Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki player zagra podobnie do Marantz'a CD94 mkII?

Gość Synthax

Rekomendowane odpowiedzi

Jest mnóstwo takich playerów - szukaj w wyszukiwarce Audiostereo hasła TDA 1541.

Tylko please, nie róbcie z niego żadnego kultowego urządzenia - to nie ta klasa. Jego dokładnym odpowiednikiem jest Philips 960.

Prawdopodobnie chodzi Ci o ciepło grający odtwarzacz.

Mogę polecić Ci Aurę CD 50 lub CD 100, Kenwooda DP 7050 lub 7060 - oj dużo tego jest, poszukaj w wyszukiwarce ...

Jak koniecznie chcesz Marantza to kup CD 63 mkII - zagra przecież lepiej od starego CD 94...

Gość

(Konto usunięte)

Jest mnóstwo takich playerów

taaak, ale nie mają takich ładnych boczków :)

a autor wątku niech poczyta co pisał o tym cd "lampizator", nie żeby uważać go za jakiś autorytet czy cuś, ale rozkręcał go i modyfikował.

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Śledziłem wątki Lampizatora. Mam obecnie Phlipsa CD104 z którego jestem zadowolony. Jednak ma jeden utrudniający mi bardzo życie mankament: brak pilota. Więc planując zmianę chciałbym zrobić mały skok w jakości. Jednak nie przekraczając budżetu powiedzmy 1000-1200pln.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Czy jest obecnie na rynku coś w podobnym brzmieniu? lub sprzed kilku a nie kilkunastu lat?

Faktycznie jest mnóstwo odtwarzaczy grających podobną barwą dźwięku. Jednak nie wszystkie mają na pokładzie TDA 1541 ponieważ przetwornik decyduje pośrednio o tym jaką barwę uzyskamy. Przykładem jest choćby Rotel RCD 991 AE na PCM 63 P-K. Na tej samej kości wykonanych jest przynajmniej kilkanaście odtwarzaczy grających kompletnie odmiennie od 991 AE (np.bardzo dobre Akai CD-79). Jest też całkiem sporo przyjemnych dla ucha (ale nie mulących) odtwarzaczy jednobitowych jak choćby cała seria Yamahy CDX 1030/1050/1060 (nie wiem jak z laserami do nich) oraz referencyjne Pioneery. Tutaj wybór mamy spory: PD-73, PD-75 i wyżej PD-93 i PD-95. O ile z dostępnością PWY 1011 (PD-73) mogą być problemy o tyle laser do PD 75/93/95 (PWY 1004) sam mogę załatwić. Niestety koszt PD-75 przekracza koszt używanego Rotela RCD 991 AE mimo że ten jest młodszy. PD-93 i 95 są jeszcze droższe. Relatywnie najtańszy jest PD-73 ale laser bardzo ciężki do dostania.

A tak btw maksimum możliwości zapisu Red Book CD osiągnięto już dawno temu.

Fajny ten CD-94;-)

marantz-cd94-1.jpg

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Drogi Discomaniaku,

Przeczytałem wiele Twoich wcześniejszych wypowiedzi. I podjąłem wówczas decyzję o zakupie PD8500, był fajny, jednak zdechł w nim po 2 latach laser, może nawet 1,5 roku.. który jak wiesz jest nie osiągalny. Potem kupilem na szybko PD8700 który już tak nie czarował basem.. no ale miał pilota :)

Oddałem go koledze kiedy zakupiłem CD104.

Więć pytanie co teraz? czy polować na PD 75/93/95 czy radzisz mi coś innego.. Nie chciałbym wydać wiecej niż.. uwaga stawka idzie w gó®ę: 1600-1800pln... Co radzisz, radzicie?

Priorytety to nie tak ostra góra jak w Yamasze 1050 - której słuchałem u przyjaciela. Bas przynajmniej taki jak w PD8500. No ale scena jakaś taka lepsza - jak we współczesnych pleyerach :)

Jak koniecznie chcesz Marantza to kup CD 63 mkII - zagra przecież lepiej od starego CD 94...

Przeciez to wogole inna klasa urzadzen. Akurat nie mialem CD94, ale to jeden z topowych modeli sprzed lat i raczej watpie by gral na rowni z CD63.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

?👈

Gość Synthax

(Konto usunięte)

Pierwszy raz słyszę aby CDX 1050 grała ostro. Napisz na PW spróbuję pomóc z PWY 1011.

