Skocz do zawartości
IGNORED

Standy dynaudio opinie

Croowab

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Przymierzam się do kupna standów dynaudio.

Znalazłem stand 6 w ciekawej cenie i się zastanawiam czy standy firmy dynaudio są warte swojej ceny, a ta niska nie jest.

Jeśli ktoś ma, prosił bym o opinie.

Chodzi mi o relacje jakość=cena.

Na polskim rynku jakoś mało jest stand 6.

Słucham muzyki - nie sprzętu.

https://www.audiostereo.pl/topic/101576-standy-dynaudio-opinie/

Witaj.

Ja mam Stand 4. Jak dla mnie rewelacja. Stoją na nich, a raczej są przykręcone Contour S 1.4. Bardzo dobrze wykonane standy. Jeśli Twoje Dynki można przykręcić do Stand 6 to jeśli cena jest dla Ciebie akceptowalna - to bierz:) Ewentualnie może zastanów się nad standami, np: Rogoza? Można je chyba zmodyfikować pod posiadane głośniki. A cenowo może będzie lepiej.

Mam audience 52se i nie chciałbym ich przykręcać.

Cena to 1000zł, za nówki.

Mało to nie jest za same standy dlatego muszę to przemyśleć.

A opinie posiadaczy może pomóc w wyborze.

W tym 80% za sam znaczek z logo Dynaudio :)

Bez przesady, nie ma co świrować. Porządne standy z grubej nierdzewki lakierowanej proszkowo można wyrwać za 300-400 złotych,

ewentualnie sobie zamówić dowolnie udziwnione na dowolny wymiar chociażby u Ostoji za niewiele więcej.

Robił mi stoliki pod sprzęt i platformy pod monobloki, wykonanie pierwsza klasa, ceny do przeżycia, kontakt wzorowy.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Ogolnie standy Dynaudio sa bardzo ladne, dobrze wykonane, estetyczne i funkcjonalne. Jesli to samo da Ci inny producent za mniejsze pieniadze to warto wziac te drugie. 1000 zl za stand 6, para, nowka sztuka, to moim zdaniem nie jet jakos drogo. Jesli nie szkoda Ci kasy bierz Dynki. Ja bym swoich nie wymienil.

Ja do swoich DM2/7 kupiłem standy Atacama Nexus. Używki. 250 zł albo coś koło tego. Prezentują się bardzo ładnie, tylko nawet po wysypaniu piaskiem są dość lekkie.

We stand in the Atlantic
We become panoramic

Wyświetl postUżytkownik Croowab dnia 06.03.2013 - 13:28 napisał

W tym 80% za sam znaczek z logo Dynaudio :)

Tak, masz rację, jak z innymi rzeczami markowymi.

Ale kusi mnie cena.

Nowe w sklepie 400€, a jednomiesięczne 230€.

Przypuszczam, że zanim "ściana audio" będzie skończona, zmieni się kilka szafek i ustawień.

Dlatego najpierw pytam, żeby mieć jakiś zarys....

A cena tez ważna.

Ja do swoich DM2/7 kupiłem standy Atacama Nexus. Używki. 250 zł albo coś koło tego. Prezentują się bardzo ładnie, tylko nawet po wysypaniu piaskiem są dość lekkie.

Oglądałem, ale jakoś nie przypadły mi do gustu.

Ot normalny stand.

Te dynaudio mają chyba to coś.

Bo i przecież muzyka będzie łatwiej z głośników płynęła :) hah

Świetne standy. Scena dużo szersza i głębsza niż na innych. Bas niższy i lepiej kontrolowany, a wysokie bez sybilantów lecz mocne i szczegółowe. To porównanie do stendów innej marki. REWELACJA.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

Świetne standy. Scena dużo szersza i głębsza niż na innych. Bas niższy i lepiej kontrolowany, a wysokie bez sybilantów lecz mocne i szczegółowe.

To wszystko zasługa tych standów? ŁAŁ...

I gdzie to takich mundrości uczą ;)

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Widzę że mój wpis, iż kolumny podłogowe są lepszym wyborem musiał wylecieć.

Straszna sprawa mieć inny pogląd na tą sytuację. Tym bardziej że miejsca zajmują tyle samo.

Warto a nawet trzeba mieć własne zdanie. Ale najważniejsze aby było na temat.

Temat dotyczy standów a nie co lepsze, monitory czy kolumny.

Jeśli ktoś posiada dobre monitory za które zapłacił kilka a nawet kilkanaście tyś zł, to się nie zastanawia "monitory czy podłogowce", tylko gdzie i na czym te monitory postawić.

możesz rozwinąć?

Patrz wyżej wypowiedź kolegi Misio38.

