Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie kolumny podłogowe do NAD c316bee + c515bee ?

sirjacor

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie.

Po umolnych i długich poszukiwaniach i rozmyślaniach kupuję mało ryzykowny zestaw NAD c316bee + c515bee.

Słucham różniastej muzyki, ale lubię słyszeć co grają instrumenty, szczególnie żeby gitara basowa się nie zlewała. No i żeby dźwięk ogólnie nie był za ostry.

Pokój 18m2.

Jakie kolumny polecacie?

Myślałem o Monitor Audio MR4 (1400zł), po odsłuchah okazało się że nie słyszę różnicy między nimi a Pearl 20 (1000zł) więc po co przepłacać.

Po czym gościu w innym sklepie mi namieszał w głowie że to wszystko szajs i że najlepiej kupić Monitor Audiot Bx5.

Tylko że jak mam wejść na poziom cenowy do 2500 to nie ogarniam już wyboru kolumn...

W skrócie, jakie kolumny byście sobie kupili do tego zestawu?? (wiadomo że cena gra rolę i wolę wydać 1500 niż 2500 jeśli różnica dźwięku będzie znikoma).

No i takie które napędzi 40W Nad.

Witaj,

Weź pod uwagę kolumny Indiana Line Nota 550 lub Tesi 540, będzie łagodnie z dobrym, miękkim basem.

Ewentualnie posłuchaj Monitor Audio Bx5, jest to dobre połączenie z Nad.

Z mojej strony natomiast zasugerowałbym kolumny podstawkowe Paradigm Mini Monitor v.7. Moim zdaniem to najlepsza opcja do Twojego systemu.

Zaprasza na odsłuchy

Jak w temacie.

Po umolnych i długich poszukiwaniach i rozmyślaniach kupuję mało ryzykowny zestaw NAD c316bee + c515bee.

Słucham różniastej muzyki, ale lubię słyszeć co grają instrumenty, szczególnie żeby gitara basowa się nie zlewała. No i żeby dźwięk ogólnie nie był za ostry.

Pokój 18m2.

Jakie kolumny polecacie?

Myślałem o Monitor Audio MR4 (1400zł), po odsłuchah okazało się że nie słyszę różnicy między nimi a Pearl 20 (1000zł) więc po co przepłacać.

Po czym gościu w innym sklepie mi namieszał w głowie że to wszystko szajs i że najlepiej kupić Monitor Audiot Bx5.

Tylko że jak mam wejść na poziom cenowy do 2500 to nie ogarniam już wyboru kolumn...

W skrócie, r kolumny byście sobie kupili do tego zestawu?? (wiadomo że cena gra rolę i wolę wydać 1500 niż 2500 jeśli różnica dźwięku będzie znikoma).

No i takie które napędzi 40W Nad.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam, bezwzględnie do Twojego pomieszczenia Pylon Topaz 15. Z Nadem grają wyśmienicie, synergia tych systemów jest zadziwiająca. Topazy są niezwykle uniwersalne, nie grają ostro, nie podkreślają za bardzo wysokich, nie męczą. Poza tym mają bardzo ładny bas, genialnie reprodukują wokale i mają świetnie zszyte pasma. Z Nadem to cenowa rewelacja. Najlepsze jest to, że nie podkreślają słabej realizacji płyt a oddają to co najlepsze więc nawet słabsze nagrania cd z lat 80tych brzmią bardzo dobrze. Nie wiem jak by zagrały z innymi wzmacniaczami ale z dokładnie tym Nadem to brałbym w ciemno. Według mnie są lepsze niż Monitor Audio Mr4 a po drugie do Twojego pomieszczenia mają idealny bas, natomiast Mr4 miałyby go za dużo. Poczytaj jeszcze tu: (zgadzam się z gościem w 100%, testował Topazy właśnie z bliźniakiem Nada 316, czyli 315)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A ja proponuję Ci kolumnę podstawkową. Bez problemu poradzi sobie w 18 m2. Z nowych w twoim budżecie STX MX140 i ewentualnie Indiana Line Tesi 260. Grają dobrze ale uważam że STX grają lepiej, co nie zmienia faktu że wszystkie kolumny które tobie wyżej proponowali typu Monitor Audio MX4, Kef C7, Mission MX4 to bardzo słabe konstrukcje zarówno pod względem brzmieniowym jak i jakością wykonania.

Możesz również poszukać używanych Usher v601, dynaudio dm 2/7, acoustic energy aelite 2. Powodzenia

A ja proponuję Ci kolumnę podstawkową. Bez problemu poradzi sobie w 18 m2. Z nowych w twoim budżecie STX MX140 i ewentualnie Indiana Line Tesi 260. Grają dobrze ale uważam że STX grają lepiej, co nie zmienia faktu że wszystkie kolumny które tobie wyżej proponowali typu Monitor Audio MX4, Kef C7, Mission MX4 to bardzo słabe konstrukcje zarówno pod względem brzmieniowym jak i jakością wykonania.

