Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Może to dziwne pytanie..ale zastanawiam się czy jest jakaś różnica dzwięku w internetowych radiach..czy są stacje które nadają lepszy dzwięk lub gorszy?pytanie narodziło się gdy ostatnio przy pracach porządkowych w domu puściłem sobie przez kompa radio internetowe na sprzęt stereo po zmianie na inne radio(inna strona)zauważyłem dużo gorszy dzwięk...

https://www.audiostereo.pl/topic/101470-internetowe-stacje-radiowe/

Oczywiście, że internetowe stacje radiowe nadają z różną jakością. Transmisje rożnią się użytym kodekiem (mp3, wma, aac, ogg itp), bitratem itp. Niektóre nadają mp3 320kbps i to już naprawdę nie jest źle, ale zależy to też od samej stacji. To że nadaje z wysokim bitratem, nie oznacza jeszcze wysokiej jakości. Są też takie po których kompresor przejechał niczym walec drogowy i nawet bezstratny flac by nie pomógł.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Jeśli słuchasz chilloutu, to zerknij tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nawet jeśli muzyka nie przypadnie Ci do gustu to do jakości nie można mieć zastrzeżeń. Poźniej może podam wiecej linkow

P.S. głównym moim odtwarzaczem muzyki jest Squeezebox Classic, na komputerze przestałem już dawno słuchać muzyki. Polecam takie rozwiązanie a z komputerowych programów podobno jednym z najlepszych jest darmowy foobar.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

Zainstalowałem aplikację SHOUTcast w SB Classic.

Jest tam opcja wyboru stacji wg "jakości", od 320kbps w dół i tak jak pisze brewka87 - nie zawsze wyższy parametr daje lepszą jakość, choć często tak jest.

Witam. Tak jak poprzednik proponuje,

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a do odtwarzania Foobar2000.

Ukryta Zawartość

Polecam:

Ukryta Zawartość

Ja używam na SBT, ale w necie widzę że też wyświetla bitrate na liście stacji i można uporządkować po nim każdy gatunek.

Jest też jakaś wtyczka do Winampa.

A jeśli chodzi o stację z dobrą jakością, to nie można zapominać o:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

dida83, zapewne pobiera Ci sie plik playlisty z rozszerzeniem *.pls. Zapisz ten plik na dysku a później odtworz go za pomocą foobara.

Ukryta Zawartość

Cudze chwalicie swego nie znacie ( nie brać tego na poważnie ) .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Akurat Polskie Radio w internecie ma bardzo kiepski strumień. Trójka w wyszukiwarce Squeezeboxa znajdowana jest tylko z 48kbps bitratem, śmiech na sali. Na stronie, za AAC+ 128kb/s każą sobie nieźle płacić. Z resztą większość polskich stacji internetowych oferuje tragiczną jakość streamingu. U nas radio internetowe to wciąż nowość, a jak ktoś już słucha radia przez internet to w większości na tandetnych słuchawkach albo głośniczkach komputerowych. Wymagania polskich słuchaczy są niestety na niskim poziomie. Oczywiście nie piszę o wszystkich, tylko o zdecydowanej większości. Brak popytu = brak podaży. Zagraniczne stacje radiowe wypadają na tym polu znacznie lepiej tym bardziej że i przepustowości łączy wymagane do transmisji w wysokiej jakości są tam tańsze.

Akurat Polskie Radio w internecie ma bardzo kiepski strumień. Trójka w wyszukiwarce Squeezeboxa znajdowana jest tylko z 48kbps bitratem, śmiech na sali. Na stronie, za AAC+ 128kb/s każą sobie nieźle płacić. Z resztą większość polskich stacji internetowych oferuje tragiczną jakość streamingu. U nas radio internetowe to wciąż nowość, a jak ktoś już słucha radia przez internet to w większości na tandetnych słuchawkach albo głośniczkach komputerowych. Wymagania polskich słuchaczy są niestety na niskim poziomie. Oczywiście nie piszę o wszystkich, tylko o zdecydowanej większości. Brak popytu = brak podaży. Zagraniczne stacje radiowe wypadają na tym polu znacznie lepiej tym bardziej że i przepustowości łączy wymagane do transmisji w wysokiej jakości są tam tańsze.

Tak , tak , nawet G... o można nadać w lepszym formacie , prawda jest po środku , a najlepiej posłuchać to co poleca 1 2 3 4 - ka kliknąć to ( ze wskazaniem na 3 - ujkę ) ,

Edytowane przez czester15.30

czester15.30 chyba nie zrozumiałeś o co chodzi w temacie. Założyciel wątku pytał o stacje radiowe

czy są stacje które nadają lepszy dzwięk lub gorszy?

oraz o przykłady tych lepszych jakościowo stacji. Nie doczytałem nigdzie że chodziło o jakośc merytoryczną nadawanych audycji a jedynie o jakość transmisji.

