Skocz do zawartości
IGNORED

PIONEER SA-7800 SERII BLUE.

Gość rydz

Rekomendowane odpowiedzi

Markus 77

to i ja się podepnę z cieekawości.

Posiadam Sa-8800, skoro słuchałeś sporej ilości pieców Pioneera, jak w porównainiu do Sa-8800 wypada Sa-9800?

jest lepiej?

pozdr, i dizęki za zaspokojenie ciekawości z góry ;)

9800 to wypełnione masywne brzmienie. Bas schodzi o wile niżej i ma lepszą kontrolę. Bardziej realistyczne instrumenty o bardziej naturalnym brzmieniu. SA 9800 poddany odpowiedniej modyfikacji gra fantastycznie. Zresztą wszystkie Pioneery warto zmodyfikować. Małe modyfikacje potrafią uczynić z tych wzmacniaczy prawdziwe cudo. Najlepszym do modyfikacji jest wspomniany SA 7800. Z 8800 jest trochę więcej zabawy a z 9800 to trzeba z trzy wieczory posiedzieć ale po ponownym wpięciu do systemu aż się micha cieszy, że coś takiego się uzyskało. Jednak przy kolumnach o dużym prądzie i schodzących bardzo nisko basem SA7800 jak i 8800 nie radzą sobie dobrze.

co rozumiesz pod pojęciem "modyfikacja"

ja w swoim 8800 z racji wieku wymieniłem wszystkie kondensatory na Nichisony, zamontowane mam nowe terminale głośnikowe, oraz możliwośc wpięcia kabla sieciowego

po ww. zabiegach zagrał sporo lepiej (nabrał życia, więcej powietrza się czuje w muzyce..)

da się jeszcze coś w nim poprawic?

Gość rydz

(Konto usunięte)

Dziękuję wszystkim za info na Priv.

Temat do dyskusji o serii Blue pozostawiam otwarty,

Może jakieś wpisy z jakimi kolumnami u was grają Pioneery,coś może o tunerach i kolumnach serii HPM.

Pozdrawiam.

Krztsztof.

Miałem tego Pioneera w latach 80-tych, ale wtedy nie potrafiłem docenić jego właściwości. Zakupiłem go okazyjnie na bazarze w Gdyni za 350 $ od marynarza. Grało to wtedy u mnie z Altusami 140 i pierwszym polskim CD Unitry :)

Witam mam 608, gra to u mnie z JBL L36, czy ma sens przesiadka na 708, czy lepiej od razu zainwestować w coś wyższego z serii x800 lub x500? Obecnie gra to przyzwoicie ale czuć, że brakuje trochę mocy.

Jak ma się porównanie odpowiednich modeli serii x800 z x500?

Pioneer 608 a 8800 to inna bajka. Nie ma nawet co porównywać serii 3 cyfrowej do serii 4 cyfrowej. Jak by Cię interesowało to mam na zbyciu SA 8800 Blue w stanie gabinetowym. Jedyna wada to to, że nie ma do niego pokrywy, ale można tanio dorobić. Poza tym front jak prosto z fabryki.

Mam jeszcze SA608 + TX608. SA 608 po małych modyfikacjach. Obydwa klocki w stanie perfekcyjnym.

8800 da Ci ok 15% poprawy na brzmieniu. Kolejną zaletą jest to, że 8800 wygląda jeszcze lepiej od 7800 no i to zawsze wyższy model. Potem już tylko 9800. Ale dostać takowego w idealnym stanie i rozsądnej cenie graniczy z cudem.

8800 da Ci ok 15% poprawy na brzmieniu. Kolejną zaletą jest to, że 8800 wygląda jeszcze lepiej od 7800 no i to zawsze wyższy model. Potem już tylko 9800. Ale dostać takowego w idealnym stanie i rozsądnej cenie graniczy z cudem.

Wspominaleś wcześniej że masz 8800 na zbyciu-może twoja cena jest rozsądna, opis brzmial jak dla mnie obiecująco:)

Gość rydz

(Konto usunięte)

9800 to wypełnione masywne brzmienie.

Nie słyszałem 9800 ale,mam SA-708,ostatnio SA-7800 był u mnie kilka dni.

708 właśnie gra masywnie z wypełnieniem w konfrontacji z SA-7800 ale,to wzmacniacze leciwe i takie porównania mogą być błędne,chodzi o to w jakim stopniu egzemplarze są wyeksploatowane.

To co przemawia jeszcze za SA-708 to opinie,porównania które można znaleść w sieci i na forach zachodnich.

SA-708 + TX-608 + Chario,można słuchać tego zestawienia 24 godż na dobę :)

• 2 miesiące później...

Witam serdecznie.

Jestem na forum od niedawna interesuje mnie Pioneer sa 608 a tak w zasadzie porównanie do Rotela 840 bx3 , 970bx czy ktoś miał możliwość odsłuchu tych dwóch modeli. Za jakie kolwiek opinie serdecznie dziękuje.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.