Skocz do zawartości
IGNORED

głośniki do marantz 1501

hbrt.os

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Do wczoraj byłem posiadaczem kina domowego - thomson- zwykła marketówka, małe głośniczki. Salon mam duży, około 40m2 + przejście do jadalni/kuchni. Jakoś to grało, nie za dobrze, ale przez 4lata wytrzymałem :)

Nadszedł przypływ gotówki, kupiłem wczoraj amplituner marantz 1501. Nie jest to high-end ale wystarczy mi, w porównaniu do thomsona przeskok milowy.

Na sam początek chcę kupić do niego 2 kolumny frontowe i z biegiem czasu rozbudowywać zestaw dalej.

Mam do wydania na te 2 kolumny max 1200zł. Mogą być używki, ale w jak najlepszym stanie i pasowałoby by były czarne lub ciemne.

Stosunek odsłuchu : 60%telewizor, 30%radio, 10%muzyka

Zastanawiałem się nad jamo s606 lub quadral 5000.

https://www.audiostereo.pl/topic/101427-g%C5%82o%C5%9Bniki-do-marantz-1501/

Osobiście szukałbym używanych Roth Oli 30. Znacznie ciekawsze rozwiązanie od wspomnianych od Ciebie Jamo czy Quadrali. Na rynku wtórnym po dobrych negocjacjach powinieneś bez problemu je dostać. A jak nie boisz się ściągać sprzętu z UK to jesteś w domu :)

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

hmm... no będę czekał na okazje bo na razie używek nie widzę. Z uk ściągałem rzeczy, ale kolumn chyba się troche boje.

A coś bardziej dostępnego? Magnat supreme 1000 czy jakieś tonsile?

Ogólnie ten nowy marantz za 850zł to dobry zakup?

Dla mnie stary Marantz, Rotel, Audiolab, z tańszych zastosowań Technics to raczej relatywnie bezpieczne wybory. Oczywiście z czasem poczujesz zapewne głód jakości i kupisz coś klarowniejszego, bardziej precyzyjnego. Nawiązując do kolumn, to już nie wiem czy nie lepiej nie dołożyć i zakupić nowe Indiana Line Nota 550. Jednakże z używek szukałbym wyższych Heco lub Monitor Audio.

TAV-606 świetny model, w tej cenie mi bardzo przypadł do gustu. Oczywiście nie są to żadne fajerwerki, ale jakbyś jednak chciał coś nowego to nadadzą się.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Teraz proszę o pomoc w rozmieszczeniu głośników gdzie fronty, gdzie tylne , gdzie centralny i sub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 9 miesięcy później...

Jak amplituner Marantz 1501 zniszczył drogie kolumny: w 2009r. dokupiłem w Audio Klanie: kolumny Vienna Bach Grand (kolor obudów z drewna - Rosewood)., Marantz 1501 + kable Siltech + dekoder Ferguson do odbioru tv w HD. Całość zestawu podpięta pod kondycjoner Helion 1700. Prze całe te 4 lata zestaw służył do oglądania tv bez żadnych imprez (mam 52 lata, II grupę inwalidzką i już nie imprezuję od ładnych kilku lat) dzieciaków małych, poniżej 24 roku w domu też nie mam a po za tym w drugim pomieszczeniu stoi drugi zestaw do stereo. Puenta: 4 lata później, czyli właśnie teraz przed świętami. oglądam sobie jak zwykle wiadomości a tu jak nie zacznie dymić z obydwu (ukochanych przez żonę ) wysokotonowych w kolumnach Vienna Aocustic a smród... No i tyle. Tak to "znakomity" w recenzjach Marantz 1501 rozpieprzył mi takie cudowne i dość drogie kolumny... bardzo mi jest smutno z tego co się stało, winnych nie ma winny jestem ja że trafił mi się taki przereklamowany, szmelcowaty egzemplarz 1501 od japońskiej firmy Marantz. K.B."

• 2 miesiące później...

Tagi (azure f80) sprawują się świetnie, doskonały wybór. Dźwięk jest czysty, scena dość szeroka przy dobrym rozstawieniu kolumn. Basu troszke mało- ale to kwestia pomieszczenia moim zdaniem.

Subwoofer dopiero teraz planuję kupić.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.