Skocz do zawartości
IGNORED

SPACE 86 pora na zmianę

conri

Rekomendowane odpowiedzi

W SPACE86 i innych tonsilach, ludzie zazwyczaj zmieniają głośniki ( niskotonowe, nisko-średniotonowe, średnotonowe ), kiedy zawieszenia górne sypać się zaczynają. Tylko po kiego alphardy i inny złom tam pchają, to ja zupełnie nie wiem. To ma być podmiana sprawnych czy sypiących się? Bo jak sypią się, to może warto je regenerować (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Ja jakieś 2lata temu tak zrobiłem ze starymi zg15. O ile robotę wykona się starannie to mogą lepiej zagrać niż gdy były nowe ( jednak najczęściej ludzie marnują głośniki przez swoją niestaranność...)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z pewnością można wykorzystać obudowę jeśli głośniki są niesprawne, ale pociągnie to za sobą konieczność modyfikacji zwrotnic jeśli będą zastosowane głośniki innego typu niż oryginalne. Z niezmienioną zwrotnicą oczywiście grać będzie, ale z pewnością gorzej niż mogłoby, czasem nawet gra bardzo źle, a w niektórych (bardzo rzadkich)wypadkach grozi uszkodzeniem głośników wysokotonowych. Niedawno "remontowałem SPACE dla kolegi, wymieniłem woofery na inne, zastosowałem lepsze tweetery, zamiast średniotonówek zamontowałem otwory bassreflex (ok. 6cm. średnicy i ok. 12 długości ), i po opracowaniu nowych zwrotnic gra to o niebo lepiej niż oryginał. Jest całkiem czytelna stereofonia, zniknęła męcząca krzykliwość i szorstkość średnicy, a wysokie są gładkie, bez szeleszczenia i zapiaszczeń.

Jeden znajomy po zakatowaniu swoich SPACE86, podstawke pod B&W601S2 se z nich zrobił ( troche UHU tack tylko potrzebował ) :) . A tak już na serio, to pytanie ile tak naprawdę czasu i pieniędzy opłaca się na to wyrzucić.

Bo tak na przykład 1 membrana ( z już doklejonym zawieszeniem ) to 4 do 6 zł, nakładka przeciwpyłowa 1 do 2 zł ( zdaje się że w space86 takie srebrne były :) ). Ile cewka i zawieszenie dolne kosztuje, to nie wiem ( nigdy tak zakatowanych nie robiłem ). Gdyby tam GDN20/30 siedziały ( ale chyba GDN20/40 są ), to na TL warto by było przerobić ( ot tak dla zabawy ). A.Witort coś takiego na przełomie lat osiemdziesiątych/dziewiędziesiątych w RA opisywał ( siedziały tonsile w zastępstwie isophonów, dwudrożne to było, ale to akurat bez znaczenia bo i tak w tunelu niskośrednitonowy siedział ).

Wszystko zależy od kasy... ile planujesz wydać? Bo może się będzie opłaciło zaprojektować i wykonać jakieś kolumny z dobrymi głośnikami? Służę swoim doświadczeniem. Przykład: Dali Grand Diva cena sklepowa ok. 15000PLN, sumaryczna cena komponentów do ich wykonania z obudowami włącznie ok.3000PLN. Albo można kupić niedrogie a bardzo dobre głośniki niskośredniotonowe z włókna szklanego Mission, tekstylne wysokotonówki Inter-Technik, i mamy znakomite duże podstawkowce za mniej niż 600 PLN, a grają nie gorzej niż B&W DM602 za powyżej 2500 PLN. Sam na takich grałem przez dwa lata zanim sobie zmontowałem coś klasy hi-end, na Vifach Premium Line i Dynaudio Esotec... bajeczny dżwięk, a części kosztowały czterokrotnie mniej niż gotowe kolumny o zbliżonej klasy dźwięku.

Słuchałem Dali podstawkowych ok 2 lat temu .2-drożne . Niestety nie zapisalem modelu. Zachwyciły mnie dynamika i klarownoscią .Po domowych dyskusjach syn kupił sobie Tannoye M2,5 (irlandzkie nie węgierskie) dla mnie jednak za spokojne.Te Dali to było to choć [rzedzial cenowy wówczas podobny.

Różnica między Tannoyami M2 a M2.5 nie jest duża, to te same przetworniki, tylko zwrotnica zmodyfikowana. Ale istotnie, w tej klasie cenowej jest to okazja. Poza tym starsze M2 są wyraźnie lepsze niż nowsze MX2 które grają zimnym niewciągającym dźwiękiem, zakup M2 za dobrą cenę z drugiej ręki będzie opłacalny, a zwrotnice można za grosze tak zmodyfikować, że zagrają lepiej niż M2.5 (jak chcesz modyfikować to nieważne czy kupisz irlandzkie czy węgierskie, różnią się tylko jakością zwrotnic, a głośniki i tak produkuje Tajwan, bardzo przyzwoicie zresztą).

2,5 od 2 róznią sie rozstawem osi syczka i basu. Sa zblizone do siebie ,przez co fatalnie ta wcinka wyglada. Nie chcieli powiekszać obudowy to tak wykombinowali.Mlody w domu jest zadowolony ale mnie brzmienie nieodpowiada.Jest angielsko-szlafrokowe, z obłokiem cygara.Przy spokojnym volumie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.