Skocz do zawartości
IGNORED

Czym nagrać dźwięk 5.1 z TV ?

Shrek777

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wie ktoś może z Kolegów (lub Koleżanek) jak i czym nagrać dźwięk 5.1 z TVP i podobnych nadających filmy w 5.1...

Czasami leci coś starego, co chętnie raz bym obejrzał (w TVP) czy coś ciut mniej starego ale nie nadającego się go oglądania na żywo w Polsacie i TVN (sorry ale 10 minut filmu i 7 reklam i 3 autoreklamy + kolejne 7 reklam (łącznie w ciągu blisko 20 minut) - zabije każdy film i jest tolerowane tylko przez masochistów najwyższej próby)

Reasumując chciałoby się nagrać 5.1 i HD (TVP).

Obecnie mam jakiś tam tv, dekoder dvb-t i dysk na usb podpięty pod w/w dekoder. Amplituner kd - "wypaśnięty bydlaczek", ale ciut starszy nie ma hdmi.(stare cyfrowe wejścia i wyjścia ma)

Nowego nie będę kupował, bo tv coraz mniej oglądam - życie krótkie, świat piękny, a program zazwyczaj do d.......

Z nagrywaniem nie mam problemu, nagrywa obraz w HD. Problem jest tylko z dźwiękiem gadzina nagrywa stereo....

Co można zrobić, ew co można kupić (ale w granicach rozsądku) żeby móc nagrać ten dźwięk 5.1 ? Są może jakieś tunery dvb-t z taką opcją ?

Starej nagrywarki się pozbyłem, miała wbudowany HDD, ale bez usb, itd. Także póki co jako nagrywarka robi dysk na usb i dekoder ...

" Żadna z dostępnych na rynku nagrywarek stacjonarnych nie pozwala na zapis dźwięku w formacie Dolby Digital 5.1. Wynika to głównie z chęci walki z piractwem i ukrócenia kopiowania filmów. "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Tu jest ślad ,ale czy nagra DD 5.1

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Czyli jako laik rozumiem iż prostego patentu nie ma ?

@janunio Z odbiorem 5.1 problemu nie ma żadnego..... Chodzi wyłącznie o nagrywanie (i to dźwięku 5.1 bo HD i stereo nagrywa)...

Zabawa z komputerem (żeby nagrać, później odtworzyć), hmmm, jestem leniwcem, chyba bym wolał kupić DVD z danym filmem. Tym bardziej iż w TV idą filmy z 5 letnim (i więcej poślizgiem)

Jest bardzo prosty patent. Ja mam cyfrę+ ze swoim dekoderem za marne trzy stówki - Ferguson Ariva 150 i bez problemu nagrywa film i dźwięk 5.1 na dołączony dysk.

Odtwarza się to potem bez problemu przez Fergusona....

Sony KD85-ZG9? , Denon AVC-X6700H + Monster Power MPA-3250 + Emotiva XPA 7-kanałowa gen.2 , Pioneer UDP-LX800.Projektor JVC RS2 - Adeo Tensio professional pro 110",Monitor Audio-Platinum PL 300 + Platinum PLC 350 + SVS Ultra + GX100 + 4 szt. sufitowe Dali Phantom H-80 +VELODYNE DD-15 Plus. Kable do kolumn: QED Genesis Silver Spiral, Chord Odysey 2. Listwa Monster Cable HTS 5100 + Power Center HTS 1000, kable sieciowe Monster Powerline 400 . Apple TV4K.

Ferguson Ariva 150 i bez problemu nagrywa film i dźwięk 5.1 na dołączony dysk.

Odtwarza się to potem bez problemu przez Fergusona....

A zrzucić na płytę DVD aby dać Cioci ? Nie jest to kodowane i sparowane z tunerem ?

• 5 miesięcy później...

