Skocz do zawartości
IGNORED

Subwoofer Aktywny do wzmacniacza stereo

pandemiczny1989

Rekomendowane odpowiedzi

Specjalnie dla ciebie mogę postawić suba za fotelem i będziesz słyszał wszystko z przodu i tylko z przodu - zapraszam.

Kolejny teoretyk. Firma, której kibiuję stawiała na AS suba za krzesłami słuchaczy i nikt nie wiedział, że on gra, bo był zakryty suknem - jak stolik. Jakieś 10 tysięcy ludzi nie słyszy tego, co ty. Czekam na dalsze wskazówki...

Dla mnie to nie dużo brakuje Ci do napisu branża, chyba tylko napisu. To tak na dobry początek kibicowania jednej konkretnej firmie.

Co do twojego lokalizowania subwoofera to super. Widać mało zrozumiałeś z mojej wypowiedzi, więc dam Ci podpowiedź.

Sprawdź na jakim poziomie natężenia dźwięku powinny być zniekształcenia itd by były one pomijalne dla odsłuchu danego przetwornika. Będziesz mniej więcej wiedział, kiedy czegoś nie słychać podczas odtwarzania muzyki.

Teraz zastanów się jaką stromość ma filtr dolnoprzepustowy suba. Więc w którym miejscu musi zacząć pracować filtr dolnoprzepustowy by częstotliwość od której zaczynamy lokalizować dźwięk w przestrzeni, był poniżej progu słyszalności.

Więc jak przeczytasz uważnie to co napisałem zobaczysz, że kilka zmiennych wpływa na to czy suba da się zlokalizować w pomieszczeniu czy nie.

Pozdrawiam Cię kolego WLM!

Sprawdź, zastanów się. A może byś napisał w końcu jakiś konkret?

Mogę suba postawić przy samym fotelu z tobą tak, że sobie o niego łokieć oprzesz siedząc.

Raz z jednej, raz z drugiej. Przy samym uchu. I go nie usłyszysz.

I nie sugeruj mi branży. Możesz nazwać się Zeterka od ulubionego magnetofonu szpulowego albo Giedeen od ulubionego głośnika. I nic mi do tego, że zakomunikujesz przez to, jaki sprzęt ciebie rajcuje.

Też pozdrawiam.

Cięcie 60 Hz jest bliskie tych częstotliwości, które całkowicie wycina się w studiu lub podczas nagłaśniania koncertu. Tam już nic nie ma!

Nie wiem czego ty słuchasz....ale to musi być straszne! Włącz sobie jakąś inną muzykę to zobaczysz że i 25 Hz się tam pojawia, mówię tu o muzyce nowoczesnej

Jednym pstryknięciem odłączam suba. Ustawiałem na zwrotnicy Behringera cięcie w różnych punktach, w tym na 50 Hz i w innych punktach. Sub niewiele wtedy ma do roboty, a 'satelity' nie uzyskują osiągalnego dla nich impulsu męcząc się wciąż z niskimi tonami.

Widać to, jeśli możesz wszystko włączyć/odłączyć, ustawić/przestawić.

Mogę wkleić zdjęcia takiej samej zwrotki dla suba na 80/90 Hz, ale wtedy ktoś mi zarzyci zbyt duże przywiązanie do ulubionej firmy. Jeśli ktoś chce poprawiać tę firmę (chyba zdecydowanie zaliczaną do hi-endu), to może to robić w ramach propagowania każdego dozwolonego szaleństwa. Ta firma na prezentacjach zawsze grała z subem, a sam opis zachwytów zajmuje kilka stron A4 - można przewertować to forum.

Nie bronię nikomu kupić dowolnego subwoofera i dotroić go pod swoje ucho, ale to niewklejone (wkleję na życzenie) zdjęcie podpowiada, że użytkownikowi niepotrzebny jest wybór. Ja w regulowanej zwrotnicy nie mam opcji zmiany odcięcia suba. I wiem dlaczego nie jest ta opcja potrzebna. Misiomor zresztą (trudno odmówić mu autorytetu) ma zdanie całkowicie zgodne z moim. A nie namawiałem go na nie.

Nie mam zamiaru prowadzić sporu. Wczoraj był u mnie kolega z forum i jakoś nie narzekał na przesunięcie sceny, a suba mam zupełnie przy prawej kolumnie. Napiszcie na PW - nazywa się damjan.