Możesz również poszukać używanych Usher v601, dynaudio dm 2/7, acoustic energy aelite 2. Powodzenia

Ten wzmacniacz nie napędzi ushera v-601 to są dosyć wymagające kolumny.

Ten wzmacniacz nie napędzi ushera v-601 to są dosyć wymagające kolumny.

Ten wzmacniacz lepiej zagra z Usher niż z tanimi i słabymi MA mx4 itp.

A jeśli chodzi o wysterowanie kolumny to wiem że co prawda nie będzie super ale będzie wystarczająco dobrze.

Jednak nadal uważam że najlepszym partnerem dla tego zestawu, kwoty i metrażu są kolumny STX MX140 jako nowe.

Jeśli chcesz by gitara basowa się nie zlewała to lepiej to lepiej wybierz inną markę niż NAD. Bas w filozofii tej firmy to pulchna poducha.

Dokładnie tak jest:D

A STX zagrają z Nadem za słodko, aż mdli od słodyczy. No ale kto co woli...

Dzięki za wszystkie uwagi. Odsłuchiwałem jeszcze w tej półce cenowej zestaw Yamaha AS-500 + CD S-300 (z monitor audio MR4 i Pearl 20) ale na obu strasznie mnie męczyły wokale wywleczone na wierzch. Nie odpocząłbym przy tym.

No to co zamiast NADa w tej półce cenowej? Tak czuję że nad to trochę "nudne" ale bezpieczne rozwiązanie ale boję się żeby nie było za ostro.

Co do kolumn proszę o polecanie podłogówek. DZIĘKI!!!

Nad jest bardzo uniwersalnym rozwiązaniem, nie pomyślałbym o nim w charakterze "nudy". Yamaha gra ostrzej bo to japończyk, a Nad kieruje się brzmieniem angielskim czyli cieplejszym (oczywiście z konieczności to uproszczenia). W tej półce cenowej ciężko znaleźć coś lepszego. Może Music Hall a15.2, niedługo a15.3, może Rotel RA-10, może Xindak 06... one nie zagrają ostro, nie zamęczą górą. Nadają się do kategorii odpoczynek:) - w pewnym sensie.

Co!!! Słodko!!! Co za bzdura. Sluchałeś kiedyś takiego połączenia?! Ja też mam zestaw NADa 326 + 515 i kolumny Nexton M-100 i do słodyczy im bardzo daleko.

Nie nakręcaj sie tak. Jeden sypie do kawy łyżkę cukru, drugi pięć...

Nad kieruje się brzmieniem angielskim czyli cieplejszym (oczywiście z konieczności to uproszczenia)

Tak jak Scaramanga napisał: " pulchna poducha"

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Okey dokey ;D

Nabyłem proszę Państwa zestaw NAD 326bee + NAD 515bee w okazyjnej cenie. Jakie kolumny do tego? Zaznacza, PODŁOGOWE:

- Roth Oli 40

- Acoustic Energy Neo 3 v2 (czy ktoś coś ma/wie coś o tych kolumnach??)

- Pylon Topaz 15

- Indiana Line nota 550c

- Monitor Audio MR 4

- jakieś inne??

Cena poniżej 2000 zł.

Jeśli nie lubisz ostrości a muzykalność to polecam Nota 550, fajnie się też zgrywa z elektroniką NAD-a.

Acoustic Energy może być trochę zbyt powolne i mułowate w tym zestawieniu, podobnie jak Pylon.

Polecam STX fs-250 lub Kef C7. Acoustic Energy też będą bardzo dobre. Na pewno nie będą ani powolne ani mułowate. To energiczne, szybkie i przestrzenne kolumny. Miałem kiedyś kolumny acoustic energy aegis evo one-troszkę starszą wersję podstawkową.Mam taki sam zestaw NADa jak ty i kolumny acoustic energy grały z nimi bardzo dobrze chociaż uważam że z STX będzie jeszcze lepiej. Pozdrawiam

Dwie może mniej ważne ale jednak argumenty:

- mam dwa małe dzieciaczki, także maskownica pożądana (odpadałyby pylony)

- kolumny raczej dosunę do ścian albo będą dosunięte do ściany jednym narożnikiem pod kątem 45 (pokój mam 5ciokątny - kanapa czyli miejsce odsłuchu będzie na jego podstawie) a co za tym idzie nie wiem czy kolumny nie powinnny mieć bass reflexu z przodu. Czyli z kolei odpadłyby Acoustic Energy.

Ok. Budżet maleje do jakiś 1700zł.

Na celowniku mam najbardziej Indiana Line Nota 550c.

