera Z-73(ampli+tuner Z-93,cd,gramofon).

Od pewnego czasu myślę o stworzeniu wieży z którą już zostanę na zawsze-na tyle dobrej by służyła lata. Jakiś czas temu wymieniłem stare głośniki na Wharedale Evo-10. Za jakiś odległy czas dokupię do nich kolumny podstawkowe z tej samej lub wyższej serii. Teraz zaczynam myśleć o kupnie wzmacniacza-jak na razie mam na niego 1.5k ale planuje w niedługim czasie dozbierać do 2.5k.

Czy do tych średniej klasy(nie wiem czy zostanę z nimi na stałe czy może jak już zrobię ekstra zestaw to je sprzedam?) kolumn warto dokupować b. dobry wzmacniacz(a z czasem i CD-Player)? Czy może ktoś doradzi mi jakąś inną ścieżkę kompletowania ekstra zestawu?

Jaki wzmacniacz moglibyście polecić do muzyki typu stary rock,alternatywa- na pewno mocno melodyjna muzyka. Nie podaję ceny ostatecznej choć planowałem zmieścić się w 2.5k(może być sprzęt używany) bo jestem ciekaw ile wg. was kosztuje dobry sprzęt który może mi służyć lata i zapewnić mocne basy i dobre wyeksponowanie melodyjnych wstawek.

Gatunku muzyki ciężko określić bo słucham na prawdę szerokiego spektrum jeśli uznam za warte uwagi- melodyjne,pozytywne lub wręcz przeciwnie, stonowane, wysublimowane. Może przykład czegoś z tej pierwszej grupy:

Każdy będzie doradzał ten wzmacniacz który miał lub słyszał dlatego raczej ograniczyłbym się do wymienionych modeli. Inaczej można będzie oszaleć :)

Ciezko raczej doradzac cos czego sie nie slyszalo i wmawiac ze to jest super urzadzenie.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi