Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki DAC? A może nie DAC?..pytań kilka laika

gips

Rekomendowane odpowiedzi

Rozważam przejście z tradycyjnego systemu audio typu CD-wzmacniasz na PC Audio. Czytam ten dział już jakiś czas, ale chciałbym uporzadkować wiedzę i zapytać o kilka kwestii. Aktualnie oprócz "zwykłego" audio posiadam laptopa i do niego podłączonego Sound Blastera HD przez USB. Do gierek. Coraz częściej jednak, pewnie z wygody słucham też na tym FLAC-ów i stąd myśl o przejściu na pc-audio

1. Teraz tak, z tego co rozumiem to potrzebny mi jest DAC oraz wzmacniacz słuchawkowy, ewentualnie DAC z wbudowanym wzmacniaczem?

2. Czy może wystarczy sam wzmacniacz słuchawkowy? Np taki HiFiMAN EF-5 który podłączę bezpośrednio z Sound Blasterem?

3.Czy DAC to jest odpowiednik takiego np Sound Blastera HD na usb? Tzn zamiast DACa mogę mieć SB?

4.Czy DAC zostaje wykryty przez system jako urządzenie ( tak jak SB ), instaluję sterowniki, bawię się Equalizerem tak jak w SB? Nie bardzo

ogarniam różnicę między DAC-iem a kartą dźwiękową

Generalnie wystarczy odpowiedzieć na pytanie 3 - tak, DAC USB jest odpowiednikiem karty dźwiękowej w zakresie wyjścia dźwięku - zazwyczaj nie posiada wejść (tak naprawdę to karta dźwiękowa zawiera w sobie DAC). Czy musisz zmieniać tego SB na coś innego to zależy od a) Twoich wymagań jakościowych b) słuchawek które chcesz podłączyć. Jeśli chodzi o b) to jest to z jednej strony kwestia tego czy w ogóle usłyszysz zmianę a z drugiej tego czy ten SB od strony mocowej jest wystarczający do ich napędzenia.

P.S. Jeśli chodzi o ekłalizery-szmery-bajery to w typowych DAC-ach ich nie uświadczysz bo one (w 99%) nawet nie mają dedykowanych sterowników. Uświadczysz za to w programach do odtwarzania muzyki.

Jeśli chodzi o ekłalizery-szmery-bajery to w typowych DAC-ach ich nie uświadczysz bo one (w 99%) nawet nie mają dedykowanych sterowników. Uświadczysz za to w programach do odtwarzania muzyki.
Więc skąd komputer wie, że coś do niego podłączyłem skoro nie ma do DACa sterowników? W jaki sposób i gdzie wybieram źródło jeśli urządzenie się nie instaluje?

DAC ma sterowniki, ale uniwersalne i są one już zainstalowane w systemie. Konkretnie DAC jest urządzeniem USB Audio Class 1.1 lub 2.0.

Takie sterowniki są we wszyskich systemach operacyjnych od Windowsa XP do 8, w różnych Linuksach i MAC OS.

Podpinasz, system go wykrywa i to wszystko.

Zmieniasz go jeszcze w playerze/systemie na domyslne urzadzenie audio.

Czasem moze byc potrzeba doinstalowania małego softu jesli producent udostepni np. nowy firmware :)

A ja bym zrobił jeszcze inny mix (u siebie tak zrobiłem i działa super): CD wymieniasz na PC, do PC podłączasz DAC przez USB, do DAC np. analogowo przewodem RCA podłączasz wzmacniacz, który już posiadasz.

Ja kupiłem DAC S.M.S.L. za 400 zł, do tego wzmacniacz. Gra to bardzo dobrze i na kolumnach i na słuchawkach Sennheiser HD 518.

Windows widzi DAC jako "interfejs SPDIF USB" i w momencie gdy włączam DAC system sam przestawia wyjście audio. Sterowniki zainstalowały się same przy pierwszym włączeniu DAC.

Myślę teraz na zbudowaniu taniego i bezgłośnego komputera, którego będę używał tylko do audio. Niestety słyszę teraz zakłócenia pochodzące z PC, generowane przy zmianie obciążenia procesora, przy przeglądaniu internetu i innych operacjach.

Gdy otwieram lub zamykam jakiś program czy folder to słychać pojedynczy trzask w głośnikach/słuchawkach, co prawda cichy, no ale wiadomo jak takie zakłócenia wpływają na nerwy. Przy czym występują one tylko przy Kernel Streaming. Przy sterownikach systemowych już nie. I co ciekawe jest równica w barwie dźwięku między sterownikami systemowymi, a Kernel S.mimo, że w systemie wyłączone są wszelkie bajery koloryzujące.

Jakość dźwięku bardzo mi odpowiada, kolego Cooger, ale te zakłócenia trochę mi doskwierają. Gdybym posiadał oddzielny komputer o małej wydajności, więc cichy i chłodny, ale tylko do muzyki problem przestał by istnieć.

Za słaby komp. Odpal monitor systemu, popatrz na procesy, obciążenie, zajętą pamięć...po prostu komp nie daję rady w pewnych momentach. W jaki sposób uzyskujesz Kernel Streaming?

Gość SlawekR

(Konto usunięte)

DAC ma sterowniki, ale uniwersalne i są one już zainstalowane w systemie. Konkretnie DAC jest urządzeniem USB Audio Class 1.1 lub 2.0.

Takie sterowniki są we wszyskich systemach operacyjnych od Windowsa XP do 8, w różnych Linuksach i MAC OS.

Tu widzę nieścisłość wymagającą sprostowania. W żadnym systemie Windows nie ma natywnych sterowników USB Audio Class 2. Więc przetworniki z konwerterami USB pracującymi w UAC2 zawsze potrzebują dedykowanych sterowników, jeśli mają pracować pod Windows.

Stwierdzenie zacytowane wyżej, nie jest więc ścisłe, a co za tym idzie, nie jest prawdziwe. Były nadzieje, że natywne UAC2 pojawi się w Windows 8, ale skończyło się na nadziejach.

Warto tez dodać, że te natywne stery w Windowsie (USB Audio 1) są do kitu :) wiec tak czy siak trzeba instalować stery producenta nawet jeśli z tych 192 nie będzie się korzystać.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

The Protagonist DAC by McGyver, Dynaco ST35, Hifiman HE5LE:)

W jaki sposób uzyskujesz Kernel Streaming?

To znaczy? W zakładce "output" w Foobarze jest KS: S.M.S.L. SD-1955+, czyli mój DAC. Komputer jest "zadbany". Unikam jak ognia instalowania zbędnych programów i czyszczę system regularnie. Wszystkiemu jest winna fatalna instalacja elektryczna. Np. gdy włączam lampkę nocną to zawiesza się dźwięk z DAC i zatrzymuje się w Foobarze. Ale już niedługo będzie po problemie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.