Skocz do zawartości
IGNORED

dac do 5600zł

borowa

Rekomendowane odpowiedzi

Prosze o porade w wyborze daca do kwoty 5600 (tyle kosztuje Head Obelisc) ma to grać z monoblokami AVM M1 i kolumnami diy na Etonach,chciałbym żeby zagrało aksamitną górą ,sprężysta i gęsta srednicą i konturowym basem,z góry dziękuje za wszelkie sugestie

https://www.audiostereo.pl/topic/102080-dac-do-5600z%C5%82/

Witaj,

na wstępie napewno zachęcam do odsłuchów i to koniecznie w Twoim systemie audio.

Brałbym pod uwagę przetwornik Hegel HD20 oraz Calyx DAC. Jeśli budżet można trochę zwiększyć, zwróć uwagę na świetny przetwornik NAD Masters M51, będzie to prawdopodobnie najlepsza konfiguracja, a róźnica cenowa z upustem klubowym nie będzie ogromna.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy do naszego salonu, namawiam także na odsłuch w Twoim systemie.

W przypadku pytań słuźę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Gość

(Konto usunięte)

żeby zagrało aksamitną górą ,sprężysta i gęsta srednicą i konturowym basem

przy założeniu że posiadasz jeszcze źródło dźwięku :) AVM gra tak jak piszesz, a sobie życzysz, by grało.

Ciekawe.

DAC bez źródła, raczej nie zagra. Ale mogę się mylić.

teddy DAC idealnie pasuje charakterem do tego co piszesz (przeczytaj recenzje Marka Dyby), zwykla wersja kosztuje chyba ok 5kzl, a jest tez nowa wersja z regulacja glosnosci. teddy DAC tab tez ta dodatkowa zalete, ze dzieki odbiornikow cyfrowemu Wolfsona, jest bardzo malo czuly na jakosc sygnalu.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Nie wiem czy nie powinieneś poszukać używanego ps audio.

Ostatnio bardzo miło mnie taki dac zaskoczył.

Jeżeli mógłbym coś zasugerować to dołóż staranności aby dac zasilić dobrej a nawet bardzo dobrej klasy przewodem zasilającym.

Jak cena będzie mniejsza niż 5600,a będzie lepiej brzmieć?........co wtedy zrobisz?

Właśnie co wtedy-i tu zadaj sobie pytanie czy ja słucham uszami,czy może portfelem?

Pytanie zadałem celowo-bo watek założony a w nim padają kwoty-to jest nieporozumienie-nawet climax dał Ci zagwozdkę...

a Ty miałeś styczność z dackiem ps audio?

Mój kolega kupił wersje z wyświetlaczem (nie znam modelu) Posłuchałem było ok. System przejrzysty i analityczny ale muzykalny.

Po wpięciu w zasilanie Mita okazało się ze albo dac jest taki dobry albo kabel znakomity , albo człowiek uczy się całe życie.

Osobno kabel jest ok dac jest ok ale już razem Tworzą TAKI duet ............!!!!!

Tylko Cholera ten kabel to chyba w cenie tego dacka. :)

P.s a może już mnie się coś miesza.

Jak cena będzie mniejsza niż 5600,a będzie lepiej brzmieć?........co wtedy zrobisz?

Właśnie co wtedy-i tu zadaj sobie pytanie czy ja słucham uszami,czy może portfelem?

Pytanie zadałem celowo-bo watek założony a w nim padają kwoty-to jest nieporozumienie-nawet climax dał Ci zagwozdkę...

kwota jest orientacyjna ,żeby wiedzieć o jakich kwotach mowimy bo jak sam wiesz daci kosztują kilka razy wiecej a nie koniecznie muszą oferować kilkukrotnie lepszy dszwięk,zastanawiam się jak na tle najnowszych daców wypada STELLO 100,będę wdzieczny za jakieś informacje

Posłuchaj NAD M51, może gdzieś trafisz używkę gdy Ci się spodoba.

Użytkowo - bajka, brzmieniowo - absolutny brak "własnego charakteru". Albo się takie granie kocha albo nienawidzi.

W każdym razie - bardzo wysoka półka.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

wlasnie posiadam M51 u siebie, b przejrzysty i neutralny, szybki i dynamiczny, rowniez zastanawiam sie nad jego kupnem, cena 6t

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Tyle że ten DAC nijak się ma do założeń OP:

aksamitną górą ,sprężysta i gęsta srednicą

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Spełniłby założenia od strony charakteru brzmienia, ale budżet jest większy i można w związku z tym jeszcze lepiej.

rDAC + TeddyPSU.

Cena prawie dwa razy wyższa i dźwięk prawie dwa razy lepszy.

rDAC + TeddyPSU.

Zasilam rDaca z akumulatora, faktycznie wyraźna poprawa w porównaniu do fabrycznego zasilania, nie sądzę żeby TeddyPSU był jeszcze wyraźnie był lepszy... Może inaczej, jaki DAC (bez względu na cenę) posiada mniej więcej charakter rDACa tylko na wyższym poziomie?

wlasnie posiadam M51 u siebie, b przejrzysty i neutralny, szybki i dynamiczny, rowniez zastanawiam sie nad jego kupnem, cena 6t

To ja bym brał, jeśli pasują Ci tak grające sprzęty. U nas we wsi Kronos go promuje ale cena jest 1500 funtów.

