Skocz do zawartości
IGNORED

Odwrócone bieguny w Focalach

studio7

Rekomendowane odpowiedzi

Wykryliśmy dzisiaj z kolegami na trzech egzemplarzach kolumn Focal Chorus 836/826/836 nieprawidłowe oznaczenie biegunów. Być może jest to zamierzone, ale jest to co najmniej dziwne i pierwszy raz się spotykam z takim czymś. Denon 2313 wykrywa - Phase Error a kabel połączony jest prawidłowo plus do plusa minus do minusa. Test bateryjką typu AA - wiadomo plus do plusa na bateryjce głośnik powinien wychylać się do przodu, a wychyla się do tyłu. Błąd Focala czy zamierzone działanie ?

https://www.audiostereo.pl/topic/101980-odwr%C3%B3cone-bieguny-w-focalach/

przyjrzyj się lepiej dokładnie co tam jest zrobione, w zwrotnicy 2 rzędu odwraca się głośnik biegunami żeby zachowac zgodność fazy przekręconej o 180, byćmoże żeby łatwiej się montowało oznaczone jest tak żeby po prostu wkładać wtyczki bez myślenia.

Myślisz, że może to mieć związek z tą odwróconą kopułką ? - W trzech egzemplarzach kolumn nie może być błędu - wydaje mi się że jest to zamierzone, ale interesuje mnie idea tego rozwiązania, i dlaczego systemy kalibracyjne wykrywają że głośniki pracują w przeciw fazie. Mam gdzieś płytę testową PASCA z plikami audio nagranymi w fazie i przeciw fazie - jutro posprawdzam i napiszę

nie wiem jak działa taki system kalibracyjny, ale nie wierzę że jest jakiś super, a przy zwrotnicach 3 rzędu dzieją się jeszcze lepsze hece, faza przesunięta o 270, a trzeba to jeszcze zgrać z fazą średniotonowego

Tak ma być - głośniki Focala grają do tyłu ??!! Sprawdziłem na sygnałach testowych i słychać prawidłowo, więc wynika z tego że taka jest konstrukcja tych kolumn.

Tu można to sprawdzić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tak ma być - głośniki Focala grają do tyłu ??!! Sprawdziłem na sygnałach testowych i słychać prawidłowo, więc wynika z tego że taka jest konstrukcja tych kolumn.

Tu można to sprawdzić

Ukryta Zawartość

mam 836v i musze glupio zapytac, bo sie chyba zgubilem, podlacza sie plus do plusa, minus do minusa, czy nie?</p>

Ukryta Zawartość

Tak ma być - głośniki Focala grają do tyłu ??!!

Nie, to zależy od zwrotnicy o jaki kąt przesówa fazę. Podlączenie jest prawidlowe. Panowie Panowie myślicie że forum wie lepiej o Fokala jak ma robic swoje glośniki ?

skk

Dokładnie jest tak jak pisze stalin wcześniej woytl, kumpel w swoich już zamienił te bieguny bo twierdzi, że ma lepszy bas, ale moim zdaniem kosztem stereofonii. Mnie to zaskoczyło bo pierwszy raz widzę kolumny które po podłączeniu bateryjki plus do plusa minus do minusa głosniki chowają się. A u kolegi Denon 2313 podczas kalibracji Audyssey informuje o niezgodności fazy. Ja już odsłuchałem specjalną testową płytę i jest wszystko w porządku. Wychodzi,że to słuch jest najlepszym urządzeniem pomiarowym.

Ale się ubawiłem, niezły temat :)

No - temat jest niezły, a w dodatku po głębszym przeszukiwaniu forum - nie jedyny :D Ja szczerze mówiąc wymiękłem i musiałem skonfrontować to z kumplem który kolumny robi.

Kolumny mogą być konstrukcyjnie wadliwe - ale teraz wszyscy koledzy z Branży i tak się z tego wycofają, bo kto by po takich sensacjach te kolumny kupił...

A jaki to model Focali - bo w kilku sklepach proponowano mi 716V za niewiele ponad połowę ceny, więc coś może być na rzeczy.

Ne sądzę, żeby to była wada - tak ma być. Jest taka płyta do testów stereofonii, lokalizacji źródeł sprawdzenia fazy itp. Wychodzi wg tej płyty, że wszystko jest dobrze. To jest Focal 836vw Special Edition z głośnikami od serii Elektra i nie były to tanie kolumny. Mam ochotę dobrać się do zwrotnicy i popatrzeć o co chodzi. Skoro trzy różne kolumny od Focala mają to samo, to chyba nie jest to wada konstrukcyjna - ale z drugiej strony zdarzyło mi się już z subwooferami od JAMO, że były niepodłączone kabelki wewnątrz i się po prostu nie uruchamiały się.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.