Skocz do zawartości
IGNORED

starw KEF-y, może ktoś się na tym zna?

Lt_Bri

Rekomendowane odpowiedzi

Wie ktoś może z jakich zestawów głośnikowych pochodzą nstępujące przetworniki ( i zwrotnica ), ew. jakie parametry mają.

Nisko-średnitonowy: B200 wersja SP1232 4 omowy

wysokotonowy: T33 wersja SP1197 4 omowy

zwrotnica: SP 2129A ( dwudrożna )

Oznaczenie zwrotnicy dość nietypowe jak na KEF-a ( zazwyczaj zaczyna się od DN ), więc może być to kodowe oznaczenie całej kolumny. Wysokotonowiec ( kopułkowy, tekstylny ) jest do zwrotnicy przykręcony przez dystansówkę z plastiku ( i przylutowany nieizolowanymi drutami o długości około 2 cm ). Nisko-średniotonowy

ma membranę z czarnego tworzywa sztucznego ( najprawdopodobniej polipropylen ), nakładkę przeciwpyłową z czegoś co wygląda jak płótno nasączone lepikiem czy inną smołą, zawieszenie z gumy ( odwrócone, w kształcie litery U ) i okrągły kosz tłoczony z blachy ( w innych B200 zdarzały się trójkątne ).

Domyślam się że siedziało to w obudowie zamkniętej ( coś w klimat CS3/REF103.2, C60 czy innych C20 ).

Dzięki za jakąkolwiek odpowiedź.

Lt_Bri

Tutaj znajdziesz trochę, interesujących Cię informacji:

Documents about KEF SpeakerSystems

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Glośniki sprzedaje:

Wilmslow Audio (UK)

KEF Drive Units

Ukryta Zawartość

informacja, ze strony:

Loudspeaker Drivers - audiotools.com

Ukryta Zawartość

Kef

The company does indeed supply driver units to both manufacturers and to stores, however this is something of a byproduct and thus they do not have any info on those models on their homepage, this page does list some models however and I would welcome links to other sites that have more info. As a sidenote I saw a long discussion on one DIY loudspeaker discussion group concerning the "classic" KEF drivers from the years of ca. 1978 - 84, but at that time the company "owned" the British hi-fi press, so to speak, and there seems to be considerable nostaglia towards some of their older products and interest in optaining updated versions of the drivers used in them, the discussion ended in speculation of what current models from the company where closest to those "classics". Actually the drivers used by KEF at that time where built by ELAC and they have closed that factory and product line down so searching for them will be a bit pointless, ELAC does hoewer supply spare drivers for their post 1980 products, but not in quantities.

Powodzenia.

Pozdrawuam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za informacje. Swego czasu sprawdzałem te strony. Od forumowiczów z Allanson-a jakieś parę miesięcy wstecz dowiedziałem się że głośniki te są z Ref102 kefa, tyle że z katalogu kefa zamieszczonego na tej samej stronie wynika iż w w Reference 102 siedzą B160 a nie B200...A tak chciałem z tych głośniczków zrobić monitorki dla Narzeczonej ( jej plastikowe cosie z zabudowanym wzmacniaczem i zasilaniem są potworne, a pozatem brak ekranowania zmusiłby Ją do roztawienia tych KEF-ów szerzej niż te plastiki które ma :) )...

Jeszcze raz dzięki za informacje.

• 2 tygodnie później...

pitt

To byla bardzo udana seria (i w dość ludzkich cenach).

Czy używasz equalizera KUBE (Kef Universal Bass Equalizer)?

Według zapewnień firmy (KUBE):

"This increases the low frequency extension by 1 1/2 octaves to 20Hz (-6d, Q=0,5), and inproves stereo perspective and the naturalness of voices and strings."

Nigdy nie słyszałem modelu 102 (i innych), z tym equalizerem.

Oprócz firmy KEF, equalizery (firmowe), stosowały takie firmy, jak:

Canton, JM Lab, Apogee, czy Thiel.

Pozdrawiam

-->pitt, znasz może oznaczenia głośników ze swoich 102 ( i zwrotnicy w razie czego... ). Niegłupio by było gdybyś podał wymiary wewnętrzne/grybość ścianek ( znając stare kef-y 22mm ) swoich skrzynek. Z neta mam sprzeczne informacje...

• 4 tygodnie później...

Nigdy nie robiłem na Kefach, pewnie bym się z tym strasznie mordował... Na odległość nie mogę, konieczne byłoby badanie organoleptyczne. Sądzę że sobie poradzisz, dociekliwy jesteś. Pomęcz Darkula, on Kefy ćwiczył.

-->McGyver, darkul to już się oferował że odsprzeda T33A ( ale jakie one oznaczenia mają te darkulowe, i na co mi one to nie wiem :) ).

Może dasz w przyszłości parę rad co do pomiarów w SPEAKER WORKSHOP, o ile takowego lub podobnego wynalazka zdarzyło się Tobie używać :) . Wiem że jest jakieś( P O L S K I E na dodatek ) forum lub coś w ten klimat gdzie zdaje się był kurs obsługi SW dla początkujących ale jakieś trudności z wejściem tam miałem. Więc jakbyś w przyszłości miał chwilę czasu i ochotę parę rzeczy wytłumaczyć...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.