Skocz do zawartości
IGNORED

nad 541i+creek 4330+jakie podlogowki?

annawroc

Rekomendowane odpowiedzi

w zdecydowanej wiekszosci bedzie na tym grany rock bardzo szeroko pojety wiec i ostre granie i akustyczne utwory i cos tam jeszcze;)no i tylko podlogowki mnie interesuja(przynajmniej na razie)dziekuje za popdowiedzi.aha co to znaczy wysterowac kolumny,jak to zrobic i czy da sie wysterowac cos takiego jak altusy?

https://www.audiostereo.pl/topic/10207-nad-541icreek-4330jakie-podlogowki/

"i czy da sie wysterowac cos takiego jak altusy?" Creek + NAD + Altusy ;-))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Matko jedyna, to chyba jedyny taki system na świecie ;-)))))))))))))))))))))))

Podłoogówki na pewno jakieś Creek wysteruje, ale z podstawkowcami radzi sobie lepiej, nie jest to wzmak do ostrego grania moim zdaniem.

P.S. Mam nadzieję, że z Altusami to był żart ;-))

-> zyzio

No tak... faktycznie, taki był pierwszy system KoRnika No i proszę, jak daleko już chłopak zaszedł !! :-D

-> annawroc

Do 17 m^2 to już mozna jakieś niewielkie podłogówki wstawić... Pytanie tylko, czy rzeczywiście 4330 je prawidłowo wysteruje, bo on ma coś ok. 40 W. Może po prostu jakiś monitor w obudowie podłogowej - to rozwiązanie dobre, jeśli nie chcesz "bawić się" w kupowanie monitorów i standów. Ale ja uważam, że dobry monitor na standzie powinien zagrać lepiej, niż podłogowiec :-)

U jednego kumla podpinaliśmy 4330mk2 pod Altusy ( zdaje się 300 ), Creek se poradził, ale jego Marantz PM68 jakby trochę lepiej... Creek 4330(mk2) ładnie gra z KEF Q1 ( mimo iż 4 omowe), więc dobrze zagra z podłogowymi Q3 ( ten sam przetwornik w obudowie większej ). Świetnie ( nawet lepiej niż Q1 jeśli chodzi o górę ) 4330(mk2) radził sobie z KEF-ami Q15.2, więc pewnie równie dobrze sobie by poradził z podłogowymi Q35.2( miałem sobie takie nowe na Allegro kupić, ale kup teraz się zacięło i z Q1 skończyłem :) ). Z podłogowymi wersjami Q1 i Q15.2 ( Q3 i Q35.2 ) bas będzie troszkę lepszy pewnie. Cenowo to tak się przedstawia ( na allegro ) Q1 nowe z gwarancją 1300zł-1400zł, Q35.2 nowe z gwarancją 1200zł-1300zł ( od pół roku nie widziałem żeby ktoś wystawiał ), Q15 ( nie wiadomo czy Q15.2 ) ktoś ostatnio używane za 400zeta wystawił. Te ostanie ( o ile wersja 15.2 ) lepiej z 4330 grają niż B&w601S2 i małe AE w podobnej cenie ( te z aluminiową membraną ).

-> annawroc

Tak "na szybko" (piszę z pracy :-) za 1,5 kPLN:

Acoustic Energy Aegis Evo One (na Allegro za ok. 1250 PLN) i zostaje 250 na standy... powinno być nieźle (szczególnie przestrzeń i zreównoważenie oraz ładny basik :-)

Poszukaj też polecanych przez zyzia Paradigmów Studio z drugiej ręki (one są dynamiczne i świetne do rocka), nie wiem za ile można je znaleźć, ale do bardzo tanich nie należą.

Możesz posluchać też czegoś z poprzednich modeli Mission (obecne przekraczją budżet), to solidne i dobrze grające głośniki.

Z podłogowych to może AA Phoebe, ale one są droższe, chyba coś ok. 1800 PLN, i rzadko są osiągalne w "seconmd handzie".

Ale pamiętaj o porządnych standach, jeśli zdecydujesz się na monitory!

no troche drogo ale moze jakis niespodziewany przyplyw gotowki mi sie przydarzy;)a tak poza watkiem to wczoraj zauwazylam ze w moim amplitunerze pioneera galka glosu tylko podglasnia i to niezaleznie w ktora strone krece.czy wystarczy przeczyscic potencjometr czy cos wiecej trza zrobic?

->annawroc

W tym budżecie to z „polskich” propozycji może jeszcze popatrz po ogłoszeniach, czy ktoś nie sprzedaje np. RLS Phobos lub Radmorów LS-30 (tylko żeby nie były w sposób domorosły tuningowane ;-). Może to będzie to...

>thon022

Czyli plastikowy wysokotonowiec ( jak w Q10 ), a nie tekstylny ( jak np. w RDM czy Qx.2 )?

Wie ktoś może jak to brzmi ( czym się w dźwięku różni od Q15.2 etc. , bo może kumpla na to namawiać będę ).

Może pomogę - w Creekach dużo daje źródło z dobrymi stopniami wyjściowymi podającymi solidne napięcie na wyjściu. Jest to spowodowane tym że Creek seryjnie stosuje pasywny stopień przedwzmacniacza więc cała energia jest pobierana z sygnału cd. Tak więc Creek po prostu zawsze trochę wycisza a im bardziej żródło odbiega (w dół) od normowych 3V tym większe problemy tworzą się w wysterowaniu kolumn. Im lepszy cd tym większa poprawa na Creeku. Można wtedy podpiąć nawet cięższe kolumny. Z tego powodu warto poszukać używanego cd wyższej klasy niż kupować współczesne budżetówki o budowie zbliżonej do boomboxów.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.