Tyle że PD8500 już nie mam.. znalazł się chętny na niego w takim stanie jaki był. Ale dziękuję.

Yamahy 1050 słuchałem po lekkich modach, może to przez to. Ale bardzo dobrze wspominam jej przestrzeń 3D. Tyle że góra takie napastliwe skojarzenia zostawiła.

Co zatem poleciłbyś? Przy moich preferencjach ( oczywiście z pilotem) :)

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Tyle że PD8500 już nie mam.. znalazł się chętny na niego w takim stanie jaki był. Ale dziękuję.

Yamahy 1050 słuchałem po lekkich modach, może to przez to. Ale bardzo dobrze wspominam jej przestrzeń 3D. Tyle że góra takie napastliwe skojarzenia zostawiła.

Co zatem poleciłbyś? Przy moich preferencjach ( oczywiście z pilotem) :)

Widać nieudolne te modyfikacje;-) Nie zaśmiecajmy wątku - zapraszam na PW.

Przeciez to wogole inna klasa urzadzen. Akurat nie mialem CD94, ale to jeden z topowych modeli sprzed lat i raczej watpie by gral na rowni z CD63.

http://www.dutchaudioclassics.nl/?strPage=Info&strBrand=Marantz&strType=cd94

Nie widzisz z kim rozmawiasz?;-) justas32 - ekspert od wszystkiego. Nowe jest lepsze od starego nawet jeśli to mulący playerek za nieco ponad 2 tysie nówka a CD-94 to topowy flagowiec o kilka lat starszy. Pomijam że CD-94 nie widział na oczy;-) Chyba że w sieci.

Chyba na fujarce ;-)

Miałem Marantza CD67mkII SE (praktycznie to samo co CD63) oraz Philipsa CD960 (to samo co CD94) i choćby ten młodszy "zjadł tysiąc kotletów" to nijak nie widzę zagrożenia dla staruszka. Jedynie pod względem dynamiki są porównywalne.

Synthax:

Chcesz granie lepsze od CD94?

Na allegro masz w tej chwili B&O Beogram CD6500. Taka niepozorna sierota, brak zdalnego sterowania, wtyk DIN, który trzeba sobie przerobić lub kupić do niego przejściówkę itp. ale gra zadziwiająco dobrze. Charakter podobny do CD94 ale w kilku aspektach jest wyraźnie lepiej - lepsza dynamika, głębia i rozdzielczość. Tylko ten brak pilota...

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Chord Mojo | Luxman T-03L | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Czy jest obecnie na rynku coś w podobnym brzmieniu? lub sprzed kilku a nie kilkunastu lat?

Przez kilka lat grałem na CD94.Po sprzedaży Marantza kupiłem Thetę Pro Basic II i jako transport cd JVC za całe 50 zł.Zachowany jest analogowy charakter Marantza,ale lepiej pod każdym względem.Fakt,że w Thecie wymienione zostały wszystkie elektrolity plus bocznikowanie.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Przypominacie sobie temat poruszony 1-2 lata wstecz? nie pamietam państwa,ktoś zgromadził kilka magazynów nowego sprzętu audio,który zaczął pokazywać się w sprzedaży na Ebayu.

Ale to jest fakt,w magazynach było zgromadzone tysiące nowego sprzętu audio różnych marek,

więc nie dziwi chyba że można takie perełki spotkać w obiegu.

To było chyba w Kanadzie.

Powrót po dłuższej przerwie...

Ja tak trafiłem Pioneera PD-9700 :)

Więć pytanie co teraz? czy polować na PD 75/93/95 czy radzisz mi coś innego.. Nie chciałbym wydać wiecej niż.. uwaga stawka idzie w gó®ę: 1600-1800pln... Co radzisz, radzicie?

Do takiego Pioneera dołóż jeszcze tysiaka.

A do PD95 tych tysiaków jeszcze kilka .

A swoją drogą to Marantz CD40/50 + zegar z zasilaczem + mod zasilania i analogu i masz to czego szukasz poniżej tysiąca .

• 2 tygodnie później...

Już się nacieszył trupem, kupił nie 24 mar 2013:

Ukryta Zawartość

za 2 435,00 zł

a dziś 02.04.2013 już się pozbywa:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.