Także za 6 tysiaków to ja bym się nie zastanawiał. Oczywiście, gdybym szukał przetwornika, bo nie szukam. ;)

Generalnie NAD M51 jest b. zaawansowany technicznie, wiele autorskich koncepcji jest w tym przetworniku, spełnia on wymogi idealnie neutralnego źródła i tak chyba powinno być... Brzmienie systemu można sobie wszak modyfikować do woli poprzez dobór wzmacniacza i głośników.

Używając M51 mamy natomiast pewność, że źródło "podaje, co jest" na pliku bez wtrącania się z własną interpretacją.

No i walory użytkowe... cyfrowy p/wzmacniacz... mniam! :)

Zarzucają mu pewną obojętność i beznamiętność ale nie zdają sobie sprawy, że właśnie opisują SWÓJ SYSTEM a nie ten DAC. :)

Ten DAC nie posiada bowiem żadnego charakteru. Także stanowi dobrą podstawę do dalszego rozwoju systemu w sensie zakupu wzmaka i kolumn o odpowiadającym nam wyraźnym charakterze.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

ja z kolei mam inna watpliwosc, w porownaniu do rdac/pardo brakuje nad51 glebi dzwieku, tylne plany sa jakby mniej przestrzenne, generalnie gra jakby gorsza(inna) przestrzenia od rdacka(tyl sceny) plus gorsza plastycznosc, co jest bardzo zaskakujace, ogolnie obserwacja jest taka, ze pomiedzy rdackiem/tedy a nadem 51 roznica jest b malo, bardziej wynikajaca z charakteru niz jakosci, Nad lepszy pod tymi wzgledami, ktore wymienilem, jednak nie wiem czy w moim systemie bardziej nie podoba mi sie rdac/pardo, musze jeszcze posluchac

systemdensen200/300x z sonusami

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Zasilam rDaca z akumulatora, faktycznie wyraźna poprawa w porównaniu do fabrycznego zasilania, nie sądzę żeby TeddyPSU był jeszcze wyraźnie był lepszy... Może inaczej, jaki DAC (bez względu na cenę) posiada mniej więcej charakter rDACa tylko na wyższym poziomie?

Wspomniany już TeddyDAC jest podobny do rDACa charakterem, tylko lepszy.

A co sądzicie od DACach Audio-GD na PCM 1704UK lub ES9018 Sabre. Też zastanawiam się nad zmianą rDACa. Wzm to Primare I30 z głośnikami Audio Academy Hyperion IV.

Czy do takiego zestawu Sabre będzie zbyt detaliczny?

tutaj raczej nikt nie odpowie - możesz poczytać najwyżej na head-fi

z tego co ja do tej pory wyczytałem to master7 jest w zasadzie najlepszym dac'em do 10.000zł - z bezpośrednich porównań użytkowników był lepszy od NAD M51, PWD II,Anedio D2,W4S dac2 żaby wymienić najlepszych konkurentów. Dodatkowym sporym plusem ponad poprzednika M7 jest implementacja odbiornika USB który jest na tyle dobry że nie wymaga zewnętrznych konwerterów a to spora oszczędność. Minusem jest to że pomimo świetnego zasilania wymaga dobrego zasilania - tyle przynajmniej się doczytałem.

problem w tym że nie można tego wogóle posłuchać przed zakupem oraz to że producent troche zbyt szybko zmienia top modele i wygląd trąci troche DIY

• Użytkownicy+

Forsell Air Reference [bywają po 1200usd na ebay i audiogon]

starsze JADIS, California Audio Labs ALPHA (dac lampowy)... takich urządzeń bym szukał..

Otóż to, dac z lampką i można dopasować brzmienie do upodobań.

Znacznie lepszy od rDaca, jest przetwornik McGyvera. Nie wiem, czy Adam jeszcze się bawi w produkcję, ale od czasu do czasu można coś upolować z drugiej ręki. Niezły też jest M2tech, ale o kremowości średnicy, nie ma mowy. Podobnie Mythek, chociaż ten lepszy od M2techa.

musze zweryfikowac swoja poprzednia opinie odnosnie nada51, jesli chodzi o glebie i przestrzennosc jest jednak b dobry, tworzy b sugestywna i precyzyjna przestrzen, rdac/pardo po prostu jakby pompuje ja i na pierwszy rzut ucha wydwje sie wieksza, jednak po glebszej analizie to nad jest precyzyjniejszy, b kontrolowany i tak naprawde glebszy w basie, chociaz szczuplejszy, tworzy to bardzo dobra i dokladna/gleboka przestrzen

wysokie rowniez sa bardzo ladne, w polaczeniu z moimi kolumnami dzwieczne i perliste, takze moze jednak bylby to dobry wybor

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.