Bajkopisarstwo i mitomania... nie obchodzi mnie :)

PS. Słowa wspomnianego misiomora z innego wątku - cytuję:

"Pod warunkiem solidnego odcięcia wszystkiego poniżej 80Hz monitorom i starannie przeprowadzonego podziału sub-sat akustycznie 4-tego rzędu - żeby sub nie zaburzał lokalizacji, musiałby być filtrowany wysokim rzędem. Jakoś nie widzę firmowych rozwiązań umożliwiających taką filtrację highpass monitorów - satelitów."

Ja znam takie niedrogie urządzenie dzielące sygnał, które pozwala podłączyć prawidłowo każdego suba do dowolnego zestawienia wzmacniacz + kolumny. Ale teraz już nie wkleję.

To teraz - po cytacie - może zmienicie adwersarza?

Wiadomo że najlepiej jest odciąć kolumny a poniżej wjechać z subwooferem, tylko że

- dlaczego tak wysoko, skoro znakomita większość kolumn od około 3 tysięcy złotych za parę doskonale radzi sobie z częstotliwościami 50Hz i powyżej

- jakie jeszcze zmiany w torze wywołuje wstawienie crossovera pomiędzy kolumny a wzmacniacz

Jeśli możesz, to podaj proszę te urządzenia dzielące sygnał. To jest forum, czyli baza wiedzy a temat jest bardzo ciekawy. Ja z chęcią poczytam.

Tak, temat jest ciekawy i... obszerny.

Przyjeżdżaj, posłuchasz i przy okazji opowiem o wszystkim zgodnie z tym, co wiem.

Na tym forum tylko w ostatnim czasie było załozonych z 5 wątków o subwooferze. Wybacz, że się wymigam od rozwijania kolejnego. Sporo do napisania i szkoda mi się wystawiać na tych, którzy wszystko wiedzą lepiej.

Wielkie sorry.

Wuelem, może po prostu czegoś innego wymagamy od tego co nazywamy subwooferem w systemie stereo, skoro to ma być urządzenie odpowiedzialne za reprodukcję najniższego pasma to dla mnie takim rozwiązaniem byłaby taka konstrukcja-dopełnienie systemu, który potrafi pokazać załóżmy -3dB dla 30Hz, oczywiscie przy równowadze pozostałej części pasma. Twoje rozwiązanie też jest w pewien sposób specyficzne ze względu na stosowane w nim głośniki.

Wiesz co, tylko że ja niczego nie wymagam od subwoofera. Dla mnie liczy się wyłącznie ostateczny efekt. W związku przyczynowo-skutkowym obchodzi mnie tylko skutek. Z wcześniejszych wypowiedzi wynikało, że błądzę niemożebnie. A ja nie mam zamiaru zamienić się na żaden inny sprzęt z tego świata. Realizm, to realizm i gust oraz oczekiwania nie mają nic do rzeczy.

Równomierność pasma. A po co mi to wiedzieć, jeśli sam kształtuję dźwięk. Ja bym nie kupił kolumn bez korekcji. Focal, Altec, Tannoy, Sonus Faber i wiele innych - one mają korekcję. Duża, pełnopasmowa kolumna musi mieć korekcję, żeby zapanować nad jej możliwościami. Wszak nie gramy na otwartej przestrzeni, tylko wśród ścian. A tutaj lansuje się pogląd, że wystarczy wyrównana charakterystyka z głównych kolumn, puścić je na maksa po sam dół i jest gites. Nie, nigdy nie jest dobrze. Albo utniemy im wysoko pasmo pozbywając się kłopotliwego pasma albo jest rzeźnia. Audio Show dostarcza aż zbyt wielu przykładów. Sub pozwala nad tym zapanować. A jak ciąć? Nawet jak wyjwygodniej, aby efekt był zbliżony do live. Jeśli tak jest, to wystarczy tak napisać podpowiadając pozotałym za jaką to przyczyną jest tak dobry skutek.

Chyba tyle miałem do powiedzenia. Miło się gaworzyło :)

• 2 lata później...

Nie chciałem tworzyć osobnego wątku więc zapytam. Czy kolumny głośnikowe wpinamy do suba czy do wzmacniacza? Sub kablami głośnikowymi wpinamy do wzmacniacza. Mam na myśli podłączenie typu High Level Input. Sub to Energy Sub 10.

Jeśli sub ma dla kolumn filtr górnoprzepustowy, to kolumny do suba. Jest to jednak rozwiązanie spotykane sporadycznie, urządzeń takich na rynku prawie wcale się nie spotyka.

We wszystkich popularnych subwooferach we/wy wysokopoziomowe to "przelotka" i można podłączać w dowolny sposób, moim zdaniem najlepiej do wyjść B wzmacniacza, żeby nie ruszać połączenia kolumn i nie wprowadzać do niego dodatkowych złączy.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.