U nas radio internetowe to wciąż nowość, a jak ktoś już słucha radia przez internet to w większości na tandetnych słuchawkach albo głośniczkach komputerowych. Wymagania polskich słuchaczy są niestety na niskim poziomie.

Nie tylko u nas , w Anglii wymagania co do radia naziemnego DAB są jeszcze gorsze .

czester15.30 chyba nie zrozumiałeś o co chodzi w temacie. Założyciel wątku pytał o stacje radiowe

, a ja za pierwszym razem zrozumiałem , tylko wątek idzie cały czas bokiem , a może równolegle i każdy wkleja dobra stacje , a jednocześnie nie nie wkleja te same stacje gorsze , tylko z innej strony internetowej .

Nie wiem, nie byłem w Anglii, jednak mimo wszystko jeśli chodzi o jakość strumienia internetowego to zagraniczne stacje wypadają w mojej ocenie lepiej niż polskie. Nawet stacje nadające w mp3 128kbps brzmią jakby były konwertowane w górę z 32kbps. Kompresja dynamiki ogromna.

, a w ogóle to jest tak samo z nadajnikami radiowymi naziemnymi radia , jeden program ogólnokrajowy ,z rozgłośni wszystko leci tak samo do satelity i z powrotem do nadajników , a okazuje się że ze słabszego nadajnika jest głębia i wszystko , a z mocnego płasko i nie jest to wina braku tłumika na antenie .

Do wielu nadajników tak zwany dosył jest zrealizowany jeszcze analogowo. To nie jest tak, że sygnał "leci" do satelity, z satelity do pozostałych nadajników. Sygnał przechodzi przez masę urządzeń zanim trafi w eter Najróżniejsze procesory sygnałowe emisyjne itp, ktoś bardziej w temacie mógłby coś skrobnąć chociaż wątek o internetowych stacjach.

Do wielu nadajników tak zwany dosył jest zrealizowany jeszcze analogowo

Nie wiem , ale chyba nie te czasy .

Kto chce nie poczyta od postu nr . 13

Ukryta Zawartość

No dobra , to ja powiem wam :

Mam w tej chwili podłączone do zestawu stereo dwa stare bardzo dobre tunery radiowe , jeden analogowy , drugi cyfrowy ( cyfrowy tzn . cyfrowe strojenie ) , antena zewnętrzna kierunkowa radiowa ze wzmacniaczem .

Komputer stacjonarny , cyfrowo idzie poprzez USB do małego zewnętrznego Daca i dalej do wzmaka stereo .

Nie ma dużej różnicy między starymi tunerami a odbiorem trójki z kompa .

No i co z tymi parametrami ?

Dlaczego te stacje internetowe , niektóre stacje np . w AAC brzmią tak jakby były zrobione pod publikę ?

Co wysokich i niskich tonów nakręcone , materiał jeszcze bardziej podbity " londlesem " niż został zapisany " londlesem "

Tak ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez czester15.30

Komputer stacjonarny , cyfrowo idzie poprzez USB do małego zewnętrznego Daca i dalej do wzmaka stereo .

Nie ma dużej różnicy między starymi tunerami a odbiorem trójki z kompa .

No i co z tymi parametrami ?

Dlaczego te stacje internetowe , niektóre stacje np . w AAC brzmią tak jakby były zrobione pod publikę ?

Co wysokich i niskich tonów nakręcone , materiał jeszcze bardziej podbity " londlesem " niż został zapisany w londlesie ?

Przyznaję że nie wiem dokładnie o co chodzi w ostatnim zdaniu. A co do parametrów - ten sygnał który obecnie idzie w eter jest baaaardzo daleki od ideału, do tego dochodzą ograniczenia samego toru radiowego, szumy itp. Dlatego strumień internetowy niewiele różni się jakością. Oczywiście w negatywnym znaczeniu słowa jakość. Mi chodziło tylko o to, że Polskie radio mogłoby wpuszczać do sieci lepszej jakości strumień niż 48kbps. Gdyby dali chociaż 160kbps dałoby się tego z przyjemnośćią słuchać. Prawda jest taka że im bardziej rozdzielczy system, tym trudniej zaakceptować kiepską jakość mp3 z niskim bitratem. Słychać wszystkie zniekształcenia i artefakty, które odbierają przyjemność słuchania muzyki.

Polskie radio mogłoby wpuszczać do sieci lepszej jakości strumień niż 48kbps. Gdyby dali chociaż 160kbps dałoby się tego z przyjemnośćią słuchać.

Mogłoby , ale oferują lepszą jakość za dodatkową opłatą " z jak największą możliwą dostępną jakością " system Piano .

