Skocz do zawartości
IGNORED

Podłączenie Kina domowego

plejaz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam problem z podłączeniem sprzętu.

Kino domowe z amplitunerem:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

TV:

Ukryta Zawartość

DEKODER Cyfrowego Polsatu:

Ukryta Zawartość

Chcę podłączyć to w taki sposób, aby dźwięk szedł przez głośniki z kina domowego podczas oglądania filmu na blu-rayu oraz podczas oglądania TV przez dekoder polsatu również dźwięk był na głośnikach.

Wykombinowałem, że należy to podłączyć w taki sposób (jeszcze nie podłączałem):

Dekoder - HDMI OUT -> Odtwarzacz - HDMI 1 IN

Odtwarzacz - HDMI OUT -> TV - HDMI 1 IN

Czy dobrze kombinuje? Po włączeniu TV wybieram w "źródle" HDMI 1, uruchamiam dekoder i odtwarzacz blu-ray. Na odtwarzaczu wybieram w "źródle" HDMI 1, do którego jest podłączony dekoder i wszystko powinno działać?

W jaki sposób zrobić to tak, żeby nie trzeba było za każdym razem uruchamiać blu-ray'a żeby obejrzeć cyfrowy polsat przez głośniki z TV?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/101440-pod%C5%82%C4%85czenie-kina-domowego/

Dekoder HDMI out ---------- HDMI in 1 amplituner

Odtwarzacz HDMI out -------------HDMI in 2 amplituner

Amplituner HDMI out ------------- HDMI in TV .

W dekoderze ustawiasz wyprowadzanie sygnału DD , to może tak ustawiać się : Menu ---- Telewizor -------- DD ------- TAK .

Gość Gość

(Konto usunięte)

Tylko że wtedy zawsze będziesz musiał słuchać poprzez kino domowe, nawet jak ogladasz wiadomości.

Jest rozwiązanie. HDMI Splitter. Czyli sygnał z Dekodera Sat do Splittera po HDMI i z niego jeden HDMI bezpośrednio do TV( np. dla wiadomości ) a drugi HDMI do amplitunera. I sprawa załatwiona. Z odtwarzacza oczywiście też bezpośrednio do amplitunera.

Tylko że wtedy zawsze będziesz musiał słuchać poprzez kino domowe, nawet jak ogladasz wiadomości.

To jeszcze niech dekoder podłączy Eurozłączem SCART , lub Komponenetem i Audio bezpośrednio do TV .

Z resztą w TV są dwa wejścia HDMI , dekoder bezpośrednio HDMI do TV , a optycznym do Amplitunera .

Odtwarzacz HDMI out -------------HDMI in amplituner HDMI out ------------- HDMI in TV .

Dekoder HDMI out --------- HDMI in TV

Dekoder SPDIF Optyczny out --------- in SPDIF optyczny amplituner .

Gość Gość

(Konto usunięte)

Odtwarzacz HDMI out -------------HDMI in amplituner HDMI out ------------- HDMI in TV .

Tak, tak może być.

Omijamy wtedy co prawda processor wizyjny w amplitunerze, ale to rzadko kiedy ma duże znaczenie.

Przy takim połączeniu trzeba pamiętać, żeby sobie w ustawieniach amplitunera wykalibrować poziom opóźnienia dźwieku do obrazu. Najczęściej jest różnica.

Tylko, że się chyba nie zrozumieliśmy :). Ja kupiłem w jednym odtwarzacz blu ray i amplituner, taki jak na zdjęciu.

A proszę mi powiedzieć czy jak podłączone to w taki sposób jaki opisałem w swoim poście i dodatkowo z tv podłącze do dekodera kablem optycznym to czy będzie dźwięk bez konieczności uruchamiania odtwarzacza?

Czy dobrze kombinuje? Po włączeniu TV wybieram w "źródle" HDMI 1, uruchamiam dekoder i odtwarzacz blu-ray. Na odtwarzaczu wybieram w "źródle" HDMI 1, do którego jest podłączony dekoder i wszystko powinno działać?

W jaki sposób zrobić to tak, żeby nie trzeba było za każdym razem uruchamiać blu-ray'a żeby obejrzeć cyfrowy polsat przez głośniki z TV?

A proszę mi powiedzieć czy jak podłączone to w taki sposób jaki opisałem w swoim poście i dodatkowo z tv podłącze do dekodera kablem optycznym to czy będzie dźwięk bez konieczności uruchamiania odtwarzacza?

,a wiem co Ty namotałeś , twój odtwarzacz ma dwa wejścia HDMI i jedno wyjście .

Nie przepuszczaj przez odtwarzacz sygnałów z dekodera , tu nie zachodzi potrzeba !

Ja kupiłem w jednym odtwarzacz blu ray i amplituner, taki jak na zdjęciu.

O kurcze , faktycznie to kombajn .

W TV będzie obraz z dekodera SAT i dźwięk bez uruchomiania kombajna " odtwarzacza .

To jeszcze niech dekoder podłączy Eurozłączem SCART , lub Komponenetem i Audio bezpośrednio do TV .

Dekoder po HDMI do TV , a dekoder optycznym do odtwarzacza kombajn .

Na razie wychodzę .

odtwarzacz kombajn HDMI out ----------- HDMI in TV

dekoder SAT HDMI out ---------- HDMI in TV

dekoder SAT SPDIF optyczny out ---------- SPDIF optyczny in odtwarzacz kombajn

Super dzięki za odpowiedź! Co do odtwarzacza to polecony mi na pewnym forum, że będzie w miarę dobry. Nie potrzebuję sprzętu muzycznego, głównie wykorzystywany jest do oglądania filmów.

Podsumowując muszę zakupić kabel optyczny i wtedy będzie wszystko śmigać :).

Odtwarzacz wpinam do złącza HDMI 1 do TV - wkładam płytę, wybieram na TV HDMI 1 i już mam obraz i dźwięk.

Dekoder wpinam do złącza HDMI 2 do TV - uruchamiam dekoder, wybieram na TV HDMI 2 i już mam obraz i dźwięk przez głośniki telewizyjne bez konieczności uruchamiania kombajna.

Kiedy chcę obejrzeć dekoder przez głośniki z kombajna to uruchamiam Dekoder, Kombajn i wybieram na TV HDMI 1 .

Odtwarzacz wpinam do złącza HDMI 1 do TV - wkładam płytę, wybieram na TV HDMI 1 i już mam obraz i dźwięk.

Odtwarzacz wpinam : w odtwarzaczu HDMI Out do HDMI 1 TV - wkładam płytę ,wybieram na TV HDMI 1 i już mam obraz i dźwięk.

Dekoder wpinam do złącza HDMI 2 do TV - uruchamiam dekoder, wybieram na TV HDMI 2 i już mam obraz i dźwięk przez głośniki telewizyjne bez konieczności uruchamiania kombajna.

tak

Kiedy chcę obejrzeć dekoder przez głośniki z kombajna to uruchamiam Dekoder, Kombajn i wybieram na TV HDMI 1

Nie .

Kiedy chcę obejrzeć dekoder przez głośniki kombajna to uruchamiam Dekoder , Kombajn i wybieram na TV HDMI 2 i wybieram w kombajnie źródło dźwięku input optikal 1 ( Kombajn jest połączony optycznie z dekoderem , poczytaj instrukcję jakie są ustawienia w Kombajnie dla tego wejścia itd . )

i

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.