Skocz do zawartości
IGNORED

Nowe słuchawki w zastępstwie Sennheiser HD 201 do ~400zł

matiss

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie!

Jest to mój pierwszy post na tym forum, na które w sumie trafiłem przypadkowo ;)

No więc do rzeczy. Byłem szczęśliwym posiadaczem słuchawek Sennheiser HD 201 przez około 3 lata. Używałem ich każdego dnia po kilka godzin i za tą cenę byłem z nich bardzooo zadowolony (Nie lubię jak dźwięk jest przebasowany, ich barwa mi odpowiadała). Jednakże chyba dożyły swych dni, jeden z kabli padł i prawa muszla nie działa. Będę próbować coś z tym zrobić, ale mimo wszystko to dobra okazja żeby zacząć rozglądać się za czymś nowym. Jak już wcześniej wspomniałem byłem zadowolony z tych słuchawek, ale... kolega ma Sennheiser HD 580 Precision... Pożyczył mi je na tydzień i muszę powiedzieć że powrót do moich słuchawek był kilkudniowym procesem ;) Nie jestem audiofilem, ale nie należę do grupy dla której liczy się wygląd i marka słuchawek, a nie to jak one grają. Moim zdanie mp3 w 128 kbps nie da się słuchać, 192 kbps to absolutne minimum, chociaż dalej potrafi człowieka zdenerwować. Ja osobiście słucham w zasadzie tylko w 320 kbps jeżeli chodzi o mp3. Sprawdzałem ogg i flac, ale na tych słuchawkach nie słychać różnicy. Przynajmniej ja nie słyszę. Słuchawek używam do oglądania filmów, słuchania muzyki i pogrania w coś na moim komputerze. Nie posiadam aktualnie żadnej karty dźwiękowej, ale na pewno jakąś kupię w niedalekiej przyszłości (niedawno kupiłem komputer i ten wydatek zostawiłem na potem... a wiadomo jak to jest czasem, były inne wydatki.). Używam słuchawek także do słuchania muzyki na moim odtwarzaczu poza domem. Odtwarzacz to Sansa Clip+, który radził sobie całkiem dobrze w połączeniu z HD 580 Precision, więc nie powinno być problemu. No i najważniejsze, muszą być zamknięte. Bardzo dużo słucham muzyki w autobusie/metrze, więc otwarte niestety odpadają w przedbiegach. Chciałbym wydać nie więcej niż 400 zł na nie, chociaż jak będzie naprawdę warto to dopłacę. Tego sprzętu będę używać non-stop i przez długi czas, także rozważę każdą propozycję.

Bardzo przepraszam za długi post, ale chciałem wytłumaczyć czego szukam.

Pozdrawiam serdecznie, Matiss.

Nawet jeśli trafia się na jakieś forum przypadkowo, to i tak nie zwalnia to z obowiązku przyjrzenia sie jemu. Tanim słuchawkom poświęcony jest osobny wątek. Nie zaśmiecać!

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoje wymagania oraz wykorzystanie słuchawek, zdecydowanie poleciłbym Ci jeden z modeli Audio-Technica. Jeśli możesz trochę powiększyć budżet, idealnym rozwiązaniem będzie Audio-Technica ATH-M50. Bardzo solidnie wykonane i równe brzmieniowo słuchawki, nie mające zbyt dużych wymagań w kwestii wzmacniacza. Jeśli jednak budżet jest sztywny, proponuję model niżej ATH-PRO5MK2.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Interesujący jest fakt że nie dalej jak 5 tematów niżej jest temat o słuchawkach za 500 zł, a jak sam napisałem budżet nie jest sztywny. Q21 dzięki za odpowiedź, przyjrzę się tym propozycją ;) Jakieś jeszcze propozycje? Mówiąc szczerze to czuje lekki sentyment do Sennheiser'a ;) U nich nie ma nic wartego uwagi w tym przedziale cenowym?

Cenzura na forum? To nie jest pełen post. Nie mogę edytować postu? Zapomniałem dodać że słuchawki chciałbym naokołouszne. Te co Q21 poleciłeś są nauszne ;)

Będzie to fajny upgrade z hd 201? ;) Duża różnica między nimi jest?

Można ich używać z odtwarzaczem? Jak z kablem? Bo nigdy nie miałem takiego rozciąganego... wygodne to? Bo wydaje mi się że nie bardzo w sumie jak będę chciał pod koszulą kabel schować ^^

Różnica jest kolosalna, bo moim zdaniem HD201 grają nijako, płasko, a HD380 są od nich sporo lepsze pod wzgledem detali, barwy i przestrzeni. Są łatwe do napedzenia - śmiało można używać z odtwarzaczem, natomiast ten spiralny kabel to jedyny mankament - to przeważyło, że jednak ich nie wybrałem, mam w sumie dość podobnie grające AKG K530LTD, ale sa trudniejsze do napedzenia - nie do sprzetu przenośnego, do odtwarzacza mp3 używam Koss Porta Pro.

<><

hehe, to już sam w sumie nie wiem czego szukać ;) No ten kabelek to problem by był na pewno. Strasznie mnie kuszą otwarte słuchawki, ale ich nie da się używać poza domem ;)

Nad tymi koss'ami się zastanawiałem jak kupowałem poprzednio, ale zdecydowałem się jednak na HD 201. Te koss'y niestety nie tłumią dźwięków...

Bednaar, ty czasem nie mylisz hd380 pro z hd280pro? Z tego co pamiętam, hd380pro nie podeszły ci za bardzo....:-)

Słuchałem ich kilka lat później w innej konfiguracji i zagrały zupełnie inaczej - za pierwszym razem (kilka lat temu) był rozlazły, mułowaty dźwięk, za drugim razem (jakieś trzy miesiące temu) pełne pasmo plus świetnie zdefiniowana przestrzeń. Wszystko zalezy od toru.

<><

Ma ktoś może jakieś informacje i/lub doświadczenia z Phiaton MS400?

Te Audio-Technica ATH-M50 jednak są naokołouszne... Nie wiem co mi się porabało ;)

Dowiedziałem się że Audio-Technica ATH-M50 ma model o nazwie Audio-Technica ATH-M50s i jest to identyczny model tylko że prostym kablem ;) Także postanowiłem zrezygnować z wyglądu Phiaton MS400 i szukam tych Audio-Technica ATH-M50s. Z tego co widzę są bardzo popularne. To dobrze o nich świadczy... tak samo w sumie jest z Sennheiser HD 201. Czy są one mocno basowe? Bo nie lubię za dużej ilości basu, jak to miało miejsce np. w Sennheiser'ach HD 202.

Pozdrawiam, Matiss.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.