Przyznaję że nie wiem dokładnie o co chodzi w ostatnim zdaniu.

Bo ja niedokładnie piszę po angielsku , stacje komercyjne w Posce stosują to , a jeszcze więcej do bulu w reklamach , Radio Z RMF itd , natomiast na trujce reklamy tak cichutko grają tak jakby ich nie było , a muzyka jest dynamiczna i nie męczy , a głosy ludzkie są naturalne .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez czester15.30

Polecam radio paradise. W naim'ie jest zaprogramowane fabrycznie i leci w 320kbps. Bardzo równa selekcja rocka różnego: pearl jam, beck, fink jakiś blusik. Baaardzo dobrze to brzmi. Z tanecznych deep vibes też ma godny sound. Coś tam bbc można tez zbadać.

????

Mi chodziło tylko o to, że Polskie radio mogłoby wpuszczać do sieci lepszej jakości strumień niż 48kbps. Gdyby dali chociaż 160kbps

, ale i trzeba zadbać o jakość materiału wyjściowego , trójka w internecie ma małą prędkość , a lepiej brzmi od tych które mają większą .

Wiem co to jest loudness war i oczywiście jest tego pełno w radiu ale i same płyty są tak nagrywane. Loudness nie jest jednak przyczyną tego że wiele stacji internetowych gra źle. Nawiasem mówiąc, internetowe stacje są mniej skomercjalizowane, często brak jakichkolwiek reklam, także kompresja mniejsza - bo nie trzeba co 2 utwór puszczać reklamy z 2x większą głośnością... Ale nie mylmy tutaj kompresji dynamiki (wspomniany loudnesswar), z kompresją do formatów stratnych jakimi przesyłane są strumienie radiowe.

, ale i trzeba zadbać o jakość materiału wyjściowego , trójka w internecie ma małą prędkość , a lepiej brzmi od tych które mają większą .

Zgadzam się częściowo. Trójka nie stosuje takiej kompresji jednak przepustowość bitowa mogłaby być większa. O jakość materiału powinno się dbać nie tylko przy transmisji internetowej. Cały czas odnoszę mimo wszystko wrażenie że piszemy o czymś innym. Ty piszesz o loudnesswar, a ja piszę o jakości samej transmisji. 48kbps może i grać lepiej niż niejedna stacja nadająca np w 192kbps z duzą kompresją, ale nie chcesz chyba powiedzieć,że te 48kbps to dobra jakość? Przecież dyskusja toczy się o stacjach oferujących dobrą jakość w przekazie internetowym, a nie w ogole o dobrych i złych stacjach.

Cały czas odnoszę mimo wszystko wrażenie że piszemy o czymś innym. Ty piszesz o loudnesswar,

, ale przez krótką chwilę i w formie pytania .

a ja piszę o jakości samej transmisji. 48kbps może i grać lepiej niż niejedna stacja nadająca np w 192kbps z duzą kompresją

Tak .

ale nie chcesz chyba powiedzieć,że te 48kbps to dobra jakość?

Nie , niemniej jednak to jest jeden z wielu paramatrów składających się na " finnalny produkt " , a z ilu ? , to nie wypowiadam się bo będzie jak z londlesem , z resztą i nie bardzo wiem .

Przecież dyskusja toczy się o stacjach oferujących dobrą jakość w przekazie internetowym, a nie w ogole o dobrych i złych stacjach.

Dyskusja nigdy nie toczy się tak jak jest w temacie , może na elektrodzie i zagranicą ?

No ale ta stacja Paradajs 128 AAC to w porównaniu z tymi sztandarowymi audycjami muzycznymi trójki to nie rewelacja , grom wie , posłucham jeszcze Paradajsu .

Edytowane przez czester15.30

czester, na początku tego tematu wspomniałem o tym, że szybkość transmisji bitów to nie jedyny wyznacznik jakości, chyba Ci to umknęło. Sam doskonale wiem, że stacje nadające w 320kbps często brzmią kiepsko. Z mojej strony koniec offtopa ;)

Koniec powtarzania się .

Stwierdzam , że na tym Radiu " Paradajs " wokale brzmią sucho , ja tego nie mogę słuchać .

Na czym Wy słuchacie tych radii ? Na jakim sprzęcie ?

Mój zestaw stereo to ledwie poprawny .

Polecam radio paradise

Które to radio ?

To tutaj 128 AAC+ ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Które to radio ?

To tutaj 128 AAC+ ?

Też jestem ciekawy, bo jak wpisałem w wyszukiwarkę SB, to wyskoczyło mnóstwo stacji z "paradise" w nazwie. Zaden wynik nie miał 320kbps

Polecam radio paradise. W naim'ie jest zaprogramowane fabrycznie i leci w 320kbps.

• Pokaż nowe odpowiedzi