Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie opamp'y w Waszym przedwzmacniaczu grają?

maciek1

Rekomendowane odpowiedzi

Co prawda w kilku wątkach można odszukać parę zdawkowych informacji na temat opampów, jakie siedzą w Waszych przedwzmacniaczach, ale może warto zebrać doświadczenia? Jest wielu użytkowników pre Ahaji, a tam możliwości bez liku.Od początku gram sekcją MM na 2134 i jest dosyć ostro. Jakie polecacie ze swoich doświadczeń opampy, które wniosą coś nowego do brzmienia w sekcji MM i MC? Myślę, że podobne wrażenia będą zarówno w przypadku Nudy jak i forumowego pre, więc zapraszam do wypowiedzi.

OPA2134 to mały koszmarek. Ciekawszy będzie OPA2132, a przynajmniej bas się pojawi ;-).

Nideoceniane, tanie: NE5532; NJM2068.

Seria LME z Nationala (dzisiaj Texasa już) jest ciekawa.

PUNKS NOT DEAD ' ... analogowo w cyfrowym świecie ... '

OPA2134 to mały koszmarek

Byly czasy gdy się nim zachwycaliśmy, Po "prześiadce " z JRC 4558, był przeskok.W latach 80 był to dominujacy w domowym audio OP-AMP.4558.|Dzisiaj jego następca 4562 już jest całkiem całkiem.

LME 49710NA zagrał nie ciekawie niby miał wszystko, ale ... - taki średniak

OPA 627 BP stereofonia wyraźnie większa lecz za bardzo sterylnie i ostro (wycofana średnica) może w sekcji MC w połączeniu z innym będzie tworzył doskonałą parę.

LT 1028 bardzo ładnie gra, muzykalny i do tej pory faworyt w sekcji MM

LT 1028 bardzo ładnie gra, muzykalny i do tej pory faworyt w sekcji MM

Fajne informacje - dzięki! A o tym LT 1028, faworycie, kilak słów więcej można prosić?

LT 1028CN gra równo w każdej części pasma. Na lekko ciemne tło dźwiękowe przez co średnica jest miła i czytelna, dźwięk nie męczy. Takie elementy chyba się określa mianem „muzykalny”. Idealnie może nie jest, bo do szczęścia brakuje tych elementów udostępnianych przez OPA 627 w górnych rejestrach, ale warty jest wypróbowania. Faworyt, gdyż innego zachowującego proporcje lepiej grającego nie słuchałem (odsłuchane te z postu wyżej), wszystko przede mną ;).

w ramieniu gramofonu

Raczej trudno w rurce zmieścić i jeszcze doprowadzić zasilanie.

Możesz wprowadzić nowy standard złącza 7PIN i w heashellu umieścić układ,na mini smd( 4 sygnałowe i 3 dla symetrycznego zasilania ,.chyba ze opamp single supply)

Jest odrobina luzu w miejscu mocowania wkładki do przewodów...płytka 10 x 10 mm powinna wejść, kondy małogabarytowe, elementy SMD a zasilanie można wprowadzić przewodami sygnałowym (jak w mikrofonach), to obejdzie się bez widocznych przeróbek, układ można w razie czego spokojnie wymontować i śladu nie będzie.

To zaekranuj to dobrze - przy takim wzmocnieniu zbierze wszystko z powietrza ... ;-)

Kable w ramieniu musiałbyś zrobić takie by się swobodnie poruszało. I jak normalnie są 4 tak tu z 5 by się przydało minimum.

• 1 rok później...

To ja pozwolę sobie odświeżyć - bo akurat składam nudę II :)

Mógłbym mieć do wykorzystania OPA2132PA; OPA2604AP; JRC5532DD; JRC2068DD i AD797 na przejściówce 2x -> dip8. Od których zacząć, które polecacie w tej aplikacji (mam mały problem logistyczny z nimi i nie tak łatwo mi po prostu samemu potestować naprzemiennie)? Głównie chodzi o sekcję MM.

Jako że Nuda niezależnie od edycji była pomyślana jako dual mono przewidziałem w niej miejsce tylko i wyłącznie dla wersji pojedyńczych.

Zatem kości " OPA2132PA; OPA2604AP; JRC5532DD; JRC2068DD " - odpadają bo to wersje podwójne.

Można wsadzić OPA132; 134; 627,637, NE 5534 etc.

Do MMki możesz wsadzić z tanich NE5534.

Potem już znacznie drożej OPA604, 132, 134, czy coś ze stajnie AD - tu sprawdziłbym w specyfikacji danej kości max napięcie zasilania bo czasami Vmax to 2x12V (trzeba uważać ile się ustawi na stabilizatorach).

Może być też coś z serii LME np 49710 choć on jest słabo wydajny prądowo. Lepiej sprawdzi się jako I stopień w sekcji MCLO.

Jeszcze drożej to OPA627/637.

Czy lepiej i co lepiej - ocenić 'uszami' i portfelem.

Przedwzmacniacz Sony TA-E80ES - RC5532DD, bardzo ładnie gra :)

Tu jest datasheet:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pozdrawiam

Marcin

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Aha, no tak, taka właśnie moja wiedza :) dziekuje. Czy w takim razie moge sprobowac z pojedynczymi ad797? Czytalem, ze sa ciezkie w aplikacji, nuda sobie z nimi poradzi?

W nudzie przerobiłem 49710, 604 i 627.

Pierwszy taki nijaki, drugi był fajny, ale poszedł w odstawkę na rzecz trzeciego. Byłem nim początkowo podekscytowany, ale po jakimś czasie ze zdziwieniem zauważyłem, że mało słucham winyli... bo nie sprawia mi to frajdy, jak kiedyś. A to "kiedyś" znaczyło za czasów 604... Więc się przeprosiliśmy i 627 poszedł do szuflady.

627 okazał się w moim systemie za sterylny, podświadomie czułem cyfrę. 604 jest u mnie zdecydowanie bardziej analogowy, mniej szczegółowy na górze i pełniejszy na średnicy. Przy focalach to istotne jest ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.