Ale do tej kwoty są jeszcze inne marki , napiszcie którą z nich w tej cenie wogóle zawracać sobie głowę? :

- TAGA

- JBL

- Wharfedale

- Klipsh

- Jamo

- Koda

- Magnat

- Heco

- Boston Acoustic

- Mission

- Yamaha

Czy któraś z tych marek ma jakiś wybitny model na który warto zwrócić uwagę? Nawet z lekko droższych - może trafią się w moim budżecie jakieś powystawowe itp.

Sirjacor, pewnie sprzedadzą Ci Topazy 15 za 1700 złotych. Nie rezygnuj z nich tak szybko. Wypożycz na odsłuch. Do Nada 316 na drugim miejscu polecam też w Twoim zasięgu Monitor Audio M4 albo nowsze Mr4. Słuchałem i mi się podobało. Będzie więcej basu ale zawsze możesz użyć gąbkowych zatyczek, które są w zestawie.

Jak pisałem, udało się wyhaczyć c326bee.

Rozumiem że Topazy są na tyle dobre że pomimo że dwudrożne przebiją Indiana Line i Monior Audio? (wiem wiem chodzi o efekt a nie drożność czy ilość głośników :)) jakkolwiek pytam.

W sumie co mi szkodzi - wypożyczyć na odsłuch mogę. Potargować też mogę :) Ciekawe tylko (wiesz może??) kiedy będzie wersja z maskownicą bo jak mi któryś maluch wciśnie palucha w membranę to się załamię :D

Co do Taga, Kody, Magnata jakie z ich modeli są w jakości Topaz 15 / Indiana Lina 550c / Monitor Audio Mr4 ? Czy już poprzestać na dylemacie miedzy tą trójką?

Niestety nie wiem kiedy będzie wersja z maskownicą, myślę, że niedługo bo ciągle mam do testu wersję bez:) Mam odesłać jak już wyślą mi nową wersję. Ostatnia trójka według mnie jest ok. Monitor Audio pewnie łatwo Ci będzie odsłuchać z Nadem w jakimś sklepie bo to dość popularny zestaw.

Fajne są te Monitor Audio i Indiana - 11 kilogramowe, trójdrożne podłogówki...

Moje podstawkowe Nextony M100 na 13cm midwooferku tyle ważą (jeden przetwornik średnio-niskotonowy waży 2 kilo).

W zbliżonej cenie do Topazów kupisz STX FX200 na głośnikach takich jak we "flagowych" Saphirach z Pylona za ponad 3 tysiaki, więc...

Z Magnatów w tej cenie polecam model Quantum 605/655, a z Tagi - model Harmony Platinum F-60.

Może zerknij na skan testu niższego modelu STX FX-250:

Ukryta Zawartość

post-16753-0-87933300-1363501012_thumb.jpg

post-16753-0-34640000-1363501043_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No i nabyłem!!

PYLON AUDIO TOPAZ 15 okleina wenge.

Dojechały ekspresem, zapakowane tak, że można zrzucać ze spadochronem :) Od razu zamontowałem kupione kolce, ustawiłem i prezentują się świetnie.

Wybarwienie bardzo fajne, kolumny fajnie wtapiają się w pokój nie przykuwają/ nie odciągają uwagi, ale też nie są nudne (jak ktoś chce przykuwać uwagę to

niech weźmie to drugie jaśniejsze wybarwienie- też ładne ale nie do mojego wystroju).

Podłączyłem do mojego NAD c326bee/515bee i zacząłem wrzucać po kolei moje płytki. Poczekam parę dni jak się wygrzeją i napiszę dokładne wrażenia,

ale już teraz mogę powiedzieć że mają fajną rozdzielczość, grają dokładnie w całym zakresie, przy czym ani góra ani dół nie boli w uszy, nie słyszę żadnych

sztucznych podbić na dobrze przeze mnie znanych nagraniach. Na razie ich nie rozkręcam mocno ale słuchając cicho jest i tak baardzo dobrze - nic nie ginie,

wszystkie dźwięki i instrumenty słychać w dobrych proporcjach. Dla mnie to ważne bo mieszkając w bloku i puszczając muzykę wcześnie rano albo późno wieczorem

nie chcę narażać się na stukanie sąsiadów w ściany:)

W stosunku do niższego modelu Pearl 20 który odsłuchiwałem w sklepie w Poznaniu bass refleks jest z przodu i o to mi chodziło, najsensowniejsze ustawienia w moim pokoju

są niestety pod ścianami. ( swoją drogą o mało co nie kupiłem tych niższych Pearli bo za 999zł grają tak samo dobrze jak Monitor Audio Mr4 za 1750zł ale poszedłem jednak w wyższy model).

Ok idę katować dalej moją płytotekę. Za parę dni dam znać "co słychać" :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.