Wiesz jest wiele wyjaśnień na temat różnego grania tych samych kolumn podstawkowych ale nie marka standów jest czynnikiem różnicującym.

Ja polecał bym takie z regulowaną wysokością. Byś mógł dopasować oś zestawu do miejsca i pozycji w której słuchasz.

Potem pozostaje kwestia stabilności i ciężaru.

Na koniec pozostanie jeszcze jak to ma wyglądać.

Ale historie o szerszej scenie i takich tam to można między bajki włożyć.

Ja nie jestem z tych co to im kabelki grają itd.

Podstawki teraz stoją na szafce (ikea) i po prostu szukam pomysłu jak by to rozsądnie ułożyć, żeby ładnie wyglądało.

Dynaudio po prostu mi się spodobało, a że nie ma ich w okolicy w sklepie dlatego pytam co myślą o akurat tej marce. Ewentualnie coś innego.

Muszę to skomponować z szafką i tu jest większy problem bo nic mi się nie podoba.

Mam pomysł, na prostą szafkę z drzewa akacjowego.

Sciana ma 180cm szerokości i tu muszę to wszystko upchać.

Inna opcja jest taka, że kupuję szeroką szafkę i pod kolumienki podkladam podstawki z granitu.

Ale to chyba odpada.

Interesuje mnie stosunek jakości do ceny.

W standach dynaudio w wiekszym procencie płąci się za markę.

Ale dobre standy innych producentów tez swoje kosztują.

kup sobie sfinx a'la target. super standy, puste około 25kg a z kwarcem około 10kg więcej.

Kolega bardzo dobrze radzi:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mam dokładnie te standy do Dynaudio DM 2/8. Wspaniałe wykonanie.

Ukryta Zawartość

Przyznam, ze ciekawa oferta.

Ale tylko martię się o swój kręgosłup;)

Kurka wodna, byłem po nie osobiście, ledwo doniosłem do bryczki, około 20m. W domu - z auta do chałupy też około 20m - łapy wyciągnęły mi się do samej ziemi:)

Moje mają profile bez wypełnienia - około 25kg sztuka. Z wypełnieniem jeden stand waży około 35-40kg. Szczerze polecam, dobre, precyzyjne i estetyczne wykonanie.

Croowab

Jeśli tylko miałbym gdzie postawić standy (u mnie niestety X16 stoją właśnie na niskiej, długiej i głębokiej szawce na podstawkach granitowych),

to zdecydowanie brałbym te Dynaudio 6 za tysiaka.

Sfinxy są masywne i dobre, ale jakością wykonania i estetyką bardzo daleko im do tych Dynaudio.

Zadaj sobie inne pytanie:

Czego bedziesz bardziej żalował ? Tych przykładowych sfinxów, czy Dynaudio 6, jeśli ich nie weźmiesz?

Ja odpowiedź znam ;)

Nawet gdyby hipotetycznie Stand6 nie podeszły Ci jednak po zakupie (w co nie wierzę raczej), to z palcem w ..... sprzedasz je bezstratnie i bez problemu zamówisz sobie jakieś inne, np. te sfinxy. A tych Stand6, jak sam słusznie zauważyłeś, u nas raczej deficyt.

Mam nadzieję, że pomogłem ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Nie jest zła (w porównaniu do innych faktycznie świetna), ale detale Dynek są trochę lepiej wykonane i bardziej pomysłowo, kolego EMiLu .

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Rozumiem, że piszesz o Stand3. Bo na pewno nie o Stand4, ani tym bardziej 6. Innego wytłumaczenia nie widzę.

stand 6, 8.5kg:

Ukryta Zawartość

Ustawiłbyś na nich monitory cięższe niż standy?

Ukryta Zawartość

I tak byłyby wypełnione kwarcem, czy innym "żwirkiem", co znacznie podniosłoby ich wagę. Poza tym, to projektowali ludzie z Dynaudio, a nie z jakiegoś garażu, jak większość standów u nas dostępnych.

Jak pisałem, ja wybrałbym Stand6. Z wyżej wymienionych przeze mnie powodów. Co wybierze zainteresowany? To, co zechce ;)

I na tym kończę naszą miłą pogawędkę, aby nie zaśmiecać koledze wątku.

Co prawda i tak bardziej się przychylam w stronę dynaudio.

Zajmiją ciut mniej miejsca, a te u mnie jak na lekarstwo.

Są ładniejsze.

Sfinks jest u mnie nei do dostania, a import z poslki jest nieopłacalny.

Może dynaudio jest lżejsze i droższe (choć nie wiele), ale po zasypaniu kwarcem powinno być idealnie.

A estetycznie z teco co przeglądam mało które im dorównują.

Myślę, że poczekam na wypłatę i je zamówię.

Z tego co widzę one są bardziej dedykowane do wyżej serii contour.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.