Skocz do zawartości
IGNORED

Zgubny wpływ telewizora...

roge

Rekomendowane odpowiedzi

... na jakość dźwięku.

Dokonałem wczoraj pewnego eksperymentu. Korzystając z braku żony w domu, wpadłem na pomysł,

aby zasłonić ekran telewizora prześcieradłem. Telewizor to 29", płaski ekran, ustawiony w

rogu pokoju. Po jego bokach, odległość około 1m, stoją kolumny wysunięte jakieś 0,5m przed

ekran. Podobne ustawienie jest chyba dość powszechne. Efekt zasłonięcia ekranu był

zaskakujący, po prostu kolumny zniknęły z pokoju. Dźwieki oderwały się od głośników, dotyczy

to szczególnie wysokich tonów. Talerze słychać było z przestrzeni, a nie z kopułek. Od czasu

do czasu mocniejsze impulsy wysokotonowe dalej dobiegały z głośników, ale poprawa i tak

była znacząca. Ogólnie, znacząco poprawiła sie przestrzenność dzwięku, scena dźwiękowa

rozbudowała się wgłąb za kolumny. Proste wytłumienie ekranu telewizora dało dużo lepszy

efekt niż żonglowanie kablami i klockami. Szkoda tylko, że to tak beznadziejnie wygląda.

https://www.audiostereo.pl/topic/10147-zgubny-wp%C5%82yw-telewizora/

Zamiast robic kocowe telewizorowi, wez dwie np. karimaty i umiesc za kolumnami. Jezeli zadziala, zastapisz je np. fajnymi cepeliowskimi chodnikami z ciezkiej welny.

Z podobnych ciekawostek: weluks w moim pokoju odsluchowym wylapuje nizsze pasma ze stojacej naprzeciwko niego kolumny, co powoduje ze przy rownym woltazu sygnalu slysze ja slabiej. I co ja mam zrobic???

[OT] Rozprawianie o akustyce pokojow odsluchowych jest niestety na tym forum dosc niepopularne. Rozmyslajac nad przyczynami tego stanu rzeczy, dochodze do niestety dosc smutnych wnioskow...

...ale różnych kabelków jest znacznie więcej, niż różnych jeży :)

wiem, wiem. z drugiej strony wywal z tematu kabelków bicie piany i już nie będzie takiej dysproporcji.

a żeby było na temat - roge, każda płaska, odbijająca powierzchnia daje taki efekt, szczególnie tuż za głośnikami - stąd min. odsuwanie od ściany, regały z książkami i inne takie. Jeśli jeszcze stolik "pod pilota" masz standardowo pomiędzy sobą a głośnikami - też go wywal, scena powinna się poprawić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.