Witam również mam ten sam problem Ja znów posiadam tuner z kablówki model to: EVIO ADB-2840C(N) i poprzez złącze usb nagrałem na pamięć przenośną film w z tv w wersji dźwiękowej Dolby Digital.Teraz chciałbym ten dźwięk nagrać w takiej samej postaci na komputer posiadam kartę dźwiękową w komputerze firmy Creative a model to: Soun Blaster X-Fi Titanium Fatality Pro kod producenta to 70SB088600000 posiada ta karta optyczne wejście i wyjście tuner z kablówki też posiada wyjście optyczne.Pytanie teraz czy jak kablem optycznym połączę tuner i komputer poprzez kartę dźwiękową wyżej opisaną i będę chciał nagrać sam dźwięk w postaci Dolby Digital czy będzie taka opcja czy nic z tego niestety oraz dlaczego po nagraniu i odtworzeniu z pamięci usb o pojemności 32 GB nie zawsze ale jest tak że albo na ułamek sekundy zanika głos lub zacina się obraz ???

Czyżby tak sądzę nie wyrabiał pendrive i nie nadążał podczas nagrywania i stąd te problemy wynikają potem podczas odtwarzania nagranego materiału bo nie zawsze tak jest ale 60% niestety takie problemy wynikają przy odtwarzaniu.Lub gdy do wyżej wymienionego tunera podłączę dysk zewnętrzny o pojemności 750 GB także przez złącze usb mogę nagrać interesujący mnie film lub program jednakże po podłączeniu pod gniazdo usb do komputera nie widzi tego dysku lub pendrive prosi o sformatowanie gdy to zrobię i podłączę znów pod tuner ten chce także go po swojemu sformatować aby móc coś nagrać inaczej nici z nagrywania i tak w kółko.Jak zrobić tak aby móc po nagraniu filmu z tv.była opcja aby po podłączeniu pod złącze usb w komputerze wykrywał pendrive lub dysk twardy wówczas nie byłoby problemu aby zrzucić dany materiał i już na komputerze zająć się obróbką jego czyli wydobyć dźwięk który jest w Dolby Digital 5:1 itd.

Jakim programem mogę tego dokonać , będę wdzięczny za pomoc.

Sformatuj PEN-a w systemie FAT32 i zobacz czy uda Ci się na niego coś nagrać. Jeśli tak, to przeniesiesz to na kompa bez problemu.

Wolne PEN-y mogą spowodować przycinki obrazu lub audio . O formatowaniu FAT32 poczytasz w Google, bo to czasami stwarza problemy.

Pomocny jest prosty program Fat32Formatter.

Do obróbki TSMuxer , do wyciągnięcia Dolby AudioExtractor

OK a le nie mogę go sformatować bo obojętne czy pen lub dysk twardy o to samo prosi a jak sformatuję to trafi mi wszystkie już na nim dane tu chodzi oto jak rozwiązać problem bez formatu dlaczego cały czas pluje się zaraz po podłączeniu do kompa o formatowanie a jak podłączę ponownie do tunera poprzez złącze usb to widzi nagrane pliki i normalnie można je odpalić i oglądać.

.Za rękę trzeba poprowadzić ?

No kurcze, weź innego PEN-a ( może być mały ) - sformatuj FAT32 - nagraj i zobacz czy przeniesiesz na kompa.

Nie napisałeś jaki system ,masz w kompie - nie wiesz w jakim formacie pracuje tuner ....

Tu najprawdopodobnie leży problem. - tuner domyślnie posługuje się swoim systemem ( jakiś EXT ) bo mu tak wygodnie, ale także obsłuży FAT32

(sformatowany w kompie) Licencje na system plików nie są za darmo ! Komputer nie czyta EXT stąd nic nie widzisz. POWTARZAM - format FAT32,

bo to on pogodzi tuner i komputer przy wymianie danych. Jeśli nie szyfruje danych, to to będzie rozwiązaniem problemu. DO DZIEŁA ! ! !

Windowsy do czytania Linuxowego systemu plików potrzebują sterowników .

" Ext2 IFS for Windows jest zestawem sterowników, które dają możliwość korzystania z partycji o formacie plików Ext2 oraz Ext3

(format typowy dla linuksa) na poziomie Windowsa. Partycje linuksowe są dostępne z poziomu Windowsa, zaś program pozwala

na odczyt i ich zapis. Partycje takie są praktycznie nie do odróżnienia od pozostałych, jeśli oczywiście korzystamy z tego właśnie

programu."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.