Skocz do zawartości
IGNORED

Zainteresowanie muzyką GRUNGE.

besmart123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Po mojej przygodzie z muzyką hip- hopową, elektroniczną, rockiem, trip-hopem, zaczął mnie interesować grunge.

Czytałem troszkę na necie. Wiem że wywodzi się ze Seattle i że głównymi prekursorami byli Pearl Jam, Nirvana, Soundgarden. Wiem również, że wiele grup się rozpadło.

Mnie osobiście odpowiada brzmienie troszkę bardziej nowoczesne jak Depeche mode, Garbage.

Dlatego chciałem się zapytać, jakie jeszcze zespoły współczesne grają ten rodzaj muzyki- mogą być też byłe,

Z góry dzięki za przykłady.

P.S - ISTOTNE.

Nie wrzucajcie linków z youtube tylko nazwę i tytuł.

https://www.audiostereo.pl/topic/101615-zainteresowanie-muzyk%C4%85-grunge/

,,Ten rodzaj muzyki" jest dość nietrafionym określeniem, bo grunge to było w zasadzie bardziej zjawisko, niż konkretny gatunek muzyczny. Zespoły określane jako grające ,,grunge", łączyło jedynie to, że pochodziły z Seattle i zaczynały na początku lat 90, bo jeśli chodzi o muzykę, to taki Pearl Jam, nijak ma się do Nirvany, a do Alice in Chains tym bardziej... Na początek osłuchaj się z zespołami tamtego okresu, a dopiero wtedy szukaj współczesnych odpowiedników, bo obecnie ,,grunge" nie gra chyba nikt, ale parę zespołów co grają podobnie do Alice in Chains, to myślę że by się znalazło.

Mnie osobiście odpowiada brzmienie troszkę bardziej nowoczesne jak Depeche mode, Garbage.

Depeche Mode z grungem to ma niewiele wspólnego, Garbage...hmm, obecnie też absolutnie nie. Nie wiem czy na dzień dzisiejszy można w ogóle mówić o zespołach, które grają grunge albo coś zbliżonego do grungu. Nie łudźmy się, grung zginał razem z Cobainem i rozpadem Nirvany. Przynajmniej dla mnie. Ale jak już chcesz to sprawdź może Bush - Razorblade Suitcase.

Sprawdź sobie Mother Love Bone - fajna kapela niestety krótkotrwała ze względu na wielką miłość lidera Andy Wooda do twardych narkotyków. Po jego śmierci powstała jedna z najpiękniejszych spontanicznych płyt i projektów. The Temple of The Dog - pół na pół kolesie z Perły i Soundgarden. Warto mieć w kolekcji. A co do głównego pytania to tych kapel była cała masa TAD, Green River, Melvins, Black Flag, Mudhoney itd część wcale nie był z miasta w którym 200 dni w roku pada deszcz. Warto pooglądać film dokumentalny Hype czyli zadyma !! o tamtych czasach i twórcach wytwórni Sub Pop

Pozd

Jeśli popełniłem błędy w nazwach zespołów to sorka

Nie ma trudnych głośników - tylko prądu czasem brak

Ja

Teraz to się zwie post grunge - jak wiadomo odnośniki są gorsze od macierzy;-) ale dla przykładu kilka nazw:

Alter Bridge

Creed

Godsmack

Live

Nickelback

Puddle Of Mud

Seether

Stone Sour

to takie alternatywno - komercyjne rockowe granie:)

"Skąpski idzie na ambasadora, wysiada, rozumiesz? A jak on poleci, to poleci Korszul, poleci też Broński i zgadnij kto po nich poleci? Po nich polecę ja! To znaczy ja bym poleciał, gdyby nie Kazik i to dozorostwo."

I o to właśnie mi chodziło. Weekendzik z powodu brzydkiej pogody spędze w domu i zaznajomię sie przynajmniej z częścią tej muzyki. Kazek 680- dzieki za polecenie filmiku. Przytule go wieczorem. Jarex sprawdzę z pewnością co tam podesłałeś. Odezwę się po weekendzie i napiszę czy coś podeszło pod gust.

Pozdro.

Depeche Mode z grungem to ma niewiele wspólnego, Garbage...hmm, obecnie też absolutnie nie. Nie wiem czy na dzień dzisiejszy można w ogóle mówić o zespołach, które grają grunge albo coś zbliżonego do grungu. Nie łudźmy się, grung zginał razem z Cobainem i rozpadem Nirvany. Przynajmniej dla mnie. Ale jak już chcesz to sprawdź może Bush - Razorblade Suitcase.

Odnośnie Depechów lubię mroczny klimat jakim się otaczają. Nie wiem czy to sentyzatory czy tak nastrojona gitara tak na mnie wpływa. Głos Gahana też ma coś w sobie ( jedna połowa go nie lubi, a druga tak). Walking in my shoes jest świetnym przykładem.

Teraz to się zwie post grunge - jak wiadomo odnośniki są gorsze od macierzy;-) ale dla przykładu kilka nazw:

Alter Bridge

Creed

Godsmack

Live

Nickelback

Puddle Of Mud

Seether

Stone Sour

to takie alternatywno - komercyjne rockowe granie:)

zgadza sie, wiekszosc to badziewie, no ale takiego Godsmack to jeszcze da sie sluchac

Odnośnie Depechów lubię mroczny klimat jakim się otaczają. Nie wiem czy to sentyzatory czy tak nastrojona gitara tak na mnie wpływa. Głos Gahana też ma coś w sobie ( jedna połowa go nie lubi, a druga tak). Walking in my shoes jest świetnym przykładem.

Mi osobiście najbardziej podoba sie płyta Depechów Ultra:) Właśnie za mroczny klimat, gitarę i wokal.

Grunge to wczesny Black Sabbath dla ubogich, tak stwierdziłem, gdy po raz pierwszy usłyszałem ponad 20 lat temu Nirvane i tego zdanie będę się trzymał do końca ;), poza "Ten" Pearl Jam nie ma dla mnie nic ciekawego w tym nurcie. Kolejny raz wymyślili koło, a firmy płytowe na tym zarobiły.

Grunge to wczesny Black Sabbath dla ubogich, tak stwierdziłem, gdy po raz pierwszy usłyszałem ponad 20 lat temu Nirvane i tego zdanie będę się trzymał do końca ;), poza "Ten" Pearl Jam nie ma dla mnie nic ciekawego w tym nurcie. Kolejny raz wymyślili koło, a firmy płytowe na tym zarobiły.

od Pearl Jam znacznie lepszy jest przeciez Alice in Chains czy Soundgarden.

Każdy ma inny gust, także autorytatywnie nie warto się wypowiadać. Dla mnie osobiście Black Sabbath nie dorasta do pięt Nirvanie. To tylko moje zdanie i wcale nikt nie musi się z nim zgadzać:)

Grunge to czasy mojej nauki w liceum, czyli mam do tej muzyki spory sentyment. Wszystko dość szybko się skończyło i nie do końca wytrzymało próbę czasu, ale gdy słucham pierwszej płyty Pearl Jam czy nagrań Nirvany wracają miłe wspomnienia.

Grunge to wczesny Black Sabbath dla ubogich, tak stwierdziłem, gdy po raz pierwszy usłyszałem ponad 20 lat temu Nirvane i tego zdanie będę się trzymał do końca ;)

Zgadzam się że jest album wydany w obecnym czasie i dorównuje klasie , jakości i geniuszowi Nevermind Nirvany. Jest to reedycja Nevermind.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.