Skocz do zawartości
IGNORED

Audio Note Uk vs Japan

Azorsky

Rekomendowane odpowiedzi

Takie pytanie. Czy ktoś może wyjaśnić przystępnie co łączy a co dzieli te 2 marki? To są w ogóle 2 marki?

Z całą pewnością dwie różne marki:

1. Audio Note UK z siedzibą w Wielkiej Brytanii oraz

2. Kondo zwane też Audio Note Japan z siedzibą w Japonii.

Trochę historii wg tego co przeczytałem w różnych miejscach.

Audio Note UK był pierwotnie przedstawicielem japońskiej firmy Kondo, która to weszła na rynek europejski (nie jestem pewien czy na europejski, czy też, co wydaje mi się bardziej prawdopodobne, na rynek amerykański lecz jest to szczegół w tej opowieści) pod marką Audio Note. Niestety nie zarejestrowała / nie zastrzegła sobie marki Audio Note. Jak wielu pisze, nieuczciwy dystrybutor firmy Kondo zorientował się, że interes się dobrze kręci i zechciał wykorzystał sytuację tj. zarejestrował markę Audio Note (zarejestrował podmiot Audio Note) i juz jako odrębny podmiot zaczął produkowac te same produkty, które wcześniej sprzedawał jako dystrybutor firmy Kondo. Firma Kondo po tym fakcie zarejestrowała swoją markę Audio Note Japan i są to dwie odrębne marki. Od jakiegoś czasu Audio Note UK ma swoje odrębne linie produktowe niemniej jednak w kręgach audio firma Kondo jest znacznie bardziej szanowana niż Audio Note UK.

Może gdzieś coś przekręciłem lecz taki jest stan mojej wiedzy na ten moment.

pozdr

donic.

To co łączy to idea budowania urządzeń lampowych...

KONDO jest firmą bezkompromisową, produkującą tylko kilka modeli urządzeń i tylko bardzo drogich lub ekstremalnie drogich...jeśli masz system KONDO w domu oznacza to, że jesteś BOGATY...

Audio Note UK to firma produkująca bardzo wiele urządzeń z cenami od kilku tysięcy złotych do kilkuset tysięcy... jeśli masz system AUDIO NOTE UK oznacza to że jesteś albo maniakiem firmy i lamp albo masz sporo kasy na koncie ale nie koniecznie jesteś bogatym człowiekiem...

A tak poza tematem to polecam kable głośnikowe KONDO SPc...taniutkie jak na Kondo i są bardzo muzykalne...

Swoją drogą szkoła brzmienia obu tych marek jest dość specyficzna. Szczególnie jeżeli chodzi o głośniki Audio Nota.

Podejście Kondo jest być może bezkompromisowe, ale znowu brzmienie ich urządzeń nie do końca do mnie trafia, zwłaszcza w kontekście ich ceny. Nie jest to brzmienie uniwersalne.

Może Elberoth napisze coś więcej w końcu miał u siebie integrę Ongaku i preamp M-1000

Kondo San powiedział kiedyś, iż buduje swoje urządzenia bo podczas pewnego koncertu usłyszana muzyka poruszyła jego duszę i serce...pragnie więc stworzyć coś co może wywołać podobny efekt podczas odtwarzania muzyki w domu...powiedział też że dobry sprzęt musi być drogi...szczery gościu;-)

A co do brzmienia to jak wszystko musi mieć swojego miłośnika...trochę jak z sushi;-) a na poważnie to należy popatrzeć do czego w Japonii podłącza się sprzęt Kondo i jak wyglądają ich kolumny głośnikowe...takie trochę specyficzne...

Ja bym z chęcią posłuchał jazziku na AN GAKUON i dobrych tubach. Podobno wyśmienite połączenie. Tylko, że cena jak na same końcówki trochę... przerażająca :)

Edit. Chodziło mi oczywiście o KONDO a nie o AN :)

Takie pytanie. Czy ktoś może wyjaśnić przystępnie co łączy a co dzieli te 2 marki? To są w ogóle 2 marki?

W dużym skrócie, Peter Qvortrup (który był dystrybutorem Audio Note) ukradł prawa do marki Hiroyasu Kondo, który tą firmę stworzył.

Tu masz całą smutną historię:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Fajnie ... ale aby od razu wyskakiwac z 300kzl ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

a propos cen... ile śpiewają za Kondo Gakuon II ? bo na polskich stronach strzelają milionem naszej monety, gdzie indziej widzę 125k$...

Zainteresowałem się parę dni temu lampą... sam jestem w szoku, ale z dobrą tubą gra to wspaniale :)

125k to za szt. $250k para.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w takim razie jak rozpatrywać i podchodzić do takiej oferty?

Audio Note AN-CABLE-1300, SOGON50 silver grey

Audio Note AN-CABLE-250, AN-V Silver grey

bigger picture AN-CABLE-250

to the shop

symmetrical 99.99% silver litz coax 15 strands 0.1 mm. All Audio Note interconnect/coax cables are priced per stereo meter.

PRICE

1m £332.50+vat+p&p

Audio Note AN-CABLE-300, AN-Vx Silver grey

bigger picture AN-CABLE-300

to the shop

symmetrical 99.99% silver litz coax 20 strands 0.09 mm. All Audio Note interconnect/coax cables are priced per stereo meter.

PRICE

1m £708.33+vat+p&p

Audio Note AN-CABLE-1300, SOGON50 silver grey

bigger picture AN-CABLE-1300

to the shop

Dual symmetrical 99.99% silver litz coax 50 strands two gauges. All Audio Note interconnect/coax cables are priced per stereo meter.

PRICE

1m £2458.33+vat+p&p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.